Recept HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí)

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí)

Postup

Pořádně proprat žaludek, vymnout ho hrubou solí, obrátit naruby a dočista ho oškrábat. Vložit ho do studené vody a nechat namočený do druhého dne. Oprat vnitřnosti, maso, a lůj a vložit všechno do vařící osolené vody. Pomalinku nechat probublávat po 2 hodiny. Vyjmout vše z vody, odstranit průdušnici, chrupavky, kosti ze žebírek a vše na jemno posekat, nebo pomlít na masovém strojku. Oloupat cibuli, na chvíli povařit ve vývaru z vnitřností a masa a nakonec ji na jemno posekat. Vývar dát stranou. Na suché pánvi pomalu otoustovat ovesnou hrubou krupici do křupava. Přidat ji k ostatním ingrediencím a dovnitř zapracovat trochu vývaru tak, aby hmota byla měkká a hladká. Touto směsí plnit žaludek, ale jenom do 2/3, protože oves vařením hodně nabyde. Snažit se zbavit jakéhokoliv vzduchu v žaludku a uzavřít ho motouzkem, popřípadě ho zašít. Několikrát propíchnout neuvařený Haggis, aby během vaření neprasknul. Vložit Haggis do pomalu vařící vody a vařit ho po 3 - 4 hodiny. Z uvařeného odstranit motouzek a udržovat Haggis horký. Při podávání se Haggis nařízne a servíruje pomocí lžíce. Podává se s velkou dávkou másla a kaší z brambor a tuřínu, která se nazývá ¨Clapshot¨. P.S. Něco o tradici. Haggis se považuje za skotský národní pokrm. Skotové velice rádi vykládají cizincům báchorku, že Haggis je pravěké, fantastické zvíře, které žije v lesích, ale je nesmírně těžké ho zastřelit, protože dovede vždy přelstít svého lovce. Ve skutečnosti je to nadívaný skopový žaludek, tedy vlastně jakási klobása. Haggis se připravuje a prodává po celý rok, ale přece jenom jsou dva dny v roce, které jsou pro Haggis významné. Je to ¨Hogmanay¨- Silvestr a ¨Burns´Night¨, což je oslava 25tého ledna na počest narození největšího skotského básníka (mimo Woltera Scotta), Roberta Burnse. Ten napsal dlouhou báseň opěvující Haggis. Báseň od Roberta Burnse je také částí ceremoniálních oslav. V procesí jdou nejdříve nosiči Haggis, kteří ho nesou na stříbrné míse do jídelny, za nimi jdou mosiči Whisky společně se skotskými dudáky. Hostitel potom nařízne Haggis pomocí svého dlouhého nože, který každý krojovaný Skot tradičně nosí za podkolenkou. Vše se děje za recitace básně. Potom za zvuků muziky dudáků se Haggis odnese do kuchyně, kde se porcuje a podává s Clapshot. Whisky se podává v malých sklénkách na zapití Haggise.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 18.11.05 vloženo
  • 34319x zobrazeno

Ingredience

  • 1 žaludek ze skopového
  • skopové, nebo jehněčí vnitřnosti (játra, srdce, plíce)
  • 250 g jehněčího, nebo hovězího loje (nejlépe od ledvinek)
  • kousek vepřového pupku
  • kousek vepřových žebírek
  • sůl a černý pepř
  • 1/4 lžičky kayanského pepře
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 3 cibule
  • 500 g hrubé ovesné krupice (oatmeal, nepléct s ovesnou kaší)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí)

babi
6360 příspěvků 02.12.11 20:14

Jane, Dekuji Ti za cas se zamyslet nad podobnosti nasi tlacenky a skotskeho Haggis. Preji Ti, abys mel moznost si na Haggis pochutnat a to nejlepe take s celym ritualem jeho podavani…
Haggis se dosti lisi od tlacenky a to diky velkemu obsahu vnitrnosti, ktere davaji konecnemu vyrobku vice mene kasovitou konzistenci. Chutove je Haggis taktez jiny…
Zdravim,
:-)

Příspěvek upraven 02.12.11 v 20:15

JanP
141 příspěvků 05.05.11 18:01

Zdravím priatelia.
Troch mi to pripomína našu tlačenku, ale do nej sa náplň robí inak. Starosvetsky založení gazdovia plnili zásadne do bravčového žalúdka a do nafúknutého a usušeného mechúra. Niekedy, prikupovali ešte „slepák“ z hovädzieho dobytka.
Dnes sa vo všeobecnosti pri zabíjačkách :wink: používajú vrecká z umelej hmoty.
To čo vidím na obrázku mi nepripadá ako baraní žalúdok ale práve ten spomenutý „slepák“. Ale to je nepodstatný detail.
Rád by som niekedy ochutnal.
:wink:

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pro ty, co mají zájem vidět obrázky k HAGIS...

děkuji Ti pepíčku moc ;o)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).

Babi, toho, co Haggis připravoval, jsem se neptala, odkud je, ale měl na sobě kostkovanou skládanou sukni, tlusté vlněné podkolenky, bílou košili a byl vousatý. Občas si do taktu okoloznějící hudby zaskotačil. Samotný Haggis mi moc připomínal náš zabijačkový jitrnicový prejt, ale chutnalo mi.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).

Manana, to tedy není ten Dick o ktrém jsem mluvila, ale od toho Tebou zmíněného jsem také něco četla. Děkuji za příspěvky.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).

Tak tady zase Gates zapracoval a vyhodil kus textu.
Celá Richardova pasáž má znít takto:
Mým sousedem u stolu byl Bertrand, francouzský mezinárodně uznávaný novinář specializující se na gastronomii. Nikdy dříve haggis nejedl, a když mě spatřil, jak svou porci vydatně zalévám whisky, učinil totéž.
Byl jsem uvědav, jak hodnotí skotskou jitrnici a zeptal jsem se ho na jeho názor. Vložil si do úst ještě jeden kousek a potom odvětil: „Pokrm samotný není nijak vybraný, přiteli. Ale omáčka…“ sešpulil rty do potěšeného polibku, „…omáčka je skvělá.“

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).

Tak tenhle recept nemyslím, jedl jsem to tam vždycky jako trochu hrubší bramborovou kaši. Místní se divili, jak jsem to bohatě zaléval sladovou whisky.
Musím zde připomenout krásnou pasáž od Richarda Grindala (nebyl to on?):

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).

Manana myslíš také tento recept? ZDE Whisky jsem zapomněla připomenout. Náš dobrý přítel Dick (Richard) nás dobře zasvětil do všech dobrých skotských tradic!

Slainte Mhor!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).

ivanhoe, nevím proč ne, můžeš se na příklad podívat na recept ZDE . Myslíš tím však také použít vepřových vnitřností? Ten vepřový žaludek bych ještě převázala uprostřed, ančto Haggis je spíš kulovitého tvaru ;o)

ivo, nejspíš to bude autentický Haggis, jestli jej přijedou připravit ze Skotska. Jinak autentické recepty jsou přísně střeženy pod zámkem, tak jako na příklad recept na Sachertorte. Takže se dopátrat přesně jaké koření, nebo bylinky se vlastně používají, anebo nějaké jiné tajnosti během přípravy, je naprosto nemožné ;o)

Přeji Vám příjemný víkend!

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).

Kaši z tuřínu a brambor se také říká „nips ´n´ tatties“ z turnips and potatoes.
Mnoho skotů a já si whisky lijeme i do haggis.
Slainte mhath, slainte mhor!

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).

nevím, jak moc autentický, ale ochutnat jej můžete při návštěvě " Skotských her „:http://www.skotskehry.net/“_blank na Sychrově

ivanhoe
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: HAGGIS - národní pokrm Skotska (s trochou zajímavostí).

Lze zaimprovizovat a nahradit skopový žaludek vepřovým, který je v našich krajích dostupnější? zdraví ivanhoe

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz