Králík na zelenině s bramborovým knedlíkem podle mojí maminky

Odkaz na uvaření

Eminator včera v 19:45

Vynikající! Nedala jsem sojovku, zeleninu nakrájela čerstvou a podávám s bramborovým knedlíkem.

Steak z vepřové krkovice

Odkaz na uvaření

daduuja včera v 15:01

Na tom si pokaždé pochutnáme :-)

Houby na česneku

Odkaz na uvaření

daduuja včera v 14:58

Osolenou a opepřenou hlívu plicní, natrhanou na menší kousky, jsem opekla dozlatova v oleji. Vyndala z pánve, přilila olej a osmahla hodně česneku, vrátila hlívu, chvilku podusila a odstavila. Nechala vychladit, zakápla citrónovou šťávou, přidala jsem nasekanou hladkolistou petrželku. S opečeným toustouvým chlebem lahůdka :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Jablečné knedlíčky

Odkaz na uvaření

birkana včera v 13:49

Jak jsem jen mohla na tuhle dobrotu z mého dětství zapomenout! :zed: :zed: :zed: Tyto knedlíčky mi vařívala moje babička. Místo krupicové kaše. A já je měla raději, než tu kaši :lol:

Jablka jsem nadrobno posekala nožem, mouky bylo potřeba víc než dvojnásobek. Dala jsem hrubou. Mastila jsem máslem jen rozpuštěným. I můj masožravec, který obvykle sladká jídla odmítá, ochutnal. A snědl polovinu talíře. To je ta největší pochvala na světě; říkat nic nemusel. ;-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Hovězí maso plněné vejci

Odkaz na uvaření

daduuja 13.10.18 13:47

U nás je to Štěpánská hovězí pečeně, plní se celými vejci a protahuje špekem. Podává se s knedlíkem nebo rýží.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

Odkaz na uvaření

Petr I. 12.10.18 16:11

Vařím ho už několik let podle Vašeho receptu… Je EXCELENTNÍ… Dnes mi manželka řekla, že mi asi vyhodila recept. Spadl mi kámen ze srdce, že jsem ho tady znovu našel. Začal jsem vařit v malém, teď ho vařím už málem v zavařovacím hrnci. Vždycky se na něj ráda sjede celá rodina. A rozhodně ho necpu do vany, botníku atd… :-)

Kuřecí lečo

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.18 13:36

Podařený oběd, chutnalo nám.

K některým komentářům dole: mě s kuřecím masem chuť kari, papriky a rajčat ladí. Špetka vegety a lžíce kečupu (jistě domácí či bio) ještě nikomu neublížila. :jazyk: :lol:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Rychlé čokoládové suflé

Odkaz na uvaření

sabinka0369 12.10.18 11:44

Vynikající, pokaždé se povede, ale peču 13 min..po 10 moc tekuté. Jinak příště zkusím méně cukru a uvidíme :)

Piškotová roláda s jemným krémem

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.10.18 17:57

Podle tohoto receptu dělám roládu nejraději, krému tentokrát více, aby byl i na pomazání povrchu, dávka tentokrát navýšená na 6 vajec (dvakrát).
Foto v komentáři…

Jednoduchá a výborná piškotová roláda

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.10.18 17:48

Místo hladké jsem dala mouku polohrubou, marmeládu broskvovou (domácí).
Přidala jsem krém z másla, pudinku a obalila v kokosu - těsto super, nepraskalo, papír jsem nejen vymastila sádlem, ale i posypala hrubou moukou - papír šel dolů perfektně…
Foto v komentáři.

Zapékaná kapusta

Odkaz na uvaření

birkana 11.10.18 16:22

Upravila jsem množství surovin pro naše :oops: dvě porce: ¾ kg kapusty (po očištění), 160 g sýra (ementál + gouda), ostatní dle receptu. Polovinu sýrů jsem nakrájela na plátky, těmi jsem pokladla povrch kapusty před zapékáním. Druhou polovinu jsem strouhanou dala do smetany, jak je předepsáno.

Několik strouhnutí muškátového oříšku udělá s kapustovým (i květákovým) jídlem pravé divy! Jen mi tady nějak do chuti nesedlo sherry. Ale dala jsem jej, jak se píše v receptu. Mno, asi mám jinak naladěnou chuť, ale příště bych jej v tomto pokrmu určitě vynechala.

Podávala jsem s bramborami pečenými v troubě.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Houbová omáčka se smetanou

Odkaz na uvaření

birkana 10.10.18 13:10

Evergreen pro milovníky hub a omáček. :palec: :potlesk: :lol:

Vařila jsem z křemenáčů a hříbků. Navíc do omáček tohoto typu přidávám i trochu čerstvě mletého nového koření – spolu s pepřem umelu v mlýnku. Na talíři jsem ještě dozdobila petrželkou a kysanou smetanou. Příloha: špagety.

Pozn: z uvedeného množství byly 2 větší porce.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kuře po normandsku

Odkaz na uvaření

tlustá bába 08.10.18 10:26

Kuřecí paličky nebo stehýnka je nutné zbavit kůže, jablíčka krájet na osminky a nikoliv na plátky (a je-li základ omáčky moc kyselý, je dobré jablíčka poprášit trochou cukru a na másle nechat zkaramelizovat), místo červené cibule je vhodná spíš šalotka, výpek uvolnit nejprve armagnacem, případně calvadosem (můžete i flambovat), pak teprve přilít cidr nebo čerstvý jablečný mošt (správně jablečná šťáva), v žádném případě by neměl být hovězí vývar, ale kuřecí a nikdy, opakuji, nikdy do toho nesmí přijít mouka!
Francouzi přidávají crème fraîche, kulatější a míň navinulou chuť dodá 40% smetana. Jednodušší postup je asi ten původní, selský - v zapékací nádobě, která může přijít na plamen sporáku, se na másle osmahnou kuřecí paličky (nebo na menší kousky rozporcované kuře), přidají se rozkrojené šalotky a pokrájený řapíkatý celer, po rychlém osmažení se výpek uvolní šplouchem armagnacu (calvadosu), pak se přilije cidr a trochu vývaru, osolí, opepří, pekáček se zakryje (pokličkou, nebo třeba alobalem) a vrazí se to do trouby na 20 minut, mezitím se na másle vyzlatí cukrem poprášená jablíčka. Po dvaceti minutách se kuře odkryje, přidají se k němu jablka a zakape se to smetanou (zatřese se s tím) a celé se to nechá v troubě zapéct (chvilku).
Těch zaručeně pravých receptů je spousta, někdy se přidávají i žampiony a bouquet garni, podává se s bagetou, někdy i s pečenými bramborami, dobrá je hedvábná bramborová kaše, kdy se s bramborami vaří kousek celeru ….
Za ten hovězí vývar a mouku musím dát menší počet hvězdiček, ale jídlo je to velmi dobré a jablíčka jsou sklizena! Chutě do toho!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Jehněčí kotlety

Odkaz na uvaření

van.Thomas 07.10.18 20:51

Sice jsem neměl tymián a pažitku jsem nahradil natí jarní cibulky, ale i tak to bylo naprosto vynikající. A ten dip je skvělý určitě i k jiným příležitostem.

Srnčí tokáň

Odkaz na uvaření

van.Thomas 07.10.18 20:36

Papriku jsem dal pouze jednu červenou a místo sušených hub jsem použil žampiony. Jinak jsem postup dodržel a je to vynikající.

Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Odkaz na uvaření

van.Thomas 07.10.18 20:28

Jedna z nejchutnějších svíčkových, co jsem tu našel. Přiměřeně sladké, přiměřeně husté. Doporučuji.

Králík nejmilejší

Odkaz na uvaření

van.Thomas 07.10.18 20:20

Výborný recept. Místo lesních hub jsem dal žampiony, ale i tak to stálo zato. Samozřejmě jsem se obešel bez masoxu.

Skotská polévka z červené řepy (pro Lass)

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.10.18 17:38

Velmi dobrá polévka a díky samozásobování v podstatě zadarmo :)
Jen jsem nezdobila jogurtem, ale při mixování přikápla trochu mléka…
Foto v komentáři.

Krupicová kaše s čokoládou

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.10.18 15:22

„Pohádka mládí“ - ale miluju ji celý život…
Pro muže klasiku (měli jsme k dopolední svačině, abxchom vydrželi do pozdnějšího oběda…) a pro sebe upravenou tak, aby splňovala určité nutriční parametry - byla výborná i tak a chuťově stejná, jako s mlékem… tu svoji jsem totiž dělala jen z vody a stačilo mi jen trošku kokosového cukru a skořice a máslo…
Dali jsme si ji s přemrazenými aroniemi (dozrálé a přemražené jsou velmi dobré, ani trpké, ani zbytečně přeslazené… )
Foto v komentáři.

Kuřecí čtvrtky

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.10.18 15:16

Jednoduché a velmi dobré…
Já přidala jen trochu brambor, abych to měla pěkně vše v jednom, mám kuře v kombinaci se zelím moc ráda :)
Foto v komentáři…

Keftés - santorinské rajčatové placičky

Odkaz na uvaření

Lyduska 07.10.18 09:09

Placky majú veľmi zaujímavú, sviežu chuť.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Míša řezy

Odkaz na uvaření

HolkaSikovna 05.10.18 11:07

Paráda! Dělám také podle https://www.pomodo.cz/…ezy-na-plech a tyto recepty jsou pro mě top.

Japonská pizza (Okonomi-yaki)

Odkaz na uvaření

daduuja 04.10.18 19:31

Korejské pouliční jídlo, které se prodává většinou ke snídani, se dělá podobně, zelí, mrkev a cibule se promíchá s vajíčkem, osolí, opepří a na pánvi usmaží omelety ve tvaru čtverce. Pak se opeče šunka, na závěr toustový chléb. Skládá se - chléb, který se trochu pocukruje, omeleta, také pocukrovat, opečená šunka, sýr, kečup, majonéza, list ledového salátu a chléb.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Jehněčí bifteky s mátou a citronem

Odkaz na uvaření

daduuja 04.10.18 19:21

Výborná chuť i vůně!

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Bramborové palačinky

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 04.10.18 12:47

Vejce jsem dala celé a mouku celozrnnou… Pečeno na nepřilnavé pánvi - rychlé, perfektně se pekly - s jablečnou marmeládou ještě z loňské sklizně…
Foto v komentáři…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Celerová omeleta

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 04.10.18 07:38

Bez kečupu a bez křenu - místo křenu sýr, šunka krůtí 92 % masa.
Křen nevím, jestli by se moc netloukl: dvě silné dominantní chuti moc v jednom jídle nemusím, on ten celer je silný až až (mám tedy z vlastní zahrady).
Ale jinak super, takže plný počet hvězdiček právem - rychlé, dobré a pěkně drží pohromadě při otáčení (neb nepřilnavou mám jen malou pánvičku, a tak to bylo trošku vyyšší, ale na „funkci to vliv nemělo“ ;)
Omeletník nemám a tohle bylo rychlejší :)

Foto v komentáři…

Bramborová omeleta se sýrem

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 03.10.18 19:41

Jen uzpůsobená gramáž pro moji porci :)
Je výborná… no, jako každá omeleta… ;)
Foto v komentáři.

Jednoduchý olivový salát

Odkaz na uvaření

birkana 03.10.18 13:59

Kombinace rajčat s olivami nemůže zklamat . Pro upřesnění: na 1 :oops: porci jsem vzala 225 g rajčat, 70 g oliv bez nálevu a 9 g panenského olivového oleje. Kořenila jsem jen pepřem a na talíři ozdobila několika lístky perské bazalky. NESOLILA JSEM, olivy ze slaného nálevu osolily dostatečně!!!

Jako příloha byl celozrnný toast nasucho opečený a jemně očesnekovaný.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Čočková polévka se žampiony

Odkaz na uvaření

birkana 01.10.18 12:23

Zajímavé a dobré! Čočku jsem nerozmixovala úplně do krémova. Navrch jsem navíc okořenila sekanou petrželovou natí.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Velký steak z krkovice

Odkaz na uvaření

daduuja 30.09.18 18:06

Není co dodat :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Čokoládový koláč se zelím

Odkaz na uvaření

tlustá bába 29.09.18 14:34

Upekla jsem v dortové formě, aby byl vyšší … proříznutí ale doporučuji až druhý den, kdy je korpus kompaktnější, k promazání jsem použila višňovou zavařeninu a zakápla několika kapkami griotky. Oproti receptu jsem ubrala 10 dkg cukru, i tak je ďábelsky sladký (což je účelem).
Skvělý recept od skvělé Lydie!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Hot dog z Hané

Odkaz na uvaření

birkana 29.09.18 13:41

Tak to se mi zas něco nepovedlo. :zed: :zed: :zed:

Tyčinky jsem neměla, použila jsem syrečky – kolečka pokrájené na dílky.

- Poprvé jsem otrocky podle receptu zapékala v troubě po stanovenou dobu. Rohlík jsem „nezavíčkovala“ uříznutou špičkou. Sýr byl všechen mimo rohlík; bylo by třeba péct nastojato.

- Podruhé jsem naplněný rohlík zavíčkovala odkrojenou špičkou, zabalila do alobalu (domnívala jsem se, že celkem pevně) a dala zapéct. Výsledek – sýr byl opět vyteklý. Díky částečnému uzavření špičkou jej vytekla jen část.

- Potřetí jsem naplněný a zavíčkovaný rohlík pevně utáhla do potravinářské fólie, na několika místech balíček propíchla špičkou nože a dala ohřát do mikrovlnky při výkonu 900 W po dobu 30 vteřin. Po stejnou dobu jsem jej pak nechala odpočinout. Tímto způsobem přípravy zůstala většina sýra uvnitř.

Shrnutí na závěr: Hořčice mi moc chuťově s tvarůžky neladila. Hotový pokrm nebyl příliš vzhledný. (Že by byly tvarůžky hodně uleželé a proto tekly?) Nechala jsem jeden rohlík úplně vychladnout a rozkrojila jej. I když sýr téměř nevytekl, objevila se v rohlíku poměrně velká prázdná dutina. Částečně vyteklý „smažák“ nevypadá tak ošklivě, jako toto zde. Opakovat nebudu; raději příště tvarůžky s rohlíkem zastudena.

Fotky nejsou hezké. Váhala jsem, zda je vůbec zveřejnit. :oops:

Hovězí na způsob Stroganov

Odkaz na uvaření

van.Thomas 26.09.18 16:11

Z hovězí špičky z mladého býčka to bylo vynikající. Jako přílohu doporučuji hranolky nebo opečené brambory.

Polévka z ovesných vloček a tvrdého sýra nebo sýra žervé

Odkaz na uvaření

van.Thomas 26.09.18 16:03

Navzdory očekávání to bylo poživatelné. Použil jsem strouhanou goudu, která se okamžitě rozpustila a nijak se v polévce neprojevila. Mléko jsem vynechal. Zařazuji do kategorie „Pro případ války“. Kdyby se použil nějaký vývar, mohl být výsledek lepší.

Špenátové knedlíčky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 26.09.18 15:57

Velmi zajímavé. Rozhodně to hezky vypadá. Z uvedeného množství jsem udělal dvě šišky. Jako knedlíky do polévky je to dobré, ačkoliv to asi nebude do každé polévky. V králičím vývaru to chutnalo zvláštně, většinou do něj totiž sušená rajčata nedávám. :-) Ale po chvilce jsem si zvykl a chutná to. Špenát jsem použil zmazený.

Palačinky - nejlepší

Odkaz na uvaření

sarkaturka 26.09.18 15:19

Dnes jsem dělala,těsto je skvělé,palačinky výborné.

Noky s uzeným a houbami k rajské omáčce (v páře)

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.09.18 17:25

Vyzkoušeno jako knedlíčky do polévky. Možná jsem netrefil správný poměr velikosti knedlíčků a kostiček šunky, ale moc mi to nedrželo pohromadě. Chuťově v pořádku.

Králičí roláda na víně

Odkaz na uvaření

daduuja 23.09.18 14:54

Bez párku. Plátky anglické stačily :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Lečo s fazolí

Odkaz na uvaření

birkana 23.09.18 13:55

Z posledních paprik a rajčat z našeho skleníku. Ocet nedávám, nesmí chybět chilli paprička. Podávala jsem s žitným kmínovým chlebem.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Masové kuličky s celerovou omáčkou

Odkaz na uvaření

bajoo 23.09.18 13:25

Tentokrát jsem omáčku vařil s řapíkatým celerem. Byl i po delším dušení dost tvrdý, ale nevadilo to a vše bylo vynikající

Rebarborový crumble

Odkaz na uvaření

Lyduska 23.09.18 13:23

Na množstvo drobenky uvedené v recepte som dala 390 g očistenej rebarbory a pridala som k nej 130 g sliviek, teda spolu to bolo 520 g. Rebarboru som pokrájala na 1 cm kúsky a povarila cca. 2 minúty.
Je to výborné, sladké tak akurát. Kto má rád veľmi sladké, musí cukor pridať.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Králičí hřbet s vůní sladké Francie

Odkaz na uvaření

van.Thomas 23.09.18 10:37

Chutná to dobře, i když jsem nedodržel postup zcela. Předně anýzový olej neznají ani e-shopy, leda bych tam nalil olej do vonných svíček, což se mi nechtělo. Tak jsem prostě prohřál lžíci anýzu v oleji a zase vyndal. Jestli to pomohlo, to nevím, ale trocha vůně tam byla. Na škrob nedošlo, konzistence omáčky vyhovovala i tak. Kombinace koření je úžasná, jen ten zelený pepř jsem neměl. Určitě by se tak dala podusit i přední stehna.

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu

Odkaz na uvaření

daduuja 22.09.18 23:06

Čas vatovců, už několik let rostou na zahradě :-) Tentokrát plátek anglické mezi.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Krůtí minutkový guláš

Odkaz na uvaření

bajoo 22.09.18 14:59

Do guláše jsem přidal párek a kousek maďarské ostré klobásky. Vynikající!

Pečené fíky

Odkaz na uvaření

Lyduska 22.09.18 14:36

Ala_V má pravdu. Je to vynikajúce. Je to siedme nebo.
Namiesto trstinového cukru som použila cukor z kokosových kvetov a namiesto koňaku Jamaika rum.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Zapečený lilek s kozím sýrem

Odkaz na uvaření

Lyduska 22.09.18 14:32

Vynikajúce.
Timián som dala sušený.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 277 Další »

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Květáková polévka Květáková polévka
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz