Recept Vrstvená naložená zelenina Pra

babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Cibulky, malé okurky a řeřichu očistíme a na 24hodin napřed nasolíme. Pak je vysypeme na čistou utěrku a osušíme. Květák rozebereme na růžičky, očištěný celer, oloupanou kedlubnu, petržel a velké okurky atd. nakrájíme ozdobně na špalíčky, hvězdičky, proužky, kolečka atd. Každou zeleninu kromě nasolené povaříme ve vřelé slané vodě 5-20min (podle druhu zeleniny), ale jenom tolik, aby příliš nezměkla. Hrášek povaříme jenom 3 min. Vařenou zeleninu dáme každou vlášť na talíře, aby vychladla (osobně každou zeleninu dám do síta a ponořím do ledové vody, pak nechám okapat). Potom zeleninu pěkně střídave složíme do patentních sklenic se širokým hrdlem, přidáme rajské jablíčko a malou zelenou papričku, několik zrnek černého a bílého pepře (asi 15 na každou slkenici) a několik koleček oloupaného, vroubkovým nožem nakrájeného křenu. Povrch pokryjeme větvičkami kopru a estragonu. Do každé sklenice dáme dvě vrstvy koření a křenu. (Někdy přidávám i oloupaný česnek, bobkový list a trochu hořčičných semínek). Každou vrstvu zeleniny zalijeme svařeným, studeným vinným, nebo bílým trochu osoleným octem (také můžeme v octě povařit kousek cibule). Na povrchu musí být zelenina octem zatopena. Sklenice uzevřeme a uložíme do studena. Ukládáme-li zeleninu na dlouhou dobu, přidáme do octa salicylového prášku. V patentních sklenicích sterilisujeme při 100°C po 1 hodinu. (osobně nikdy nesterilisuji, protože zeleninu za 1/2 roku - rok sníme. Udržuji sklenice v chladném sklepě a po otevření v chladničce. Zeleninu vybírám z lahví čistou dřevěnou ¨pinsetou¨ na okurky).

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 03.01.03 vloženo
  • 8292x zobrazeno

Ingredience

  • Různé druhy zeleniny dle Vaši chuti:
  • květák, na růžičky rozebraný
  • zelené fazolky, očištěné a na 5cm nakrájené
  • malé cibulky, oloupané, celé
  • malé okurky (pepřovky), celé
  • zelený hrášek, vyloupaný
  • kapucínská řeřicha
  • malé mrkvičky, celé
  • kedlubny, oloupané a ozdobně nakrájené na proužky
  • celer, oloupaný a ozdobně nakrájená na proužky
  • mrkev, oloupaná, na kolečka nakrájená
  • petržel, oloupaná na kolečka nakrájná
  • větší okurky, na kolečka nakrájené
  • řetkvičky, očištěné a na vrchním konci několikrát nakrojené (vznikne růžice)
  • křen, plátky rajského jablíčka, celá zelená paprička (může být červená, pálivá)
  • ocet
  • obojí pepř
  • kopr
  • estragon

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vrstvená naložená zelenina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Chilli se sojovým masem

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kuře na medu Kuře na medu
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz