Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
13.12.20 18:07
Krásně lístkují
13.12.20 08:25
Upravila jsem si recept na gramy, moje mikrovlnka je rebel - pod pět minut
to bylo pořád syrové… Takže nakonec cca 5 minut + než se udělalo kafe,
nechat dojít v už vypnuté mikrovlnce.
Cukr jsem dala třtinový - úměrně tomu, aby to pro mě bylo poživatelné,
protože poslední dobou sladké fakt nemusím (nepochutnám si na něm), ale
moučníky miluju pořád, asi jsem byla v minulém životě moučným červem
- jinak si to vysvětlit neumím
Rychlé, fakt nečekaně dobré a vyběhlo to i bez prášku do pečiva, jen
jsem hodně - do pěny) našlehala vejce.
12.12.20 20:32
Boršč som varila prvýkrát v živote a je skutočne chutný. Pripravila som z polovičnej dávky ingrediencií. Použila som 200 g mletého hovädzieho mäsa.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům10.12.20 21:36
Hele… jako je skvělý. Ale s tou konví zcela souhlasím. Je vidět, že
babička zřejmě pěstovala vlastní zeleninu. Což jsem si neuvědomila.
Takže ve chvíli, kdy jsem recept udělala s kupované přerostlé mrkve,
petržele velikosti pastiňáku, obří řepy a gigantického zelí je toho fakt
hromada. Velmi dobrá hromada (měla jsem kus masa mezi 60 a 70 dkg, takže to
není ve výsleku ani slabé), leč hromada, takže bacha na to
9.12.20 17:15
Tak upečeno, jsou teda strašně křehoučké, z plechu hned po upečení jsem je sundat nemohla, roztrhala bych je. Nechala jsem zchladit a pak opatrně přenesla, a vychladlé teprve ukládala do krabice, stejně se trhaly. Jestli půjdou potřít čokoládou, to nevím, budou možná na kusy.
Líbí se mi8.12.20 18:56
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi8.12.20 15:01
Tak u nás nic moc. Zavářky ze syrových brambor á la bramborák vždycky dopadnou stejně. Vnější část knedlíčku se rozpustí v polévce, zbude menší chlupatý knedlíček neurčité konzistence a zaneřáděný vývar. Jíst se to dá, vyloženě špatné to není, ale jakákoliv estetika je nemyslitelná.
Líbí se mi7.12.20 17:14
Měl jsem s bramborami a bylo to dobré. Domácí pesto jsem udělal sám. Pesto bylo výborné a trochu mě mrzelo, že víno v pokrmu přebilo chuť pesta.
Líbí se mi5.12.20 21:19
Jednoduché a rychlé. Pancettu jsem nikde nesehnal, tak jsem použil výbornou snídaňovou slaninu, která by se tomu asi mohla nejvíce podobat (a za kterou jsem dal víc než za to kuře). Ovčí Kaškaval asi nebyl nejlepší volbou, chtělo by to tvrdý a výrazný ovčí sýr. Zajímavá zkušenost byla to poprášení hořčičným semínkem. Příjemně to křupne. Dobu pečení jsem moc nevychytal, po 25 minutách byla slanina dušená a když jsem pekáč odklopil a udělal kůrčičku, zase mi vyschlo to kuře. Příště odklopit aspoň o 10 minut dříve. Je to chutné a nádherně to vypadá. Jen mi připadá, že na to, jak drahé suroviny jsem použil, zase tolik parády neudělaly.
Líbí se mi5.12.20 17:08
Naprostá paráda. Zkoušel jsem je prvně v životě a lepší jsem ještě
nechroupal
3.12.20 13:54
Bez vajec a mouky do sýra, ty jen na
obal.
Dělám něco podobného ze zbytků (např. méně vzhledných okrajů) sýrů;
ten nápad jsem dostala sledujíc přípravu raclette.
Na 2 porce jsem vzala 60 g málo zelených okrajů nivy, 2 zbylé plátky ementálu (50 g), 150 g goudy a doplnila 60 g sýra s bílou plísní. Celkem 320 g sýrů. Česneku 3 menší stroužky.
Sýry nakrájím na drobné kostičky, česnek posekám také na drobno. Okořením podle momentální chuti, nálady a možností. Ale opatrně, aby nezanikla chuť sýra. Dnes sladká a pálivá mletá paprika a oregano. Nesolím. Vše společně dobře promíchám.
Toto množství jsem rozdělila na 4 díly. Do nádobky vhodné do
mikrovlnky (průměr 10 cm) jsem dala jednu část směsi a nechala v MW
povolit při výkonu 900 W max. 30" - to závisí na ochotě sýrů změknout a
spojit se, nutno hlídat. Pak nechala trochu schladnout; v dnešním mrazivém
dni stačilo několik minut za oknem . Vyklopila jsem z nádobky, nechala úplně
vychladit a dobře ztuhnout. „Placičky“ byly silné cca 1 cm. Také by se
dalo při větším množství rozpustit sýry na plechu v mírně teplé
troubě a po vychladnutí nakrájet třeba na čtverce. Nebo plátkový sýr
jemně okořenit, složit na sebe a zahřát
.
Pak obaluji v trojbalu jako obvykle a usmažím. Dnes jsem podávala s bramborovou kaší a rajčatovým salátem.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům2.12.20 21:03
Do perníčků sem přidala kousek másla a byly naprosto fanózní, zitra budu dělat dvojitou davku a přidám kakao. Budou z nich famózní vánoční perníčky, za recept moc děkuji
Líbí se mi2.12.20 17:07
Opravdu AAA Absolutně nejlepší kozí rohy na světě!!!! Vyzkoušela jsem recept s nejvíce kladnými recenzemi co jsem našla a vyplatilo se. Všichni chválí a my se můžeme užrat. Stejným způsobem jsem zavařila i patizony a hříbky. Patizony luxus!!!! , a to i pro nežravce této zeleniny. Hříbky super, ale příště dám víc octa, houby asi potřebují víc kyselý nálev než zelenina. Děkujeme!!!
Líbí se mi2.12.20 13:55
Moc mi chutnalo. Poměry hlavních surovin jsou akorát, koření zajímavé. Jen ten česnek jaksi vypadl z postupu, tak jsem ho přidal k dušení, ale asi by chtěl osmahnout už s cibulkou. Nevím. Neměl jsem pistácie, ale myslím, že ořechy jsou vzájemně zastupitelné a rozdíl je jenom ve skusu. Místo celé skořice jsem použil asi dvě špetky mleté. Z 300 g masa mi vyšla jen jedna vrstva, ale ničemu to nevadilo. Závěrečná doba pečení závisí na měkkosti rýže, já musel trochu přetahovat. Výsledek vynikající.
Líbí se mi1.12.20 10:27
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi28.11.20 16:15
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi28.11.20 00:53
super easy… moje první kynuté houskové knedlíky… sama je nejím, ale manžel je má rád a tenhle recept je fakt dobrej, knedlíky jsou super, díky moc
Líbí se mi26.11.20 15:05
Nevěřil jsem, vyzkoušel jsem. Moje srdíčka byla kachní, tudíž o dost větší. To byl možná důvod, proč česnek zůstal částečně syrový, a tudíž chuťově příliš výrazný. Proložení bazalkou je skvělý nápad, opravdu to maso ozvláštní. Slaninu jsem nezkoušel. Solil jsem jen nepatrně. Maso bylo uvnitř dost „rare“, ale měkké a chutné. Menší kučecí srdíčka se jistě propečou lépe.
Líbí se mi25.11.20 17:14
Ačkoliv tento druh polévek ve mně budí téměř odpor, přesto jsem ji zkusil, protože zkusit se má všechno. Největším a zásadním negativem této polévky je to, že vizuálně je k nerozeznání od kojenecké krupicové kašičky. Jako hrdý otec ročního potomka vím, o čem mluvím. Konzistence, barva, textura, tmavší drobounké částečky celeru na vlas stejné jako tmavší okraje drcených zrn… To zkrátka chlapovi na chuti nepřidá. Musím přiznat, že jsem do polévky nedal celý čtvrtlitr smetany, to už bych mohl rovnou vařit celer v mléce, jen jsem ji trochu zjemnil pramínkem smetany. Žloutek jsem vynechal z kojeneckých důvodů a použil do kapřího tataráku. Ač se do první lžíce pouštím vždy se stejným výrazem utrpení, nakonec musím uznat, že je to dobré. Řapíkatý celer osmahnutý do „al dente“ je příjemným zpestřením, klidně bych i přidal. Velká poklona patří ořechovým toustům. Jsou těžko popsatelné a zvláštní, ale výborné. Dělal jsem dvě verze, jednu z kuřecího vývaru a jednu z vegekostky. Kupodivu vývarová verze je lepší, což u těchto polévek není obvyklé. Za mě je to asi nejlepší celerová polévka, jakou jsem doposud dělal.
Líbí se mi24.11.20 14:10
Tak to já poměr surovin uvedu, protože jinak to není recept, ale seznam na nákup. Po dvou lžících sojové omáčky a oleje, po lžičce papriky a citronové šťávy, jeden velký stroužek česneku (asi 8 g) a z bylinek jsem měl jen tymián, šalvěj a bazalku. Každého asi polévkovou lžíci. Do marinády jsem na 24 hod. naložil tři kuřecí stehna a vyšla akorát. Griloval jsem v elektrické troubě na gril s ventilací na 230°C, kterých ta trouba podle mě nikdy nedosáhla. Kůžička byla pěkně křupavá, pokusné stehno bez kůže bylo také výborné. Maso šťavnaté. Bohužel odkapávající šťáva na plechu zuhelnatěla a tu kuchyň už nikdy nevyvětrám. Marináda splnila svůj účel, ale žádnou z ingrediencí bych v hotovém mase nerozeznal. Snad kdyby šlo o narychlo orestované kousky prsou nebo kýty, pak by se dalo něco najít. Za mě normální dobrá marináda.
Líbí se mi24.11.20 12:52
Do zavařovací sklenice sedmičky se vejde asi 600 g masa. Z toho mi vychází, že na 1 kg masa je asi 9 g soli. Přidal jsem též půlku nakrájené cibule, lžičku kmínu a dvě lžičky čerstvého tymiánu. Napěchoval jsem do malých 180ml skleniček od přesnídávek, aby to bylo tak na jednu večeři s chlebem. Do každé skleničky jedna kávová lžička vody… … Velmi dobré, příště možno přidat více bylinek. Maso bych asi krájel na drobnější kousky. Vody bylo docela dost, možná by se ani nemusela přidávat. Ale záleží na stáří masa. Cibuli bych zkusil dát celou.
Líbí se mi23.11.20 21:05
Před pár lety jsem si tohle dal v jedné třeboňské restauraci a byl jsem straaaašně zklamaný. Teď už vím, čím to asi bylo. Oni měli maso mleté, kdežto já jsem si ho naškrábal. Výsledek je naprosto úžasný. Samozřejmě kapr má maso zvláštní a nevýrazné a dochucení k dokonalosti vyžaduje u každého pár experimentů. Ale moc jsem si pochutnal. Hořčice jsem dal jednu kávovou lžičku a kečupu taky tak. Doporučuji nepřehnat to s cibulí a ohlídat si, aby tam nevnikly delší nedokrojky cibule.
Líbí se mi20.11.20 14:25
Luštěniny jsou zdraví prospěšné a
u nás doma velmi oblíbené.
Fazole z naší zahrádky (kropenatá odrůda Borlotto), kečup také
z domácích rajčat. Klobása uherská, olej slunečnicový. Do základu
navíc půl čerstvé špičaté feferonky. Klobásu jsem nemíchala do fazolí,
pokrájenou na kolečka jsem ji osmažila na minimu tuku a pak tím hotovou
porci na talíři přelila. Navíc navrch minirajčata na kolečka.
20.11.20 14:19
Rychlý, jednoduchý a dobrý moučník.
Ideální k dopolední kávě.
Upekla jsem si jednoporcovku z poloviny množství. Místo cukru květový med.
K tomu lžíce tvarohu také oslazeného medem. S vanilkovým krémem by to
bylo ještě chutnější.
Doporučuji dle rady autora vzít větší (vyšší) nádobu, těsto při
pečení dost zvětší objem. Já naplnila formu ani ne do 2/3 a stejně
přeteklo. Pekla jsem na 700 W 2'40". Těsto jsem nepřibarvovala, tak žlutá
vejce snáší naše pipči . Recept vřele doporučuji.
18.11.20 14:16
Velice dobrý oběd
Vařila jsem 2 porce. Omáčka dle receptu, jen smetana pouze 12%. Těsto na
tortellini z 200 g mouky a 2 vajec, čtverečky k plnění 5×5 cm. Náplň:
ricotta + grana padano 1:1, jemně okořeněno oreganem. Celkem náplně asi
120 g. Masožravci ani maso nechybělo .
17.11.20 11:47
Taky by to šlo, ale mě to příliš nenadchlo.
Líbí se mi16.11.20 09:20
I feel really happy to have seen your simple recipes and look forward to so many more services here tree service overland park . Thanks once more for all the details.
Líbí se mi15.11.20 20:33
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi15.11.20 20:18
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi15.11.20 08:49
Podle tohoto receptu jsme vařili naše první lasagně a byly prostě SUPER!!! Chutnaly celé rodině, takže už jiný recept hledat nebudeme.
Líbí se mi14.11.20 15:09
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi13.11.20 11:49
Vyzkoušel jsem z králičích hřbetů. Výsledek chutnal, jen jsem neměl bagetu s tapenádou, protože jsem vařil den předem a těžko bych ji ohříval. Snad jsem se příliš neprohřešil, když jsem místo portského dal cherry. Projev vína a octa jsem nezaznamenal, ale možná to bylo tím, že jsem měl příliš výrazný česnek. Výhradu mám jen k úpravě masa. Po osmahnutí na pánvi je maso v podstatě připravené k servírování a trápit jej 40 minut v troubě mu na kvalitě rozhodně nepřidá.
Líbí se mi13.11.20 11:40
Vcelku obyčejný králík na hořčici, žádná velká alchymie. Ale chutné to je. Vyzkoušeno z předních nohou a bříšek.
Líbí se mi11.11.20 12:12
Tahle kombinace je vcelku dobrá, jen postup je místy trochu nejednoznačný. Fazole doporučuji menší. S rýží nebo špagetami je to fajn.
Líbí se mi10.11.20 10:13
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi10.11.20 09:42
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi9.11.20 19:58
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi6.11.20 17:21
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi5.11.20 17:22
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům4.11.20 17:20
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi4.11.20 15:56
Tieto rezy piekla moja mamka tak som ich včera upiekla a dnes šli rovno do koša. 300 g cukru do plnky a 300 do cesta !!! je pekelne veľa. Naťahovala sa jak cukrová poleva.Príkre až nejedlé.Škoda potravín a času.
Líbí se mi4.11.20 15:06
V názvu slova s ledasčím chápu jako dát prostor kuchaři k fantazii a
improvizaci. Tedy že není nutné striktně dodržet výběr
ingrediencí.
Pokud jsem pochopila frázi špatně, autorce se omlouvám .
Moje úprava brambor s ledasčím:
Uvařila jsem brambory ve slupce, oloupala a nakrájela na plátky, uzenou kýtu
na kostičky, kyselé okurky a rajčata na tenčí plátky. Pekáček jsem
vymazala sádlem a vysypala strouhankou. Jako zeleninovou náplň jsem na sádle
do poloměkka podusila pokrájenou mrkev, černou ředkev (bez slupky), půl
chilli papričky, listy kadeřávku a bílé zelí. Osolila, opepřila a
okmínovala. Navrstvila jsem do připraveného pekáčku, dole a nahoře byly
brambory. Dala jsem zapékat do vyhřáté trouby. Asi 10 minut před
dokončením jsem povrch jemně zapečených brambor pomazala majonézou a
pokladla plátky sýra. Nechala jsem dopéct do zezlátnutí sýra.
Zeleninová směs obsahovala od každého druhu téměř stejnou část a proto žádná chuť výrazně nepřevládala, jen se vzájemně doplnily. Bez cibule, hub a vajec byla chuť zase trochu jiná. Měli jsme jako pozdější oběd v dnešním podzimním oblačném dni. Chutnalo nám.
Brambory zapékám s „ledasčím“ v chladném období dost často; když
nevím, co uvařit, takovýto univerzální recept se hodí
.
2.11.20 21:15
Vyzkoušeno. Poměr ingrediencí jsem důsledně zachoval. Těsto bylo dost lepivé, ale to závisí na druhu brambor. Mezi dvěma fóliemi se to dalo vyválet krásně, s odlepováním už to bylo horší. Ale šlo to, dělal jsem velmi tenké placky. Příloha je to chutná, i když říkám na rovinu, že pro celou svatbu bych to smažit nechtěl. Z uvedeného množství bylo asi deset placek.
Líbí se mi