Recept Semolinové noky s topinambury

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ve velkém kastrolu uvedeme do varu 500 ml mléka s muškátovým oříškem. Za stálého míchání přidáme semolinu a vaříme 3-4 minuty, až je hmota velmi hustá. *Pozor, aby se nespálila nebo nespekla.* Odstavíme kastrol z ohně a vmícháme do směsi 100 g parmezánu a vejce. Za stálého míchání minutu vaříme. Pak směs rozprostřeme do vymazaného pekáčku o rozměrech asi 35x25 cm, necháme vychladnout a uložíme na 2 hodiny do chladničky. V kastrolu uvedeme do varu zbytek mléka s cibulí, petrželkou, kuličkami pepře a bobkovým listem. Pak kastrol odstavíme, zakryjeme a necháme stát. Mezitím topinambury vaříme 5 minut v páře téměř doměkka a necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 200° C. V kastrolu rozpustíme máslo, vmícháme mouku a necháme minutu osmahnout. Mléko přecedíme do džbánku a postupně ho přiléváme do kastrolu. Uvedeme do varu a mícháme, až omáčka zhoustne. Pak teplotu snížíme a mícháme ještě 3 minuty. Přidáme topinambury, sůl a trochu pepře a vlijeme směs do mělkého pekáče. Vychlazenou semolinu rozkrojíme čtyřmi podélnými a pěti příčnými řezy na 20 dílků. Každý z nich rozkrojíme na dva trojúhelníčky. Trojúhelníčky rozložíme do omáčky, posypeme zbytkem parmezánu a 25 minut pečeme v troubě dozlatova. *A výsledek?* Aromatické trojúhelníčky sýrových noků vhodně doplňující měkké topinambury a činí z nich jídlo, jakému v chladnějších dnech nikdo neodolá. Hodnota jedné porce: energie 574 kcal, bílkoviny 29 g, tuky celkem 30 g (nasycené 18 g), sacharidy 51 g (nepřislazeno), vláknina 1,7 g, sodík 759 mg, cholesterol 171 mg. Čerpáno z kuchařky Recepty pro jeden hrnec z celého světa (1996) z anglického originálu One dish meals the easy way (1994). Poznámka: *Příprava a základní recept na topinambury:* Odstraníme zbytky kořenů a pak hlízy důkladně omyjeme kartáčkem. Většinou je nemusíme loupat. K použití do salátu je nakrájíme na přiměřeně velké kousky, případně nastrouháme. Přidáme-li citrónovou šťávu, zabráníme jejich zhnědnutí. Před tepelnou úpravou pokrájíme topinambury na středně velké kousky. V mírně osolené vodě, do níž můžeme přidat i několik kapek citrónové šťávy, je vaříme nejdéle 15 minut, nad párou 20 minut. Můžeme je i jednoduše pražit na rozpuštěném másle anebo horkém oleji bez přidání tekutin podobně jako opékané brambory. Malé kousky nebo plátky opékáme na pánvi 15-20 minut a občas je obrátíme, aby se nepřipálily. Kořeníme jen velmi opatrně tlučeným kmínem.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 18.04.04 vloženo
  • 7112x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod. 50 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • *Topinambur hlíznatý (vytrvalý druh slunečnice) pochází ze Severní Ameriky. Jeho oddenkové hlízy (topinambury), uváděné někdy pod názvem "zemní artyčoky", resp. "jeruzalémské artyčoky", vzhledem poněkud připomínají zázvor, chutí spíše artyčoky s jemně oříškovou příchutí.*
  • 1 l mléka
  • 1/4 ČL čerstvě mletého muškátového oříšku
  • 100 g jemné semoliny (*krupice z tvrdé pšenice*)
  • 130 g strouhaného parmezánu
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 malá oloupaná cibule nakrájená na čtvrtky
  • 2 malé snítky čerstvé petrželky
  • 4 kuličky černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 500 g oloupaných topinambur nakrájených na široké plátky
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 1/4 ČL soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Doporučená příloha

  • čerstvý zeleninový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Semolinové noky s topinambury

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz