Recepty - šípek
Více z Koření a bylinky ».

Recepty s šípkem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Plody růže šípkové, alias šípky, mají podlouhlý tvar, tvrdou, červenou slupku a uvnitř peckovitou dužninu. Roste na trnitém keři, který kvete bílými až růžovými květy a roste planě v přírodě. Obsahuje vitamín B, C, minerální látky. Podporuje chuť k jídlu, odolnost organismu, odplavuje škodliviny z ledvin. Čaje ze sušených šípků pomáhají proti kašli a nachlazení. Využívá se jak v lékařství do multivitamínů, v kuchyni i v kosmetice.
Rady při nákupu
Sušené šípky seženeme ve zdravé výživě, bylinkářství, supermarketech nebo si je můžeme nasbírat v přírodě. Vybíráme pevné, tvrdší plody červené barvy bez známek poškození či ovadnutí.
Využití v kuchyni
Šípky se nejlépe nakládají či zpracovávají do marmelád, sirupů, likérů, limonád, sorbetů. Hodí se do omáček ke zvěřině a jinému tmavému masu - Kančí kýta na šípkové omáčce. Ozvláštní Vánoční cukroví - Šípkové nepečené cukroví.
Skladování
Sušené šípky skladujeme v uzavřené nádobě v chladnu a temnu. Čerstvé v sáčku či misce na chladném místě.
Sezóna
Šípek dozrává v září, nabírat ho můžeme až do října.
Priklad tydenniho jidelnicku pro redukci vahy (cca 4000 kJ/den)
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz