Recept Brambory našlehané s tuřínem - Tatties n' Neeps ze Skotska

babi Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ve vodě uvařit brambory (asi 15 minut). Slít je a dát do kastrolku. Rozmačkat je. Uvařit tuřín ve vodě (asi 15 minut). Slít tuřín a rozmačkat ho. Přidat ho k bramborám společně s máslem a pažitkou a vše dobře našlehat do hladká.

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy

Nahlásit recept

  • 25.11.06 vloženo
  • 5256x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 4 velké brambory oloupané a nakrájené na 1/4
  • 1 lžíce posekané pažitky
  • 4 mladé tuříny, oloupané a nakrájené na velké kostky
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brambory našlehané s tuřínem - Tatties n' Neeps ze Skotska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brambory našlehané s tuřínem - Tatties n' Neeps ze Skotska

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Taties n' Neeps ze Skotska - Tome,

mnohé díky za přečtení receptu a nejenom to! Napsals opravdu moc pěkné pojednání o tomto obyčejném, ale opravdu dobrém pokrmu, který jsem také neznala dřív, než jsem jej chutnala v Kanadě u Moureen a Dick, našich známých, kteří jsou skotského původu. Samozřejmě se pochutnávalo na skopovém. Od té doby jsem se naučila s tuřínem vařit a nejenom s tuřínem, ale dalším jemu podobným ;o) Tak co Tom? Už jste měli Jolebord? A jak to lze ve zdraví přežít?

Užívej si předvánočních radostí a Ahoj!

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi

Čau babi, moc jsi mě potěšila s tuřínovou kaší. Než jsem přišel do Norska nevěděl jsem vůbec o co kráčí, akorát jsem někde četl, že z toho v koncentrácích vařili polévku. Tady se tuřínová kaše kålrotstappe…kålrabbistappe podává k vánočním skopovým žebírkům (viz. co jedí Norové) a jeto neuvěřitelná symbióza chutí. V některých restauracích to šidí a je to řídké a vodové. Doma se však nesmí šetřit máslem a pak je to vynikající. Stappe je vlastně šťouchat po našem a tak je to taková „šťouchanice“ z brambor a tuřínu. Mnozí do toho přidávajíi nějaký podíl skopovéhu tuku, tím šťouchanice nabere jinou dimenzi, ale už to není o šťouchanici. Ta musí vonět máslem a pepřem. Šťouchanice se také k ničemu jinému nepodává jenom k jehněčímu, skopovému a k uzeninám z tohoto masa vyrobených. Letos jsem jí už jedl dvakrát. Jednou v pivovaře na vánočním stole a po druhé s představenstvem družstva také na vánočním stole. Vánoční stůl? Tak to je v Norsku moc hezká tradice a všechny firmy a instituce pořádají pro svoje zaměstnance Julebord, vánoční stůl. Dlouho dopředu jsou všechny lokály a restaurace beznadějně rezervované a lidé jedí juletalerken, vánoční talíř, na kterém jsou speciality z celého Norska (v Oslo se jí bůček, jinde ryba jinde medisterkaker takové vánoční karbanátky, u nás v západním Norsku sušená ovečka atd.) a ty dostaneš na talíř od všeho kousek. Ovšem skalní z Bergenu a z našeho kraje jí pouze sušenou ovečku. K tomu se pije aquavitt (kmínka vždyť víš) a silné vánoční pivo vše na účet firmy. Tak věz, že se nikdo nežinýruje a neupejpá. Také podle toho někdy vypadají ty konce. Ale to už je jiná kapitola. Měj se.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Chilli con carne Chilli con carne
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz