Recept Madeira omáčka - "moderní recept"
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Předehřát troubu na 240°C. Vložit 1kg roztlučených telecích kostí do pekáče a dát do trouby. Sem tam obracet kosti, aby zhnědly stejnoměrně. Oloupat mrkve a velkou cibuli. Když jsou kosti zlatově hnědé, přidat zeleninu a péct, až je také zlatohnědá. Vyjmout kosti se zeleninou a vložit vše do hrnce. Sejmout tuk ze šťávy v pekáči a přilít 1l vývaru. Dobře seškrábat jakýkoliv výpek a zmíchat do tekutiny. Rychle přivéct do varu a sebrat šum s povrchu. Přidat na velice jemno posekaný celer a oloupané, zrníček zbavené rajčata, utřený česnek, kytičku bylinek a rajčatové pyré. Přivéct do varu a přikryté pomalu vařit po 2 hodiny. Přelít přes síto, přidat estragon a posekané houby. Přivéct opět do varu. Rozmíchat 1 lžíci škrobové moučky v 2dl Madeiry vína a pomalu směs přilévat do vařící omáčky. Vše dobře zašlehat, osolit, opepřit a povařit. Před podáváním přelít přes síto. P.S.: Existuje starodávný recept, který jsem si netroufala napsat kvůli ingrediencím a času, který je k přípravě zapotřeby. Omáčka má mnoho použití od vajec, přez šunku, Foie gras (husí, nebo kachní játra) po Tournedos atd.
Recept je z kategorií: Omáčky
- 04.01.03 vloženo
- 12440x zobrazeno
Ingredience
- 1 kg posekaných a roztlučených telecích kostí
- 2 mrkve na jemné kostičky nakrájené
- 1 velká cibule na drobné kostičky nakrájená
- 1l vývaru
- 2 stonky řapíkového celeru na velice jemno nakrájené
- 200g rajčat
- 1 stroužek česneku
- kytička bylinek (3 snítky zelené petrželky, 2 bobkové listy a 2 snítky tymiánu, vše svázané dohromady kuchyňským motouzkem)
- 1 lžíce rajčatové pasty
- estragon navíc podle chuti
- 100g hub
- 1 lžíce škrobové moučky (kukuřičné moučky)
- 2dl Madeira vína
- sůl a pepř podle chuti
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Madeira omáčka - "moderní recept"
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Madeira omáčka - "moderní recept"
nejsou tak tvrdé jako na př. hovězí. Osobně si je roztluču na menší kousky pomocí sekáčku a paličky na maso (pozor, ne na dřeveném prkénku, poničilo by se). Z menších kousků kostí se dá vyluhovat více chuti. Je to klasická příprava hnědého vývaru. Chystáš se omáčku připravit? Jestli ano, tak dej vědět jak Ti chutnala. Ahoj,
5 příspěvků 4.1.03 19:20
Jakym zpusobem prosim se daji rozdrtit doma kosti??