Rebarborový koláč

Odkaz na uvaření

kma040 3.6.20 09:39

Včera jsem ho pekla a je výborný, přidám jen info, protože jsem si nebyla sama jistá - množství těsta je na poloviční plech, koláč je pak vysoký asi 3,5cm. A nešlo mi příliš rozmíchat máslo v tekutém těstě, možná bylo hodně tuhé z lednice nebo se mělo rozehřát? Nevím, ale na výsledek to nakonec vliv nemělo. Z tabletu mi to hází chybu a nelze nahrát obrázek - taktéž nemá vliv na chuť koláče ;)

Perník s jablky a rozinkami *

Odkaz na uvaření

Lyduska 31.5.20 09:39

Perník som upiekla včera večer. Postup by som trošku upravila. Smotanu som musela pridať už po pridaní asi polovice množstva múky, inak by sa múka nedala zapracovať, pretože hmota bola priveľmi hustá. Jablká s hrozienkami som do cesta nakoniec zapracovala pomocou mixéra (tými silnejšími metličkami), vareškou to nešlo, lebo cesto bolo veľmi husté. Na plechu som ho musela rozotierať. Piekla som pri 150 stupňoch Celzia, 35 minút. Po vychladnutí som perník najskôr potrela tenkou vrstvou domáceho džemu z ríbezlí a červených malín a nakoniec polevou pripravenou podľa receptu. Perník sa do rána pekne rozležal a zvláčnel. Nakoniec môžem len odporúčať, hoci spočiatku som sa trošku obávala, ako to dopadne. Perník je upečený na plechu s vnútornými rozmermi 37×24 cm. Perník je vysoký 3 cm. Na fotografii ozdobený obrovskou malinou.
Perníkové korenie som si namiešala sama podľa tohoto receptu: https://zena-in.cz/…ikove-koreni.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vepřové v rajčatovém zelí

Odkaz na uvaření

Lyduska 30.5.20 18:43

Jednoduché a chutné.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Kopřivový svítek

Odkaz na uvaření

birkana 30.5.20 10:52

Svítek s kopřivami v hovězím vývaru s restovanými žampióny a mrkví.

Babička vždycky pekla svítek v kastrůlku (těžkém železňáku) v troubě. Byl vysoký a krájel se na krychličky. Zkusila jsem tento způsob; je to mnohem rychlejší :dance: .

Dělala jsem z polovičního množství, pro urychlení přípravy jsem vše spolu promixovala při vyšších otáčkách. Svítku byly 2 placky silné cca 10 mm. Kopřivy nebyly na chuti moc patrné, ale barevně osvěžily. Jednu placku jsem použila jako vložku do polévky, druhou jsem pokrájela na čtverečky a podávala se sýrovou omáčkou (bešamel + nastrouhaná málo zelená kůrka z Nivy) jako menší svačinu.

Určitě někdy zopakuji, jen přidám 2 - 3 strouhnutí muškátového oříšku :idea: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Těstoviny se žampióny

Odkaz na uvaření

birkana 29.5.20 13:56

Zapečené těstoviny s houbami a sýrem.

Dělám je každý rok v houbové sezóně z hub hřibovitých. Ze žampiónů zajímavá chuťová změna.

Recept jsem si poupravila. Másla jen 1/2, šlehačky 2 dl, místo citronu šťáva z koncentrátu, 3 celá vejce a sýra asi 150 g. Těstoviny cornetti rigati (= naše obyčejná kolínka), sýr Asiago D'Allevo.

I když jsem na zálivku vzala víc smetany, vajec a sýra, bylo jí málo. Těstoviny se dostatečně neovlhčily - předem podušené žampióny také moc tekutiny nepustí. Bylo by vhodné přidat ke smetaně ještě minimálně 1 dl mléka :think: . Já jsem povrch během zapékání dodatečně tím mlékem pokropila a dobře jsem udělala. Těstoviny zůstaly nahoře vláčné, do bronzova zapečené, neoschlé a při tom spodní nerozvařené; tak, jak je máme rádi. Výborný oběd, ale naprosto nedietní :oops: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Bramborová pomazánka

Odkaz na uvaření

Lyduska 29.5.20 13:46

Výborná pomazánka na chlebíčky.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramborová pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 27.5.20 11:08

Snídaně má být vydatná a dodat energii na celé dopoledne! :think:

Do pomazánky jsem místo okurky zamíchala drobně posekané nakládané hříbky a křemenáče.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Buřty na pivu

Odkaz na uvaření

birkana 26.5.20 08:51

Recept i pro lenochy, na kterém není co zkazit. Peče se to samo, chutná to báječně a navíc maximálně šetří nádobí :dance: . Křen jsem nedala, ale jako nápad na příště to není špatné.

Dělám podobně v tomto poměru ingrediencí: na 1 kg špekáčků (mohou být i kuřecí nebo např. nakrájený kabanos) dávám 1/2 kg cibule nakrájené na měsíce (osminy), 350 g kečupu, chilli papričky podle chuti nebo použiju kečup ostrý. Připravím si 2 láhve černého piva (Kozel nebo Krušovice).

V pekáčku smíchám 1 pivo (1/2 l) s kečupem, pokladu cibulí s papričkami a na to podélně rozpůlené buřty. Nic víc, nic míň. Dám péct. Během pečení obsah pekáče několikrát citlivě promíchám a podle potřeby dolévám z další láhve piva. Peču tak dlouho, aby cibule zůstala napůl křupavá. Podávám s bramborovými hranolky pečenými v troubě nebo jen s chlebem. Možná by se hodila i rýže.

P. S. Nespotřebované pivo náleží kuchaři!!! :lol: :lol: :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Rychlý rebarborový moučník

Odkaz na uvaření

birkana 26.5.20 07:09

Dnes byl oběd méně vydatný a tak jsem podávala i moučník.

Upekla jsem porce ve dvou formičkách o průměru 115 mm vyložených pečpapírem. Z rebarbory jsem vzala statný dlouhý řapík (mohlo být víc), na drobenku po 35 g másla, cukru a mouky. Jako omáčku jsem připravila poctivý vanilkový krém (anglický krém s vanilkou) ze 1/3 l mléka, 2 žloutků a 30 g cukru + vanilka.

Je zajímavá souhra pikantně kyselé rozpečené rebarbory, křupavé sladké drobenky a jemné vanilkové omáčky. Abych dodržela styl, následovala ještě sklenice irské kávy :lol: . Doporučuji vyzkoušet!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Polévka Choisy na velkou úrodu salátu

Odkaz na uvaření

birkana 25.5.20 10:10

Bez rajčat, ale s vejcem :think: .

Dostala jsem od sousedky hromadu svěžích mladých salátových listů. Všechny bychom je jako klasickou salátovou přílohu nesnědli a tak došlo na vyzkoušení tohoto receptu. Polévka je zajímavým chuťovým osvěžením v sezóně listových salátů.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Pikantní a jednoduché krůtí maso

Odkaz na uvaření

van.Thomas 22.5.20 14:50

Vyzkoušeno. Chuťově je to dobré, ale jinak je to Kocourkov až na půdu. Už ten začátek jsem si musel přečíst několikrát, protože opékat špek na oleji je prostě k neuvěření. To je jako vařit vodu v páře. Takže nejdřív jsem rozpustil trochu špeku na pánvi, opekl na něm maso, a pak jsem dal zbytek špeku a cibuli. Celé se to topí v sádle, přestože jsem z úcty k autorce dal alespoň 150 g špeku, ale 100 by stačilo bohatě. Záleží ovšem, jaký špek použijete, některé jsou sušší. Po mírném zabarvení cibulky jsem vrátil maso do té tukové lázně a hodinu ho tam dle receptu trápil. Tímto jsme dvě největší přednosti krůtího masa, dietnost a rychlou přípravu, spláchli do záchoda. Abych si nepřipadal jako úplný pitomec, přidal jsem tři neoloupané brambory překrojené na poloviny, které pečením v sádle získaly krásnou zlatavou barvu. Výsledek: maso i brambory získají na spodní straně hezkou barvu, cibulka krásně zkaramelizuje a prolne se s dušenými škvarečky v příjemnou chuť. Žádná šťáva se samozřejmě nevytvoří, je to prostě sádlo a cibule. Maso dostalo co proto, průměrnému strávníkovi to stačí, ale my labužníci víme, že tohle se s krůtím prsem nedělá. Dovedu si představit takhle upravit vepřovou krkovici v celku, která už tuk obsahuje tak jako tak a umí pustit i trochu šťávy. Pak by to dávalo smysl.

Krůtí prsa se zakysanou smetanou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 21.5.20 10:59

Jednoduché a dobré. Maso už by se nemuselo dusit, ale jinak je to vynikající.

Hovězí plátky se sýrem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.5.20 15:46

Prostě úplně obyčejné dušené hovězí, které se nakonec posype sýrem. Dobré to je, vždyť je to dušené hovězí, žádný kulinářský objev se ovšem nekoná.

Kurací stroganov po prešovsky

Odkaz na uvaření

birkana 20.5.20 14:45

Na 4 porce by pro nás bylo málo omáčky. Z množství uvedených surovin jsem připravila porce jen 2. Použila jsem 300 g masa, kečup vlastní výroby s chilli. Česnek chuť zajímavě osvěžil, ale nesmí se to s ním přehnat! Podávala jsem s rýží. Chutnalo nám.

Uvařeno je rychle a zkazit se toho moc nedá. Určitě bych doporučila jako rychlé jídlo i pro nezkušeného kuchtíka.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Červená řepa s balzamikovým octem

Odkaz na uvaření

Lyduska 18.5.20 11:57

Veľmi chutné. Jemné.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Mrkvová polévka s kokosovým aroma

Odkaz na uvaření

Lyduska 18.5.20 11:24

Na tento recept som sa pozerala už viackrát, ale nedostalo sa naň. Nakoniec som ho (po prečítaní si hodnotenia v predchádzajúcom uvarení) použila ako východisko. Moja polievka obsahovala: 700 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, 1 veľkú červenú cibuľu, trocha oleja, 1 liter doma pripraveného vývaru z hovädzích kostí, šťavu z polovice citrónu, 165 ml kokosového mlieka (husté kokosové mlieko bez pridanej vody a konzervantov), 3 dl 38 percentnej šľahačkovej smotany a asi 3 dl vody, trochu kari, kayenského korenia, mletého čierneho korenia, soli podľa chuti. Polievku som pred pridaním kokosového mlieka a smotany rozmixovala. Polievka chutila fantasticky. Päť hviezdičiek dávam tej mojej polievke, v pôvodnom recepte je (podľa mňa) určite málo tekutiny.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Rebarborový koláč zase trochu jinak

Odkaz na uvaření

daduuja 17.5.20 12:43

Výborný, ostatně jako všechno sladké od Lydie :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Srnčí jako svíčková na smetaně

Odkaz na uvaření

R122 16.5.20 20:50

Výborný recept, tedy jídlo:)

Špagety Aglio olio

Odkaz na uvaření

Asijsemnáročná 15.5.20 17:40

Je super, za málo peněz hodně muziky.????Přidávám trochu feferonky, ale každý má jinou chuť.

Pommes Paillasson - "slaměná rohožka"

Odkaz na uvaření

van.Thomas 14.5.20 15:15

V životě bych nevěřil, že to bez pojiva bude držet pohromadě, ale ono to vážně funguje. Udělal jsem poměrně tenkou placku, obrátit to šlo normálně obracečkou. Asi bude hodně záležet na druhu brambor, ale dneska se to povedlo na výbornou.

Hlíva s bramborami

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.5.20 14:47

Neurazí, nenadchne. Určitě bych dokázal hlívu využít i lépe.

Krevetoví rarášci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.5.20 14:45

Za mě nic extra, prostě normální smažené krevety v těstíčku, jaké dostanete u Číňanů. Použil jsem střední krevety, takže jsem je obaloval jednotlivě. Těstíčko hezky drží, nestéká a je husté akorát. Koriandr jsem necítil, ale měl jsem jen mražený, tak to možná bylo tím. Jedlé to bylo, ale raději bych si krevety vychutnal jinak, než je plácnout do oleje.

Zeleninová pomazánka

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.5.20 13:39

Dobré to je. Poměr surovin dobrý, na sváču s pečivem ideální.

Palačinky (základní těsto)

Odkaz na uvaření

Ivo G. 11.5.20 18:24

Kucharka uplne nova..stejny rok vydani.....

Kuře s hořčicovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.5.20 11:24

Za mě nic moc. Okyselit už tak výraznou hořčici ještě citronovou šťávou mi příliš nelahodí a smetana se při pečení samozřejmě srazí. Takže to na talíři vypadá stejně podivně amatérsky, jako to chutná. To už by bylo lépe samostatně upéct kuře s křupavou kůrčičkou a omáčku jen prohřát na pánvi a nalít vedle.

Fazolová pomazánka - Smalec z fasoli

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.5.20 11:16

Moc dobrá věc. Použil jsem 200g bílých fazolí. Vody jsem dal výrazně více, protože fazole to rychle vstřebají. Vyšly mi 4 malé skleničky pomazánky. Jemně rozmixované je to výborné na chleba, hrubě rozmixované je to výborné jako příloha k masu.

Kuřecí maso se sýrovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.5.20 21:34

Ještě dovětek… když se v omáčce najde kousek oříšku, je to celkem sympatické. Jako oříšek to sice nechutná, ale hezky to křupne.

Domácí chléb

Odkaz na uvaření

Jana Šturm 9.5.20 12:15

přidala jsem hrst nastrouhaných vařených brambor (zbyly od oběda)

Kuřecí maso se sýrovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 7.5.20 19:37

S trochou úprav je to dobré. Vlašské ořechy jsem tam nezaznamenal, dal jsem je hodně nadrobno a ani mi nijak nechyběly. Maso bylo trochu tužší, což se nejspíš stalo tím zbytečným dušením. Lepší je po orestování vyndat a pak jen vložit do hotové omáčky. Kostka masoxu je už úplná zhůvěřilost a troufám si kvůli ní prohlásit autora za zločince. Kysaná smetana to trochu zazdila, původně lahodná chuť sýrové omáčky se zvrhla dokysela, místo ní bych dal trochu šlehačky. Jinak dobrý.

Jemný rýžový nákyp

Odkaz na uvaření

Lyduska 1.5.20 14:01

Presne ako hovorí názov: jemný ryžový nákyp. Nie príliš sladký. Namiesto citronátu som dala 30 g sušených brusníc, inak podľa receptu. Upečené v tortovej forme s priemerom 26 cm.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Tvarůžkový paprikáš s haluškami

Odkaz na uvaření

Lyduska 1.5.20 11:54

Toto je veľmi sýte a chuťovo vynikajúce. (Pripravené z polovičnej dávky.)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Tuňáková pomazánka

Odkaz na uvaření

Lyduska 30.4.20 10:56

Chutná pomazánka.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě

Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.4.20 20:13

Jednoduché a chutné. Jen na pánvi se mi obal při obracení vždycky roztrhal a nevypadalo to moc esteticky. Ale třeba je to jen otázkou cviku.

Palačinky z ovesných vloček

Odkaz na uvaření

H1234567890 29.4.20 14:24

Výborné, jen vločky musíte pořádně rozmixovat.

Jogurtové placky - Mekici s kyselo mljako

Odkaz na uvaření

Lyduska 26.4.20 16:23

Veľmi chutné. Určite niekedy zopakujem.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Vločková polévka s houbami

Odkaz na uvaření

Lyduska 26.4.20 11:28

Pripravené z 20 g sušených húb. Namiesto hotovej zmesi „Polievkové korenie“ som dala jednotlivé zložky: čerstvo mletý muškátový oriešok, čerstvo mleté čierne kotenie, trošku sušeného tymianu, mletého zázvoru, mletého klinčeka, nového korenia a kúsok celého bobkového listu.
Vločiek 50 g. Nevarila som ich pol hodiny. Vajíčko som dala celé.

Okurkový salát s mangem

Odkaz na uvaření

Lyduska 23.4.20 18:37

Vynikajúce.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Jemný tvarohový nákyp (pro Štíry)

Odkaz na uvaření

Lyduska 21.4.20 20:00

Dala som 100 g sušeného ovocia (marhule, brusnice, figy) a dve čerstvé jablká. Žemle len tri. Chuťovo dobré, ale trochu suché.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Karbanátky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.4.20 16:22

Chutné karbanátky. Malinko mi to zhatil můj mlýnek na maso s plastovým šnekem, který jednou pomleté maso už nedokázal znovu dopravit k noži. Takže jsem to měl příliš hrubé. Dvojí mletí je naprosté minimum. Vyzkoušel jsem smaženou i pečenou verzi, smažená je mnohem šťavnatější, při pečení šťava vyteče a karbanátek je suchý.

Benátské rizoto

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.4.20 16:19

Vyzkoušeno. Upravil jsem poměr ingrediencí, rýže jen 250g, šunky 300g a hrášku 130g. Jinak by to asi bylo hledání šunky v kupce rýže. Chutnalo to celkem dobře, i když Benátčan by se asi smíchy utloukl, než by mu došlo, že to myslíte vážně, a pak by vyskočil z okna. Prezentoval bych to spíš jako zajímavou přílohu. Pokud ale svou novou známost chcete ohromit romantickou večeří v italském stylu, budete za blbce.

Jemná hermelínovo-česneková pomazánka

Odkaz na uvaření

Lyduska 19.4.20 09:42

Namiesto 100 g ementálu som dala 100 g syra Philadelphia. Veľmi chutná pomazánka.

Kuřecí maso s řapíkatým celerem

Odkaz na uvaření

Lyduska 18.4.20 12:34

Pripravené z bravčového mäsa. Nedávala som hotovú zmes Čínske korenie, ale dala som jednotlivé zložky osobitne (čerstvý fenikel a pod.)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Thajský čierny ryžový puding

Odkaz na uvaření

Lyduska 18.4.20 05:57

Pripravené po dlhej dobe. Chutí takmer ako slovenský ryžový nákyp. Thajská čiera ryža má však (veľmi) mierne orieškový nádych chuti a obal zrniečok ryže je pevnejší v porovnaní napr. s jasmínovou ryžou.

Kančí ragú na jalovci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.4.20 17:45

Nedobré. Postup jsem dodržel, ale ten citrón s pomerančem vykoná své a vznikne hořkokyselé něco, co má do dobrého guláše daleko. Dělal jsem i recept „Kančí guláš aneb Kančí guláš s brusinkami“, tam se citrónu i pomeranče dává o poznání méně a po dušení se kolečka vyjmou. Pak vznikne pikantní kořeněná chuť. Ale pokud se tam nechá celý pomeranč a půl citronu navždy, vše je ztraceno.

Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 296 Další »

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Chilli con carne Chilli con carne
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Štika na smetaně Štika na smetaně
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz