Recepty - estragon

Estragon známe také jako: pelyněk

Původ estragonu: Turecko

Recepty s estragonem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a estragon  

Estragon je koření francouzské kuchyně, ale svůj původ nezapře ve střední a jihozápadní Asii v turecké a arménské kuchyni. Jídlu dodává trpké pikantní aroma. Jeho vůně je jemná, lehce podobná anýzu. Estragon se v lidovém léčitelství používá ke snadnějšímu usínání, zároveň působí proti kornatění cév, snižuje krevní tlak a bojuje proti střevním parazitům.

 Rady při nákupu

Estragon je u nás běžně dostupná léčivá rostlinka, kterou si můžeme pěstovat i za oknem. V sušené podobě je k dostání celoročně v supermarketu nebo v obchodě s rozšířeným sortimentem koření.

 Využití v kuchyni

Estragon se používá čerstvý i sušený. Kvůli aromatické chuti se přidává do vinných či ovocných octů. Dobře okoření dušené a zeleninové pokrmy, pečené maso či nádivku drůbeže. Doporučujeme vyzkoušet kuře na estragonu. Vynikající je i do majonézy, bylinkového másla nebo hořčice. S těstovinami vytváří dokonalou harmonii, obzvláště si pochutnáte na receptu pappardelle s houbami a estragonem.

 Skladování

Estragon by se měl, stejně jako ostatní druhy bylin, uchovávat raději v temnu, v suchu a maximálně do pokojové teploty. Nejlépe ho skladujte v tmavé skleněné nádobě s uzávěrem.

 Víno a estragon

Estragon se používá do likérů, v teplé kuchyni chutná především se suchým bílým vínem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz