Recept Nakládání různých druhů zelí ve velkém

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Všechny druhy hlíz se musí napřed oloupati. Každý se dobře nakrouhá na nudličky, nasolí a promíchá s kmínem a malou dávkou cukru. Pravidlem je: na hektolitr zelí přidávati 1,5 kg soli, 40 dkg kmínu a 25 dkg cukru. Někde přidávají i semeno kopru, bobulky jalovce a jiné. Toto čerstvé zelí namačká se do nádob, předtím důkladně vypařených a vyčištěných, nejlépe do menších, starších soudků od piva. Aby zelí příjemně chutnalo, dávají se někde do něho i dobrá vonná jablka, hrozny nebo kdoule. Na chuti získá, vypláchne-li se již očištěný a vysušený sud octem nebo lehkým vínem před nakládáním zelí. Po naplnění každé čtvrtiny sudu, zelí se stluče dřevěnou, dole plochou palicí. Vlivem soli a tlučením zelí ze sebe vypouští vodu, která se musí sbírati a uschovati v kamenné nádobě. Je-li sud naplněn, urovnají se na povrchu nudličky, pokryjí čistými prkénky a zatíží se kamenem, zabaleným do plátna. Za tím účelem, aby zelí bylo stále pokryté vodou, přilije se na ně předtím s něho sebrané šťávy takové množství, jakého je třeba a k ní se přidá do hektolitrového, zelím naplněného sudu ještě asi 1/8 l čistého lihu. Takto naložené zelí ukysá podle velikosti sudu a teploty místnosti, ve které je uschováno, za 3-4 dny. Přejde-li kvašení, musí býti ihned pečlivě očištěno. plátěný klůcek vypírá se v čisté vodě každého třetího dne a také prkénka i kameny se udržují stále v čistotě. Nekyše-li zelí brzy, anebo je-li málo kyselé, má se kysání napomáhati buď vinným octem, kváskem anebo vodou z jiného zelí. Čím větší sud a čím větší množství ke kysání upotřebeného zelí, tím je i zelí chutnější, nežli z malých nádob a v malém množství. Aby se zelí nekazilo, je radno občas je zalíti převařenou slanou vychladlou vodou. Tvoří-li se na zelí plíseň, je nutno ji sebrati a pak do odvaru na povrchu zelí se nacházejícího nalít 1/3 l dobré kořalky, čímž se zničí plísňová houba. V Čechách a na Moravě je v obyčeji, že nakrouhané zelí se prostě smísí s kmínem a solí a pak se napěchuje do sudů nebo kadeček, nebo se našlape. Může se též přidati semeno kopru. Také jemně nasekaná cibule, a to na každou kopu zelných hlávek 19 velkých cibulí. Zelí se však nemá kroužit nikdy čerstvé, ale aspoň 14 dní zavadlé, čímž se uvarujeme toho, že se při pěchování příliš nedrtí. Někde se též do zelí rouhá tuřín, jinde opět známá velká brukev "Goliáš", která se zelím smíchá a nechá kysati. Takové zelí je nejen velmi chutné, ale i zdravé. Jednotlivé modifikace jsou uloženy jako další samostatné recepty s názvem začínajícím "Nakládání různých druhů zelí .. " Převzato z knihy Václav Soukup: Zelinářská kuchyně - praktická příručka jak zužitkovat zeleninu v kuchyni, Praha, Č.A.T. 1943

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 16.11.05 vloženo
  • 31355x zobrazeno

Ingredience

  • Pod slovem "zelí" v kuchařství nevyrozumíváme jen obyčejné zelí, pěstované buď na poli nebo v zahradách, ale i zelí z hlávek kapustových, brukví, tuřínu, vodnice a pod. Zelí se dá dobře vykysati a dlouho udržeti k různým pokrmům. Má-li však být nakládané zelí z tuřínu, vodnice a pod. chutné, je třeba bráti k němu pouze čerstvé jemné zeleniny bez vláken, nemající ostré nebo nahořklé chuti.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nakládání různých druhů zelí ve velkém

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládání různých druhů zelí ve velkém

Neobvyklý návod, ale velice zajimavý. Hned si ho šoupnu k sobě.;-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz