Recept Brambory našlehané s tuřínem - Tatties n' Neeps ze Skotska

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ve vodě uvařit brambory (asi 15 minut). Slít je a dát do kastrolku. Rozmačkat je. Uvařit tuřín ve vodě (asi 15 minut). Slít tuřín a rozmačkat ho. Přidat ho k bramborám společně s máslem a pažitkou a vše dobře našlehat do hladká.

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy

Nahlásit recept

  • 25.11.06 vloženo
  • 4983x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 4 velké brambory oloupané a nakrájené na 1/4
  • 1 lžíce posekané pažitky
  • 4 mladé tuříny, oloupané a nakrájené na velké kostky
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brambory našlehané s tuřínem - Tatties n' Neeps ze Skotska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Taties n' Neeps ze Skotska - Tome,

mnohé díky za přečtení receptu a nejenom to! Napsals opravdu moc pěkné pojednání o tomto obyčejném, ale opravdu dobrém pokrmu, který jsem také neznala dřív, než jsem jej chutnala v Kanadě u Moureen a Dick, našich známých, kteří jsou skotského původu. Samozřejmě se pochutnávalo na skopovém. Od té doby jsem se naučila s tuřínem vařit a nejenom s tuřínem, ale dalším jemu podobným ;o) Tak co Tom? Už jste měli Jolebord? A jak to lze ve zdraví přežít?

Užívej si předvánočních radostí a Ahoj!

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

Čau babi, moc jsi mě potěšila s tuřínovou kaší. Než jsem přišel do Norska nevěděl jsem vůbec o co kráčí, akorát jsem někde četl, že z toho v koncentrácích vařili polévku. Tady se tuřínová kaše kålrotstappe…kålrabbistappe podává k vánočním skopovým žebírkům (viz. co jedí Norové) a jeto neuvěřitelná symbióza chutí. V některých restauracích to šidí a je to řídké a vodové. Doma se však nesmí šetřit máslem a pak je to vynikající. Stappe je vlastně šťouchat po našem a tak je to taková „šťouchanice“ z brambor a tuřínu. Mnozí do toho přidávajíi nějaký podíl skopovéhu tuku, tím šťouchanice nabere jinou dimenzi, ale už to není o šťouchanici. Ta musí vonět máslem a pepřem. Šťouchanice se také k ničemu jinému nepodává jenom k jehněčímu, skopovému a k uzeninám z tohoto masa vyrobených. Letos jsem jí už jedl dvakrát. Jednou v pivovaře na vánočním stole a po druhé s představenstvem družstva také na vánočním stole. Vánoční stůl? Tak to je v Norsku moc hezká tradice a všechny firmy a instituce pořádají pro svoje zaměstnance Julebord, vánoční stůl. Dlouho dopředu jsou všechny lokály a restaurace beznadějně rezervované a lidé jedí juletalerken, vánoční talíř, na kterém jsou speciality z celého Norska (v Oslo se jí bůček, jinde ryba jinde medisterkaker takové vánoční karbanátky, u nás v západním Norsku sušená ovečka atd.) a ty dostaneš na talíř od všeho kousek. Ovšem skalní z Bergenu a z našeho kraje jí pouze sušenou ovečku. K tomu se pije aquavitt (kmínka vždyť víš) a silné vánoční pivo vše na účet firmy. Tak věz, že se nikdo nežinýruje a neupejpá. Také podle toho někdy vypadají ty konce. Ale to už je jiná kapitola. Měj se.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz