Recept Babiččina šípková marmeláda

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Babiččina šípková marmeláda

Postup

Vyzrálé šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do kastrolu, zalijeme vodou a zvolna vaříme, až šípky změknou. Měkké šípky prolisujeme, ale odpad ještě ředíme vodou, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme. Aby šípková marmeláda lépe rosolovala, nahradíme asi čtvrtinou nebo polovinou umletých plodů jablkovým protlakem. Dříve se šípková marmeláda připravovala tak, že se z plodu pracně vyškrabovala dužina. Chloupky ze šípků se však při tepelném zpracování rozvaří, a tak tato zdlouhavá práce není nutná. Lze používat jako léčebný prostředek proti chřipce a prevenci proti nachlazení a infekci.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty

Nahlásit recept

  • 07.10.03 vloženo
  • 64253x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg šípků
  • 200 – 300 g pískového cukru
  • 1/2 balíčku želírovacího prostředku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Babiččina šípková marmeláda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Babiččina šípková marmeláda

casino
4491 příspěvků 28.9.10 22:02

Díky za resuscitaci snad ještě letos aktuálního receptu :-) …a komentáře jsou také poučné, díky.

Merlinit
1 příspěvek 28.9.10 21:32

Před lety jsem našla recept na marmošku, který nevyžadoval zdlouhavé a otravné čištění šípků od jadérek a osinek- šípky se rozvaří celé, rozmačkají a pasírují se přes cedník. Jadérka předpis doporučoval neřešit, neb zůstanou v cedníku, osinky též neřešit, neb se rozvaří. Jsem přirozeně líná, takže jsem sympatický recept vyzkoušela..... světe div se, je to tak. :-)

Labužník alex.d02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Ja se chystam delat sipkovou omacku, ale dost se bojim tech chloupku. Prijde mi totiz divne, ze v nekterych receptech se cisti a v jinych ne. Tady je uvedeno, ze se rozvari, ale to se driv nerozvarily ?????

Labužník Katchenka02
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Dík, za odpoveď…veľmi mi to pomohlo, pockam do prvych mrazov a potom sa pustim do varenia marmelady

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Po prvních mrazech

Labužník Katchenka02
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Kedy je najlepšie zbierať šípky na marmeládu. (malo by byť už po prvých mrazoch alebo ich treba zbierať ešte pred prvými mrazmi??)

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Tuto výbornou marmeládu se mi zdařilo udělat úplně jinak než se má.. Nejdříve jsem hromadu šípků s jablky uvařila ve vodě tak jak byly, tzn. šípky se štopkama i s bubákama. Jen jabka jsem vykrájela, protože byla padaná. Pak teprve jsem ve všech receptech zjistila, že se to mělo předem odšťopkovat a odbubákovat. Navíc jsem po uvaření přišla na to, že semínka vevnitř těchto červnených plodů jsou příšerně tvrdá. Očistit už to dodatečně nešlo, rozbrblávalo se to v ruce. Přes cedník i plátýnko nebyla valná šance dobrat se úspěchu. A teď co s tím? Přece to nevyhodím. Dopadlo to bezva. Povařené šípky s jabkama jsem narvala do Passiermaschine po babičce a točila rukojetí a tím pasírovala a pasírovala a vznikl nádherný hladký a hustý protlak bez známky nějakých smetíček z bubáků, jak jsem se původně bála. Jediný odpad byly ty pecičky, tak nevim, kam se ty štopky a bubáky poděly, ale nejsou v tom ani na chuť ani na vzhled znát. Už tento vzniklý protlak nebylo třeba zahušťovat žádným želírovacím přípravkem, jen zlehka dosladit, nahřát a nakydat do sklenic. Tak to příště nebudu dělat jinak, je to mnohem méně pracné než šípek po šípku předem očišťovat. A já jich měla asi čtyři kila.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz