Brambory a zelí

Odkaz na uvaření

birkana 22.10.20 16:17

Zdravá strava našich předků. Škoda, že se na tyto jednoduché lidové pokrmy v naší rádoby racionální kuchyni zapomíná.
Po inspiraci z komentářů jsem přidala šunku od kosti dušenou v páře, omastila smaženou cibulí a posypala libečkem.

Tato příloha či hlavní jídlo je dobrá nejen ze zelí hlávkového ale i z podušeného kysaného. Pak je to dobrá příloha k zabíjačkovým specialitám (opečené jitrnice, jelítka, prejt), nebo k pečené vodní drůbeži.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Šunkový svítek II

Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.10.20 12:56

Tento svítek mi chutnal mnohem více než Šunkový svítek I. Nebyl vysušený, ale krásně vláčný. Taky jsem tam nalil mnohem více mléka, 3 lžíce by neměly vůbec žádný význam. Prostě jsem lil mléko, dokud nebyla strouhanka prosycena. Místo šunky jsem dal masitou slaninu, sehnat dnes šunku v celku je strašná fuška. Pečeno na pánvi pod pokličnou na trošce sádla, jen aby pánev nebyla suchá. Do mých polévek se příliš nehodí, protože se tam pro samé maso a zeleninu už nevejde, ale do chudších vývarů je ideální.

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.10.20 21:21

Vyzkoušeno. Moje roláda rozhodně nebyla takový úhledný balíček, jako máte na obrázku. Však taky moje kuře mělo skoro dvě kila po vykostění! Zabalit takového pštrosa dalo zabrat a chvílemi nebylo jasné, kdo koho balí. Nakonec jsem z toho vymodeloval něco jako batoh do Krkonoš a pak dlouho hledal ten velký pekáč, co už léta nikdo nepoužil. Řeknu vám, péct něco takového pro jednu osobu je pěkná hovadina, ale zvědavost byla veliká. Výsledek nepřekvapil, je to prostě pečené kuře a uvnitř panenka, chutná to po česneku a špenát se mlčky dívá jinam. Doporučuji panenku opravdu obalit pršutem nebo aspoň dobře uzenou slaninou, ze které lezou bukové klacky, prostě něčím aromatickým. A nebo aspoň panenku dobře okořeňte. Já jsem to ošidil obyčejnou šunkou a panenku jen posolil, takže je velmi mdlá a je to škoda. Pro větší rodinu zajímavý oběd, já to budu jíst měsíc. Ale zkusil jsem to!

Brambory na marjánce

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.10.20 21:01

Vyzkoušeno, dojmy rozporuplné. Chuťově to opravdu není špatné. Rozum ale říká, že míchat bešamel do brambor je nesmysl. Leda byste chtěli vyzrát na jedlíka, aby vám nesnědl moc masa. Zaplácnete mu bříško moukou a je to. Chuťově to obstojí, ale je to do bříška těžké a trávit budu ještě dlouho. Kdo chce vařit poctivě, vynechá mouku a místo bešamelu z půlky brambor udělá kaši a pak smíchá s tou druhou.

Tvarůžkový salát s rajčátky

Odkaz na uvaření

birkana 19.10.20 12:23

Naprosto dokonalá kombinace pro mé chuťové pohárky! :potlesk: :dance: :potlesk:
Už dlouho jsem si tak nepochutnala. Dělala jsem z polovičního množství, což by tak byly asi dvě svačinové porce. Nakonec jsem ten salát zbodla najednou :oops: s ještě vlažnou celozrnnou bagetou vlastní výroby. Solit ani pepřit nebylo třeba, cibuli jsem dala žlutou.

Masožravec „smradečky“ nerad, jemu jsem udělala další poloviční dávku z goudy. Protože je tento sýr tučnější, ubrala jsem v jeho porci majonézu a přidala tučný jogurt. I tato varianta byla výborná.

Recept všem vřele doporučuji! Kdyby se dalo dát víc hvězdiček, dala bych jich deset.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Bramborová buchta 2

Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.10.20 20:26

Je to takové ultravege. Rozhodně bych to nenazval buchtou, protože to neobsahuje žádné těsto, v podstatě jsou to šťouchané brambory posypané sýrem. Já to popohnal na kostičky nakrájenou šunkou a sterilovanou kukuřicí, které jsem nasypal na brambory pod sýr. Jako příloha třeba k pečenému kuřeti to není špatné, ale jako samostatné jídlo bych se to předložit neodvážil.

Rychlý ovocný pohár (dělená strava)

Odkaz na uvaření

Lyduska 18.10.20 14:56

Avokádo a banány som rozmixovala spolu s medom. Výborné. Ozdobené malinami nazbieranými a zamrazenými v lete.

Musí sa okamžite zjesť, lebo avokádo v dezerte zčerná.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Houskové knedlíky, co se zaručeně povedou

Odkaz na uvaření

Mrs.Aussie 15.10.20 02:23

Jiz 16 let ziju v zahranici a nikdy jsem knedliky nevarila. Diky koronavirove karantene a prace z domova jsem mela dost casu prozkoumat recepty a konecne neco zkusit noveho. Nejvetsi problem byla samozrejme mouka, ale nakonec jsem sehnala SHARP FLOUR (neco jako ceska pohruba). Cerstvy kvasnice meli v Delikatesech. Hned napoprve uspech. Deti se toho muzou uzrat a tento tyden je delam uz podruhe a dvojitou davku. ???? Diky za recept, zdravim od protinozcu.

Pivní pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 13.10.20 12:03

Vyzkoušeno, postup totálně přeorán a povedlo se!
Po přečtení komentářů níže jsem musela vyzkoušet. V jednom hrnku jsem rozmíchala pivo, maizenu (nikoli půl lžičky, ale téměř půl zarovnané polévkové lžíce), pepř. V druhém vejce a hořčici. Nastrouhala jsem ementál najemno.

Na pánvičce jsem rozpustila máslo, za stálého míchání vlila směs s pivem, nechala zahoustnout, přejít var, pak jsem vsypala sýr. Na mírném ohni jsem jej rozpouštěla (úspěšně :dance: ), pak jsem přidala vejce a stále svižně míchala. Nechala jsem dobře provařit. Nesolila jsem. Směs byla stále dost tekutá. Nechala jsem chladnout a průběžně míchala, aby se netvořil škraloup. Po vychladnutí se pomazánka dala dobře mazat.

Použila jsem zvláště hořké pivo dobře chmelené. Pomazánka tím získala výraznou pikantně hořkou chuť. Určitě by byla jemnější z některého výčepního europiva, ale to už by nebylo ono. Možná bych někdy mohla vyzkoušet i to, že vše kromě másla společně rozmixuji, na tom másle pak nechám zhoustnout a krátce povařit. Za seznam ingrediencí a chuť pomazánky bych dala plný počet hvězdiček, za zmršený postup a pravděpodobně i chybné dávkování škrobu nic.

Tak si říkám, což takhle udělat z tvarůžků, romadúru, ostrého ovčího nebo pivního sýra?

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Banány po amsterodamsku

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.20 08:50

Vynikající jako teplá sousta k odpolednímu podzimnímu posezení u vína. :hug:
Kombinace banán + ementál + schwarzwaldská šunka. Zajistila jsem párátkem proti uvolnění. Je to nenáročná rychlovka a pro vítané hosty exotické chuťové překvapení. Protože jsem podávala jako slaná sousta k vínu, nepodávala jsem s hranolky. Na stole jsem nechala jako možnou přílohu malé bagetky.

P. S. Kam s hořčicí? Raději jsem nedala. :nevim:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Řezy z kuřecích prsíček v šunkovém závitku

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.20 08:45

K nedělnímu obědu vhodná kombinace.
Kousky masa jsem obalila plátky schwarzwaldské šunky. Ta je dostatečně slaná (cca 5% soli) a tak jsem již další sůl nedávala. Místo protlaku jsem nechala rozdusit obří rajče, celeru méně, 1/2 chilli papričky, víno veltlín, navíc 2 zelené papriky. Podávala jsem s hranolky pečenými v troubě.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Těstoviny s rajčaty

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.10.20 15:58

Sám se tomu divím, ale chutná to. Původně mi to celé přišlo jako nesmysl, ale když se to upeče, rajče, kukuřice a šunka jdou k sobě. Jen ten parmezán mi přijde trochu vedle, obyčejný eidam nebo gouda by udělaly stejnou službu.

Topinky s česnekem a křenem

Odkaz na uvaření

birkana 10.10.20 10:54

Výborná pozdní snídaně (svačina) pro podzimní sychravé dopoledne.
Při práci na zahradě syté a teplé občerstvení přijde vhod. Ke křenu jsem přistrouhala i černou ředkev (oloupanou), tím se chuť letos velmi štiplavého křenu zjemnila. Na topinky jsem použila celozrnný žitný domácí chléb, smažila jsem na sádle.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Játra na rožni

Odkaz na uvaření

birkana 8.10.20 13:19

Rychlé, nenáročné, výborné!
Na porci jsem dala 220 g vepřových jater, předepsaných 100 g je pro nás dost málo :lol: . Na jehlu jsem přidala i rajčata a cibuli. V postupu jsem se nedozvěděla, kam s tím citronem. Tak jsem jej vynechala :oops: . Podávala jsem s opékanými bramborami.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Jednoduché skopové na česneku

Odkaz na uvaření

van.Thomas 6.10.20 19:02

Snažil jsem se dělat podle receptu, ale péci jsem musel asi 4 hodiny na 170, protože ta voda nechtěla pryč. Nakonec jsem maso vyndal, abych ho úplně nevysušil a šťávu zredukoval na plotně. Výsledek je dobrý, chutný a omáčku jsem nakonec mixoval. …jo a ten pepř jsem nenašel.

Šunkové knedlíčky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 6.10.20 18:56

Vyzkoušeno. Knedlíčky jsou hodně křehké a v polévce se částečně rozpadají. Asi jsem měl udělat hustší těsto. Ale jinak je to chutné.

Uherská pěna dle ČSN

Odkaz na uvaření

birkana 6.10.20 12:15

Je to ona, ta dobrá pomazánka, kterou pamatuji z mládí! :potlesk: :srdce: :potlesk: :srdce: :potlesk:
Umíchala jsem z 1/40 množství (cca 250 g hotového výrobku). Striktně jsem dodržela gramáž - v mém případě 88 g uheráku, 100 g másla (skutečného, žádné náhražky :think: ) a 75 g taveného sýra. Nesolila jsem.

Pracovala jsem v mixéru, máslo povolené, salám rozsekán na ultrajemno. Pomazánka byla dost tuhá i přes to, že jsem vzala poměrně měkký sýr. A tehdy byly taveňáky o hodně tužší. Možná se to přiředilo podle potřeby :nevim: .

Ta moje pěna chutnala výrazněji „salámově“, než tehdy. I těch kousků uzeniny se nyní zdálo víc, než tehdy. Inu, když byl uherák nedostatkový, možná se některým zúčastněným hodilo něco salámu „odklonit“ domů :lol: .

Pomazánka je to skutečně výborná, určitě použiju na silvestrovské chuťovky. Doporučuji všem, kdo nepočítají kalorie, neb je to energetická bomba!

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Skopové na smetaně

Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.9.20 14:36

Strašně mě překvapilo, že v české kotlině seženete krevety na každém rohu, ale kvůli ovci lítáte půl roku po všech čertech (jehněčí nepočítám). Nakonec se ovečka povedla, jen si vyžádala trochu víc času na dušení. Vařil jsem cca 500g skopové kýty. Koriandr, kmín a rozmarýn sušený, každého zarovnaná lžička. Zdálo se to moc, koriandr při drcení voněl, až se loupal strop, ale nakonec to ani není tolik znát. Skoro bych řekl, že se dalo přidat. Inu ovce. Cibule 200g, sádla asi 50g, možná trochu víc. Smetany 100g a vody to schlamstlo 200ml a česneku jsem dal 20g, byl kupovaný a bylo to akorát. S výsledkem jsem spokojený, ovcím zdar!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Menemen – turecké snídaňové jídlo

Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.9.20 12:38

Musím autorovi receptu složit hlubokou poklonu za to, s jakou rafinovaností do mě dostal dvě porce leča. Vypadá to stejně, voní to stejně, chutná to stejně. Je fakt, že jsem nesehnal sumaku, takže s ním by to možná chutnalo i vonělo trochu jinak. Klobása byla masitá, bez papriky a bylo jí dvakrát tolik. Uvařit rozklepnuté vejce v omáčce v celku je vynikající nápad a mně to moc chutnalo. Jako příloha byl čerstvý chléb a nemělo to chybu. Přestože teplou zeleninu nemusím, tohle chutnalo.

Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Odkaz na uvaření

Svetlunka 84 27.9.20 13:21

Prostě boží! Chutná to i manželovi, který jinak patizon vůbec nejí ????

Bramborová polévka se špenátem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.9.20 15:04

Co já vím, tak do bramboračky vždycky patřily houby. A když nemáte houby, dejte tam mandle. :-) Pokud neumíte udělat poctivý vývar, exotické ingredience nic nezmůžou, když to nakonec zalijete bryndou z pytlíku. Já dělal s kuřecím vývarem, a taky to nebyla žádná sláva. Jíst se to dá, ale chybí tomu… abych tak řekl… prostě ksicht. Je tam spousta ingrediencí, z nichž žádná se neprosadí. Bramboračka voní houbami, vývar chutná po mase, ale tohle je takové všechno a nic. Navíc jsem dnes provedl experimentální důkaz, že dávat mandle do bramboračky je hovadina.

Houby v Deku

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.9.20 20:08

Tak přeci jen letos jsou :)

Topinky sýrovo-rajčatové

Odkaz na uvaření

birkana 21.9.20 07:35

Není to sice žádná vysoká gastronomie, ale jako nenáročné rychlé pohoštění recept použít lze.
Sýr jsem dala se šunkou. Místo taveňáku by se mohl určitě použít strouhaný či plátkový sýr, nechat jej lehce rozpustit, pak kečup nebo sugo a rajčata (+ oregano nebo bazalka?).

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Houbová směs na topinky

Odkaz na uvaření

birkana 21.9.20 07:31

Vařila jsem k okamžité spotřebě jen z 1/10 množství.
Protože hub i zeleniny jsem moc nevařila, pozměnila jsem postup. Jako základ jsem nechala zesklovatět cibuli s paprikou, okořenila a osolila jsem, na to pak přišly houby. Společně jsem podusila a na konec přidala domácí ostrý kečup (cca 100 g). Na topinku výborná směs.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Studentské topinky

Odkaz na uvaření

birkana 21.9.20 07:28

Před více než čtyřiceti lety chutnaly mnohem, mnohem líp!!! :cert:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Jelení kýta na divoko

Odkaz na uvaření

Johnny15 20.9.20 20:17

Právě sem dojedl,udělal sem si k tomu šťouchaný brambory s osmahnutým kořeňeným špekem,česnekem a trochou kysanýho zelí. Všechno pěkně smahnutý na pánvi. A super pasovalo k tomu jedno pivo ????

zapečené chlebíčky se sardinkami

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.9.20 19:04

Formou zapečených toustů: máslo tedy opravdové, ze statku.
Sardinky jsem zapomněla dokoupit, tak posloužily ančovičky (mám skoro tříkilovou sklenici sardelek v oleji). Cibule z letošní sklizně, tousťák celozrnný.
Pochutnali jsme si - dali jsme si k tomu sklenku červeného vína :)

Kubánský banánový moučník

Odkaz na uvaření

birkana 19.9.20 14:15

Jednoduchý, chutný a rychlý moučník ze surovin, které máme doma.
Po osmažení jsem osladila tmavým třtinovým cukrem a hojně zakápla hnědým kubánským rumem. Výborná tečka po obědě; podávala jsem ke kávě se šlehačkou.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Dušené ředkvičky s tvarůžky

Odkaz na uvaření

birkana 19.9.20 08:28

Skutečná pochoutka, doporučuji!
Bulvičky ředkviček jsem měla různě velké a tak jsem použila na 1 porci 200 g ředkviček, 100 g tvarůžků, másla asi 30 g. Solit není třeba, samotné tvarůžky osolí dostatečně. Jako přílohu jsem zvolila topinky na sádle řádně očesnekované z obou stran. K tomu pivo :lol: :dance: .

P. S. Fuchsiově růžová barva pokrmu je sice zvláštní, ale na chuti neubírá ;-) .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vepřové plátky po srbsku

Odkaz na uvaření

birkana 18.9.20 12:02

Navíc dávám česnek.
Postupuji také jinak. Lečo nedusím s masem, aby se úplně neztratilo delší tepelnou úpravou; dávám až ke konci. Vepřové plátky dusím v základu bez leča.

Dnes mám k dispozici čerstvé papriky a rajčata, z nich a z části cibule jsem si uvařila lečo zvlášť. Zahušťuji jen plnotučným mlékem s trochou mouky.

Jako příloha krom těch doporučených se hodí i opékané brambory. Varianta: před podáváním nechám krátce na plátcích masa zapéct kozí nebo ovčí sýr - množství dle chuti strávníků.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Zapečené kuře s pýchavkou

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.9.20 21:04

Vynikající věc… snědla se i porce na zítra :D

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 15.9.20 16:41

Včera troj-obal… dnes v těstíčku z vajec, mléka, hladké špaldové (světlé) mouky, tebi a špetky soli…
JEDNO Z NEJLEPŠÍCH JÍDEL, CO ZNÁM :)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Škubánky jednodušeji

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.9.20 16:24

Nedalo mi to a ač škubánky nejsou problém dělat klasickým postupem, tohle mě vrátilo do dob, kdy jsem před mnoha lety dostala od babičky a dědy knihu Péťa vařič, který je zde zmíněn, coby autor :)
Tehdy jsem je nezkoušela, tak po letech je to tu :D
Dopadlo to dobře, brambory naše, mouka světlá špaldová (hladká) a ruční hnětač…
S mákem, máslem z farmy, trochou kokosového cukru a hrnkem kozího mléka neměly chybu :)
Jak je období dobývání brambor - mohla bych škubánky klidně ob den…
Využila jsem rady z komentářů - strach tedy byl… co ta mouka vyvede… ale nevyvedla nic…Dobře se pak vše promísilo…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Pečené žampiony

Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.9.20 13:34

Za mě docela nuda. Uříznout houbě nohu a vrátit ji nakrájenou na původní místo podle mě není zrovna na michelinskou hvězdu. Už jsem dělal plněné žampiony na mnoho způsobů, ale takhle odfláknuté ještě ne. Jedlé to je (zkazit houbu se slaninou snad ani nejde), ale je to smutné.

Špagety pro svobodné pány (DIA)

Odkaz na uvaření

birkana 6.9.20 08:26

Dietní to je až až, hlad to zažene, ale nenadchne. Ono to bude tím, že nejsem ta správná cílová skupina. :zed: :zed: :zed:

Už po přečtení receptu jsem měla pocit, že to nebude žádná úžasná chuťovka, kterou by si svobodní pánové rádi a s chutí vařili. Ale experiment je experiment a tak jsem se do toho pustila.

Není patrné, jak velkou cuketu a tykev má autorka na mysli. Vzala jsem mladou máslovou dýni. Po očištění měla 360 g. Navrch jsem dala na proužky nakrájený polotvrdý ovčí sýr (35 g). Množství těstovin a omáčky dodrženo.

Vařit tykev s těstovinami dohromady se mi zdálo až barbarské. Raději jsem ušpinila další kastrůlek a tu tykev jsem podusila ve vlastní šťávě na 6 g oleje. Samozřejmě potřebovala méně času, než špagety. Kdybych se řídila receptem, bylo by z ní blátíčko a proteklo skrz cedník :mrgreen: .

Zeleninová jídla mám ráda, rajčatovou omáčku (sugo) dělám domácí a často používám. Rychlá a jednoduchá těstovinová jídla vařím v létě dost často. Tento „klenot“ ale do mého jídelníčku už nikdy nezařadím.

Na závěr rada svobodným pánům: tuto specialitu raději nezkoušejte, umíchejte si vajíčka nebo si skočte do nejbližšího fastfoodu či k šikovné přítelkyni. Určitě si víc pochutnáte a zbytečně neušpiníte nádobí :lol: :dance: .

Slávky v bílém víně

Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.9.20 11:56

Výborná věc! Vyrobil jsem z polovičního množství, jen ta petrželka nebyla. Slávky byly z Globusu a polovinu jsem vyhodil, protože nebyly úplně zavřené nebo byly rozbité. I tak mi připadalo, že nálevu bylo hodně málo, po prvním vaření jsem musel dolít vodou na dvojnásobek, jinak bych ty slávky dělal jen v páře. Co jsem nezbaštil večer teplé, dal jsem si druhý den studené a stále to bylo skvělé. Ideální příloha je čerstvé pečivo. Výsledek byl vynikající, doporučuji!

Šunkové knedlíčky do polévky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.9.20 11:49

Výborné knedlíčky. Oproti receptu jsem dal jen jedno vejce. Jsou opravdu hodně křehké a mají tendenci se rozpadat, pokud se s nimi nezachází zvlášť opatrně. To je asi tím vejcem. Za mě super!

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 293 Další »

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz