Recepty - artyčok

Více z Zelenina ».

Artyčok

Recepty s artyčokem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Artyčok je velmi unikátní delikatesa plná vitamínů, ale u nás bohužel často opomíjená. Část, kterou jíme, je vlastně poupě rostliny a existuje plno druhů. Artyčok je zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a je známý pro své afrodiziakální účinky. Má nízký obsah sodíku a neobsahuje žádný tuk. Jeden artyčok obsahuje pouze 25 kalorií.

 Rady při nákupu

Artyčoky je možné koupit v syrovém stavu nebo naložené. Ty naložené se dají pořídit poměrně běžně po celý rok ve větších supermarketech nebo v obchodech s italskými pochutinami. Sehnat syrové artyčoky je někdy náročnější, ale v sezóně je nejspíš objevíte. Soustřeďte se při nákupu na jejich čerstvost, musí mít pevné listy a nesmí vypadat seschle.

 Využití v kuchyni

Artyčok určitě není vhodná surovina pro fast food kuchyni. Jejich příprava je poměrně zdlouhavá, ale velice zajímavá. Konzumují se syrové, vařené nebo dušené, grilované, smažené či nakládané. Po odstranění vrchních lístků se seřízne celý stonek a pak i horní čtvrtina bulvy. Takto připravený artyčok se vloží do okyselené vody z důvodu zachování barvy (1 lžíce octa nebo citrónové šťávy na 1 litr vody) a vaří se asi 25-45 minut. Nejčastěji se artyčoky konzumují uvařené a pokapané olivovým olejem. Odtrhávají se z nich jednotlivé lístky a ty se namáčejí do různých dipů a omáček. Artyčoky je možné naplnit všemožnými náplněmi - Artyčoky alla Romana, např. kuskusem nebo mletým masem. Dají se také zapékat na různé způsoby, přidávat do omelet nebo třeba k těstovinám. Artyčoky jsou i výbornou přílohou ke steakům. S nakládanými artyčoky se nejčastěji můžeme setkat u předkrmů, na různých malých chuťovkách nebo na pizze.

 Skladování

Konzervované artyčoky se skladují v suchém, chladném prostředí. Čerstvé artyčoky se uchovávají neomyté, vydrží maximálně 3 dny v lednici. Uvařené artyčoky je potřeba sníst ihned.

 Sezóna

Hlavní sezóna artyčoků je počátkem jara (hlavně březen - duben) a na podzim.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Květáková polévka Květáková polévka
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz