Recept Káva podle Italů (I piaceri del caffé)

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Nejznámější a nejprodávanější kávou v Itálii je káva Lavazza - té dnes mezi sedmi sty pražírnami patří celá polovina kávového trhu. Před více než sto lety však začínala skromně spolu s kyselým zelím a jinými lahůdkami v malém krámku v Turinu. Tehdy každý hokynář pražil a míchal vlastní kávovou směs podle chuti a přání zákazníků. Luigi Lavazza to uměl tak dobře, že brzo na ostatní zboží v obchodě zapomněl a káva se stala osudem nejen jemu, ale i jeho potomkům. Dodnes jeho jméno nese nejen ona, ale i celá rodinná společnost a polovina jejich vedoucích pracovníků.

Postup

1. **Espresso crema** Do malé skleničky dáme speciální sirup, přidáme předem připravené espresso a studenou mléčnou pěnu až po okraj sklenice. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, lískový oříšek, čokoláda 2. **Cappuccino crema** Do malého šálku na cappuccino dáme speciální sirup, připravíme kávu espresso a přidáme studenou mléčnou pěnu až po okraj šálku a ozdobíme např. kakaem. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, čokoláda, lískový oříšek 3. **Espresso crema Shakerato** Všechny přísady (espresso, káva, led, cukr a speciální sirup) důkladně promixujeme. Promíchanou směs dáme do sklenice a doplníme studenou mléčnou pěnou. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, čokoláda 4. **Ice Caffé** Všechny přísady (espresso, káva, led, cukr a speciální sirup) důkladně promixujeme. Mixujeme asi 1 minutu a servírujeme ve velkých sklenicích. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, čokoláda 5. **Ice Cappuccino** Všechny přísady (káva, mléko, led, cukr, speciální sirup) důkladně promixujeme. Mixujeme asi 1 minutu a servírujeme ve velkých sklenicích. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, čokoláda 6. **Cappuccino s příchutí** Do šálku na cappuccino dáme speciální sirup, připravíme kávu espresso, kterou přilijeme, našleháme mléko a doplníme šálek. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, lískový oříšek, čokoláda 7. **Marocchino s příchutí** Do malé skleničky na espresso dáme speciální sirup, přidáme kávu espresso a dále přidáme horké napěněné mléko až po okraj skleničky a ozdobíme kakaem. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, pomeranč, čokoláda, oříšek 8. **Mokaccino** Do malé skleničky na espresso dáme speciální sirup, přidáme kávu espresso a dále doplníme bohatě ušlehanou šlehačkou. 9. **Espresso Sorriso** Připravíme šálek espressa, přidáme do něj speciální sirup a promícháme. Tuto směs přelijeme do sklenice a přidáme horké napěněné mléko až po okraj sklenice. Ozdobíme směsí mleté kávy a cukru. *Poznámka:* Pokud připravujeme kávu bez speciálního sirupu, přidáme do espressa lžičku cukru. 10. **Cappugiro** Speciální sirup nalijeme do sklenice (*tumbler*) a přidáme 90 ml (cca 1,5 šálku na espresso) nenapěněného horkého mléka. Do mixéru nalijeme šálek espressa, přidáme cukr a led a mixujeme asi minutu. Hotovou kávový krém nalijeme do připravené sklenice s horkým mlékem a sirupem. Povrch ozdobíme směsí mleté kávy a cukru. *Poznámka:* Pokud nepoužijeme sirup, přidáme do horkého mléka lžičku cukru. *Doporučené příchutě speciálního sirupu:* mandle, čokoláda, lískový oříšek Čerpáno ze stránek Lavazza pro profesionály.

Recept je z kategorií: Příprava kávy

Nahlásit recept

  • 29.02.04 vloženo
  • 19050x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • *K přípravě všech těchto káv se používá speciální italský sirup, který nese název "I piaceri del caffé", tj. potěšení z kávy, u nás ho nahradí např. sirup Monin, běžně k dostání v Makru. Příchutě sirupů používané v Itálii: mandlová, pomerančová, čokoládová a lískově-oříšková (ale jiné chuti se meze nekladou)*
  • *Další surovinou je studená mléčná pěna, která se připraví z *10 cl plnotučného mléka, 3 čajových lžiček cukru a 4 kostek ledu. Asi po dobu jedné minuty vše dobře promixujeme v mixeru. Směs musí tvořit velmi pevnou a sametovou pěnu.
  • 1. Espresso crema
  • 1 káva espresso
  • studená mléčná pěna
  • 2 KL speciálního sirupu (*10 g*).
  • 2. Cappuccino crema
  • 1 káva espresso
  • studená mléčná pěna
  • 4 KL speciálního sirupu (*20 g*)
  • kakao na ozdobení.
  • 3. Espresso crema Shakerato
  • 1 velká káva espresso (*lungo*)
  • studená mléčná pěna
  • 4 kostky ledu
  • 2 KL cukru
  • 3 KL speciálního sirupu (*15 g*).
  • 4. Ice Caffé
  • 1 velká káva espresso (*lungo*)
  • 4 kostky ledu
  • 2 KL cukru
  • 3 KL speciálního sirupu (*15 g*).
  • 5. Ice Cappuccino
  • 1 velká káva espresso (*lungo*)
  • 6 cl plnotučného mléka (*malý šálek*)
  • 2 KL cukru
  • 4 kostky ledu
  • 3 KL speciálního sirupu (*15 g *).
  • 6. Cappuccino s příchutí
  • 1 káva espresso
  • mléko
  • 4 KL speciálního sirupu (*20 g*).
  • 7. Marocchino s příchutí
  • 1 káva espresso
  • 4 g hořké kakao
  • 2 dl mléko
  • 2 KL speciálního sirupu (*10 g*).
  • 8. Mocaccino
  • 1 káva espresso
  • 30 g ušlehaná šlehačka
  • 2 KL speciálního sirupu (*10 g*).
  • 9. Espresso Sorriso
  • 1 espresso
  • 2 KL speciálního sirupu podle chuti (*10 g*)
  • našlehané mléko
  • cukr podle chuti
  • mletá káva na ozdobu.
  • 10. Cappugiro
  • 1 dlouhé espresso (*plný šálek*)
  • 2 KL cukru
  • 1 kostka ledu
  • odstředěné mléko
  • 3 KL speciálního sirupu (*15 g*)
  • cukr podle chuti
  • mletá káva na ozdobu.

Doporučená příloha

  • zákusky..nejlépe italské..(pozor na srdíčko)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Káva podle Italů (I piaceri del caffé)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Káva podle Italů (I piaceri del caffé)

Sasa
34 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Káva podle Italů (I piaceri del caffé)

penda: kujůůůůůůůů

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Káva podle Italů (I piaceri del caffé)

Saso, tak už je máš v dnešních receptech s několika dalšími…ponocuji, protože pracuji a tak mám aspoň klídek na vkládání receptů…tak ať chutná :-))

Sasa
34 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Káva podle Italů

A recept na Latte nebo Macchiato by nebyl? Prosíííím

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Káva podle Italů - přidány obrázky

díky Pendo :)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Káva podle Italů

doplnila jsem všechny varianty lahodné italské kávy…:-))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Espresso crema

omlouvam se za nekvalitnost „pozadi“..............uz jsem psala Pepickovi............

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz