Kordické rezy

Odkaz na uvaření

Katakat 4.11.20 15:56

Tieto rezy piekla moja mamka tak som ich včera upiekla a dnes šli rovno do koša. 300 g cukru do plnky a 300 do cesta !!! je pekelne veľa. Naťahovala sa jak cukrová poleva.Príkre až nejedlé.Škoda potravín a času.

Brambory zapečené s ledasčím

Odkaz na uvaření

birkana 4.11.20 15:06

V názvu slova s ledasčím chápu jako dát prostor kuchaři k fantazii a improvizaci. Tedy že není nutné striktně dodržet výběr ingrediencí.
Pokud jsem pochopila frázi špatně, autorce se omlouvám :kytka: .

Moje úprava brambor s ledasčím: :dance: :lol:
Uvařila jsem brambory ve slupce, oloupala a nakrájela na plátky, uzenou kýtu na kostičky, kyselé okurky a rajčata na tenčí plátky. Pekáček jsem vymazala sádlem a vysypala strouhankou. Jako zeleninovou náplň jsem na sádle do poloměkka podusila pokrájenou mrkev, černou ředkev (bez slupky), půl chilli papričky, listy kadeřávku a bílé zelí. Osolila, opepřila a okmínovala. Navrstvila jsem do připraveného pekáčku, dole a nahoře byly brambory. Dala jsem zapékat do vyhřáté trouby. Asi 10 minut před dokončením jsem povrch jemně zapečených brambor pomazala majonézou a pokladla plátky sýra. Nechala jsem dopéct do zezlátnutí sýra.

Zeleninová směs obsahovala od každého druhu téměř stejnou část a proto žádná chuť výrazně nepřevládala, jen se vzájemně doplnily. Bez cibule, hub a vajec byla chuť zase trochu jiná. Měli jsme jako pozdější oběd v dnešním podzimním oblačném dni. Chutnalo nám.

Brambory zapékám s „ledasčím“ v chladném období dost často; když nevím, co uvařit, takovýto univerzální recept se hodí :potlesk: :palec: :srdce: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramborové placky z vařených brambor

Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.11.20 21:15

Vyzkoušeno. Poměr ingrediencí jsem důsledně zachoval. Těsto bylo dost lepivé, ale to závisí na druhu brambor. Mezi dvěma fóliemi se to dalo vyválet krásně, s odlepováním už to bylo horší. Ale šlo to, dělal jsem velmi tenké placky. Příloha je to chutná, i když říkám na rovinu, že pro celou svatbu bych to smažit nechtěl. Z uvedeného množství bylo asi deset placek.

Bryndzová pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 1.11.20 11:22

Výborná pomazánka
Do pomazánky jsem zamíchala jen slaninu. Pak jsem servírovala ve 3 variantách:

  1. na očesnekované topince
  2. na celozrnném chlebu navrch lehce poprášené drceným kmínem, mletou sladkou paprikou a jemně sekaným česnekem
  3. (na fotce) na plátcích bílé bagety s čerstvou cibulí a proužkem chilli papričky


Vřele doporučuji!!!

P. S. Na bryndze nešetřete, kupujte kvalitní s min. 50% ovčího mléka. Ty ostatní jsou pouhou ubohou imitací k ošálení chuti.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Meranské králičí stehno

Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.10.20 13:01

Vyzkoušeno. Dělal jsem z polovičního množství, jedno přední a zadní stehno, dvě bříška. Z časových důvodů jsem si králíka připravil večer a přes noc nechal potřeného hořčicí v lednici. S masem hořčice nic zásadního neudělala, znát byla až v omáčce. Z toho důvodu bych doporučil zamíchat až před pečením do vína, protože když se má zprudka osmahnout maso opatlané hořčicí, tak se samozřejmě hořčice připálí na pekáč. Ale je fakt, že ty připáleniny té omáčce taky něco daly. Upečeno bylo dříve, 50 minut je při takové teplotě celkem dost. Víno už bylo skoro fuč, musel jsem přidat skoro dvě deci vývaru, aby nějaká omáčka byla. Pak rozmixovat a zjemnit smetanou a je to chutná omáčka.

Jednoduché krupicové knedlíčky, nadýchané jako obláček

Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.10.20 12:13

Vyzkoušel jsem přesně podle postupu. Knedlíčky jsou snadné a poměrně rychlé. Zádrhel vzniká až v poslední fázi. Na začátku receptu se píše „Na 6-8 knedlíčků“ a na konci „Pomocí dvou lžiček vytvarovat…“. Má-li být z tohoto množství těsta 6-8 knedlíčků, rozhodne je nevytvarujete lžičkou, ale spíš lopatou. Poslechl jsem první instrukci a vykoulel osm knedlíků, do kterých by se v pohodě vešla švestka. Podle instrukcí jsem pomalu vařil 10 minut a pak proběhla první zkouška. K obláčku měly poměrně daleko, nadýchané byly spíš jako dlažební kostka. Po rozkrojení se uprostřed chechtala syrová a vcelku studená krupice. Po dalších dvaceti minutách knedlíky získaly v hrnci převahu nad polévkou a navzájem soupeřily o prostor. Výsledek je takový, že množství těsta rozhodně není na 1,2 litru vývaru, ale na dvojnásobek, máte-li v polévce kromě knedlíků ještě něco (maso, zeleninu). Já měl litr a půl, a čtyři knedlíky šly do mrazáku.
Nadýchané trochu byly, ale nechtěl bych takovým obláčkem dostat do hlavy. Lepší bude skutečně vykoulet klasické malé knedlíčky, nebo je vykrajovat lžičkou. Pak jich ovšem nebude osm, ale 20 až 30. Budou ale jako obláček.

Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)

Odkaz na uvaření

birkana 28.10.20 17:59

Dobrá úprava hlávkového zelí.
Toto zelí dělám, pokud mám čerstvé hlávkové - podlévám bílým suchým vínem, je-li třeba, přisladím květovým medem. Do základu kmín, pepř a lístek vavřínu. Octa jen opravdu minimum. Na zahuštění dávám brambory i trochu mouky, aby vznikla jakási šťáva. To kvůli masožravci, já mám zelí raději sušší.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Králík s polentou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.10.20 17:23

Králík neurazí, nenadchne. Ingredience se příliš nespojily, osobně si myslím, že řecké olivy nejsou pro českého králíka to pravé. Je to spíš ono příslovečné okování osla zlatými podkovami. Řeckou chobotnici z něj stejně neuděláš. Vyložený propadák je ovšem ta polenta. Když se smaží v oleji, nasákne spoustu oleje a je opravdu nedobrá. Parmezánu je vyloženě škoda, smažením samozřejmě všechny své vlastnosti ztratí. Když se smaží jen na mastné pánvi, osmahne se jen na povrchu, zbytek je divně mazlavý, nakyslý, a je… nedobrá. Ještě možná kdyby se dělala z kukuřičné krupice, jak se polenta dělat má, a ne z mouky. Ale nevím, zkoušet to nebudu. Já totiž vůbec nevidím důvod ke králíkovi plácat hmotu z kukuřice, když se dá totéž, ale mnohem chutněji, udělat z brambor. To se zase někdo snažil českého králíka okovat zlatou kukuřicí, aby byl zajímavej.

Mechová bábovka Earl Grey

Odkaz na uvaření

Matujda 28.10.20 13:30

Našla jsem poklad! Moc děkuji za recept. Každý je nadšen a Váš recept jsem předala dalším… Peču jen „Žanynku“. Bojím vyzkoušet jinou variantu než s čajem, protože bych mohla být zklamána… Takhla je naprosto dokonalá a neotřelá!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Brambory a zelí

Odkaz na uvaření

birkana 22.10.20 16:17

Zdravá strava našich předků. Škoda, že se na tyto jednoduché lidové pokrmy v naší rádoby racionální kuchyni zapomíná.
Po inspiraci z komentářů jsem přidala šunku od kosti dušenou v páře, omastila smaženou cibulí a posypala libečkem.

Tato příloha či hlavní jídlo je dobrá nejen ze zelí hlávkového ale i z podušeného kysaného. Pak je to dobrá příloha k zabíjačkovým specialitám (opečené jitrnice, jelítka, prejt), nebo k pečené vodní drůbeži.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Šunkový svítek II

Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.10.20 12:56

Tento svítek mi chutnal mnohem více než Šunkový svítek I. Nebyl vysušený, ale krásně vláčný. Taky jsem tam nalil mnohem více mléka, 3 lžíce by neměly vůbec žádný význam. Prostě jsem lil mléko, dokud nebyla strouhanka prosycena. Místo šunky jsem dal masitou slaninu, sehnat dnes šunku v celku je strašná fuška. Pečeno na pánvi pod pokličnou na trošce sádla, jen aby pánev nebyla suchá. Do mých polévek se příliš nehodí, protože se tam pro samé maso a zeleninu už nevejde, ale do chudších vývarů je ideální.

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.10.20 21:21

Vyzkoušeno. Moje roláda rozhodně nebyla takový úhledný balíček, jako máte na obrázku. Však taky moje kuře mělo skoro dvě kila po vykostění! Zabalit takového pštrosa dalo zabrat a chvílemi nebylo jasné, kdo koho balí. Nakonec jsem z toho vymodeloval něco jako batoh do Krkonoš a pak dlouho hledal ten velký pekáč, co už léta nikdo nepoužil. Řeknu vám, péct něco takového pro jednu osobu je pěkná hovadina, ale zvědavost byla veliká. Výsledek nepřekvapil, je to prostě pečené kuře a uvnitř panenka, chutná to po česneku a špenát se mlčky dívá jinam. Doporučuji panenku opravdu obalit pršutem nebo aspoň dobře uzenou slaninou, ze které lezou bukové klacky, prostě něčím aromatickým. A nebo aspoň panenku dobře okořeňte. Já jsem to ošidil obyčejnou šunkou a panenku jen posolil, takže je velmi mdlá a je to škoda. Pro větší rodinu zajímavý oběd, já to budu jíst měsíc. Ale zkusil jsem to!

Brambory na marjánce

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.10.20 21:01

Vyzkoušeno, dojmy rozporuplné. Chuťově to opravdu není špatné. Rozum ale říká, že míchat bešamel do brambor je nesmysl. Leda byste chtěli vyzrát na jedlíka, aby vám nesnědl moc masa. Zaplácnete mu bříško moukou a je to. Chuťově to obstojí, ale je to do bříška těžké a trávit budu ještě dlouho. Kdo chce vařit poctivě, vynechá mouku a místo bešamelu z půlky brambor udělá kaši a pak smíchá s tou druhou.

Tvarůžkový salát s rajčátky

Odkaz na uvaření

birkana 19.10.20 12:23

Naprosto dokonalá kombinace pro mé chuťové pohárky! :potlesk: :dance: :potlesk:
Už dlouho jsem si tak nepochutnala. Dělala jsem z polovičního množství, což by tak byly asi dvě svačinové porce. Nakonec jsem ten salát zbodla najednou :oops: s ještě vlažnou celozrnnou bagetou vlastní výroby. Solit ani pepřit nebylo třeba, cibuli jsem dala žlutou.

Masožravec „smradečky“ nerad, jemu jsem udělala další poloviční dávku z goudy. Protože je tento sýr tučnější, ubrala jsem v jeho porci majonézu a přidala tučný jogurt. I tato varianta byla výborná.

Recept všem vřele doporučuji! Kdyby se dalo dát víc hvězdiček, dala bych jich deset.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Bramborová buchta 2

Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.10.20 20:26

Je to takové ultravege. Rozhodně bych to nenazval buchtou, protože to neobsahuje žádné těsto, v podstatě jsou to šťouchané brambory posypané sýrem. Já to popohnal na kostičky nakrájenou šunkou a sterilovanou kukuřicí, které jsem nasypal na brambory pod sýr. Jako příloha třeba k pečenému kuřeti to není špatné, ale jako samostatné jídlo bych se to předložit neodvážil.

Rychlý ovocný pohár (dělená strava)

Odkaz na uvaření

Lyduska 18.10.20 14:56

Avokádo a banány som rozmixovala spolu s medom. Výborné. Ozdobené malinami nazbieranými a zamrazenými v lete.

Musí sa okamžite zjesť, lebo avokádo v dezerte zčerná.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Houskové knedlíky, co se zaručeně povedou

Odkaz na uvaření

Mrs.Aussie 15.10.20 02:23

Jiz 16 let ziju v zahranici a nikdy jsem knedliky nevarila. Diky koronavirove karantene a prace z domova jsem mela dost casu prozkoumat recepty a konecne neco zkusit noveho. Nejvetsi problem byla samozrejme mouka, ale nakonec jsem sehnala SHARP FLOUR (neco jako ceska pohruba). Cerstvy kvasnice meli v Delikatesech. Hned napoprve uspech. Deti se toho muzou uzrat a tento tyden je delam uz podruhe a dvojitou davku. ???? Diky za recept, zdravim od protinozcu.

Pivní pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 13.10.20 12:03

Vyzkoušeno, postup totálně přeorán a povedlo se!
Po přečtení komentářů níže jsem musela vyzkoušet. V jednom hrnku jsem rozmíchala pivo, maizenu (nikoli půl lžičky, ale téměř půl zarovnané polévkové lžíce), pepř. V druhém vejce a hořčici. Nastrouhala jsem ementál najemno.

Na pánvičce jsem rozpustila máslo, za stálého míchání vlila směs s pivem, nechala zahoustnout, přejít var, pak jsem vsypala sýr. Na mírném ohni jsem jej rozpouštěla (úspěšně :dance: ), pak jsem přidala vejce a stále svižně míchala. Nechala jsem dobře provařit. Nesolila jsem. Směs byla stále dost tekutá. Nechala jsem chladnout a průběžně míchala, aby se netvořil škraloup. Po vychladnutí se pomazánka dala dobře mazat.

Použila jsem zvláště hořké pivo dobře chmelené. Pomazánka tím získala výraznou pikantně hořkou chuť. Určitě by byla jemnější z některého výčepního europiva, ale to už by nebylo ono. Možná bych někdy mohla vyzkoušet i to, že vše kromě másla společně rozmixuji, na tom másle pak nechám zhoustnout a krátce povařit. Za seznam ingrediencí a chuť pomazánky bych dala plný počet hvězdiček, za zmršený postup a pravděpodobně i chybné dávkování škrobu nic.

Tak si říkám, což takhle udělat z tvarůžků, romadúru, ostrého ovčího nebo pivního sýra?

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Banány po amsterodamsku

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.20 08:50

Vynikající jako teplá sousta k odpolednímu podzimnímu posezení u vína. :hug:
Kombinace banán + ementál + schwarzwaldská šunka. Zajistila jsem párátkem proti uvolnění. Je to nenáročná rychlovka a pro vítané hosty exotické chuťové překvapení. Protože jsem podávala jako slaná sousta k vínu, nepodávala jsem s hranolky. Na stole jsem nechala jako možnou přílohu malé bagetky.

P. S. Kam s hořčicí? Raději jsem nedala. :nevim:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Řezy z kuřecích prsíček v šunkovém závitku

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.20 08:45

K nedělnímu obědu vhodná kombinace.
Kousky masa jsem obalila plátky schwarzwaldské šunky. Ta je dostatečně slaná (cca 5% soli) a tak jsem již další sůl nedávala. Místo protlaku jsem nechala rozdusit obří rajče, celeru méně, 1/2 chilli papričky, víno veltlín, navíc 2 zelené papriky. Podávala jsem s hranolky pečenými v troubě.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Těstoviny s rajčaty

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.10.20 15:58

Sám se tomu divím, ale chutná to. Původně mi to celé přišlo jako nesmysl, ale když se to upeče, rajče, kukuřice a šunka jdou k sobě. Jen ten parmezán mi přijde trochu vedle, obyčejný eidam nebo gouda by udělaly stejnou službu.

Topinky s česnekem a křenem

Odkaz na uvaření

birkana 10.10.20 10:54

Výborná pozdní snídaně (svačina) pro podzimní sychravé dopoledne.
Při práci na zahradě syté a teplé občerstvení přijde vhod. Ke křenu jsem přistrouhala i černou ředkev (oloupanou), tím se chuť letos velmi štiplavého křenu zjemnila. Na topinky jsem použila celozrnný žitný domácí chléb, smažila jsem na sádle.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 301 Další »

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz