Recept Vrstvená naložená zelenina Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cibulky, malé okurky a řeřichu očistíme a na 24hodin napřed nasolíme. Pak je vysypeme na čistou utěrku a osušíme. Květák rozebereme na růžičky, očištěný celer, oloupanou kedlubnu, petržel a velké okurky atd. nakrájíme ozdobně na špalíčky, hvězdičky, proužky, kolečka atd. Každou zeleninu kromě nasolené povaříme ve vřelé slané vodě 5-20min (podle druhu zeleniny), ale jenom tolik, aby příliš nezměkla. Hrášek povaříme jenom 3 min. Vařenou zeleninu dáme každou vlášť na talíře, aby vychladla (osobně každou zeleninu dám do síta a ponořím do ledové vody, pak nechám okapat). Potom zeleninu pěkně střídave složíme do patentních sklenic se širokým hrdlem, přidáme rajské jablíčko a malou zelenou papričku, několik zrnek černého a bílého pepře (asi 15 na každou slkenici) a několik koleček oloupaného, vroubkovým nožem nakrájeného křenu. Povrch pokryjeme větvičkami kopru a estragonu. Do každé sklenice dáme dvě vrstvy koření a křenu. (Někdy přidávám i oloupaný česnek, bobkový list a trochu hořčičných semínek). Každou vrstvu zeleniny zalijeme svařeným, studeným vinným, nebo bílým trochu osoleným octem (také můžeme v octě povařit kousek cibule). Na povrchu musí být zelenina octem zatopena. Sklenice uzevřeme a uložíme do studena. Ukládáme-li zeleninu na dlouhou dobu, přidáme do octa salicylového prášku. V patentních sklenicích sterilisujeme při 100°C po 1 hodinu. (osobně nikdy nesterilisuji, protože zeleninu za 1/2 roku - rok sníme. Udržuji sklenice v chladném sklepě a po otevření v chladničce. Zeleninu vybírám z lahví čistou dřevěnou ¨pinsetou¨ na okurky).

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 03.01.03 vloženo
  • 7212x zobrazeno

Ingredience

  • Různé druhy zeleniny dle Vaši chuti:
  • květák, na růžičky rozebraný
  • zelené fazolky, očištěné a na 5cm nakrájené
  • malé cibulky, oloupané, celé
  • malé okurky (pepřovky), celé
  • zelený hrášek, vyloupaný
  • kapucínská řeřicha
  • malé mrkvičky, celé
  • kedlubny, oloupané a ozdobně nakrájené na proužky
  • celer, oloupaný a ozdobně nakrájená na proužky
  • mrkev, oloupaná, na kolečka nakrájená
  • petržel, oloupaná na kolečka nakrájná
  • větší okurky, na kolečka nakrájené
  • řetkvičky, očištěné a na vrchním konci několikrát nakrojené (vznikne růžice)
  • křen, plátky rajského jablíčka, celá zelená paprička (může být červená, pálivá)
  • ocet
  • obojí pepř
  • kopr
  • estragon

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vrstvená naložená zelenina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz