Recept Bezinkový sirup
Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Vybíráme velké rozkvetlé květy, dobře opereme, dáme do smaltovaného hrnce nebo do skleněné nádoby a necháme vyluhovat 24 hodin ve 2 litrech vody. Potom přecedíme přes jemné plátno, přidáme cukr a krátce povaříme. do chladnejsiho pridame kyselinu citronovou. Sirup stočíme do lahví, zátky zakapeme parafínem( neni nutne, staci sroubovaci uzaver) a uchováváme sirup v lahvích na temném místě. Sirup má kromě neobvyklé chuti i léčivé účinky.
Recept je z kategorií: Léčivé recepty
- 19.07.02 vloženo
- 431425x zobrazeno
Ingredience
- 30 velkých květů černého bezu
- 2 l vody
- 2 kg cukru
- 10 dkg kyseliny citronove
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku11.6.12 18:33
Tento rok jsem to zkoušela poprvé. První pokus byl podle receptu
z internetu vše pouze za studena. Moc nám v tom nechutnal pouze
rozpuštěný tepelně nezpracovaný cukr.
Ale druhý pokus dle tohoto receptu již byl suprový. Pracovala jsem
s dvojnásobnou dávkou: tedy 60 květů, 4 litry vody, 20 g
kys.citrónové, ale jen 3 kg cukru. Do „nálevu“ ,nebo jak to nazvat, jsem
navíc přidala šťávu ze dvou citrónů a jeden nakrájený pomeranč. Trochu
jsem na to zapomněla a tak se to vše louhovalo o jeden den déle. Ale ničemu
to nevadí a je to výborná šťáva.
4.6.12 15:53
15 květů, možno i více, 2 l převařené vody, 7O g kyseliny
citronové, můžeme ještě přidat 1 citron na plátky - 24 hod. vyluhovat,
potom přecedit, přidat 2 kg cukru, nechat do druhého dne rozpustit, občas
zamíchat, pro rychlejši rozpuštění, druhý den i trochu zahřát, nikoliv
- VAŘIT !!!!!! Potom je to vitamínová bomba.
4.6.12 15:12
Vynikající recept, díky Pampeliško!
Jediný recept, ve kterém je hodně bezinkových květů. Dělat sirup
z 15-20, jak se píše jinde mi připadá trochu škoda. Já jich použila
spíše 40. Čím víc, tím lépe, tím lepší vůně i chuť!
Pracovní postup dle Lydie, vyhovuje mi, že se převáří jenom voda, ne
bezinkový výluh. Je to rozhodně zdravější.
V první várce použito 80g kyseliny citronové, a kyselé to bylo až dost.
Na hraně.
Proto jsem dnes do druhé várky dala už jen 60g. Zítra ochutnám a uvidím..
Šťáva je opravdu vynikající, hodně voňavá a nesmírně zdravá!
Diskuse k receptu Bezinkový sirup
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bezinkový sirup
6 příspěvků 24.7.17 00:26
Mícháte jablka s hruškami. Toto není bezinkový sirup, ale bezový, z květů černého bezu. Bezinkový by byl z plodů černého bezu, z bezinek, které zrají na podzim, byl by proto temně fialový.
1 příspěvek 8.6.15 16:09
Dělám tento sirup léta. Je super. Aby mi spolehlivě vydržel, dávám jej do malých lahviček a ty uchovávám v mrazáku. Cukr a citronovou šťávu dle chuti. Není třeba přidávat žádné konzervační přípravky ani
kyselinu citronovou.
Doporučuji vyzkoušet z bezu i tento recept - je skvělý, podle toho postupu dělám i zázvorovou a citromnovou limču, ale i z jiného ovoce či máty, meduňky… Kombinací je nepřeberné množství a ještě nikdy se nestalo, že by se nepovedla
:
http://www.labuznik.cz/…konkurencni/
@Xmissi Přesně, jak píše daduuja


Já hotový sirup pak také nechávám v chladu, kolikrát vydrží až do další sezony, ale většinou ho stihneme vypít ještě do Vánoc
Stejným způsobem dělám v podstatě všechny sirupy…
Určitě se povede - když se dodrží postup, nedá se to pokazit…
1151 příspěvků 5.6.15 09:07
@Xmissi Asi nejšetrnější způsob je podle lydie, dole v komentářích, nejdříve svařit cukr do rozpuštění a do zchladlého naložit květy. Alespoň mně to tak vyhovuje nejvíc

Minulý týden jsem takto dělala i sirup z máty.
Osvědčilo se mi plnit do 1.5l plastových lahví až po okraj, potom malinko lahev zmáčknout až tekutina vyteče a ihned uzavřít. V studeném špajzu vydrží do vánoc
2 příspěvky 4.6.15 22:16
@Zuzka1973 Dobře děkuji:) A při tom vaření…tak na mírnou teplotu dokud se asi jen nerozpustí cukr, že? Díky za rady:)))
268 příspěvků 4.6.15 14:27
Ja delam z mnohem vic kvetu. Klidne 60, at to ma chut. je to pak krasne vonavy a uzasne dobr. mam to dycky ve sklepe, ve studenu.
@Xmissi Já nechávám v kuchyni ve stínu, prostě: ani teplo, ani moc chladno - hlavně ne do lednice…
Pokojová teplota zcela dobře postačí
2 příspěvky 4.6.15 10:29
Ahoj:) Prosím Vás při luhování květů je jedno kde to budu mít nebo záleží na tom, zda to má být raději v chladnu? Poprvé to jdu zkoušet tak snad moje otázka není až moc trapná
Raději vím vše:) Děkuji předem
za radu:)
Příspěvek upraven 04.06.15 v 10:31
Místo kyseliny citronové dávám řádně vymačkané citrony, je to aromatičtější a řekla bych i příjemnější.
Byl moc dobrej taky jsem ho dělala
1 příspěvek 1.6.14 17:14
Udělal jsem sirup podle receptu.byl výborný a vydržel až do dubna…už mám nachystáno na letošní…vynikající recept…
Já už ffčil piju jen živou vodu, nebo vodovodu
Ledviny mám v richtigu a játra tvrdnou asi
spíše tou živou vodou, než mykotoxinem… 
Dříve, když se mi semtam stalo něco podobného, tak jsem sirup nechal v klidu a když plísní postižená lahev přišla na řadu, pinzetou jsem ten „kožený špuntík“ vylovil a basta
Celá druhá várka tohoto úžasného sirupu odtekla kanalizací… Demižon jsem vypařila, hotovou šťávu uskladnila v chladném sklepě, leč..nestačilo.. Objevila se na povrchu plíseň..
Brečím jako želva..
Sirup jsem lila do celé lahve vody a přidávala čerstvou mátu ze záhonu, celou velkou snítku.. Mám po dobrotě..
Kvetou bezinky…jsem ráda, že jsem Tvůj recept našla.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
A hotovo, teď jsem nalila do lahví a jsme připraveni na nachlazení s průduškami.
Všem pěkný večer Jana
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Právě jsme se vrátili s pidilidima z procházky a natrhali bezinkové květy jdu hned připravovat tento sirup pro sebe a kamarádku.
Nezapomeňte na něj, je čas! Díky Pampeliško za receptík i když ho dělám jako Lydie- nevadí, chtěla jsem ho zároveň připomenout. Ahojte Jana.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja mám len sprchový kút…
Niekedy som vodu prevárala a nechala schladiť, ale som zistila, že to nie je nevyhnutné…
Príjemný deň!
A.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
už mám naložený. Já ale nejdříve vodu ohřeju, potom nechám v horké rozpustit cukr a nechám zchladnout. Potom teprve naliju na květy. Přidám šťávu z jednoho citronu a 2 bio citrony nakrájené na kolečka a asi 2 čl kyseliny citronové. Nechám trochu déle než 24 hodin luhovat. Květy neperu, jenom otřepu, aby tam nebyla žádná zvířátka. Přelévám přes čistou punčochu. Dělala jsem v loni želé, myslím, že jsem to k nějakému receptu napsala. Bylo velmi dobré.
Dámy, dejte si asi 10 květů do 1/2 litru mléka, nechte je tam alespoň 12 hodin, potom přelijte a mléko dejte do koupele. Ne jenom, že máte voňavou koupel, budete mít i krásnou pokožku:-)
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Nezabudnite si spraviť…
tak hlásím, že při poměru 2,5l vody 2,5kg cukru a 7dkg kyseliny mi to sice chutnalo, ale lahev která se nevešla do lednice to - ač převařená, nepřežila… Včera jsem na hladině objevila plíseň. Tak jedině halt vyklidit lednici před výrobou.
já si taky myslím, že se po tom zapráší, a alergici - zatím - zaplaťpánbůh nikdo nejsme, tak můžeme cokoli…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja to držím v chladničke, ako som už spomenula, jednu dávku minieme asi za 2 týždne, strašne nám to chutí. Alergici na peľ - pyl by to ale asi nemali piť. Pred rokmi som to raz vysterilizovala v 7 dcl pohároch (kvôli trvanlivosti) a stratilo to tú typickú arómu…
tak já to taky nemíním skladovat do Vánoc, ale aby se mi půlka flašky nezkazila, než ji dopotřebujeme. Stejně polovinu dávky rozdám po rodině. Ale ten poměr 2,5kg na 80g se mi zdá chuťově přijatelný…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja mám recept na 2,5 kg cukru a 2,5 litrov vody a 80 g kyseliny (8 dkg), robím každý rok a iba na rýchlu spotrebu…
Tak nevim, přidala jsem tam postupně kyseliny na 7-8 dkg, a přijde mi to kyselé až až, škrábe to skoro v krku. Možná přidělám půllitr bez kyseliny a smíchám to. Dík. Tedy doufám, že to snížené množství nebude mít nějaký fatální vliv na trvanlivost…
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Já jsem tento sirup dělala a jako vždy ne přesně podle receptu. Podle rec. na pampeliškový med jsem vyluhovávala a vařila s oloupaným citronem a kys. citr. potom přidávala jen podle chuti. Musím říct, že pro oslazení a ovonění čaje je tento medosirup výtečný.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Jiny recept na podobnou stavu, tam je te kyseliny prece jenom min: http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
Prosím, kolik tam té kyseliny patří, ať to můžu dodělat… Nerada bych to zkazila.
Teď , když sirup chladím před stáčením do lahví, jsem si teprve všimla, že je tam 10 dkg a ne 10 g kyseliny citronové… Dala jsem tam tedy desetinu množství a nebo je v receptu chybka - nemám zkušenosti, ale v ostatních výrobcích z bezinek je většinou lžička, ale zas je tam míň cukru. Tak jak je to, mám tam kyselinu přidat? Dík.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Keďže je sezóna bezového kvetu, práve včera som pripravila tento sirup.
Je báječný!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja ho nepreváram, držím v chladničke. Raz som sterilizovala a nebolo to ono.
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Tento sirup také dělám,jen v něm povařím pár nakrájených citronu,scedím,přidám kyselinu citronovou a naplním lahvičky.Vyvařené citrony dám do skleničky se širším hrdlem a zaliji zbylým sirupem.V zimě mám ráda čaj s kouskem tohoto citronu,ochutí a zároveň osladí.Výborné
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Mám taky recept na tento sirup, je téměř stejný, jen tam dávám víc kyseliny citronové. Můžu doporučit je opravdu moc dobrý!