Recept Vídeňské "Émincé" z kuřete Pra

babi Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Každou zeleninu zvlášť na chvíli povařit a zchladit v ledové vodě. Nechat okapat a vychladnout. Nakrájet prsa proti vláknu na 3/4cm plátky a osolit je a opepřit. Rozehřát polovinu másla na pánvi a osmažit maso na každé straně do zlatova. Vyjmout a dát stranou přikryté talířem. Přidat zbytek másla na pánev a osmažit cibuli a houby. Přidat víno a zeleninu. Dusit, až se všechna tekutina vypaří. Vyjmout zeleninu a dát stranou. Přidat smetanu a vývar do pánve a zredukovat na hustotu šťávy. Přidat zeleninu, kuře a osolit a opepřit dle chuti. Rozehřát a přimíchat máslo.

Recept je z kategorií: Prsa

Nahlásit recept

  • 11.10.02 vloženo
  • 4299x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 mrkev, oloupaná, na tenké sirky (proužky) nakrájená
  • 1/2 celeru, očištěného a na tenké sirky nakrájeného
  • 1/2 žlutý tuřínu, oloupaný, nakrájený na tenké sirky
  • 1 petržel, oloupaná, nakrájená na tenké sirky
  • 6 kuřecích prs, bez kosti a kůže
  • sůl a pepř
  • 180ml másla (nejlépe přepuštěného), nebo olivového oleje
  • 1 velká cibule na jemné plátky nakrájená
  • 10 žampionů, na plátky nakrájené
  • 250ml Rieslingu vína, nebo podobného
  • 250ml sladké smetany
  • 60ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce másla

Doporučená příloha

  • Spaetzle z Labužníka, nebo nudle s máslem a zbytek vína.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vídeňské "Émincé" z kuřete

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vídeňské "Émincé" z kuřete

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky babi,

za objasnění, ale jak už jsem předpokládala dříve, párat se s tím nebudu, stejně jsem „olejová“. A jinak, to nebyla oprava češtiny, jen jsem použila jiný výraz pro totéž. Když už jsme u toho, zřejmě žiješ v Kanadě dlouho a tvá čeština je skvělá (no, pár tvých výrazů mne za uši trochu tahá, ale o nic nejde), měla bys to slyšet, natož číst, když já se pustím do angličtiny.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Tinami...

předně Ti opět děkuji za opravu mé češtiny, za což jsem opravdu vděčná! Avšak ke Tvé otázce. Máslo se přepouští ze dvou důvodů. Jeden je, aby déle vydrželo, což díky chladničkám již nepotřebujem. Druhým důvodem je schopnost vystát vyžší teploty při smažení atd., na což se tradičně používá také sádlo. Nepřepuštěné máslo při vysokých teplotách prská a pálí se (proto se také často používá v konbinaci s olejem, který trochu pomůže). Přepuštěním se odstraní nejenom voda, ale také mléčné částice, které se nechají v kastrolku a po vychladnutí se sejme pouze čistý tuk (někdy se proces přepouštění dokonce opakuje, ale musí se dávat pozor, aby se máslo nespálilo). Možná si pamatuješ, že doporučuji olej z hroznových zrníček, který snáší vysoké teploty a tím pádem se odbourává užívání sádla i másla, pokud ovšem nejde vyloženě o chuť. Nevím, jesti jsem se dostatečně srozumitelně vymáčkla! Jestli ne, tak mně dej prosím Tě vědět.

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,

můžeš mi, prosím, objasnit, jaký smysl má používat přeškvařené máslo (asi jsi měla na mysli to, čemu se říká přepuštěné máslo), které doporučuješ? Viděla jsem to v mnoha receptech, vždy jsem se na to vykašlala a nic se nestalo. Sejně ale musí mít nějaký důvod doporučení máslo nejdříve rozehřát, zchladit a pak teprve použít. Napadá mne, že se odpaří voda, ale to se přece stane i když nebudu máslo před dalším použitím nechávat vychladnout. No, asi se tím tak jako tak nebudu zdržovat, čistě teoreticky by mne to ale zajímalo.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz