Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
31.10.18 15:49
Bez pórku, neb ho nemám, na plátky česneku kolečko chilli
papričky…
přidala jsem do každého plátek šunky tak, aby romadúr nevytekl…
Nechápu, proč Smraďoch Nestihlo to zavonět…
Super, lepší než „klasika“
Foto v komentáři.
31.10.18 14:56
Z časových důvodů zelenina nakrájená na drobné kostičky, ale to je
detail… přikrájela jsem pár naložených chilli pepriček.
Hlavní je, že mohu s čistým svědomím napsat, že je to super.
Rýže hnědá.
Fotot v komentáři…
31.10.18 08:59
Po dlhom čase som pripravila tieto guličky.
Tentokrát vyrobené z dvojitej dávky: 400 g hovädzieho a 400 g kuracieho
mäsa.
Podávané so zemiakovou kašou.
30.10.18 18:07
Tak já poslechla radu z prvního uvaření a mouku dala celozrnnou žitnou a špetku chilli - moje dávka na tu jednu packu, jejíž foto je v komentáři:
Dojedla jsem k ní zbytek zelených oliv a dobře to spolu ladilo
Pečivo se k tomu rozhodně nehodí…
29.10.18 13:13
Okurky vmíchat do čočky, to je dobrý tip.
Z(a)tracená vejce jsem zbaběle vařila ve fólii. Za
to by mne Zdeněk P. proklel nejméně do třetího kolene.
28.10.18 14:56
Tak toto se povedlo!!! Nejdříve jsem
přistupovala k receptu s nedůvěrou. Ale nakonec proč to nezkusit; když se
nepodaří, sousedčiny slepice budou mít bene
. Byla jsem však
příjemně překvapena.
Chtělo by to trochu vypilovat – nedávat bílou pšeničnou mouku, ale minimálně celozrnnou nebo směs z různých druhů obilí. Při servírování jemně potřít drceným česnekem, posypat sekanou chilli papričkou, ovonět rozmarýnem a podávat jako zajímavou přílohu ke grilovanému skopovému (jehněčímu, kůzlečímu) masu. Přidávat ještě pečivo mi přijde zbytečné
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům28.10.18 08:33
Výborné doporučuji moc jsme si pochutnali.Lepší jak bůček se zelím!!!
Líbí se mi27.10.18 21:45
Podle receptu z diskuze: Babicovy dobroty - Kuře na paprice
Vítejte v Olší u Tábora u paní Mirky, která předvede klasický český
recept – Kuře na paprice.
Potřebujeme:
Maso:
1 kuře
1 střední mrkev
1 střední petržel
1/4 celeru
pepř
sůl
nové koření
zeleninová kostka
zeleninový vývar
Omáčka:
2 lžíce másla
1 větší cibule
1 lžíce sladké papriky
1 kostka hovězího vývaru
1/2 lžíce hladké mouky
2 dcl sladké smetany
sůl
Postup:
Kuře naporcujeme a dáme vařit. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, sůl, pepř, dvě kuličky nového koření, zeleninovou kostku a zeleninový vývar. Vaříme asi 20 minut.
Rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli, vložíme uvařené porce
kuřete, přidáme sladkou papriku, pepř, kostku hovězího vývaru, osolíme a
krátce opečeme. Zalijeme přecezeným vývarem. Porce kuřete vyjmeme a
omáčku rozmixujeme. Zahustíme smetanou s moukou a necháme povařit asi
3 minuty. Podáváme s houskovým knedlíkem. A bylo výborné
27.10.18 15:09
Pekla jsem z dvojité dávky, aby zbylo i na zítra . Bez konzervy nebo pečeného masa. Kořenila
jsem čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a mletým pepřem. Obešla
jsem se bez hořčice i sardelky. Strouhanku jsem máčela v mléku, toho jsem
spotřebovala o polovinu víc, než je v receptu. Do nádivky jsem místo
masité složky zamíchala sekané škvarky a předem povařené a nadrobno
krájené sušené hříbky. Petrželky dvě pořádné hrsti.
Nádivka nám moc chutnala. Nejen za tepla, ale i za studena – posloužila jako slaný koláč k odpolednímu čaji.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům26.10.18 12:04
Omáčka připravena ze směsi sýrů (gouda, niva, čedar). Okořeněna natí plocholisté petržele; část jsem vmíchala do omáčky, část navrch na ozdobu při podávání.
Podávala jsem se špenátovými noky, ty jsem
koupila hotové . Příště nebudu
pohodlná a raději je uvařím.
26.10.18 11:29
Když variace, tak variace … ta moje jednoduše, s gazdovskou slaninou, pórkem, fetou, drceným pepřem a černuchou …
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům24.10.18 14:15
Výborný recept!
Líbí se mi24.10.18 10:00
Proti máslu nic nemám, ale nemám zkušenost přidáváním tuku do
palačinkových těst (dělám to jen u vaflových), tak mi to přišlo
zbytečné…
A opravdu to vůbec nevadilo - palačinky byly krásné, skvěke se pekly -
(bez vymazávání tukem, jen na nepřilnavé pánvi).
Uzpůsobila jem poměry všeho tak, aby bylo více těsta - část zmizela jen
tak… s jablečnou marmeládou už včera…
Zbytek dnes k snídani s termizovaným sýrem a olivami.
Nechávám ještě v seznamu „chci uvařit“, neb se těším, až si
uděláme originální verzi dle receptu: s tou zeleninou
Včera jsem neměla doma lilkek ani rajčata: obojí si sice pěstuji doma, ale
zásoby došly letos moc brzo…
Musím tedy dokoupit
Foto v komentáři.
Líbí se mi24.10.18 03:02
Jedlé to je, ale žádný zázrak se nekonal. Je to hodně výrazné a velmi mastné. Rozhodně jsou tu i lepší recepty.
Líbí se mi23.10.18 15:39
KOBLIHY?!? Ale kdepak…
…jen další
povedená taškařice od babi
Již při čtení receptu mi bylo jasné, že to není recept na koblihy
(donuts), ale na zapečenou bramborovou kaši se sýrem a vločkami. V troubě
zlátlo kuřátko a já přemýšlela nad přílohou. Jasně, vyzkouším podle
autorčina receptu; nic špatného neobsahuje, jen to nebudou koblihy.
S těstem se pracovalo dobře. Při zapékání se kruhy – dle
očekávání – začaly rozlévat do šíře (pravděpodobně málo
mouky – dané množství 125 neměřit na ml, ale vážit v gramech –
bude jí jednou tolik!!!) a zůstaly vysoké cca 7 mm. Pekla jsem do dosažení
světle hnědého povrchu. Získané placky zůstávaly i po úplném
vychladnutí gumově tvárné, při přeložení nepraskly. Chuť uspokojivá, prostě zapečená brkaše
se sýrem.
Určitě by koblihy dopadly lépe např. podle tohoto receptu na
Pikantní bramborové placičky se sýrem: 1 kg brambor oloupat,
nakrájet, uvařit, scedit a prolisovat na kaši. Přidat 80 g másla, 80 g
strouhaného ementálu, 180 g hladké mouky, 1 PL smetany, žloutek, sůl,
pepř a 60 g ementálu krájeného na drobné kostičky. Na vále posypaném
moukou tvarujeme. Navrch můžeme zdobit sýrem, proužky slaniny, olivami.
Pečeme v předehřáté troubě při cca 200°C 20 – 30 minut. Výborné
k vínu
Fotky nepovedených koblih vkládám do komentářů, aby se neobjevily jako úvodní.
Líbí se mi22.10.18 16:03
Podle doporučení v komentářích jsem přidala ořechy (celkem 80 g). Cukru jsem lehce ubrala.
Ořechy jsem posekala v mixéru, vyměnila jsem strojky a těsto umíchala ve šlehači. Díky mé nešikovnosti se mi lžičkou nepodařily hromádky těsta stejně velké. Příště zkusím dávkovat cukrářským sáčkem s hladkou špičkou nebo větší zdobičkou (lisem na těsto). Těsto by pak bylo třeba udělat poněkud hustší.
Placičky jsou výborné, rychle hotové, k odpolední kávě či čaji
chutný zákusek. Určitě zopakuji ve dvojnásobném množství! Zkusím po
dvou slepit ořechovým krémem
21.10.18 18:46
Jeno, dík za recept. Na narozeninový dort jsem přepočítala na 10 vajec,
ze žloutků vyšlehaných nad párou s přidáním cukru, nescafe a másla byl
krém. Výborný dort
21.10.18 15:17
Podle velice podobného receptu – vkládám tedy sem.
Pracovala jsem s tímto množstvím ingrediencí: 200 g vaječné hmoty (rozklepnutá vejce bez skořápek), 140 g cukru, 100 g mouky (může být i hladká), 340 g očištěných a nahrubo strouhaných jablek. Postup stejný, jak je zde popsán.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi20.10.18 18:30
Výborný, doplněn máslovo-pudinkovým krémem a strouhanou hořkou
čokoládou.
Foto v komentáři.
19.10.18 13:09
Vařila jsem doma a tak jsem si dovolila upravit
postup a vzít vícero nádobí . K přípravě
jsem použila vepřové párky a drobně sekanou dunajskou klobásu, vepřové
sádlo, cibuli, mrkev, červené a zelené papriky, feferonku, rajčata,
domácí kečup místo protlaku, mletý pepř a trochu kari, uzený eidam a
kolínka uvařená zvlášť.
Na sádle jsem opekla pokrájené uzeniny, výpek slila do kastrolu. Na ochuceném tuku jsem osmažila cibuli, přidala drobně krájenou mrkev, papriky a feferonku. Okořenila jsem, ale nesolila(!). Nechala jsem podusit. Přidala rajčata a opět jsem dusila dokud rajčata nepustila šťávu a nezměkla. Úplně nakonec jsem vmíchala kečup, uvařená kolínka a strouhaný sýr. Jen jsem lehce promíchala, nechala rozpustit sýr a podávala jsem.
Solit opravdu nebylo třeba, sůl z uzenin a
sýra pokrm ochutila dostatečně. Na čundru vařené v jednom kotlíku bude
chutnat nejméně stejně dobře, pravděpodobně daleko lépe!
19.10.18 13:00
Plnila jsem sýrem s bílou plísní na povrchu, vařenými vejci a
ovařenými srdíčky kapusty. Závitky se mi při obalování v trojbalu
rozmotávaly. Pomohla jsem si spíchnutím párátkem, to však ovařenou
kapustu rozřízlo a závitky opět nedržely. Nakonec jsem je při obalování
v mouce, vejci a strouhance stále držela v dlani a neustále smačkávala.
Měla jsem tak víc vajec a strouhanky na rukách než na závitcích
. Nakonec jsem vše zabalila a obalila
s úspěchem; důkladně opatlána já i kuchyňská linka
. Smažení již probíhalo snadno, hotové
závitky byly podařené.
Možná jsem byla při obalování nešikovná, možná existuje nějaký fígl, který by pomohl. Závitky chutnaly výborně, podávala jsem s vařenými bramborami maštěnými máslem.
Hvězdičky dávám za nápad a výbornou chuť. Nesnáze při vaření byly
asi moje chyba .
16.10.18 17:14
Výborná a hlavně rychlá buchta. Tentokrát jsem dala do těsta mleté lískové oříšky a navrch posypala mandlovými lupínky.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům14.10.18 19:45
Vynikající! Nedala jsem sojovku, zeleninu nakrájela čerstvou a podávám s bramborovým knedlíkem.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi14.10.18 15:01
Na tom si pokaždé pochutnáme
14.10.18 14:58
Osolenou a opepřenou hlívu plicní, natrhanou na menší kousky, jsem
opekla dozlatova v oleji. Vyndala z pánve, přilila olej a osmahla hodně
česneku, vrátila hlívu, chvilku podusila a odstavila. Nechala vychladit,
zakápla citrónovou šťávou, přidala jsem nasekanou hladkolistou petrželku.
S opečeným toustouvým chlebem lahůdka
14.10.18 13:49
Jak jsem jen mohla na tuhle dobrotu
z mého dětství zapomenout!
Tyto knedlíčky mi
vařívala moje babička. Místo krupicové kaše. A já je měla raději, než
tu kaši
Jablka jsem nadrobno posekala nožem, mouky bylo
potřeba víc než dvojnásobek. Dala jsem hrubou. Mastila jsem máslem jen
rozpuštěným. I můj masožravec, který obvykle sladká jídla odmítá,
ochutnal. A snědl polovinu talíře. To je ta největší pochvala na světě;
říkat nic nemusel.
13.10.18 13:47
U nás je to Štěpánská hovězí pečeně, plní se celými vejci a protahuje špekem. Podává se s knedlíkem nebo rýží.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům12.10.18 16:11
Vařím ho už několik let podle Vašeho receptu… Je EXCELENTNÍ… Dnes
mi manželka řekla, že mi asi vyhodila recept. Spadl mi kámen ze srdce, že
jsem ho tady znovu našel. Začal jsem vařit v malém, teď ho vařím už
málem v zavařovacím hrnci. Vždycky se na něj ráda sjede celá rodina.
A rozhodně ho necpu do vany, botníku atd…
12.10.18 13:36
Podařený oběd, chutnalo nám.
K některým komentářům dole: mě s kuřecím
masem chuť kari, papriky a rajčat ladí. Špetka vegety a lžíce kečupu
(jistě domácí či bio) ještě nikomu neublížila.
12.10.18 11:44
Vynikající, pokaždé se povede, ale peču 13 min..po 10 moc tekuté.
Jinak příště zkusím méně cukru a uvidíme
11.10.18 17:57
Podle tohoto receptu dělám roládu nejraději, krému tentokrát více, aby
byl i na pomazání povrchu, dávka tentokrát navýšená na 6 vajec
(dvakrát).
Foto v komentáři…
11.10.18 17:48
Místo hladké jsem dala mouku polohrubou, marmeládu broskvovou
(domácí).
Přidala jsem krém z másla, pudinku a obalila v kokosu - těsto super,
nepraskalo, papír jsem nejen vymastila sádlem, ale i posypala hrubou moukou -
papír šel dolů perfektně…
Foto v komentáři.
11.10.18 16:22
Upravila jsem množství surovin pro naše
dvě porce: ¾ kg
kapusty (po očištění), 160 g sýra (ementál + gouda), ostatní dle
receptu. Polovinu sýrů jsem nakrájela na plátky, těmi jsem pokladla povrch
kapusty před zapékáním. Druhou polovinu jsem strouhanou dala do smetany, jak
je předepsáno.
Několik strouhnutí muškátového oříšku udělá s kapustovým (i květákovým) jídlem pravé divy! Jen mi tady nějak do chuti nesedlo sherry. Ale dala jsem jej, jak se píše v receptu. Mno, asi mám jinak naladěnou chuť, ale příště bych jej v tomto pokrmu určitě vynechala.
Podávala jsem s bramborami pečenými v troubě.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům10.10.18 13:10
Evergreen pro milovníky hub a omáček.
Vařila jsem z křemenáčů a hříbků. Navíc do omáček tohoto typu přidávám i trochu čerstvě mletého nového koření – spolu s pepřem umelu v mlýnku. Na talíři jsem ještě dozdobila petrželkou a kysanou smetanou. Příloha: špagety.
Pozn: z uvedeného množství byly 2 větší porce.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům9.10.18 14:56
Moc dobré to bylo
8.10.18 10:26
Kuřecí paličky nebo stehýnka je nutné zbavit kůže, jablíčka krájet
na osminky a nikoliv na plátky (a je-li základ omáčky moc kyselý, je dobré
jablíčka poprášit trochou cukru a na másle nechat zkaramelizovat), místo
červené cibule je vhodná spíš šalotka, výpek uvolnit nejprve armagnacem,
případně calvadosem (můžete i flambovat), pak teprve přilít cidr nebo
čerstvý jablečný mošt (správně jablečná šťáva), v žádném
případě by neměl být hovězí vývar, ale kuřecí a nikdy, opakuji, nikdy
do toho nesmí přijít mouka!
Francouzi přidávají crème fraîche, kulatější a míň navinulou chuť
dodá 40% smetana. Jednodušší postup je asi ten původní, selský -
v zapékací nádobě, která může přijít na plamen sporáku, se na másle
osmahnou kuřecí paličky (nebo na menší kousky rozporcované kuře),
přidají se rozkrojené šalotky a pokrájený řapíkatý celer, po rychlém
osmažení se výpek uvolní šplouchem armagnacu (calvadosu), pak se přilije
cidr a trochu vývaru, osolí, opepří, pekáček se zakryje (pokličkou, nebo
třeba alobalem) a vrazí se to do trouby na 20 minut, mezitím se na másle
vyzlatí cukrem poprášená jablíčka. Po dvaceti minutách se kuře odkryje,
přidají se k němu jablka a zakape se to smetanou (zatřese se s tím) a
celé se to nechá v troubě zapéct (chvilku).
Těch zaručeně pravých receptů je spousta, někdy se přidávají
i žampiony a bouquet garni, podává se s bagetou, někdy i s pečenými
bramborami, dobrá je hedvábná bramborová kaše, kdy se s bramborami vaří
kousek celeru ….
Za ten hovězí vývar a mouku musím dát menší počet hvězdiček, ale
jídlo je to velmi dobré a jablíčka jsou sklizena! Chutě do toho!
7.10.18 20:51
Sice jsem neměl tymián a pažitku jsem nahradil natí jarní cibulky, ale i tak to bylo naprosto vynikající. A ten dip je skvělý určitě i k jiným příležitostem.
Líbí se mi7.10.18 20:36
Papriku jsem dal pouze jednu červenou a místo sušených hub jsem použil žampiony. Jinak jsem postup dodržel a je to vynikající.
Líbí se mi7.10.18 20:28
Jedna z nejchutnějších svíčkových, co jsem tu našel. Přiměřeně sladké, přiměřeně husté. Doporučuji.
Líbí se mi7.10.18 20:20
Výborný recept. Místo lesních hub jsem dal žampiony, ale i tak to stálo zato. Samozřejmě jsem se obešel bez masoxu.
Líbí se mi7.10.18 17:38
Velmi dobrá polévka a díky samozásobování v podstatě zadarmo
Jen jsem nezdobila jogurtem, ale při mixování přikápla trochu mléka…
Foto v komentáři.
7.10.18 15:22
„Pohádka mládí“ - ale miluju ji celý život…
Pro muže klasiku (měli jsme k dopolední svačině, abxchom vydrželi do
pozdnějšího oběda…) a pro sebe upravenou tak, aby splňovala určité
nutriční parametry - byla výborná i tak a chuťově stejná, jako
s mlékem… tu svoji jsem totiž dělala jen z vody a stačilo mi jen trošku
kokosového cukru a skořice a máslo…
Dali jsme si ji s přemrazenými aroniemi (dozrálé a přemražené jsou velmi
dobré, ani trpké, ani zbytečně přeslazené… )
Foto v komentáři.
7.10.18 15:16
Jednoduché a velmi dobré…
Já přidala jen trochu brambor, abych to měla pěkně vše v jednom, mám
kuře v kombinaci se zelím moc ráda
Foto v komentáři…
7.10.18 09:09
Placky majú veľmi zaujímavú, sviežu chuť.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům5.10.18 11:07
Paráda! Dělám také podle https://www.pomodo.cz/…ezy-na-plech a tyto recepty jsou pro mě top.
Líbí se mi4.10.18 19:31
Korejské pouliční jídlo, které se prodává většinou ke snídani, se dělá podobně, zelí, mrkev a cibule se promíchá s vajíčkem, osolí, opepří a na pánvi usmaží omelety ve tvaru čtverce. Pak se opeče šunka, na závěr toustový chléb. Skládá se - chléb, který se trochu pocukruje, omeleta, také pocukrovat, opečená šunka, sýr, kečup, majonéza, list ledového salátu a chléb.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům