Recepty - šípek

Recepty s šípkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Plody růže šípkové, alias šípky, mají podlouhlý tvar, tvrdou, červenou slupku a uvnitř peckovitou dužninu. Roste na trnitém keři, který kvete bílými až růžovými květy a roste planě v přírodě. Obsahuje vitamín B, C, minerální látky. Podporuje chuť k jídlu, odolnost organismu, odplavuje škodliviny z ledvin. Čaje ze sušených šípků pomáhají proti kašli a nachlazení. Využívá se jak v lékařství do multivitamínů, v kuchyni i v kosmetice.

 Rady při nákupu

Sušené šípky seženeme ve zdravé výživě, bylinkářství, supermarketech nebo si je můžeme nasbírat v přírodě. Vybíráme pevné, tvrdší plody červené barvy bez známek poškození či ovadnutí.

 Využití v kuchyni

Šípky se nejlépe nakládají či zpracovávají do marmelád, sirupů, likérů, limonád, sorbetů. Hodí se do omáček ke zvěřině a jinému tmavému masu - Kančí kýta na šípkové omáčce. Ozvláštní Vánoční cukroví - Šípkové nepečené cukroví.

 Skladování

Sušené šípky skladujeme v uzavřené nádobě v chladnu a temnu. Čerstvé v sáčku či misce na chladném místě.

 Sezóna

Šípek dozrává v září, nabírat ho můžeme až do října.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz