Recept Kamenná polévka Pra

babi Portugalská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Spařit ucho a slaninu. Oloupat cibule a česnek, posekat je na jemno a dát do velkého hrnce společně s uchem, slaninou, klobáskou, jelitem, bobkovým listem, fazolkama a solí s pepřem. Nalít na všechno dostatečně vody a přivéct do varu. Pomalu vařit přikryté po 45min. Vyjmout ucho, klobásky, slaninu a uschovat. Vyjmout nějaké fazolky, rozmixovat je a dát stranou. Oloupat a na kostky nakrájet brambory, mrkev, tuřín a posekané, oloupané rajče. Přidat zeleninu k polívce a vařit po dalších 30min., až je zelenina měkká. Přidat rozmixované fazolky, přivéct do varu a ochutit. Nakrájet ucho, slaninu, jelito a klobásku a dát do polévkové mísy. Nalít nahoru horkou polévku a posypat koriandrem. Nechat chvíli stát před podáváním. Tradičně se do polévkové mísy před podáváním dával dobře umytý kámen (proto název ¨Sopa de pedra¨) a k polévce se jedl kukuřičný chleba.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 25.09.02 vloženo
  • 7887x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 prasečí ucho
  • 150g slaniny
  • 2 cibule
  • 3 česneky
  • 1 jelito
  • 1 papriková, vepřová klobáska
  • 500g čerstvých červených, nebo černých fazolek, nebo sušených, přez noc namočených
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 750g brambor
  • 1 mrkev
  • 1 malý, bílý tuřín
  • 1 rajče
  • 2 lžíce na jemno posekaného koriandru setého

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kamenná polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kamenná polévka

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
No jo babi,

díky, díky, to si snad ani nezasoužím. Že ty jsi zapomněla na to, jak jsme se hádaly o to, co je to kuskus? Tehdy jsem nechala diskuze, protože jsem měla pocit, že ti jiným názorem téměř ubližuju. O to víc mne nadchlo, že jsi schopna napsat mi, že jsem úplně pitomá, ale ne, že ti jiným názorem ubližuju nebo, že se cítíš osobně dotčena. Jinak, napsala jsem, že si zde nedovoluju drsné vtipy, přesto jsem se zde v jiné rubrice jednoho dopustila. Uvidím, co to udělá.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Julie...

včera jsem neměla čas reagovat na Tvůj další neoprávněný příspěvek, tentokrát nenamířený přímo proti mně (klikání na vlastní recepty byl Tvůj minulý!), ale proti Tinami. Aby bylo JASNO, Tinami mám ve velké oblibě a hodnotím na ni její inteligentní humor, kterému asi někteří lidé nerozumí, nebo nechtějí rozumět! Uniklo Ti, že jsme se s Tinami docela dobře bavily, a nejspíš v privátě by to bylo ješně mnohokrát lepší. O korekce mé češtiny jsem si vyloženě požádala a jsem komukoliv s dobrým úmyslem za ně věčná. Můžu Tě ujistit, že se absolutně netrápím nad něčím tak nedůležitým, jako je nějaký výrok někoho na Labužníku. Určité řečičky mě můžou nejspíš naštvat! A štvou mě lidé, jako seš Ty, kteří někoho napadnou a za několik dní ho začnou chválit do nebe (pro takovou kondici je jméno). Toho si mám vážit?! Absolutním vrcholem je také nazývat někoho ¨spratek¨! Dlužíš slečně Tinami velkou omluvu! A nakonec, žádám všechny Labužníky a návštěvníky těchto stránek, aby se přestali pod mými recepty napadat!!! Děkuji,

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Julie,

co tě, proboha, žere? Pokud sis nevšimla, až po dlouhé době jsem zareagovala na drobné chyby babi, navíc teprve poté, kdy se na ně sama zeptala. Jak si ráda utahuju se všeho, a někdy i dost nevybíravě (mám ráda i drsnější a z tvého pohledu možná méně srozumitelný humor, ten jsem však na těchto stránkách nikdy nepoužila), v předchozím příspěvku jsem se naopak velice snažila zdůraznit, že na člověka, který češtinu dlouho nepoužívá, dělá babi drobných chyb minimum, že nechci poučovat. Neuvědomuješ si náhodou, že ne já, ale právě ty děláš z babi nesvéprávného hlupáka, když o ní tvrdíš, že ji muselo mrzet, že jsem ji upozornila, v jakých drobnostech dělá malé chyby nebo, když jsem někdy na její adresu utrousila vtípek? Neuvědomuješ si, že právě ty se chováš k babi nevychovaně, ty ji urážíš, když píšeš, že se chudinka sama neumí ohradit proti něčemu, co jí podle tvého názoru vadí a ztrapňuje? Nemluvě o tom, že jsem své poučování (které též nemám ráda) shodila poukazem na svou velmi mizernou angličtinu a konec konců na:,–(ila jsem tomu korunu a totálně jsem ze sebe udělala idiota, když jsem v rozpravě o čaském jazyku použila omylem „mně“ se čtvrtým pádem (no, tím si nelam hlavinku). Takže Julie, vážně si nemyslím, že bych babi ztrapňovala. Sakriš, opravdu nechápeš, že je smutné a hloupé, když si lidi neumějí připouštět chyby a zejména když se neumějí zasmát? Politováníhodné, ale do jisté míry účinné je, když se dotčený stylizuje do role ublížené chudinky. A babi si vážně nezaslouží, abys ji do této role nacpala. (Mojí staré matce vysloveně zvedlo náladu, když jsem jí nabídla zapacení zájezdu do Holandska, kde legalizovali eutanazii, poté, kdy si mi posěžovala, že ji někde bolí. Obávám se, že podobný fór by se na těchto stránkách nesetkal s přílišným pochopením).

Jinak, máš pravdu, recepty od babi jsou zajímavé, to jsem snad nikdy nezpochybňovala. Všechny nejsou úplně můj cup of tea, ale to je logické. Máš pravdu i v tom, že já jsem mnoha recepty nepřispěla, ačkoli nějaký by se přece jen našel. Vysvětlení je jednoduché. Považuju za nesmyslnost opisovat sem recepty z kuchařek, předpokládám, že všichni zde píší recepty, které vesměs opravdu uvařili a ochutnali. A já si pod pojmem labužník představuji především toho, kdo rád jí, proto sem ráda chodím čerpat inspiraci, ačkoli sama až tak často nevařím. Vlastně asi častěji jím v restauracích. Přesto mám ráda dobré recepty, čtu je, inspiruju se a když na to přijde ráda vytvořím nějakou dobrotu. Proto nepřispívám mnoha recepty, jen sem tam nějakým, který fakt vařím a myslím si, že stojí za to, že je to něco, co tu ještě není a je to něčím zajímavé, alespoň z mého pohledu a dle mé chuti.

Babi, promiň, bylo to trochu o tobě bez tebe, ačkoli v podstatě to bylo o něčem jiném. Pepíčku, ty též promiň, tohle je už vážně hodně mimo mísu, jsem zkrátka ukecaná ženská (ale do budoucna si už snad takhle dlouhé příspěvky odpustím).

A závěrem, pokud jde o ty uši a vůbec jiné, z mého pohledu zvláštní, kousky prasete ke konzumování, je to opravdu o tom, co komu chutná. Mne pojídání uší trochu překvapilo, proto jsem se zeptala, ale nakonec je pravda, že leckde se s chutí pojídají divnější věci.

Julia
7 příspěvků 5.11.02 20:01
Tinami.

Doufam ze me nebudes kritizovat ze jsem napsala Tinami s malym pismenem,byl to preklep.I to se stava neeeeeeee?

Julia
7 příspěvků 5.11.02 19:56
Pro Tinami

tinami,Ty se vubec nestydis stale nekoho ztrapnovat?Recepty od babi jsou vyborne.Pokud bys napsala tolik dobrych receptu jak ona,tak bys mohla neco rikat.Ale Ty mas stale jen hloupe rypave reci a chtela bys vsem opravovat pravopisne chyby.Vsichni vime,ze babi zije delsi dobu mimo CR a presto ji obdivujeme,ze ji cestina je i tak moc dobra.Delas ze sebe chytrou pani ucitelku,ale tady jsme k vuli receptum a ne abys nam ukazovala sve rozumy.Tobe to vubec nedochazi,ze i kdyz Ti babi napise,ze se na Tebe nezlobi,ze ji to urcite mrzi???Svymi pripominkami se ukazujes jako nejaky nevychovany spratek.Babi,netrap se tim vsak sama vidis,ze i lide s vyssim vzdelanim zijici v Cesku delaji chyby.Posilej dal sve recepty na ktere vsichni cekame.Kazdy z nas,kdo trochu rozumi vareni jakoukoliv Tvoji chybicku prehlidne.Koukame hlavne na ty bezvadne recepty.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Zuzik...

poslední dobou si dávám velký pozor, abych nezadala důvod, nad kterým by se určitá individua mohla v tom, nebo onom směru pohoršovat (každopádně tím nemíním Tinami). Ale přiznám se, že na zabijačky mám chutné¨ vzpomínky a do dnešního dne na našem silvestrovském stole je k večeři mísa s nadívaným seletem, anebo s vařenou prasečí hlavou. Každý dostane na talíř i kousek rypáčku (slovní schopnost) a ouška (schopnost poslouchat). Jedni naši kanadští přátelé, kteří jsou u nás právě na návštěvě (ti, co jim chutnalo to koleno, podle Tvého receptu) o takové ¨neobvyklé¨ hostině pak povídají zbytek roku. Říkáš tedy, že si mohu troufnout napsat víc podobných receptů?

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.1.09 03:43
Děvčata,

pokud by jste někdy absolvovaly domácí zabijačku, zjistili by jste , že ouško a rypáček jsou lahůdkou, o kterou se málem losuje. Také mne to poprvé udivilo, ale protože jsem zvědavá, tak jsem vyzkoušela a je to dobré. Ale asi jen pro toho, komu nevadí tučnější nebo chrupavčité části u vepřového masa a nepreparuje každou šlachu a tukové vlákno z masa. Jde asi o zvyk.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Tinami...

budu se snažit si zapamatovat body 1 a 2, abych Tě netahala za uši. Upřímě Ti děkuji za ¨okénko českého jazyka¨. Nemáš zdání, jak mě děsně štve, že se nedovedu vyjádřit bez chyb!!! Musím však říct, že v Kanadě jsou lidé velice tolerantní a nikdo by se neumlátil smíchy z Tvé angličtiny. Co se týče polévky, docele bych věřila, že ten kámen (nejspíš nahřátý, aby se polévka udržela teplá) v hrnci je indiánského původu. Recept má být autentickým národním pokrmem Portugalska. To ucho je tam asi jenom na zahuštění, tak jako se používají kůže, prasečí nožičky atd.

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Fakt naposled,

než si to schytnu za to, že tu kecám o češtině a sama ji neumím. Chybička se zkrátka vloudí, ruce jsou někdy rychlejší než hlava. Pochopitelně vím, že má být v předchozím příspěvku … které mě (nebo mne) tahají … Konec lingvistického okénka, slibuji.

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
P.S. aneb okénko českého jazyka pro babi

Do češtiny bych ti rozhodně rejpat nechtěla, protože vím, že žiješ venku, předpokládám, že dlouho a na to máš drobných chybiček minimum, navíc takových, který dělají běžně i Češi. Ale když už se ptáš, co by se dalo udělat, tak dvě věci, které mně tahají za uši, přece jen. 1) Nikoli přivéct a pod., ale přivést (nebo nespisovně ale správně přivíst). 2) Nikoli by jsi, by jste a by jsme, ale bys, byste a bychom (nebo nespisovně bysme) - přiznávám, že u domorodců je tahle chyba strašně častá a připadá mi legrační, protože ji většinou dělají ve snaze býti hrozně spisovní. To se ale pochopitelně netýká v zahraničí žijících krajanů, kteří by se zase umlátili smíchy z mé angličtiny.

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Tedy babi,

svého času jsem slyšela, že jsou v Americe boxeři, kteří pojídají uši svých soupeřů, ale že by člověk dobrovolně pozřel ucho prasečí, to slyším prvně. Ale, protože vím, že se tu občas toulají velice popudliví lidé, hned dodávám, že proti gustu žádný dišputát, každému chutná něco jiného.
Jinak, já zám zase recept na Indian rock soup, která je prý z USA. Takže bychom tu mohli rozvést debatu, jaká je země původu tohoto receptu a zda strkat šutráky do polévky napadlo dřív Indiány nebo Portugalce. Ale upřímně, ptákovina je to tak jako tak, je to o zuby,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milý/lá Gandelion...

Jsem ta první, která přiznává, že moje čeština hodně utrpěla! Myslím si však, že se to stane mnoha lidem, kteří po léta neužívají mateřské řeči. Mezi tím se však také změnil jazyk český. Používá mnoha cizích a jiných výrazů, i když pro udané vyjádření existuje perfektní české slovo. Co by jsi radil/a, že by se dalo udělat? Děkuji Ti však, že považuješ moje recepty za ¨super¨, čehož si vážím! S pozdravem,

Labužník gandelion02
25 příspěvků 4.11.02 11:09
Mila babi,

recepty mas super, ale co ta cestina??? Neslo by s tim neco udelat?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz