Recept Madeira omáčka - "moderní recept"

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Předehřát troubu na 240°C. Vložit 1kg roztlučených telecích kostí do pekáče a dát do trouby. Sem tam obracet kosti, aby zhnědly stejnoměrně. Oloupat mrkve a velkou cibuli. Když jsou kosti zlatově hnědé, přidat zeleninu a péct, až je také zlatohnědá. Vyjmout kosti se zeleninou a vložit vše do hrnce. Sejmout tuk ze šťávy v pekáči a přilít 1l vývaru. Dobře seškrábat jakýkoliv výpek a zmíchat do tekutiny. Rychle přivéct do varu a sebrat šum s povrchu. Přidat na velice jemno posekaný celer a oloupané, zrníček zbavené rajčata, utřený česnek, kytičku bylinek a rajčatové pyré. Přivéct do varu a přikryté pomalu vařit po 2 hodiny. Přelít přes síto, přidat estragon a posekané houby. Přivéct opět do varu. Rozmíchat 1 lžíci škrobové moučky v 2dl Madeiry vína a pomalu směs přilévat do vařící omáčky. Vše dobře zašlehat, osolit, opepřit a povařit. Před podáváním přelít přes síto. P.S.: Existuje starodávný recept, který jsem si netroufala napsat kvůli ingrediencím a času, který je k přípravě zapotřeby. Omáčka má mnoho použití od vajec, přez šunku, Foie gras (husí, nebo kachní játra) po Tournedos atd.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 04.01.03 vloženo
  • 12440x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg posekaných a roztlučených telecích kostí
  • 2 mrkve na jemné kostičky nakrájené
  • 1 velká cibule na drobné kostičky nakrájená
  • 1l vývaru
  • 2 stonky řapíkového celeru na velice jemno nakrájené
  • 200g rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • kytička bylinek (3 snítky zelené petrželky, 2 bobkové listy a 2 snítky tymiánu, vše svázané dohromady kuchyňským motouzkem)
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • estragon navíc podle chuti
  • 100g hub
  • 1 lžíce škrobové moučky (kukuřičné moučky)
  • 2dl Madeira vína
  • sůl a pepř podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Madeira omáčka - "moderní recept"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Madeira omáčka - "moderní recept"

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Telecí kosti...

nejsou tak tvrdé jako na př. hovězí. Osobně si je roztluču na menší kousky pomocí sekáčku a paličky na maso (pozor, ne na dřeveném prkénku, poničilo by se). Z menších kousků kostí se dá vyluhovat více chuti. Je to klasická příprava hnědého vývaru. Chystáš se omáčku připravit? Jestli ano, tak dej vědět jak Ti chutnala. Ahoj,

Labužník Jarka02
5 příspěvků 4.1.03 19:20
Moderni recept

Jakym zpusobem prosim se daji rozdrtit doma kosti??

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz