Eja

Motto: Jak říkával můj manžel - hranice mezi mojí nechutně optimistickou povahou a blbostí je někdy velmi nezřetelná...

Ikonka uživatele Eja
Registrován od: 01.07.03, naposledy on-line dnes v 16:53
Počet příspěvků v diskusích: 3699

Dvě vnoučata ( jedno 20 měsíců a druhé teď 3 dny - psáno 25.8.2012), dva psi, jedna kočka. Nádherně modře kvetoucí olověnec v lodžii - moje chlouba, přes celou jednu zeď. Prales pokojovek v obýváku.
Tak dnes 22.12.2014 o jedno vnouče více, tříměsíční Anička, a bohužel už o jednoho pejska méně, odešel v 17-ti letech.

Jsem pokročilý kuchař

Oblíbené kuchyně: Bulharská Česká Chorvatská Francouzská Indická Italská Jordánská Libanonská Maďarská Syrská Turecká

 

Vepřové kotlety na karí s banány

Odkaz na uvaření

Eja 14.08.17 20:51

Bohužel kvalita fotky v umělém osvětlení je taková, že ji nepřidám. Ale je to moc dobré…a ta bramborová kaše k tomu…Pokud by někoho napadla rýže, tak ne…fakt ta brkaše…

Ostrý patizonový salát

Odkaz na uvaření

Eja 05.08.17 11:48

Na radu Birkany jsem použila větší cuketu. Vypotit. Hustý jogurt, křen, hořčici, pažitku, cibuli. Jako lehký malý oběd výborné. Ale přece jen si myslím, že z patizonu by to bylo ještě lepší.

Krémová mrkvovo petržlenová polievka

Odkaz na uvaření

Eja 28.07.17 20:45

Moc dobrá. Jogurt nahoru s trochou pažitky a pár strouhnutí citronové kúry.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Zapekaný patizón alebo cuketa

Odkaz na uvaření

Eja 27.07.17 10:53

Tak ještě jednou…
Gouda + pažitka + rajčátko na ozdobu porce.
Opět bez prdopeče, vajíčka do pěny, oleje jen šplíchnout.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Zapekaný patizón alebo cuketa

Odkaz na uvaření

Eja 22.07.17 13:41

Upekla jsem ještě jednou, chtěla jsem si ověřit, jestli je tam nutný prášek do pečiva… I když jsem nešlehala sníh, ale jen celá vajíčka - do opravdu nadýchané pěny (nabyla do skoro poloviny mísy robota), tak tam prdopeč podle mne opravdu není nutný. Použila jsem opět ementál, sedí mi tam asi nejvíc, a doporučuji i méně oleje než je v receptu, stačí opravdu je trochu. Navrch jsem posypala plátky mandlí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Humus (hoummous)

Odkaz na uvaření

Eja 28.04.17 12:32

Inspirací byl velmi sofistikovaný recept na hummus od Florentýny - který přišel včera jejímu fanklubu Kuchařky pro dceru mailem, se všemi různými vychytávkami, příprava trvá dva dny…
Chuť byla větší než jsem čekala, neměla jsem ho už řadu let, takže jsem sáhla po piksle cizrny a za 10 minut bylo hotovo.
Světlá tahini pasta, římský kmín, česnek, sůl, citronová šťáva - vše s citem, na talířku oliváč a řapíkatý celer na nabírání…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Velikonoční nádivka po stopadesáté

Odkaz na uvaření

Eja 14.04.17 14:41

Jako každý rok..

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Linecké těsto - vánoční pečení klasicky

Odkaz na uvaření

Eja 14.04.17 14:37

Velikonoční linecké.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Porchetta podle Florentyny

Odkaz na uvaření

Eja 04.02.17 13:01

Pomalé pečení provoní celý byt…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Čoko-koko vánoční rohlíčky

Odkaz na uvaření

Eja 18.12.16 15:11

Moc dobré. Změkly za tři dny. Na fotce ve společnosti ostatního cukroví, jako tyčka a ne rohlíček. To narůžovělé kolečko vzadu je podle Lydie - s Nutelou mezi, marmeládou nahoře a posněžené kokosem.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Hodolanská omáčka

Odkaz na uvaření

Eja 10.11.16 15:38

Mám kořeny sice severně od Hané, ale „máčku“ si z dětství pamatuji. Kolik rodin, tolik receptů ( ale jsem si jista, že v žádné domácnosti tam nebyl masox a majoránka).
Můj základ - vařené brambory, kousek kořenové zeleniny, bobkáč, nové koření, sůl, jíška, nepatrně!!! octa. Doplnění na talíři dle chuti - vařené vajíčko, kysaná smetana, trocha proužků šunky a mrkve na másle ( klobáska by měla být v máčce, ale žádnou přijatelnou jsem nepotkala).
V listopadovém pošmourném dni milé…
( hodnotím hodolanskou máčku a ne recept s masoxem…)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Plněná zeleninová roláda

Odkaz na uvaření

Eja 05.09.16 09:20

Moc dobré.
Jen ty poměry surovin to chce upravit dle velikosti ( „střední“ asi nechápeme všichni úplně stejně), hromádka brambor by měla podle mne být minimálně stejná jako hromádka mrkve, spíš o něco víc, a vajíčka tolik, aby to drželo pohromadě - jedno jsem přidala. Pečící papír jsem ničím nemazala ( myslím jako tukem), sloupnout šel docela dobře.
Náplň Lučina s nadrobno šunkou, pažitkou, ždibec hořčice, sůl, pepř.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Bucatini alla boscaiola - těstoviny s houbami a rajčaty

Odkaz na uvaření

Eja 24.08.16 12:29

Trochu volnější variace. Bez anglické slaniny, bez cibule, houby podušeny na troše másla, na závěr střik bílého vína, kousíček utřeného česneku, špetka pimente d'espelette a hodně petrželky, sůl, pepř. Uvařené čerstvé těstoviny promíchnuty s pestem ze sušených rajčat a navrch houbová směs. Dobré to bylo

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Játrová omáčka od Evči

Odkaz na uvaření

Eja 18.08.16 16:44

Jsem taky Eva, játrovou omáčku jsem nedělala ani napamatuji, tak dnes. Je jich na Labu asi pět. Ghí, slanina, cibule, pak játra- kuřecí, špetička tymiánu a rozmarýnu, pepř, doměkka, zalila jsem vařící vodou, jen trošku. Trochu jater jsem nechala vcelku. Zbytek tyčákem dohladka, trochu smetany, přejít varem. Osolit. Jako příloha brambory šťouchnuté a trochou smetany a spoustou petrželky. Dobré.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Kočičí polévka (mléčná)

Odkaz na uvaření

Eja 18.08.16 11:24

Jako tuk jsem použila ghí, zeleninu nastrouhala, kousek mrkve nakrájela na půlkolečka pro oko. V rendlíku osmahla, přidala krupici a nechala rozvonět. Zalila vařící vodou, chviličku povařila - aby zelenina úplně nezměkla , mléko, nechala přejít varem, sůl, pepř, libeček a hladkosrstá petrželka. Výborné.

Edit - ten černý flek vpravo nahoře je moje kočka na sedačce, ale nechtěla, že prý kočičí polívku si můžu sníst sama :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Caprese - mozzarella s rajčaty

Odkaz na uvaření

Eja 23.07.16 15:21

Měl to být takový caprese- krokanbušík :-) ale další patro už nedrželo, to musím ještě vychytat. Ale v tomhle horku rajčata, buvolí mozzarella a čerstvá bazalka s kapkou balzamikové redukce…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

KUS KUS Salát

Odkaz na uvaření

Eja 06.07.16 11:24

Kupodivu tady kuskusu v podobě salátu moc není…
Kvalitní kuskus připraven obvyklým způsobem s trochou olivového oleje - může být ochucený. V míse našlehána zálivka - citronová šťáva, med ( nebo agávový sirup - jsem dala já), čerstvě mletá směs pepřů, hodně pažitky najemno, stroužek utřeného česneku, sůl. Přidán ještě vlažný kuskus, promícháno zlehka vidličkou. Rajčata, okurka, paprika na kousky, do cedníku, posolit, nechat pustit vodu. Teprve pak vmíchat do kuskusové směsi.
Lehké a moc dobré.
Variant je…petrželka…ba­zalka…feferon­ka…

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 Další »
Napsat uživateli Eja zprávu   Přidat uživatele Eja do přátel

Přátelé uživatele


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz