Recept Káva podle Italů (I piaceri del caffé)

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Nejznámější a nejprodávanější kávou v Itálii je káva Lavazza - té dnes mezi sedmi sty pražírnami patří celá polovina kávového trhu. Před více než sto lety však začínala skromně spolu s kyselým zelím a jinými lahůdkami v malém krámku v Turinu. Tehdy každý hokynář pražil a míchal vlastní kávovou směs podle chuti a přání zákazníků. Luigi Lavazza to uměl tak dobře, že brzo na ostatní zboží v obchodě zapomněl a káva se stala osudem nejen jemu, ale i jeho potomkům. Dodnes jeho jméno nese nejen ona, ale i celá rodinná společnost a polovina jejich vedoucích pracovníků.

Postup

1. **Espresso crema** Do malé skleničky dáme speciální sirup, přidáme předem připravené espresso a studenou mléčnou pěnu až po okraj sklenice. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, lískový oříšek, čokoláda 2. **Cappuccino crema** Do malého šálku na cappuccino dáme speciální sirup, připravíme kávu espresso a přidáme studenou mléčnou pěnu až po okraj šálku a ozdobíme např. kakaem. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, čokoláda, lískový oříšek 3. **Espresso crema Shakerato** Všechny přísady (espresso, káva, led, cukr a speciální sirup) důkladně promixujeme. Promíchanou směs dáme do sklenice a doplníme studenou mléčnou pěnou. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, čokoláda 4. **Ice Caffé** Všechny přísady (espresso, káva, led, cukr a speciální sirup) důkladně promixujeme. Mixujeme asi 1 minutu a servírujeme ve velkých sklenicích. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, čokoláda 5. **Ice Cappuccino** Všechny přísady (káva, mléko, led, cukr, speciální sirup) důkladně promixujeme. Mixujeme asi 1 minutu a servírujeme ve velkých sklenicích. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, čokoláda 6. **Cappuccino s příchutí** Do šálku na cappuccino dáme speciální sirup, připravíme kávu espresso, kterou přilijeme, našleháme mléko a doplníme šálek. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, lískový oříšek, čokoláda 7. **Marocchino s příchutí** Do malé skleničky na espresso dáme speciální sirup, přidáme kávu espresso a dále přidáme horké napěněné mléko až po okraj skleničky a ozdobíme kakaem. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, čokoláda, oříšek 8. **Mokaccino** Do malé skleničky na espresso dáme speciální sirup, přidáme kávu espresso a dále doplníme bohatě ušlehanou šlehačkou. 9. **Espresso Sorriso** Připravíme šálek espressa, přidáme do něj speciální sirup a promícháme. Tuto směs přelijeme do sklenice a přidáme horké napěněné mléko až po okraj sklenice. Ozdobíme směsí mleté kávy a cukru. *Poznámka:* Pokud připravujeme kávu bez speciálního sirupu, přidáme do espressa lžičku cukru. 10. **Cappugiro** Speciální sirup nalijeme do sklenice (*tumbler*) a přidáme 90 ml (cca 1,5 šálku na espresso) nenapěněného horkého mléka. Do mixéru nalijeme šálek espressa, přidáme cukr a led a mixujeme asi minutu. Hotovou kávový krém nalijeme do připravené sklenice s horkým mlékem a sirupem. Povrch ozdobíme směsí mleté kávy a cukru. *Poznámka:* Pokud nepoužijeme sirup, přidáme do horkého mléka lžičku cukru. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, čokoláda, lískový oříšek Čerpáno ze stránek Lavazza pro profesionály.

Recept je z kategorií: Příprava kávy

Nahlásit recept

  • 29.02.04 vloženo
  • 18738x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • *K přípravě všech těchto káv se používá speciální italský sirup, který nese název "I piaceri del caffé", tj. potěšení z kávy, u nás ho nahradí např. sirup Monin, běžně k dostání v Makru. Příchutě sirupů používané v Itálii: mandlová, pomerančová, čokoládová a lískově-oříšková (ale jiné chuti se meze nekladou)*
  • *Další surovinou je studená mléčná pěna, která se připraví z *10 cl plnotučného mléka, 3 čajových lžiček cukru a 4 kostek ledu. Asi po dobu jedné minuty vše dobře promixujeme v mixeru. Směs musí tvořit velmi pevnou a sametovou pěnu.
  • 1. Espresso crema
  • 1 káva espresso
  • studená mléčná pěna
  • 2 KL speciálního sirupu (*10 g*).
  • 2. Cappuccino crema
  • 1 káva espresso
  • studená mléčná pěna
  • 4 KL speciálního sirupu (*20 g*)
  • kakao na ozdobení.
  • 3. Espresso crema Shakerato
  • 1 velká káva espresso (*lungo*)
  • studená mléčná pěna
  • 4 kostky ledu
  • 2 KL cukru
  • 3 KL speciálního sirupu (*15 g*).
  • 4. Ice Caffé
  • 1 velká káva espresso (*lungo*)
  • 4 kostky ledu
  • 2 KL cukru
  • 3 KL speciálního sirupu (*15 g*).
  • 5. Ice Cappuccino
  • 1 velká káva espresso (*lungo*)
  • 6 cl plnotučného mléka (*malý šálek*)
  • 2 KL cukru
  • 4 kostky ledu
  • 3 KL speciálního sirupu (*15 g *).
  • 6. Cappuccino s příchutí
  • 1 káva espresso
  • mléko
  • 4 KL speciálního sirupu (*20 g*).
  • 7. Marocchino s příchutí
  • 1 káva espresso
  • 4 g hořké kakao
  • 2 dl mléko
  • 2 KL speciálního sirupu (*10 g*).
  • 8. Mocaccino
  • 1 káva espresso
  • 30 g ušlehaná šlehačka
  • 2 KL speciálního sirupu (*10 g*).
  • 9. Espresso Sorriso
  • 1 espresso
  • 2 KL speciálního sirupu podle chuti (*10 g*)
  • našlehané mléko
  • cukr podle chuti
  • mletá káva na ozdobu.
  • 10. Cappugiro
  • 1 dlouhé espresso (*plný šálek*)
  • 2 KL cukru
  • 1 kostka ledu
  • odstředěné mléko
  • 3 KL speciálního sirupu (*15 g*)
  • cukr podle chuti
  • mletá káva na ozdobu.

Doporučená příloha

  • zákusky..nejlépe italské..(pozor na srdíčko)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Káva podle Italů (I piaceri del caffé)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Sasa
34 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Káva podle Italů (I piaceri del caffé)

penda: kujůůůůůůůů

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Káva podle Italů (I piaceri del caffé)

Saso, tak už je máš v dnešních receptech s několika dalšími…ponocuji, protože pracuji a tak mám aspoň klídek na vkládání receptů…tak ať chutná :-))

Sasa
34 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Káva podle Italů

A recept na Latte nebo Macchiato by nebyl? Prosíííím

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Káva podle Italů - přidány obrázky

díky Pendo :)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Káva podle Italů

doplnila jsem všechny varianty lahodné italské kávy…:-))

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Espresso crema

omlouvam se za nekvalitnost „pozadi“..............uz jsem psala Pepickovi............

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz