Sýrová pomazánka s česnekem

Odkaz na uvaření

birkana 24.6.20 09:28

Ke snídani do bagety.

Je to taková jednoduchá, rychlá klasika. A vždy sklízí pochvalu.

Místo čertovské omáčky nakládaná kapie a feferonka. Pomazánku jsem trochu víc přiředila jogurtem a použila ji jako dresink do bagety s vejcem, salátovými listy a bylinkami.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Klasické mexické Guacamole

Odkaz na uvaření

Lyduska 24.6.20 09:05

Skutočne výborné. Tenrokrát bez koriandru a bez oleja.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Tvarohové knedličky

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.6.20 15:25

Vejce do těst tohoto typu nikdy nedávám, jen tvaroh „kostka“ + špaldová světlá mouka .
Místo strouhanky na másle špaldové otruby + místo cukru panela (ta kombinace mi chutná víc, než klasika) a marmeláda domácí rebarborovo-jahodová :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Nakládaná vejce v pikantním nálevu

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.6.20 13:26

Jedno už odebráno na zkoušku a super :)
Ocet použit domácí jablečný.

Palačinky se sýrem

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.6.20 13:21

Palačinky pohankové, sýr uzený a pro sebe jsem přidala trošku domácí rebarborovo-jahodové marmelády - neměly jedinou chybu… Snad jen, že jich mohlo být klidně víc :D

Česnekovo-sýrové kuře

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.6.20 13:17

Směs jsem nacpala pod kůži nevykostěného stehýnka, trošku sice vytekl, ale nebylo to na škodu… Sýr použit Uzená parenica…

Bramboráková soustíčka s různými náplněmi

Odkaz na uvaření

birkana 22.6.20 14:50

Provedeno s hermelínem

Udělala jsem si jako bezmasý oběd - 8 bramboráčků a půl většího hermelínu. K tomu zelný salát. Bylo to vynikající.

Protože tímto receptem na mě Eja :mavam: :mavam: :mavam: nastražila pořádnou kalorickou bombu, budu muset „otročit“ celé odpoledne na zahradě :lol: :lol: :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Králičí ragú s bylinkami

Odkaz na uvaření

van.Thomas 21.6.20 18:46

Výborné. Vynechal jsem tedy feferonku, protože jsme jedli s miminkem, a taky citrón, protože to je barbarství. Výsledek byl vynikající.

Výborný pečený králík

Odkaz na uvaření

Skotomilka 20.6.20 13:02

Nejedla jsem lepe udelaneho kralika! Dostavame kraliKy pravidelne od dedy a ja pokazde ofrnuju. Dneska se vse meni! Budu se tesit, az ho udelam takto znova! Vubec jsem ho nenakladala, nebyl cas, a jeste v pulce peceni jsem pridala anglickou. Jako prilohu jsme meli opecene brambory, ale umim si predstavit i ryzi. Fakt vynikajici!

Syrníky

Odkaz na uvaření

radekhk15 18.6.20 13:48

Určitě doporučuji

Banánové koblížky

Odkaz na uvaření

birkana 18.6.20 10:58

Superrychlý zákusek vonící exotikou, výborný ke kávě.

Cukru jsem ubrala a těsto ochutila rumem a vanilkovým extraktem. Dělala jsem jen z poloviny, vše jsem zpracovávala mixérem se šlehacími metlami. Protože lžíce jsou různě velké a není psáno, zda rovné či navršené, pro podruhé jsem odměřené ingredience zvážila.

Na jeden banán (100 g bez slupky) jsem dala 1 vejce (55 g), 20 g cukru a 90 g mouky. Šťávu limetovou. Doporučuji smažit zvolna a hlídat, koblížky rychle hnědnou!

Z tohoto množství jsem usmažila 7 koblížků; podávala jsem 2 porce po 3 kusech. S jogurtem. Jako zákusek byla velikost porce dostačující. Mlsouni by jistě dali místo jogurtu tučnou zakysanku. Já už jsem nechtěla zvedat energetickou hodnotu smaženého moučníku, proto ten jogurt :think: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Jarní chřestový salát s ředkvičkami

Odkaz na uvaření

van.Thomas 17.6.20 13:02

Je to zajímavé. Asi to není úplně na špici pelotonu, ale na skus uvařená mrkvička s chřestem je fajn. Určitě bych varoval před paušální dobou vaření. Já začal na 4 a pak přidával po minutě. Pět minut bylo akorát, byla by škoda chřest rozvařit. Zálivka mě nenadchla, určitě bych ji vyměnil.

Vepřové plátky-zapékané- se žampiony a sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 17.6.20 12:25

Na vstupní suroviny nenáročné, příprava poměrně rychlá, výsledek na jedničku!

Příklad toho, že i z úplně obyčejných (a dnes všude kdykoli k dostání) surovin lze uvařit slavnostnější pokrm.

Jen jsem si dovolila malou změnu. Místo eidamu gouda a před navršením žampiónové směsi jsem plátky masa velmi jemně potřela lisovaným česnekem. Jako přílohu jsem zvolila domácí hranolky pečené v horkovzdušné fritéze.

Dnes k obědu; 100%-ní úspěšnost, mým „masožravcem“ doporučeno brzy opakovat!

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Šťouchané brambory 2

Odkaz na uvaření

van.Thomas 17.6.20 11:42

Proti tomu se nedá nic namítnout. Je to výborné.

Dijónský králíček

Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.6.20 13:12

Není to recept úplně pro mě, ale špatné to není. Omáčka je pochopitelně dost kyselá, ale maso kupodivu ani ne. Kdo má rád kyselejší chutě, bude spokojen.

Listové tyčinky s ovocnou glazurou - Sfogliatine Glassate

Odkaz na uvaření

Marta Bořecká 15.6.20 16:58

Bylo to výborné,určitě nedělám naposled

Selský řízek v bramboráčku

Odkaz na uvaření

birkana 15.6.20 16:25

Výborné řízky!

Bramborákové těsto bez vejce a bez cibule. Podávala jsem se zeleninovým míchaným salátem (zelí, paprika, mrkev, trochu křenu, jednoduchá octová zálivka). Moc jsme si pochutnali.

Kdysi jsem vepřový řízek v bramboráku dělala, ale nebylo to ONO. Vůbec mě nenapadlo maso předsmažit a pak dát do bramborákového těsta. Inu, jak jsem stará, tak … :oops: :oops: :oops: . Člověk se stále učí :think: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Červená fazolová polévka

Odkaz na uvaření

Lyduska 15.6.20 12:20

S kúpenými nórskymi maďarskými klobásami :-). Bez Masoxu. S veľkými bielymi fazuľami (Butter beans) namočenými cez noc.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Králičí ragú s cibulí

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.6.20 18:47

Vyzkoušeno. Nebýt toho, že jsem použil staršího králíka, který se nedal rozkousat jen tak lacino, to bylo dobré. Omáčka má exotickou chuť, která nijak neruší. Jen si neodpustím poznámku, že má-li to být ragú, pak je třeba králíka vykostit a nakrájet na přibližně stejné kousky (klidně větší). Já dělal ze zadních stehen. Maso obalit v mouce a dále dle receptu. Chutnalo mi.

Kopřivové knedlíčky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.6.20 10:30

Chuťový přínos kopřivy jsem nezaznamenal, ale možná jsem jí tam dal málo. A taky už nebyla nejčerstvější, převozem dostala zabrat. Takže příště lépe. Konzistence výborná. Kopřivu jsem dal nespařenou, protože mi připadalo, že vařením v knedlíčkách se spaří až až.

Bezinková limonáda... bezkonkurenční :-)

Odkaz na uvaření

Katka Koubová 11.6.20 05:53

Mám stejný problém jako paní předemnou. Neperlí. Čím to?

Bezinková limonáda... bezkonkurenční :-)

Odkaz na uvaření

Leny Saiz 10.6.20 13:12

Vloni se mi to moc povedlo. Letos není perlivá. Může to být špatným droždím? Lahve mají být na 24 hodin uzavřené nebo přikryté utěrkou? Co se stane, když budu vše filtrovat až po 2 dnech?

Kosmatice - smažený černý bez

Odkaz na uvaření

birkana 9.6.20 11:01

Dnes jsem konečně také vyzkoušela sladkou variantu!

Osmažila jsem jako obvykle v nesladkém palačinkovém těstíčku. Na talíři jsem bohatě pokropila lesním medem smíchaným s trochou limetové šťávy a posypala rozinkami máčenými v rumu.

Byla jsem překvapena. V této úpravě výrazná chuť i vůně kvetoucí bezinky poněkud ustoupila do pozadí a příjemně se doplnila sladkokyselou chutí medové zálivky a jemným nádechem rumu z rozinek.

Ač jsem nikdy kosmatice nemilovala (viz proběhlou debatu níže), tuto úpravu pravděpodobně zopakuji a doporučuji k vyzkoušení.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Pečené kuře na žampionech

Odkaz na uvaření

Pavouk0516 6.6.20 00:18

Vyzkoušel jsem tento recept a opravdu super. Za hodinu pečení a patnáct minut odpočívání jsem měl boule za ušima ????????

Rebarborový koláč

Odkaz na uvaření

kma040 3.6.20 09:39

Včera jsem ho pekla a je výborný, přidám jen info, protože jsem si nebyla sama jistá - množství těsta je na poloviční plech, koláč je pak vysoký asi 3,5cm. A nešlo mi příliš rozmíchat máslo v tekutém těstě, možná bylo hodně tuhé z lednice nebo se mělo rozehřát? Nevím, ale na výsledek to nakonec vliv nemělo. Z tabletu mi to hází chybu a nelze nahrát obrázek - taktéž nemá vliv na chuť koláče ;)

Perník s jablky a rozinkami *

Odkaz na uvaření

Lyduska 31.5.20 09:39

Perník som upiekla včera večer. Postup by som trošku upravila. Smotanu som musela pridať už po pridaní asi polovice množstva múky, inak by sa múka nedala zapracovať, pretože hmota bola priveľmi hustá. Jablká s hrozienkami som do cesta nakoniec zapracovala pomocou mixéra (tými silnejšími metličkami), vareškou to nešlo, lebo cesto bolo veľmi husté. Na plechu som ho musela rozotierať. Piekla som pri 150 stupňoch Celzia, 35 minút. Po vychladnutí som perník najskôr potrela tenkou vrstvou domáceho džemu z ríbezlí a červených malín a nakoniec polevou pripravenou podľa receptu. Perník sa do rána pekne rozležal a zvláčnel. Nakoniec môžem len odporúčať, hoci spočiatku som sa trošku obávala, ako to dopadne. Perník je upečený na plechu s vnútornými rozmermi 37×24 cm. Perník je vysoký 3 cm. Na fotografii ozdobený obrovskou malinou.
Perníkové korenie som si namiešala sama podľa tohoto receptu: https://zena-in.cz/…ikove-koreni.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vepřové v rajčatovém zelí

Odkaz na uvaření

Lyduska 30.5.20 18:43

Jednoduché a chutné.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Kopřivový svítek

Odkaz na uvaření

birkana 30.5.20 10:52

Svítek s kopřivami v hovězím vývaru s restovanými žampióny a mrkví.

Babička vždycky pekla svítek v kastrůlku (těžkém železňáku) v troubě. Byl vysoký a krájel se na krychličky. Zkusila jsem tento způsob; je to mnohem rychlejší :dance: .

Dělala jsem z polovičního množství, pro urychlení přípravy jsem vše spolu promixovala při vyšších otáčkách. Svítku byly 2 placky silné cca 10 mm. Kopřivy nebyly na chuti moc patrné, ale barevně osvěžily. Jednu placku jsem použila jako vložku do polévky, druhou jsem pokrájela na čtverečky a podávala se sýrovou omáčkou (bešamel + nastrouhaná málo zelená kůrka z Nivy) jako menší svačinu.

Určitě někdy zopakuji, jen přidám 2 - 3 strouhnutí muškátového oříšku :idea: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Těstoviny se žampióny

Odkaz na uvaření

birkana 29.5.20 13:56

Zapečené těstoviny s houbami a sýrem.

Dělám je každý rok v houbové sezóně z hub hřibovitých. Ze žampiónů zajímavá chuťová změna.

Recept jsem si poupravila. Másla jen 1/2, šlehačky 2 dl, místo citronu šťáva z koncentrátu, 3 celá vejce a sýra asi 150 g. Těstoviny cornetti rigati (= naše obyčejná kolínka), sýr Asiago D'Allevo.

I když jsem na zálivku vzala víc smetany, vajec a sýra, bylo jí málo. Těstoviny se dostatečně neovlhčily - předem podušené žampióny také moc tekutiny nepustí. Bylo by vhodné přidat ke smetaně ještě minimálně 1 dl mléka :think: . Já jsem povrch během zapékání dodatečně tím mlékem pokropila a dobře jsem udělala. Těstoviny zůstaly nahoře vláčné, do bronzova zapečené, neoschlé a při tom spodní nerozvařené; tak, jak je máme rádi. Výborný oběd, ale naprosto nedietní :oops: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Bramborová pomazánka

Odkaz na uvaření

Lyduska 29.5.20 13:46

Výborná pomazánka na chlebíčky.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramborová pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 27.5.20 11:08

Snídaně má být vydatná a dodat energii na celé dopoledne! :think:

Do pomazánky jsem místo okurky zamíchala drobně posekané nakládané hříbky a křemenáče.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Buřty na pivu

Odkaz na uvaření

birkana 26.5.20 08:51

Recept i pro lenochy, na kterém není co zkazit. Peče se to samo, chutná to báječně a navíc maximálně šetří nádobí :dance: . Křen jsem nedala, ale jako nápad na příště to není špatné.

Dělám podobně v tomto poměru ingrediencí: na 1 kg špekáčků (mohou být i kuřecí nebo např. nakrájený kabanos) dávám 1/2 kg cibule nakrájené na měsíce (osminy), 350 g kečupu, chilli papričky podle chuti nebo použiju kečup ostrý. Připravím si 2 láhve černého piva (Kozel nebo Krušovice).

V pekáčku smíchám 1 pivo (1/2 l) s kečupem, pokladu cibulí s papričkami a na to podélně rozpůlené buřty. Nic víc, nic míň. Dám péct. Během pečení obsah pekáče několikrát citlivě promíchám a podle potřeby dolévám z další láhve piva. Peču tak dlouho, aby cibule zůstala napůl křupavá. Podávám s bramborovými hranolky pečenými v troubě nebo jen s chlebem. Možná by se hodila i rýže.

P. S. Nespotřebované pivo náleží kuchaři!!! :lol: :lol: :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Rychlý rebarborový moučník

Odkaz na uvaření

birkana 26.5.20 07:09

Dnes byl oběd méně vydatný a tak jsem podávala i moučník.

Upekla jsem porce ve dvou formičkách o průměru 115 mm vyložených pečpapírem. Z rebarbory jsem vzala statný dlouhý řapík (mohlo být víc), na drobenku po 35 g másla, cukru a mouky. Jako omáčku jsem připravila poctivý vanilkový krém (anglický krém s vanilkou) ze 1/3 l mléka, 2 žloutků a 30 g cukru + vanilka.

Je zajímavá souhra pikantně kyselé rozpečené rebarbory, křupavé sladké drobenky a jemné vanilkové omáčky. Abych dodržela styl, následovala ještě sklenice irské kávy :lol: . Doporučuji vyzkoušet!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Polévka Choisy na velkou úrodu salátu

Odkaz na uvaření

birkana 25.5.20 10:10

Bez rajčat, ale s vejcem :think: .

Dostala jsem od sousedky hromadu svěžích mladých salátových listů. Všechny bychom je jako klasickou salátovou přílohu nesnědli a tak došlo na vyzkoušení tohoto receptu. Polévka je zajímavým chuťovým osvěžením v sezóně listových salátů.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Pikantní a jednoduché krůtí maso

Odkaz na uvaření

van.Thomas 22.5.20 14:50

Vyzkoušeno. Chuťově je to dobré, ale jinak je to Kocourkov až na půdu. Už ten začátek jsem si musel přečíst několikrát, protože opékat špek na oleji je prostě k neuvěření. To je jako vařit vodu v páře. Takže nejdřív jsem rozpustil trochu špeku na pánvi, opekl na něm maso, a pak jsem dal zbytek špeku a cibuli. Celé se to topí v sádle, přestože jsem z úcty k autorce dal alespoň 150 g špeku, ale 100 by stačilo bohatě. Záleží ovšem, jaký špek použijete, některé jsou sušší. Po mírném zabarvení cibulky jsem vrátil maso do té tukové lázně a hodinu ho tam dle receptu trápil. Tímto jsme dvě největší přednosti krůtího masa, dietnost a rychlou přípravu, spláchli do záchoda. Abych si nepřipadal jako úplný pitomec, přidal jsem tři neoloupané brambory překrojené na poloviny, které pečením v sádle získaly krásnou zlatavou barvu. Výsledek: maso i brambory získají na spodní straně hezkou barvu, cibulka krásně zkaramelizuje a prolne se s dušenými škvarečky v příjemnou chuť. Žádná šťáva se samozřejmě nevytvoří, je to prostě sádlo a cibule. Maso dostalo co proto, průměrnému strávníkovi to stačí, ale my labužníci víme, že tohle se s krůtím prsem nedělá. Dovedu si představit takhle upravit vepřovou krkovici v celku, která už tuk obsahuje tak jako tak a umí pustit i trochu šťávy. Pak by to dávalo smysl.

Krůtí prsa se zakysanou smetanou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 21.5.20 10:59

Jednoduché a dobré. Maso už by se nemuselo dusit, ale jinak je to vynikající.

Hovězí plátky se sýrem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.5.20 15:46

Prostě úplně obyčejné dušené hovězí, které se nakonec posype sýrem. Dobré to je, vždyť je to dušené hovězí, žádný kulinářský objev se ovšem nekoná.

Kurací stroganov po prešovsky

Odkaz na uvaření

birkana 20.5.20 14:45

Na 4 porce by pro nás bylo málo omáčky. Z množství uvedených surovin jsem připravila porce jen 2. Použila jsem 300 g masa, kečup vlastní výroby s chilli. Česnek chuť zajímavě osvěžil, ale nesmí se to s ním přehnat! Podávala jsem s rýží. Chutnalo nám.

Uvařeno je rychle a zkazit se toho moc nedá. Určitě bych doporučila jako rychlé jídlo i pro nezkušeného kuchtíka.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Červená řepa s balzamikovým octem

Odkaz na uvaření

Lyduska 18.5.20 11:57

Veľmi chutné. Jemné.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Mrkvová polévka s kokosovým aroma

Odkaz na uvaření

Lyduska 18.5.20 11:24

Na tento recept som sa pozerala už viackrát, ale nedostalo sa naň. Nakoniec som ho (po prečítaní si hodnotenia v predchádzajúcom uvarení) použila ako východisko. Moja polievka obsahovala: 700 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, 1 veľkú červenú cibuľu, trocha oleja, 1 liter doma pripraveného vývaru z hovädzích kostí, šťavu z polovice citrónu, 165 ml kokosového mlieka (husté kokosové mlieko bez pridanej vody a konzervantov), 3 dl 38 percentnej šľahačkovej smotany a asi 3 dl vody, trochu kari, kayenského korenia, mletého čierneho korenia, soli podľa chuti. Polievku som pred pridaním kokosového mlieka a smotany rozmixovala. Polievka chutila fantasticky. Päť hviezdičiek dávam tej mojej polievke, v pôvodnom recepte je (podľa mňa) určite málo tekutiny.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Rebarborový koláč zase trochu jinak

Odkaz na uvaření

daduuja 17.5.20 12:43

Výborný, ostatně jako všechno sladké od Lydie :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Srnčí jako svíčková na smetaně

Odkaz na uvaření

R122 16.5.20 20:50

Výborný recept, tedy jídlo:)

Špagety Aglio olio

Odkaz na uvaření

Asijsemnáročná 15.5.20 17:40

Je super, za málo peněz hodně muziky.????Přidávám trochu feferonky, ale každý má jinou chuť.

Pommes Paillasson - "slaměná rohožka"

Odkaz na uvaření

van.Thomas 14.5.20 15:15

V životě bych nevěřil, že to bez pojiva bude držet pohromadě, ale ono to vážně funguje. Udělal jsem poměrně tenkou placku, obrátit to šlo normálně obracečkou. Asi bude hodně záležet na druhu brambor, ale dneska se to povedlo na výbornou.

Hlíva s bramborami

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.5.20 14:47

Neurazí, nenadchne. Určitě bych dokázal hlívu využít i lépe.

Krevetoví rarášci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.5.20 14:45

Za mě nic extra, prostě normální smažené krevety v těstíčku, jaké dostanete u Číňanů. Použil jsem střední krevety, takže jsem je obaloval jednotlivě. Těstíčko hezky drží, nestéká a je husté akorát. Koriandr jsem necítil, ale měl jsem jen mražený, tak to možná bylo tím. Jedlé to bylo, ale raději bych si krevety vychutnal jinak, než je plácnout do oleje.

Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 292 Další »

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Květáková polévka Květáková polévka
Chléb s celerem Chléb s celerem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz