Recepty - tuřín

Více z Zelenina ».

Tuřín

Recepty s tuřínem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Tuřín a víno  

Tuřín je velmi odolná kořenová zelenina, která se v Evropě pěstuje od počátku 17. století. Používá se ve staročeské, německé i francouzské kuchyni. Má léčivé účinky na zažívací ústrojí, kožní choroby, tuberkulózu. Čistí krev, proto se hodí i při detoxu.

 Rady při nákupu

Tuřínu existuje hned několik odrůd, které se od sebe liší zabarvením, velikostí a jemností chutě. Tuřín by měl být na omak vždy tvrdý, případně na povrchu lehce změklý bez tmavých skrvn. Měl by mít barvu odpovídající barvě dané odrůdy. Nakupujte proto hlízy očištěné od zeminy, aby bylo vidět jejich zbarvení. Dejte pozor na záměnu s dalšími plodinami, jako jsou ředkve, celery, popřípadě i brambory.

 Využití v kuchyni

Tuřín je lahodnější než brambora a i proto se může stát její kvalitní náhradou, vhodná je i kombinace s bramborami. Zpracovat se dá opravdu celý, od listů, které je možné spařit a využít podobně jako špenát, až po hlízu, kterou je možné konzumovat za syrova i po tepelné úpravě. Syrové hlízy je nejlepší nastrouhat na jemno, dochutit citrónem, solí a servírovat jako jednoduchý salát k těžkým jídlům. Doporučujeme například hovězí medailonky s tuřínem. Tepelnou úpravu tuřínu můžeme provádět dušením, pečením, vařením i grilováním.

 Skladování

Tuřín se skladuje stejně jako brambory. Vhodné je chladné a suché místo, ve kterém nám nebude hnít. Hlízy by ideálně neměly být ve vzájemném kontaktu. Důležité je také dobré proudění větru a zamezení přístupu škůdců a hlodavců.

 Sezóna

Tuřín je možné zakoupit v obchodech po celý rok. Čerstvý tuřín lze zakoupit na konci léta a na podzim.

 Tuřín a víno

Z tuřínu se ojediněle vyrábí tuřínové víno, které je velmi aromatické. Tuřín podávaný jako příloha je pak dobré doplnit o víno, které se hodí k podávanému masu, popřípadě jiné surovině.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz