Recepty - šípek

Recepty s šípkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Plody růže šípkové, alias šípky, mají podlouhlý tvar, tvrdou, červenou slupku a uvnitř peckovitou dužninu. Roste na trnitém keři, který kvete bílými až růžovými květy a roste planě v přírodě. Obsahuje vitamín B, C, minerální látky. Podporuje chuť k jídlu, odolnost organismu, odplavuje škodliviny z ledvin. Čaje ze sušených šípků pomáhají proti kašli a nachlazení. Využívá se jak v lékařství do multivitamínů, v kuchyni i v kosmetice.

 Rady při nákupu

Sušené šípky seženeme ve zdravé výživě, bylinkářství, supermarketech nebo si je můžeme nasbírat v přírodě. Vybíráme pevné, tvrdší plody červené barvy bez známek poškození či ovadnutí.

 Využití v kuchyni

Šípky se nejlépe nakládají či zpracovávají do marmelád, sirupů, likérů, limonád, sorbetů. Hodí se do omáček ke zvěřině a jinému tmavému masu - Kančí kýta na šípkové omáčce. Ozvláštní Vánoční cukroví - Šípkové nepečené cukroví.

 Skladování

Sušené šípky skladujeme v uzavřené nádobě v chladnu a temnu. Čerstvé v sáčku či misce na chladném místě.

 Sezóna

Šípek dozrává v září, nabírat ho můžeme až do října.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz