Recept Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Znojemské okurky Okurky i s kořením a zeleninou naskládáme do sklenic, zalijeme svařeným nálevem a sterilujeme 20 minut při teplotě 80° C. Čerpáno z přílohy Praktické ženy (6/2001). 2. Znojemské okurky II Do 7 dl sklenice OMNIA (*či jakékoli jiné stejného obsahu, popřípadě jiného obsahu, ale s přepočítaným množstvím surovin*) vložíme koření, zeleninu, okurky, odměřené množství cukru, soli, zalijeme octem a dolijeme převařenou vodou. Sterilujeme 10 minut při 100° C. *Tip:* Výborné a velice pikantní jsou s použitím ostrého a česnekového octa. Čerpáno ze Zpravodaje firmy B-Natur (8/2000). 3. Znojemské okurky III Okurky prokládáme cibulí, mrkví, koprem, zalejeme převařeným a schlazeným nálevem a zavařujeme 20-25 minut podle obsahu zavařovacích sklenic při 90° C. Čerpáno z mých záznamů starých asi 15 let, zdroj již bohužel neznám. 4. Znojemské okurky Okurky prokládáme kořením a zeleninou, postavíme do 50° teplé vody a při teplotě 90° C je zavařujeme 20 minut. Čerpáno z mých záznamů starých asi 15 let, zdroj již bohužel neznám. 5. Babiččiny sterilované okurky Na dno každé sklenice dáme kolečko cibule, mrkve, křenu, stroužek česneku a snítku kopru. Klademe omyté okurky a prokládáme je cibulí a mrkví. Do každé sklenice přidáme odměřené množství octa, cukru a Deka a doplníme vodou. Dobře uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85° C. Čerpáno z Praktické ženy (8/2000). 6. Sterilované okurky (*nálev jako na znojemské*) Uvedené ingredience 10 minut povaříme. Mezi okurky do sklenic se dá na plátky nakrájená cibule, mrkev, přidá se kopr, hořčičné semínko. Čerpáno z Receptáře (1995). *Poznámka:* Ochucené octy můžete buď pořídit hotové nebo si je doma sami připravit: Česnekový ocet se zázvorem a feferonkou Do sklenice vložíme několik oloupaných stroužků česneku, celou omytou feferonku a na párátko napíchnuté plátky čerstvého zázvoru. Vše zalijeme kvalitním vinným octem. Pevně uzavřeme a necháme stát asi 14 dnů v teplé místnosti. Potom můžeme ochutnávat, používat či i darovat jako perfektní dárek. *Tip:* Podobným způsobem lze připravit i ocet například feferonkový, bazalkový, estragonový, rozmarýnový, fialkový se skořicí, jalovcový, koprový, zeleninový, oreganový,...fantazii se meze nekladou. Čerpáno z mimořádného vydání Praktické ženy (2/2001).

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 26.04.04 vloženo
  • 31812x zobrazeno

Ingredience

  • 1. Znojemské okurky
  • *Množství do jedné sklenice:*
  • okurky
  • 4 zrnka pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 1 malý stroužek česneku
  • 2-3 kolečka křenu
  • 2 stonky kopru
  • 2 bobkové listy
  • 1 ČL hořčičného semene;
  • *Nálev pro cca 20 sklenic:*
  • 1,25 l octa
  • 140 g soli
  • 500 g pískového cukru
  • 3 l vody.
  • 2. Znojemské okurky II (*lenivky*)
  • *Množství do jedné sklenice:*
  • kopr
  • bobkový list
  • 2 kolečka mrkve
  • 2 kolečka cibule
  • 3 zrnka nového koření
  • 1 Pl cukru
  • 1 ČL soli
  • 0,8 dl octa
  • převařená voda dle potřeby.
  • 3. Znojemské okurky III
  • *Nálev:*
  • 1 3/4 l vody
  • 250 g krupicového či krystalového cukru
  • 1/2 l octa
  • 3-5 bobkových listů
  • 60 g soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 celé pepře
  • 1 PL hořčičného semínka.
  • 4. Znojemské okurky
  • *Nálev:*
  • 1 l octa
  • 600 g cukru
  • 2 l vody
  • 16 bobkových listů
  • 24 zrnek pepřů
  • 24 zrnek nového koření
  • 4 PL soli
  • 4 hřebíčky
  • hrstka hořčičného semene;
  • *Množství do jedné sklenice:*
  • kopr
  • 3 řezy cibule
  • 3 řezy mrkve
  • kolečko křenu
  • 5. Babiččiny sterilované okurky (*určitě taktéž znojemské a navíc další lenivky*)
  • okurky nakládačky
  • mrkev
  • cibule
  • křen
  • česnek
  • kopr;
  • *Nálev na jednu sklenici:*
  • 4 PL octa
  • 2 PL pískového cukru
  • 1 ČL Deka
  • voda podle potřeby.
  • 6. Sterilované okurky (*nálev jako na znojemské*)
  • 3,5 l vody
  • 1 l octa (8 %)
  • 1/2 kg cukru
  • 100 g soli
  • 4 bobkové listy
  • 10 ks nového koření
  • 4 hřebíčky.

Doporučená příloha

  • toho je strašněěěěěěěěěě mooooooooooooooooooc......

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

gmp
1603 příspěvků 30.3.10 17:46
Re: Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

zas jeden s darmovou reklamou, nezaplatíš tak smazat a basta
Miloš

martin_etzl
280 příspěvků 30.3.10 17:06
Re: Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

Casino, koupil jsem je celý natěšený a očekával tu chuť svých lepších a krásnějších let. No, ale nezadařilo se - byly málo kyselé a úplně neslané.
S modrou pilulkou je to nesouměřitelné .

casino
4491 příspěvků 30.3.10 15:47
Re: Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

Prosím, má někdo odzkoušeno? http://www.znojemskaokurka.cz/index.php?a=8
Dobré Znojemské okurky ve skle, je jako koupit zajíce v pytli, nebo sázka na barvu v ruletě:-) Občas se zadaří a jsou jako s těmi bleděmodrými pilulemi :-), jindy jak „blato“ - asi došel křen :-(((

znojemskaokurka
1 příspěvek 30.3.10 15:20
Re: Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

Milí přátelé Znojemské okurky. Všem vám ušetřím spoustu práce a času. Nejlepší je si koupit Znojemský macerát na okurky a zeleninu a můžete doma dělat zázraky. A to jak při zavařování tak u čerstvých salátů nebo dochucování jídel. Přeji hezké gurmánské prožitky se Znojemským macerátem. www.znojemskaokurka.cz

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

Pendo, díky za receptíky. My děláme něco jako 1. Ale zkusíme pár lahví podle lenivek. Recept od mé „skorotchyně“ je na málo kyselé okurky (sežeru za večer třeba i dvě sedmičky). Až si vzpomenu, tak ho sem přihodím.

Eja
3861 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

Pendo, příloha podle mne netřeba, mňam,mňam - lenivky II. letos vyzkouším.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sterilované okurky (všechny zaručeně znojemské)

ano, já dělám tu dvojku s podtitulem lenivky…..rychlé a chutné, mám je od jedné paní ze Slovenska..ještě z dob, kdy jsem byla distributorkou ochucených olejů a octů…a v tom ostrém octu jsou naprosto bez chybičky…hlavně pro mužské plemeno…:-))

Bradicka
163 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo, Ty seš ďábel!

Tak to je mazec sekec! Takovejch vokurek! Jsem zvědavá, až recepty porovnám s těma znojemskýma mých tchánků, jaký bude výsledek… Máš můj obdiv za shromažďovací dovednosti :o) A který ty recepty máš nejraději? Lenivky? :o) Měj se moc hezky a ahoj!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz