Sekaná z cukety

Odkaz na uvaření

van.Thomas 5.8.20 14:51

U těchto vegereceptů mám prvotní zásadu: Dělat z polovičního či třetinového množství. A tady se stala základní chyba. Dobře mi tak, teď se s tím budu týden trápit. Jedlé to je, jedna porce se dá zvládnout bez větších obtíží, ale na druhou už se těšit nebudete. Recept je z kategorie „jak se zbavit cukety, když jí mám hodně“. Rozhodně se z cukety dají udělat lepší věci. Veškerou chuť dělá ono „bramborákové“ koření, ostatní je jen univerzální hmota, která se dá udělat z čehokoliv a dneska to padlo na cuketu. Salám (u mě šunka) je takřka neviditelný, když ho vynecháte, nikdo nic nepozná. Má-li k něčemu být, musí ho být alespoň 300 g a nakrájený na kostičky. S uzeným by to už mohlo být zajímavější. To už by mohla být slušná nádivka do kuřete. V aktuální podobě je ten recept nuda.

Zapečené brambory s cuketou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 5.8.20 12:19

Ještě jedna poznámka: K ohřívání to moc není, ta sýrová paráda se strouhankou chutná druhý den dost divně. Lépe je sníst to za čerstva.

Okurkový salát s koprem

Odkaz na uvaření

birkana 4.8.20 12:55

Okurkový salát s výraznějším dresinkem.

V ingrediencích není uvedena sůl, v postupu je však zmíněna. Navíc jsem přidala lisovaný česnek; opravdu jen maličko pro osvěžení aroma. Měla jsem s vařeným vejcem a toustem s parmazánem jako lehký oběd.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Hovězí ragú s houbami a okurkami

Odkaz na uvaření

Jsmina 4.8.20 12:52

Fantastické, děkuji za recept

Vločkové lívance

Odkaz na uvaření

birkana 3.8.20 17:27

Velmi dietní a jistě i zdravé, ale nic víc. Jedno vyzkoušení stačilo

Po přečtení receptu jsem z opatrnosti pracovala s 1/3 množství (83 g vloček, 166 + 100 ml mléka, 123 g mouky, 14 g droždí, 1 malé „kuřecí“ vejce). Upekla jsem 12 kusů. Lívanečky byly nadýchané, kypré, ale ta chuť :mrgreen: . Obyčejné jednoduché lívance mají i jen tak samotné alespoň chuť smaženého těsta podobnou palačince. Tady … mno, po pravdě žádná. Zvlhčené vločky přidaly na objemu těsta; jenže (dle receptu) neochucené se po upečení tvářily jako mokrý papír či hadr. Chce to navršit něco skutečně výrazného, aby se přerazila vodově nijaká chuť. Pekla jsem na oleji (do každého důlku 1,5 g = malá kávová lžička).

Vyzkoušela jsem na slano i sladko. Lučina + pecorino + koriandr a tučný tvaroh + džem z růží (recept najdete na Labu). Lívance jsem ochutnala, ale opakovat určitě nebudu. Moje „horda žravců“ by mě za takovou krmi vynesla v zubech :lol: :lol: :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Sýrové lívance

Odkaz na uvaření

birkana 3.8.20 17:21

Rychle hotové. Povedly se a byly vynikající.

Dala jsem méně mléka, ostatní dle receptu, sýr gouda zralá. Jako odpolední sytá svačina chutnaly výtečně :potlesk: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Zapečené brambory s cuketou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.8.20 16:54

Vyzkoušeno. Je to vcelku dobré, i když na druhou stranu to není nic, na co by se masožravec od pondělka tetelil. Ale kdyby se k tomu připletl kus grilované krkovice, byla by to skvělá příloha. Jen ten vývar je dle mého názoru chyba, cuketa byla na cimpr campr a česnek vyskládaný na dno a zalitý vodou je prostě vařený česnek, čímž ztrácí smysl. Takže vývar bych vynechal, jinak dobrý.

Cuketové placky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.8.20 14:17

Nejdřív jsem se tomu chtěl vysmát, že zase někdo dělá bramborák z cukety a jitrnici z řepy. Ale když jsem to vyzkoušel, tak musím uznat, že to vůbec není špatné. Přípomíná to známé květákové placičky a s bramborem to chutnalo. Možná bych z bílku udělal sníh, aby to bylo nadýchanější.

Originální Drožďovka

Odkaz na uvaření

van.Thomas 31.7.20 13:34

Chuťově vcelku dobré i bez masoxu. Vytvořeno z kuřecího vývaru. Až na talíři mi došlo, že to je ale jen voda, ve které není zhola nic, jen sem tam houba. Hodily by se tam aspoň nějaké brambůrky, nebo prostě něco.

Sojové maso v kari omáčce s pórkem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.7.20 10:50

Snad ještě nikdy jsem nedal tak nízké hodnocení, ale tohle je vážně bída. Restování sojového masa mi nedává smysl, maso při tom hořkne a žádné lepší vlastnosti restováním nezíská. Pórek se k němu moc nehodí, chtělo by to další zeleninu nebo další cokoliv. Označit smetanu zasypanou kari za omáčku je něco, co by se labužníkovi stát nemělo. Celkově je to jen mix vzájemně nepasujících ingrediencí a autora odsuzuji ke dvěma kilům bůčku nepodmíněně.

Hrachová polévka jak ji vaří Nigella Lawson

Odkaz na uvaření

birkana 27.7.20 08:08

Hrášková polévka zajímavé chuti

Vařila jsem větší množství polévky; na zahradě jsem natrhala menší kbelíček (3,5l) hrachových lusků a po vyloupání jsem získala ¾ kg hrášku. Vařila jsem o něco déle, než je uvedeno. Hrášek byl už více zralý.

Na pesto (bazalka, česnek, panenský oliv. olej, piniové oříšky, pecorino a parmazán) také vlastnoručně vypěstovaná bazalka – 2 druhy. Ta běžná s velkými „bublinovitými“ listy a drobnolistá perská.

Na dozdobení osmažená obyčejná žlutá cibule a toust s parmazánovou čepicí.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramborové placičky se sýrem

Odkaz na uvaření

Lyduska 26.7.20 14:01

Postupovala som podľa receptu. Jedinú odchylku som urobila v tom, že zemiaky po uvarení a scedení som nechala takmer celkom vychladnúť.

Uvarené zemiaky som rozdelila do dvoch misiek a po vychladnutí som ich nastrúhala na malých slzičkách. Polovicu cesta som zarobila so zemiakovou múčkou (Solamylom, ako káže recept) a polovicu s pšeničnou múkou (hladkou).

V oboch prípadoch sa s cestom robilo dobre, ale keby som si mala vybrať, pri opakovaní receptu by som použila len Solamyl. Cesto so Solamylom bolo pevnejšie a placky boli podľa mňa chutnejšie so Solamylom, ako tie, v ktorých bola pšeničná múka.

Vo vajíčku sa obe verzie obaľovali dobre a jedno vajce presne stačilo na obalenie včetkých 28 placiek o priemere cca. 4,5 cm a hrúbke cca. 7 mm.

Dopĺňam informáciu: Niekoľko placičiek zostalo do druhého dňa a tie so solamylom boli na druhý deň také „drevenejšie“, tvrdšie, kdežto tie s múkou boli mäkšie, vláčnejšie.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Bublanina, která je dlouho vláčná

Odkaz na uvaření

Lyduska 26.7.20 11:26

Po dlhom čase pripravená opäť. Tentokrát s vykôstkovanými čerstvými veľkými čerešňami a čerstvo nazbieranými červenými malinami. Čerešne som obalila v múke.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Sójové maso na žampionech

Odkaz na uvaření

Lyduska 24.7.20 18:10

Pripravené so sójovým mliekom. Chutné.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Bramborové placičky se sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 24.7.20 17:55

Asi to nikdy nikdo nezkoušel. Příprava této speciality = adrenalinový zážitek!

Dodržela jsem recept do puntíku, připravovala jsem ze starých moučnatých brambor. Bramborové těsto bylo lepivé (bez mouky :dance: ) a samozřejmě začalo řídnout, jak se na správné bramborové těsto sluší. Zachránila to vrchovatá lžíce strouhanky.

Nyní se již dal vytvořit váleček. Krájení na kolečka – další humorná scénka a neuvěřitelně oblemcaný nůž. Na vále s vrstvou maizeny (neb solamyl již došel) se celkem úspěšně dařilo vytvářet placičky.

Ovšem nejvíc legrace jsem si užila při koupání placek v rozšlehaných vejcích :lol: . První placičku jsem ponořila … a již nevyndala. Začala se doslova rozpouštět. Rozšlehala jsem vajec víc, placičku i s celou dlaní do nich vnořila, druhou rukou něžně vaječnou hmotou oplácala horní plochu a fofrem šup na pánev s olejem. Smažila jsem na nepřilnavé pánvi. Nechala jsem opéct z jedné strany a obracet se již daly dobře.

Chutnají výborně (proto dávám aspoň **), ale za to martýrium při vaření to nestojí :twisted: . Podávala jsem jako přílohu ke studené polévce tarator.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Tvarohové knedlíky s ovocem

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.7.20 09:46

Poměr surovin podle vlastních potřeb, mouka použitá hladká špaldová a do těsta přidáno přiměřené množství čerstvého droždí…
Velmi dobré :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Ledový salát s jogurtem

Odkaz na uvaření

Mirdík 19.7.20 21:32

Přidal jsem na drobno nakrájené ředkvičky a nakrájené. na tvrdo uvařené vejce, mírně opepřil - plus ve slupce uvařené brambory k tomu, a vznikla jedinečná letní večeře. (Olej olivový).

Jablečný závin z kynutého těsta

Odkaz na uvaření

Lindana 17.7.20 22:25

Péct na 230°C je blbost. Normálně závin peču na 200°C
Zkusila jsem přidat na 210 a mám to připálené. Každá zná svoji troubu, ale 230 je hodně.
Jinak těsto fajn, cukru jsem dala trošku míň.

Kořeněný květákový a kmínový pilaf

Odkaz na uvaření

bajoo 17.7.20 13:34

V receptu není zmínka o soli, myslel jsem že to je záměrně, že se to tedy nemá solit. Ale solit je to třeba, zřejmě opomenutí autora. Ale pilaf byl výborný.

zapečené chlebíčky se sardinkami

Odkaz na uvaření

Lyduska 17.7.20 11:20

Použité sardinky v olivovom oleji; kosti som odstránila.
Chutné.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Grilovaná vepřová žebra

Odkaz na uvaření

Irena59 15.7.20 11:43

dnes jsem úplně poprvé připravila vepřová žebra, paráda. Výborná chuť, budu určitě ještě opakovat.

Koprová omáčka

Odkaz na uvaření

birkana 12.7.20 07:57

Recept velmi vhodný pro vegetariány - dietáře.

Na oleji jsem nejdřív nechala zesklovatět pokrájenou menší šalotku, pak přidala mouku. Kopr byl čerstvý ze zahrádky, nakonec jsem jemně dosladila stévií. Sice nemusíme držet dietu, ale já hlavně chtěla vyzkoušet sladivost stévie.

Mouky jsem dala určitě víc, než je uvedeno. Nevážila jsem, lžíci mám dost velkou. Máme rádi hustou omáčku, která na příloze drží (milovníci „vodnatých“ šťáviček mne jistě teď zatracují :cert: ).

Vejce jsem nejprve vařila přesně podle rady autorky receptu. Nějak jsem ale nezvládla loupání pomocí lžičky :zed: . Tak napodruhé raději nahniličko. Obvykle k bezmasé koprovce vařím vejce ztracená.

Chuť omáčky je dietně mléčná, my máme raději omáčku připravovanou s vývarem. Dávám plnotučné mléko (3,5% tuku) napůl s hovězím vývarem. Omáčka pak také není příliš tučná, chuťově však výraznější.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Rybíz jako brusinky

Odkaz na uvaření

denz 9.7.20 18:24

Klidně lze protřepávat v pánvi na plotýnce. Netřeba ničit vitamíny tak dlouhým pobytem v troubě. Vydrží, chutná, vyzkoušeno generacemi přede mnou

Kuřecí maso dušené s houbami a česnekem

Odkaz na uvaření

birkana 30.6.20 18:47

Zase jiná úprava drůbežího masa na víně.

Houby v lese zatím nerostou a tak jsem dala houby sušené (směs hřibovitých). Máme rádi víc omáčky; upravila jsem gramáže pro 2 porce následovně: na 350 g kuřecího masa 30 g sušených hub, 4 stroužky česneku, 1/4 l vína (muškát), 50 g protlaku, 2 PL oleje, mouka, pepř a sůl podle potřeby.

Jednu porci jsem připravila s bramborami vařenými v MW, druhou s dušenou rýží. Ochutnala jsem obě varianty a s rýží mi chutnalo víc. Brzy zopakuji, pochutnali jsme si.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Klasické mexické Guacamole

Odkaz na uvaření

Lyduska 30.6.20 17:29

Tentokrát pripravené presne podľa receptu, s koriandrom a s olejom.
Výborné.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Domácí živáňská

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 29.6.20 18:14

Děláno na jehle na ohni - místo oleje sádlo.

Játrový kabab

Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.6.20 14:17

Já nevím, co je na kyselých játrech tak senzačního. Body dávám za grilovací úpravu. 250g jater v troubě pod grilem na 250°C, 5-7 minut podle obliby je tak akorát. Marináda je ovšem pro mě nevyhovující.

Játra Wok-Ovi-"C

Odkaz na uvaření

van.Thomas 27.6.20 11:57

Je to moc dobré. Udělal jsem ale pár změn. Jelikož nemám v oblibě jídla, od kterých vám chytne koberec, když náhodou ukápnou na zem, nemám ani doma odpovídající přísady. Játra jsem nekrájel na nudličky, ale na střední kousky. Při smažení to chce trochu cviku, aby játra byla akorát. Při kladení na rozpálenou pánvičku je mezi prvním a posledním kouskem taková prodleva, že některé kousky byly už hořké. Místo sečuánského pepře jsem prostě na pánvičku namlel trochu čtyřbarevného. Vynechal jsem všechny feferonky a jiná pálidla, i tak to bylo díky pepři svěží a pikantní (na moje poměry). Jen estetická stránka mě vyděsila, vlasové nudle se na pánvi potrhaly a výsledek na talíři vypadal jako smetenec zbytků ze školní jídelny. Příště servírovat hotové nudle a na ně nalít směs.

Madráské kuře na kari

Odkaz na uvaření

birkana 27.6.20 07:07

Drůbeží maso v kombinaci s kari, česnekem a rajčaty chutná vždycky!

Do základu dávám ještě navíc orestovat pokrájenou malou mrkev, místo protlaku sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě (domácí konzerva) a sobě navrch několik lístků koriandru. Výborné nejen s rýží, ale i s opečenými bramborami.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pissaladière

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.6.20 18:14

V mini verzi - miluju jednoduchá jídla :)

Pohanka po asijsku

Odkaz na uvaření

Lyduska 24.6.20 15:13

Pripravila som z polovičnej dávky. Veľmi chutné.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pařížský zapečený květák

Odkaz na uvaření

Key lime 24.6.20 10:34

Dělávala ho moje babička, je to velká dobrota.

Sýrová pomazánka s česnekem

Odkaz na uvaření

birkana 24.6.20 09:28

Ke snídani do bagety.

Je to taková jednoduchá, rychlá klasika. A vždy sklízí pochvalu.

Místo čertovské omáčky nakládaná kapie a feferonka. Pomazánku jsem trochu víc přiředila jogurtem a použila ji jako dresink do bagety s vejcem, salátovými listy a bylinkami.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Klasické mexické Guacamole

Odkaz na uvaření

Lyduska 24.6.20 09:05

Skutočne výborné. Tenrokrát bez koriandru a bez oleja.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Tvarohové knedličky

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.6.20 15:25

Vejce do těst tohoto typu nikdy nedávám, jen tvaroh „kostka“ + špaldová světlá mouka .
Místo strouhanky na másle špaldové otruby + místo cukru panela (ta kombinace mi chutná víc, než klasika) a marmeláda domácí rebarborovo-jahodová :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Nakládaná vejce v pikantním nálevu

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.6.20 13:26

Jedno už odebráno na zkoušku a super :)
Ocet použit domácí jablečný.

Palačinky se sýrem

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.6.20 13:21

Palačinky pohankové, sýr uzený a pro sebe jsem přidala trošku domácí rebarborovo-jahodové marmelády - neměly jedinou chybu… Snad jen, že jich mohlo být klidně víc :D

Česnekovo-sýrové kuře

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.6.20 13:17

Směs jsem nacpala pod kůži nevykostěného stehýnka, trošku sice vytekl, ale nebylo to na škodu… Sýr použit Uzená parenica…

Bramboráková soustíčka s různými náplněmi

Odkaz na uvaření

birkana 22.6.20 14:50

Provedeno s hermelínem

Udělala jsem si jako bezmasý oběd - 8 bramboráčků a půl většího hermelínu. K tomu zelný salát. Bylo to vynikající.

Protože tímto receptem na mě Eja :mavam: :mavam: :mavam: nastražila pořádnou kalorickou bombu, budu muset „otročit“ celé odpoledne na zahradě :lol: :lol: :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Králičí ragú s bylinkami

Odkaz na uvaření

van.Thomas 21.6.20 18:46

Výborné. Vynechal jsem tedy feferonku, protože jsme jedli s miminkem, a taky citrón, protože to je barbarství. Výsledek byl vynikající.

Výborný pečený králík

Odkaz na uvaření

Skotomilka 20.6.20 13:02

Nejedla jsem lepe udelaneho kralika! Dostavame kraliKy pravidelne od dedy a ja pokazde ofrnuju. Dneska se vse meni! Budu se tesit, az ho udelam takto znova! Vubec jsem ho nenakladala, nebyl cas, a jeste v pulce peceni jsem pridala anglickou. Jako prilohu jsme meli opecene brambory, ale umim si predstavit i ryzi. Fakt vynikajici!

Syrníky

Odkaz na uvaření

radekhk15 18.6.20 13:48

Určitě doporučuji

Banánové koblížky

Odkaz na uvaření

birkana 18.6.20 10:58

Superrychlý zákusek vonící exotikou, výborný ke kávě.

Cukru jsem ubrala a těsto ochutila rumem a vanilkovým extraktem. Dělala jsem jen z poloviny, vše jsem zpracovávala mixérem se šlehacími metlami. Protože lžíce jsou různě velké a není psáno, zda rovné či navršené, pro podruhé jsem odměřené ingredience zvážila.

Na jeden banán (100 g bez slupky) jsem dala 1 vejce (55 g), 20 g cukru a 90 g mouky. Šťávu limetovou. Doporučuji smažit zvolna a hlídat, koblížky rychle hnědnou!

Z tohoto množství jsem usmažila 7 koblížků; podávala jsem 2 porce po 3 kusech. S jogurtem. Jako zákusek byla velikost porce dostačující. Mlsouni by jistě dali místo jogurtu tučnou zakysanku. Já už jsem nechtěla zvedat energetickou hodnotu smaženého moučníku, proto ten jogurt :think: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Stránka:  « Předchozí 1 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 301 Další »

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Ořechový koláč Ořechový koláč
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz