Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
1.8.20 14:17
Nejdřív jsem se tomu chtěl vysmát, že zase někdo dělá bramborák z cukety a jitrnici z řepy. Ale když jsem to vyzkoušel, tak musím uznat, že to vůbec není špatné. Přípomíná to známé květákové placičky a s bramborem to chutnalo. Možná bych z bílku udělal sníh, aby to bylo nadýchanější.
Líbí se mi31.7.20 13:34
Chuťově vcelku dobré i bez masoxu. Vytvořeno z kuřecího vývaru. Až na talíři mi došlo, že to je ale jen voda, ve které není zhola nic, jen sem tam houba. Hodily by se tam aspoň nějaké brambůrky, nebo prostě něco.
Líbí se mi29.7.20 10:50
Snad ještě nikdy jsem nedal tak nízké hodnocení, ale tohle je vážně bída. Restování sojového masa mi nedává smysl, maso při tom hořkne a žádné lepší vlastnosti restováním nezíská. Pórek se k němu moc nehodí, chtělo by to další zeleninu nebo další cokoliv. Označit smetanu zasypanou kari za omáčku je něco, co by se labužníkovi stát nemělo. Celkově je to jen mix vzájemně nepasujících ingrediencí a autora odsuzuji ke dvěma kilům bůčku nepodmíněně.
Líbí se mi27.7.20 08:08
Hrášková polévka zajímavé chuti
Vařila jsem větší množství polévky; na zahradě jsem natrhala menší kbelíček (3,5l) hrachových lusků a po vyloupání jsem získala ¾ kg hrášku. Vařila jsem o něco déle, než je uvedeno. Hrášek byl už více zralý.
Na pesto (bazalka, česnek, panenský oliv. olej, piniové oříšky, pecorino a parmazán) také vlastnoručně vypěstovaná bazalka – 2 druhy. Ta běžná s velkými „bublinovitými“ listy a drobnolistá perská.
Na dozdobení osmažená obyčejná žlutá cibule a toust s parmazánovou čepicí.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům26.7.20 14:01
Postupovala som podľa receptu. Jedinú odchylku som urobila v tom, že zemiaky po uvarení a scedení som nechala takmer celkom vychladnúť.
Uvarené zemiaky som rozdelila do dvoch misiek a po vychladnutí som ich nastrúhala na malých slzičkách. Polovicu cesta som zarobila so zemiakovou múčkou (Solamylom, ako káže recept) a polovicu s pšeničnou múkou (hladkou).
V oboch prípadoch sa s cestom robilo dobre, ale keby som si mala vybrať, pri opakovaní receptu by som použila len Solamyl. Cesto so Solamylom bolo pevnejšie a placky boli podľa mňa chutnejšie so Solamylom, ako tie, v ktorých bola pšeničná múka.
Vo vajíčku sa obe verzie obaľovali dobre a jedno vajce presne stačilo na obalenie včetkých 28 placiek o priemere cca. 4,5 cm a hrúbke cca. 7 mm.
Dopĺňam informáciu: Niekoľko placičiek zostalo do druhého dňa a tie so solamylom boli na druhý deň také „drevenejšie“, tvrdšie, kdežto tie s múkou boli mäkšie, vláčnejšie.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi26.7.20 11:26
Po dlhom čase pripravená opäť. Tentokrát s vykôstkovanými čerstvými veľkými čerešňami a čerstvo nazbieranými červenými malinami. Čerešne som obalila v múke.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi24.7.20 18:10
Pripravené so sójovým mliekom. Chutné.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi24.7.20 17:55
Asi to nikdy nikdo nezkoušel. Příprava této speciality = adrenalinový zážitek!
Dodržela jsem recept do puntíku, připravovala jsem ze starých
moučnatých brambor. Bramborové těsto bylo lepivé (bez mouky ) a samozřejmě začalo řídnout, jak se na
správné bramborové těsto sluší. Zachránila to vrchovatá lžíce
strouhanky.
Nyní se již dal vytvořit váleček. Krájení na kolečka – další humorná scénka a neuvěřitelně oblemcaný nůž. Na vále s vrstvou maizeny (neb solamyl již došel) se celkem úspěšně dařilo vytvářet placičky.
Ovšem nejvíc legrace jsem si užila při koupání placek v rozšlehaných
vejcích . První placičku jsem ponořila
… a již nevyndala. Začala se doslova rozpouštět. Rozšlehala jsem vajec
víc, placičku i s celou dlaní do nich vnořila, druhou rukou něžně
vaječnou hmotou oplácala horní plochu a fofrem šup na pánev s olejem.
Smažila jsem na nepřilnavé pánvi. Nechala jsem opéct z jedné strany a
obracet se již daly dobře.
Chutnají výborně (proto dávám aspoň **), ale za to martýrium při
vaření to nestojí . Podávala jsem jako přílohu ke studené
polévce tarator.
23.7.20 15:56
Chutné.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi23.7.20 10:41
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům23.7.20 09:46
Poměr surovin podle vlastních potřeb, mouka použitá hladká špaldová a
do těsta přidáno přiměřené množství čerstvého droždí…
Velmi dobré
22.7.20 21:35
Výborná…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi19.7.20 21:32
Přidal jsem na drobno nakrájené ředkvičky a nakrájené. na tvrdo uvařené vejce, mírně opepřil - plus ve slupce uvařené brambory k tomu, a vznikla jedinečná letní večeře. (Olej olivový).
Líbí se mi17.7.20 22:25
Péct na 230°C je blbost. Normálně závin peču na 200°C
Zkusila jsem přidat na 210 a mám to připálené. Každá zná svoji troubu,
ale 230 je hodně.
Jinak těsto fajn, cukru jsem dala trošku míň.
17.7.20 13:34
V receptu není zmínka o soli, myslel jsem že to je záměrně, že se to tedy nemá solit. Ale solit je to třeba, zřejmě opomenutí autora. Ale pilaf byl výborný.
Líbí se mi17.7.20 11:20
Použité sardinky v olivovom oleji; kosti som odstránila.
Chutné.
15.7.20 11:43
dnes jsem úplně poprvé připravila vepřová žebra, paráda. Výborná chuť, budu určitě ještě opakovat.
Líbí se mi12.7.20 07:57
Recept velmi vhodný pro vegetariány - dietáře.
Na oleji jsem nejdřív nechala zesklovatět pokrájenou menší šalotku, pak přidala mouku. Kopr byl čerstvý ze zahrádky, nakonec jsem jemně dosladila stévií. Sice nemusíme držet dietu, ale já hlavně chtěla vyzkoušet sladivost stévie.
Mouky jsem dala určitě víc, než je uvedeno. Nevážila jsem, lžíci mám
dost velkou. Máme rádi hustou omáčku, která na příloze drží (milovníci
„vodnatých“ šťáviček mne jistě teď zatracují ).
Vejce jsem nejprve vařila přesně podle rady autorky receptu. Nějak jsem
ale nezvládla loupání pomocí lžičky . Tak napodruhé raději nahniličko. Obvykle
k bezmasé koprovce vařím vejce ztracená.
Chuť omáčky je dietně mléčná, my máme raději omáčku připravovanou s vývarem. Dávám plnotučné mléko (3,5% tuku) napůl s hovězím vývarem. Omáčka pak také není příliš tučná, chuťově však výraznější.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům9.7.20 18:24
Klidně lze protřepávat v pánvi na plotýnce. Netřeba ničit vitamíny tak dlouhým pobytem v troubě. Vydrží, chutná, vyzkoušeno generacemi přede mnou
Líbí se mi30.6.20 18:47
Zase jiná úprava drůbežího masa na víně.
Houby v lese zatím nerostou a tak jsem dala houby sušené (směs hřibovitých). Máme rádi víc omáčky; upravila jsem gramáže pro 2 porce následovně: na 350 g kuřecího masa 30 g sušených hub, 4 stroužky česneku, 1/4 l vína (muškát), 50 g protlaku, 2 PL oleje, mouka, pepř a sůl podle potřeby.
Jednu porci jsem připravila s bramborami vařenými v MW, druhou s dušenou rýží. Ochutnala jsem obě varianty a s rýží mi chutnalo víc. Brzy zopakuji, pochutnali jsme si.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům30.6.20 17:29
Tentokrát pripravené presne podľa receptu, s koriandrom a s olejom.
Výborné.
29.6.20 18:14
Děláno na jehle na ohni - místo oleje sádlo.
Líbí se mi28.6.20 14:17
Já nevím, co je na kyselých játrech tak senzačního. Body dávám za grilovací úpravu. 250g jater v troubě pod grilem na 250°C, 5-7 minut podle obliby je tak akorát. Marináda je ovšem pro mě nevyhovující.
Líbí se mi27.6.20 11:57
Je to moc dobré. Udělal jsem ale pár změn. Jelikož nemám v oblibě jídla, od kterých vám chytne koberec, když náhodou ukápnou na zem, nemám ani doma odpovídající přísady. Játra jsem nekrájel na nudličky, ale na střední kousky. Při smažení to chce trochu cviku, aby játra byla akorát. Při kladení na rozpálenou pánvičku je mezi prvním a posledním kouskem taková prodleva, že některé kousky byly už hořké. Místo sečuánského pepře jsem prostě na pánvičku namlel trochu čtyřbarevného. Vynechal jsem všechny feferonky a jiná pálidla, i tak to bylo díky pepři svěží a pikantní (na moje poměry). Jen estetická stránka mě vyděsila, vlasové nudle se na pánvi potrhaly a výsledek na talíři vypadal jako smetenec zbytků ze školní jídelny. Příště servírovat hotové nudle a na ně nalít směs.
Líbí se mi27.6.20 07:07
Drůbeží maso v kombinaci s kari, česnekem a rajčaty chutná vždycky!
Do základu dávám ještě navíc orestovat pokrájenou malou mrkev, místo protlaku sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě (domácí konzerva) a sobě navrch několik lístků koriandru. Výborné nejen s rýží, ale i s opečenými bramborami.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům24.6.20 15:13
Pripravila som z polovičnej dávky. Veľmi chutné.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům24.6.20 10:34
Dělávala ho moje babička, je to velká dobrota.
Líbí se mi24.6.20 09:28
Ke snídani do bagety.
Je to taková jednoduchá, rychlá klasika. A vždy sklízí pochvalu.
Místo čertovské omáčky nakládaná kapie a feferonka. Pomazánku jsem trochu víc přiředila jogurtem a použila ji jako dresink do bagety s vejcem, salátovými listy a bylinkami.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům24.6.20 09:05
Skutočne výborné. Tenrokrát bez koriandru a bez oleja.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi23.6.20 15:25
Vejce do těst tohoto typu nikdy nedávám, jen tvaroh „kostka“ +
špaldová světlá mouka .
Místo strouhanky na másle špaldové otruby + místo cukru panela (ta
kombinace mi chutná víc, než klasika) a marmeláda domácí
rebarborovo-jahodová
23.6.20 13:26
Jedno už odebráno na zkoušku a super
Ocet použit domácí jablečný.
23.6.20 13:21
Palačinky pohankové, sýr uzený a pro sebe jsem přidala trošku domácí
rebarborovo-jahodové marmelády - neměly jedinou chybu… Snad jen, že jich
mohlo být klidně víc
23.6.20 13:17
Směs jsem nacpala pod kůži nevykostěného stehýnka, trošku sice vytekl, ale nebylo to na škodu… Sýr použit Uzená parenica…
Líbí se mi22.6.20 14:50
Provedeno s hermelínem
Udělala jsem si jako bezmasý oběd - 8 bramboráčků a půl většího hermelínu. K tomu zelný salát. Bylo to vynikající.
Protože tímto receptem na mě Eja
nastražila pořádnou kalorickou bombu, budu
muset „otročit“ celé odpoledne na zahradě
.
21.6.20 18:46
Výborné. Vynechal jsem tedy feferonku, protože jsme jedli s miminkem, a taky citrón, protože to je barbarství. Výsledek byl vynikající.
Líbí se mi20.6.20 13:02
Nejedla jsem lepe udelaneho kralika! Dostavame kraliKy pravidelne od dedy a ja pokazde ofrnuju. Dneska se vse meni! Budu se tesit, az ho udelam takto znova! Vubec jsem ho nenakladala, nebyl cas, a jeste v pulce peceni jsem pridala anglickou. Jako prilohu jsme meli opecene brambory, ale umim si predstavit i ryzi. Fakt vynikajici!
Líbí se mi18.6.20 10:58
Superrychlý zákusek vonící exotikou, výborný ke kávě.
Cukru jsem ubrala a těsto ochutila rumem a vanilkovým extraktem. Dělala jsem jen z poloviny, vše jsem zpracovávala mixérem se šlehacími metlami. Protože lžíce jsou různě velké a není psáno, zda rovné či navršené, pro podruhé jsem odměřené ingredience zvážila.
Na jeden banán (100 g bez slupky) jsem dala 1 vejce (55 g), 20 g cukru a 90 g mouky. Šťávu limetovou. Doporučuji smažit zvolna a hlídat, koblížky rychle hnědnou!
Z tohoto množství jsem usmažila 7 koblížků; podávala jsem 2 porce
po 3 kusech. S jogurtem. Jako zákusek byla velikost porce dostačující.
Mlsouni by jistě dali místo jogurtu tučnou zakysanku. Já už jsem nechtěla
zvedat energetickou hodnotu smaženého moučníku, proto ten jogurt .
17.6.20 13:02
Je to zajímavé. Asi to není úplně na špici pelotonu, ale na skus uvařená mrkvička s chřestem je fajn. Určitě bych varoval před paušální dobou vaření. Já začal na 4 a pak přidával po minutě. Pět minut bylo akorát, byla by škoda chřest rozvařit. Zálivka mě nenadchla, určitě bych ji vyměnil.
Líbí se mi17.6.20 12:25
Na vstupní suroviny nenáročné, příprava poměrně rychlá, výsledek na jedničku!
Příklad toho, že i z úplně obyčejných (a dnes všude kdykoli k dostání) surovin lze uvařit slavnostnější pokrm.
Jen jsem si dovolila malou změnu. Místo eidamu gouda a před navršením žampiónové směsi jsem plátky masa velmi jemně potřela lisovaným česnekem. Jako přílohu jsem zvolila domácí hranolky pečené v horkovzdušné fritéze.
Dnes k obědu; 100%-ní úspěšnost, mým „masožravcem“ doporučeno brzy opakovat!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům17.6.20 11:42
Proti tomu se nedá nic namítnout. Je to výborné.
Líbí se mi16.6.20 13:12
Není to recept úplně pro mě, ale špatné to není. Omáčka je pochopitelně dost kyselá, ale maso kupodivu ani ne. Kdo má rád kyselejší chutě, bude spokojen.
Líbí se mi15.6.20 16:58
Bylo to výborné,určitě nedělám naposled
Líbí se mi15.6.20 16:25
Výborné řízky!
Bramborákové těsto bez vejce a bez cibule. Podávala jsem se zeleninovým míchaným salátem (zelí, paprika, mrkev, trochu křenu, jednoduchá octová zálivka). Moc jsme si pochutnali.
Kdysi jsem vepřový řízek v bramboráku dělala, ale nebylo to ONO.
Vůbec mě nenapadlo maso předsmažit a pak dát do bramborákového těsta.
Inu, jak jsem stará, tak …
. Člověk se stále učí
.
15.6.20 12:20
S kúpenými nórskymi maďarskými klobásami . Bez Masoxu. S veľkými bielymi fazuľami
(Butter beans) namočenými cez noc.