Recept Šípkový džem

(Hodnoceno 1x) pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Šípkový džem

Postup

Šípky odstopkujeme a pečlivě zba­víme bubáků, omyjeme, necháme okapat, překrájíme napůl, vydlabe­me semínka a s 250 ml vody vaří­me asi 20 minut doměkka. Hmotu protřeme sítem a odvážíme 500 g šípkového pyré. Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a rozdělíme je na malé kostičky. V hrnci smíchá­me jablka se šípkovým pyré, cukrem, pomerančovou šťávou i ků­rou a uvedeme do varu. Vaříme zvolna asi 3 minuty. Horké plníme do sklenic a ihned uzavřeme.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 19.06.03 vloženo
  • 19270x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • na 2 sklenice po 500 ml
  • 800 g šípků
  • 500 g jablek
  • kůra a šťáva z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 500 g želírovacího cukru (2 : 1)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 26.10.19 15:15

Můj úplně první džem. Sice ho vlastně nejím, ale zkusit se to musí. Odstopkování nebylo potřeba, šípky trhané v říjnu jsou lehce přezrálé a stopky zůstanou na keři. Odstranění bubáků šlo z téhož důvodu hladce, ale i tak to byla fuška. Překrajování šípků na půlky a vyškrabávání semínek jsem vynechal, to bych dělal ještě pod stromečkem. Uvařené šípky jsem pasíroval přes síto. 250 ml vody je dost málo, s tím se nic pasírovat nedá, takže jsem proplachoval a ředil a nakonec jsem měl přes litr a půl protlaku. Ten jsem následně zredukoval přibližně na požadovaných 500g. Jablka jsem nastrouhal na hrubém struhadle. Nedal jsem pomerančovou kůru, jinak všechny ingredience dle receptu. Závěrečné vaření 3 minuty je hodně málo, jablka jsou stále v celku a džem neztuhl zcela. Skleničky plněné ke konci, které se vařily déle, jsou na tom o poznání lépe.

Diskuse k receptu Šípkový džem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Jarní pochoutka - chřest

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz