Recepty - estragon

Estragon známe také jako: pelyněk

Původ estragonu: Turecko

Recepty s estragonem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a estragon  

Estragon je koření francouzské kuchyně, ale svůj původ nezapře ve střední a jihozápadní Asii v turecké a arménské kuchyni. Jídlu dodává trpké pikantní aroma. Jeho vůně je jemná, lehce podobná anýzu. Estragon se v lidovém léčitelství používá ke snadnějšímu usínání, zároveň působí proti kornatění cév, snižuje krevní tlak a bojuje proti střevním parazitům.

 Rady při nákupu

Estragon je u nás běžně dostupná léčivá rostlinka, kterou si můžeme pěstovat i za oknem. V sušené podobě je k dostání celoročně v supermarketu nebo v obchodě s rozšířeným sortimentem koření.

 Využití v kuchyni

Estragon se používá čerstvý i sušený. Kvůli aromatické chuti se přidává do vinných či ovocných octů. Dobře okoření dušené a zeleninové pokrmy, pečené maso či nádivku drůbeže. Doporučujeme vyzkoušet kuře na estragonu. Vynikající je i do majonézy, bylinkového másla nebo hořčice. S těstovinami vytváří dokonalou harmonii, obzvláště si pochutnáte na receptu pappardelle s houbami a estragonem.

 Skladování

Estragon by se měl, stejně jako ostatní druhy bylin, uchovávat raději v temnu, v suchu a maximálně do pokojové teploty. Nejlépe ho skladujte v tmavé skleněné nádobě s uzávěrem.

 Víno a estragon

Estragon se používá do likérů, v teplé kuchyni chutná především se suchým bílým vínem.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz