Recepty - estragon

Estragon známe také jako: pelyněk

Původ estragonu: Turecko

Recepty s estragonem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a estragon  

Estragon je koření francouzské kuchyně, ale svůj původ nezapře ve střední a jihozápadní Asii v turecké a arménské kuchyni. Jídlu dodává trpké pikantní aroma. Jeho vůně je jemná, lehce podobná anýzu. Estragon se v lidovém léčitelství používá ke snadnějšímu usínání, zároveň působí proti kornatění cév, snižuje krevní tlak a bojuje proti střevním parazitům.

 Rady při nákupu

Estragon je u nás běžně dostupná léčivá rostlinka, kterou si můžeme pěstovat i za oknem. V sušené podobě je k dostání celoročně v supermarketu nebo v obchodě s rozšířeným sortimentem koření.

 Využití v kuchyni

Estragon se používá čerstvý i sušený. Kvůli aromatické chuti se přidává do vinných či ovocných octů. Dobře okoření dušené a zeleninové pokrmy, pečené maso či nádivku drůbeže. Doporučujeme vyzkoušet kuře na estragonu. Vynikající je i do majonézy, bylinkového másla nebo hořčice. S těstovinami vytváří dokonalou harmonii, obzvláště si pochutnáte na receptu pappardelle s houbami a estragonem.

 Skladování

Estragon by se měl, stejně jako ostatní druhy bylin, uchovávat raději v temnu, v suchu a maximálně do pokojové teploty. Nejlépe ho skladujte v tmavé skleněné nádobě s uzávěrem.

 Víno a estragon

Estragon se používá do likérů, v teplé kuchyni chutná především se suchým bílým vínem.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz