Recept Šípkový sirup
Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Vodu společně s šípky, rakytníkem a bylinkami povařte, a jakmile vychladne, propasírujte ji opatrně přes plátno. Pak přidejte cukr s kyselinou citronovou a opět zahřejte, aby se cukr rozpustil (pozor, nevařit!). Vzniklý sirup nalijte do lahví a 20 minut sterilujte při teplotě 80°C Tento sirup je dobrý používat při nedostatku vitamínu C, v rekonvalescenci, za celkové slabosti a snížené oddolnosti organismu při chronických infekčních nemocech.
Recept je z kategorií: Léčivé recepty
- 24.06.03 vloženo
- 56074x zobrazeno
Ingredience
- 3 l vody
- 300 g šípků
- hrst máty
- hrst meduňky
- 100 g plodů rakytníku
- 2 kg cukru
- 10 g kyseliny citronové
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Šípkový sirup
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Šípkový sirup
588 příspěvků 9.10.10 21:27
každý rok robievam šípkový džem a je problém prepasírovať povarené šípky cez husté sitko. Takže si neviem vôbec predstaviť, ako by som to pasírovala cez plátno. Cez plátno pasírujem prevarené bobulky bazy čiernej a aj to je dosť ťažko. Inak ma recept zaujal, lebo všetko šípkové mi veľmi chutí. Ten rakytník by som možno nahradila citrónovou šťavou a párom kyslých jabĺčok.
Já je rozmiksuji na hrubo a pak vařím
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Danusko, diky za informaci:-) Rakytnik jsem nikdy nejedla ale to pestovani me laka - na zahrade mista dost. O tech ptaku mi povidej - chranim cerne jerabiny zaslonama, ale o ranne tresne se pereme:-)
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Pravděpodobně to bude, tak jak říkáš.:-)
S těmi plody rakytníku to vidím taky bledě. Asi to dopadne tak, že si budeme muset koupit rostlinky někde v zahradnictví a vypěstovat je na zahrádce, protože jsem je také nikde zatím neviděla.
PS: Rostlinek se doporučuje pěstovat pět kousků; jednu samčí rostlinku a čtyři samičky. Je to prý takový akorátní poměr. Sklízí se až trošku omrznou sklepáním, protože jinak se špatně trhají, protože mají dlouhé ostny a plody těsně okolo větviček. Pozor na ptáky, začátkem zimy se s nimi soupeří kdo z koho. Asi jim rakytník chutný. Ani se jim nedivím, protože je plný vitamínu C. Chuť je zvláštní, hodně kyselá. Většině lidem z mého okolí rakytník nechutná.
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Kari a Dana, ja pochopila , ze se vari voda s rakytnikem, sipkama a bilinkama…po pridani cukru se uz nesmi varit, jen zahrat:-)))
Marianka, myslim, ze to jemne platno chloupky nepropusti:-))
Pampelisko, dekuji za recept…jen nevim kde sezenu plody rakytniku???
215 příspěvků 25.1.09 03:43
Nejsou v tom sirupu chloupky ze šípků? Na šípkovou zavařeninu se musí odstranit zrníčka a chloupky vypláchnout, pak teprve šípky používat dále. Je to velmi pracné, ale velmi dobré.
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Šípky sa pred úpravou rozrežú, alebo sa dávajú celé? Ďakujem
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Také by mě zajímalo to, na co se ptá Kari. ?
Pampeliško, prosím, nejdřív se píše „povařte“ a potom „pozor nevařit“. Tomu nerozumím. Faktem je, že povařením by tam toho céčka moc nezbylo..A při 80° C se vitamín C neztratí? Díky.
Myslela jsem totiž, že céčko lze konzervovat jen mražením a sušením…