Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
15.4.20 17:10
Název tohoto receptu je vrchol cynismu. Asi není depresivnější polévky, než je tahle hnědá beznaděj. Vařený celer v mléce. Nevím, jestli někdo v tomhle dokáže najít lék na depresi, ale já se nad svou mističkou málem rozplakal. Nouze a chudoba na vás kouká z hrnce a člověk propadne zoufalství, že už nikdy neochutná maso a nikdy neuvidí čerstvou zeleninu. Ani špetka koření, poslední živý kvíteček zválcovaly tanky. Jen bezbřehý celer zalitý mlékem. Nad touhle protidepresivní polévkou se jednou někdo zastřelí. Použil jsem půl velkého celeru, což vydalo na 500g strouhaného. Když jsem to zalil čtvrtlitrem vody, jak praví recept, tak se mi hrnec vysmál. Z celeru se stále prášilo. Chtělo to skoro litr, aby se dalo mluvit o vaření. Naopak mléka jsem dal jen 150 ml, neboť ze zkušenosti vím, že mléko dokáže zazdít i mnohem atraktivnější polévky. Neumím si představit, že bych tam dal dvakrát víc mléka než vody, jak po mně chtěl zlomyslný recept. Výsledek je neradostný, což se dalo čekat, když je někde jen mléko, voda a celer, tak to těžko může chutnat jinak než po celeru. Ale když se to rozmixuje a dochutí (já jsem sáhl po maggi, z čehož je vidět, v jak hluboké depresi jsem byl), je to vcelku chutná polévka. Přesto ji řadím do kategorie Jak se zbavit chlapa.
Líbí se mi14.4.20 19:22
Perfektní recept, takto popsané by měly být všechny. Povedlo se hned napoprvé a neustále se k němu vracím.
Líbí se mi13.4.20 16:20
dneska jsem zrovna dělala z 1,5 kg mrkve a petržele a půl kila soli a jsou to 4 skleničky. Dělám to dlouhé roky a dělávala to už moje babička a vydrží to klidně i několik let. Mám vyzkoušeno že po pár letech to pouze vybledne ale na chuti to nemá žádný vliv. Do polévek super, dávám lžíčku a už nesolím
Líbí se mi12.4.20 08:20
Použila som nadrobno nakrájanú pražskú šunku.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi11.4.20 21:16
Nejlepší králík, který jsem jedla. Tolikrát jsem zkoušela různé recepty a vždy tak nějak… Ale tohle je skvělé jídlo. Králíka už nikdy jinak.
Líbí se mi11.4.20 13:08
Letošní „Bedříšek“…
Jiného už si ani neumíme představit
11.4.20 10:54
Už ho dělám dlouho, je to náš nejoblíbenější recept na králíka,
právě se peče doporučuji!
10.4.20 18:12
Tradičně nesměly chybět - všem pohodové Velikonoce a opatrujte se v této těžké době…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi9.4.20 12:51
Omáčka chutí výborne s guľkami z jahňacieho mäsa a zemiakovou kašou.
Líbí se mi8.4.20 16:39
Polévka vytvořena přesně podle receptu, jen lahůdkovou cibulku jsem zapomněl pořídit, tak jsem použil jednu normální cibuli. Chuťově to není špatné, jednu porci bych do sebe jistě dostal, druhé už bych se nejspíš bránil. Polévkou bych to úplně nenazýval, podle mě teplá polévka nemá dělat kopečky jako zmrzlina, ale má být tekutá. To tahle kaše rozhodně není, bez problémů se dá jíst vidličkou. Možná by se to dalo zachránit poctivým kuřecím vývarem. Každý chlap ale zná pravidlo „z mrkve jídlo neuděláš“ a tato polévka je toho důkazem.
Líbí se mi7.4.20 20:28
Červenej papriky len minimálne. Cibuľa len na namazaný chlieb.
Líbí se mi6.4.20 12:57
Vynikající zavářka. Suroviny jsem dodržel, jen jsem vynechal ten žloutek navíc, aby mi nezbyl bílek. Takže jsem dal jen jedno celé vejce. Citronové kůry čerstvé asi lžičku a muškátu tak nějak přiměřeně. To, čemu se v receptu říká hustá kaše, bych nazval spíš knedlíkem, který jsem v kastrůlku postupně vykoulel. Kdybych použil zdobičku na cukroví, tak by to v polévce nakonec skutečně dělalo provázky. Já nechtěl patlat zdobičku, tak jsem improvizoval s pytlíkem, který se po chvilce roztrhl, tak jsem to tam nasázel jako nočky. Je to výborné, křehké, nadýchané a chutná to. Jen ten parmezán mě trochu zklamal, protože chuťově se vůbec neprojevil a nahradil bych ho levnějším sýrem.
Líbí se mi4.4.20 20:42
Po třech dnech musím přiznat, že mi to nejspíš chutná.
4.4.20 20:01
Chutná polievka - uvarená z obrovskej bielej fazule (maslovej fazule), cez noc namočenej.
Líbí se mi1.4.20 22:37
Vyzkoušeno. Z uvedeného množství jsem udělal tři menší šištičky, klidně by stačilo udělat dvě delší, do hrnce by se to vešlo. Hrneček mouky jsem si přeložil jako 100g, možná bych zkusil ubrat jedno vajíčko. Klobása v knedlíku je nezvyklá věc a asi se to nehodí ke všemu. Já měl ke guláši, tam nebyla příliš znát, jen místy se ozvala jako koření. Chutnalo to.
Líbí se mi1.4.20 21:59
Tenhle recept je psaný tak nějak zvláštně, musel jsem si ho trochu poupravit. Některé ingredience nemají množství, některé fáze nedávají smysl. Na slaninu se v postupu zapomnělo úplně, na té jsem tedy smažil cibuli. Papriky jsem dal jen 15g, jinak by z toho byl paprikáš, česneku 3 prolisované stroužky, příště raději dva. Mírně jsem podlil a dusil v troubě skoro 2 hodiny na 120°C, protože po 45 min to bylo ještě tvrdé jako bota. Když bylo maso měkké, další fázi restování, zasypávání a znovusmažení jsem vynechal. Restovat něco, co je plné vydušené šťávy z masa, abych ji odstranil a pak to zaléval vodou, abych získal něco jako šťávu, která už tam ovšem není, mi přijde jako pitomost. Prostě jsem mouku (30g) rozmíchal ve vodě (asi 0,3l) a bylo to. No a požadovaných 480g brusinkového džemu bych snad nenacpal ani do dortu. Stačilo 100g. Výsledek je zvláštní, během vaření se zdálo, že vařit citrón v guláši je ta největší blbost na světě, ale nakonec se to tak nějak prolnulo a vznikla taková kořeněná, velmi osobitá chuť. Zatím ani nevím, jestli mi chutná, nebo ne.
Líbí se mi1.4.20 21:05
Je to dobrá polévka, ale uvařil jsem ji vlastně úplně jinak. Předně jsem nevařil uzené, ale potřeboval
jsem zpracovat již hotový uzený vývar. Pak jsem zavrhl klobásu coby
historický přežitek. Použil jsem malé bílé fazolky, které jsem ovšem
přes noc namočil. Místo papiňáku jsem použil normální hrnec, doba
vaření 1,5 hod. byla stejná. Polévka vypadala zpočátku dost uboze,
zejména kvůli chybějícímu masu. Tak jsem se kajícně omluvil klobáse a
potají jsem ji dodatečně osmahnul na pánvi a přidal do hotové polévky.
Výsledek je důstojný a chutný.
31.3.20 17:19
Stojí za vyzkoušení, moc jsme si pochutnali.
Líbí se mi28.3.20 17:31
Super excelentní mňamka.
Líbí se mi28.3.20 12:34
Dobrý poměr surovin, těsto má správnou konzisteci. GJ
Líbí se mi27.3.20 12:23
Skvělé, díky. Trochu jsem tam přidal francouzského espritu a podlil to bílým vínem.
Líbí se mi24.3.20 12:43
Vyzkoušeno jako salát, tudíž jsem nesterilizoval ve skleničkách, ale zbaštil hned. Nálev je na mě kyselý, hodlám tento recept pilovat k úplné dokonalosti. Příště ubrat octa.
Líbí se mi21.3.20 07:16
Tak tenhle recept vařím už asi 8 let a můžu říct, že se nám ještě stále nepřejedl.
Líbí se mi20.3.20 17:21
Cukru jsem dala polovic a je to sladké dost. Plech musí být malý, dala jsem na standart a je to nízké.
Líbí se mi20.3.20 17:08
Výborné. Bez syra. Piekla som pod alobalom pokiaľ mäso nebolo mäkké tak, že sa rozplývalo na jazyku.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům17.3.20 21:48
Za mě vcelku nepovedená záležitost. Už jenom to, že mezi ingrediencemi je instantní omáčka, sráží body dolů. Uvedená omáčka obsahuje v podstatě jen kečup, kečup a kečup, mizivé procento zeleniny a chilli, které má zamaskovat, že jinou chuť to nemá. Marináda na maso je dobrá, dopečení v troubě bych doporučoval na kratší dobu a alespoň 200°C nebo více, na 150 se nedopeče zhola nic a maso bylo místy tužší. Dušená zelenina byla bez chuti, jen to pálilo.
Líbí se mi15.3.20 14:59
Pripravené zo 600 g vykostených kuracích stehien (bez kože). Použitá
červená cibuľa 200 g, červená mäsitá paprika 300 g, 1 čl mletého
čili, 1 čl mletej červenej papriky. Vodou som vôcec nepodlievala.
Je to výborné. Určite niekedy vyskúšam aj z iného mäsa.
14.3.20 17:15
Výborné
14.3.20 16:31
Moc dobrá žemlovka. Udělal jsem z poloviční dávky. Tvarohové náplně bylo sice trochu hodně, ale to nevadí. Osobně bych se obešel bez těch mandlí, kromě toho, že to křupne, to žádný chuťový efekt nemá. Naopak jsem na půlku pekáčku položil na tvaroh tenký plátek jablka a to bylo příjemné. Příště bych také asi malinko snížil množství cukru.
Líbí se mi13.3.20 18:59
S kopečkem vanilkové, lahoda
12.3.20 11:17
Tak druhá verze. Úplný top to sice není, ale jedlé to je. Chce to holt čerstvou zeleninu.
Líbí se mi11.3.20 12:33
Mně se taky první tři pokusy rozvařily na bláto. Chce to opravdu hodně mouky a raději polohrubé. Pak už to jde. Bramboráková chuť se nekonala, byť ze zbytku byly dobré bramboráky. Za mě spíše nouzovka, jak zpracovat zbytek bramborákového těsta, které už nikdo nemůže ani vidět.
Líbí se mi9.3.20 19:39
Opět skvost od lýdie
7.3.20 11:43
Pikantné. Chutné.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům7.3.20 11:37
Namiesto kyslej smotany som použila 3 dl šľahačkovej smotany, ostatné suroviny presne podľa receptu. Polievku som pred pridaním smotany rozmixovala.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům6.3.20 22:19
Musela jsem ovonět slaninou, jsou vynikající
3.3.20 14:20
Výborné a doporučující včetně uvařených brambor!
Líbí se mi2.3.20 20:10
Vynikající. S tím vařením to nepřehánět, jinak se začnou vydrolovat, jako se to stává u převařených jater.
Líbí se mi2.3.20 18:24
Dobré langoše. Malinko jsem si upravil postup dělání kvásku, droždí nikdy nedrobím, ale rozpustím ve vodě či mléce. Z uvedeného množství rozhodně neudělám 10 dospělých langošů. Zkusil jsem to rozdělit na deset dílů podle váhy, ale výsledné langoše jsou prťavé a je skrz ně vidět až na Šumavu. Ideální je 5 poctivých langošů. Pro dva dospělé je to porce akorát.
Líbí se mi1.3.20 21:37
v závěru mi na chuti přišly více kynuté než tvarohové, ale jinak moc dobré
Líbí se mi1.3.20 18:02
Třený česnek jsem přidala do vajíček, dobré to je
1.3.20 18:01
Vydatná
1.3.20 17:58
Podle di jsem přidala bobek, pepř a nové celé i cibulku. Výborný
1.3.20 17:57
Vždycky dobré
1.3.20 08:38
KL je kávová lžička ,či kuchyňská lžíce soli? Jinak dobrý recept!!!
Líbí se mi