Recept Madeira omáčka - "moderní recept"

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Předehřát troubu na 240°C. Vložit 1kg roztlučených telecích kostí do pekáče a dát do trouby. Sem tam obracet kosti, aby zhnědly stejnoměrně. Oloupat mrkve a velkou cibuli. Když jsou kosti zlatově hnědé, přidat zeleninu a péct, až je také zlatohnědá. Vyjmout kosti se zeleninou a vložit vše do hrnce. Sejmout tuk ze šťávy v pekáči a přilít 1l vývaru. Dobře seškrábat jakýkoliv výpek a zmíchat do tekutiny. Rychle přivéct do varu a sebrat šum s povrchu. Přidat na velice jemno posekaný celer a oloupané, zrníček zbavené rajčata, utřený česnek, kytičku bylinek a rajčatové pyré. Přivéct do varu a přikryté pomalu vařit po 2 hodiny. Přelít přes síto, přidat estragon a posekané houby. Přivéct opět do varu. Rozmíchat 1 lžíci škrobové moučky v 2dl Madeiry vína a pomalu směs přilévat do vařící omáčky. Vše dobře zašlehat, osolit, opepřit a povařit. Před podáváním přelít přes síto. P.S.: Existuje starodávný recept, který jsem si netroufala napsat kvůli ingrediencím a času, který je k přípravě zapotřeby. Omáčka má mnoho použití od vajec, přez šunku, Foie gras (husí, nebo kachní játra) po Tournedos atd.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 04.01.03 vloženo
  • 9485x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg posekaných a roztlučených telecích kostí
  • 2 mrkve na jemné kostičky nakrájené
  • 1 velká cibule na drobné kostičky nakrájená
  • 1l vývaru
  • 2 stonky řapíkového celeru na velice jemno nakrájené
  • 200g rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • kytička bylinek (3 snítky zelené petrželky, 2 bobkové listy a 2 snítky tymiánu, vše svázané dohromady kuchyňským motouzkem)
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • estragon navíc podle chuti
  • 100g hub
  • 1 lžíce škrobové moučky (kukuřičné moučky)
  • 2dl Madeira vína
  • sůl a pepř podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Madeira omáčka - "moderní recept"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Telecí kosti...

nejsou tak tvrdé jako na př. hovězí. Osobně si je roztluču na menší kousky pomocí sekáčku a paličky na maso (pozor, ne na dřeveném prkénku, poničilo by se). Z menších kousků kostí se dá vyluhovat více chuti. Je to klasická příprava hnědého vývaru. Chystáš se omáčku připravit? Jestli ano, tak dej vědět jak Ti chutnala. Ahoj,

Labužník Jarka02
5 příspěvků 04.01.03 19:20
Moderni recept

Jakym zpusobem prosim se daji rozdrtit doma kosti??

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz