Recept Semolinové noky s topinambury

penda Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ve velkém kastrolu uvedeme do varu 500 ml mléka s muškátovým oříškem. Za stálého míchání přidáme semolinu a vaříme 3-4 minuty, až je hmota velmi hustá. *Pozor, aby se nespálila nebo nespekla.* Odstavíme kastrol z ohně a vmícháme do směsi 100 g parmezánu a vejce. Za stálého míchání minutu vaříme. Pak směs rozprostřeme do vymazaného pekáčku o rozměrech asi 35x25 cm, necháme vychladnout a uložíme na 2 hodiny do chladničky. V kastrolu uvedeme do varu zbytek mléka s cibulí, petrželkou, kuličkami pepře a bobkovým listem. Pak kastrol odstavíme, zakryjeme a necháme stát. Mezitím topinambury vaříme 5 minut v páře téměř doměkka a necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 200° C. V kastrolu rozpustíme máslo, vmícháme mouku a necháme minutu osmahnout. Mléko přecedíme do džbánku a postupně ho přiléváme do kastrolu. Uvedeme do varu a mícháme, až omáčka zhoustne. Pak teplotu snížíme a mícháme ještě 3 minuty. Přidáme topinambury, sůl a trochu pepře a vlijeme směs do mělkého pekáče. Vychlazenou semolinu rozkrojíme čtyřmi podélnými a pěti příčnými řezy na 20 dílků. Každý z nich rozkrojíme na dva trojúhelníčky. Trojúhelníčky rozložíme do omáčky, posypeme zbytkem parmezánu a 25 minut pečeme v troubě dozlatova. *A výsledek?* Aromatické trojúhelníčky sýrových noků vhodně doplňující měkké topinambury a činí z nich jídlo, jakému v chladnějších dnech nikdo neodolá. Hodnota jedné porce: energie 574 kcal, bílkoviny 29 g, tuky celkem 30 g (nasycené 18 g), sacharidy 51 g (nepřislazeno), vláknina 1,7 g, sodík 759 mg, cholesterol 171 mg. Čerpáno z kuchařky Recepty pro jeden hrnec z celého světa (1996) z anglického originálu One dish meals the easy way (1994). Poznámka: *Příprava a základní recept na topinambury:* Odstraníme zbytky kořenů a pak hlízy důkladně omyjeme kartáčkem. Většinou je nemusíme loupat. K použití do salátu je nakrájíme na přiměřeně velké kousky, případně nastrouháme. Přidáme-li citrónovou šťávu, zabráníme jejich zhnědnutí. Před tepelnou úpravou pokrájíme topinambury na středně velké kousky. V mírně osolené vodě, do níž můžeme přidat i několik kapek citrónové šťávy, je vaříme nejdéle 15 minut, nad párou 20 minut. Můžeme je i jednoduše pražit na rozpuštěném másle anebo horkém oleji bez přidání tekutin podobně jako opékané brambory. Malé kousky nebo plátky opékáme na pánvi 15-20 minut a občas je obrátíme, aby se nepřipálily. Kořeníme jen velmi opatrně tlučeným kmínem.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 18.04.04 vloženo
  • 7300x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod. 50 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • *Topinambur hlíznatý (vytrvalý druh slunečnice) pochází ze Severní Ameriky. Jeho oddenkové hlízy (topinambury), uváděné někdy pod názvem "zemní artyčoky", resp. "jeruzalémské artyčoky", vzhledem poněkud připomínají zázvor, chutí spíše artyčoky s jemně oříškovou příchutí.*
  • 1 l mléka
  • 1/4 ČL čerstvě mletého muškátového oříšku
  • 100 g jemné semoliny (*krupice z tvrdé pšenice*)
  • 130 g strouhaného parmezánu
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 malá oloupaná cibule nakrájená na čtvrtky
  • 2 malé snítky čerstvé petrželky
  • 4 kuličky černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 500 g oloupaných topinambur nakrájených na široké plátky
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 1/4 ČL soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Doporučená příloha

  • čerstvý zeleninový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Semolinové noky s topinambury

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Jarní pochoutka - chřest

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz