Recept Babiččina šípková marmeláda

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Babiččina šípková marmeláda

Postup

Vyzrálé šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do kastrolu, zalijeme vodou a zvolna vaříme, až šípky změknou. Měkké šípky prolisujeme, ale odpad ještě ředíme vodou, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme. Aby šípková marmeláda lépe rosolovala, nahradíme asi čtvrtinou nebo polovinou umletých plodů jablkovým protlakem. Dříve se šípková marmeláda připravovala tak, že se z plodu pracně vyškrabovala dužina. Chloupky ze šípků se však při tepelném zpracování rozvaří, a tak tato zdlouhavá práce není nutná. Lze používat jako léčebný prostředek proti chřipce a prevenci proti nachlazení a infekci.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty

Nahlásit recept

  • 07.10.03 vloženo
  • 64925x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg šípků
  • 200 – 300 g pískového cukru
  • 1/2 balíčku želírovacího prostředku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Babiččina šípková marmeláda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Babiččina šípková marmeláda

casino
4496 příspěvků 28.9.10 22:02

Díky za resuscitaci snad ještě letos aktuálního receptu :-) …a komentáře jsou také poučné, díky.

Merlinit
1 příspěvek 28.9.10 21:32

Před lety jsem našla recept na marmošku, který nevyžadoval zdlouhavé a otravné čištění šípků od jadérek a osinek- šípky se rozvaří celé, rozmačkají a pasírují se přes cedník. Jadérka předpis doporučoval neřešit, neb zůstanou v cedníku, osinky též neřešit, neb se rozvaří. Jsem přirozeně líná, takže jsem sympatický recept vyzkoušela..... světe div se, je to tak. :-)

Labužník alex.d02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Ja se chystam delat sipkovou omacku, ale dost se bojim tech chloupku. Prijde mi totiz divne, ze v nekterych receptech se cisti a v jinych ne. Tady je uvedeno, ze se rozvari, ale to se driv nerozvarily ?????

Labužník Katchenka02
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Dík, za odpoveď…veľmi mi to pomohlo, pockam do prvych mrazov a potom sa pustim do varenia marmelady

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Po prvních mrazech

Labužník Katchenka02
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Kedy je najlepšie zbierať šípky na marmeládu. (malo by byť už po prvých mrazoch alebo ich treba zbierať ešte pred prvými mrazmi??)

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Babiččina šípková marmeláda

Tuto výbornou marmeládu se mi zdařilo udělat úplně jinak než se má.. Nejdříve jsem hromadu šípků s jablky uvařila ve vodě tak jak byly, tzn. šípky se štopkama i s bubákama. Jen jabka jsem vykrájela, protože byla padaná. Pak teprve jsem ve všech receptech zjistila, že se to mělo předem odšťopkovat a odbubákovat. Navíc jsem po uvaření přišla na to, že semínka vevnitř těchto červnených plodů jsou příšerně tvrdá. Očistit už to dodatečně nešlo, rozbrblávalo se to v ruce. Přes cedník i plátýnko nebyla valná šance dobrat se úspěchu. A teď co s tím? Přece to nevyhodím. Dopadlo to bezva. Povařené šípky s jabkama jsem narvala do Passiermaschine po babičce a točila rukojetí a tím pasírovala a pasírovala a vznikl nádherný hladký a hustý protlak bez známky nějakých smetíček z bubáků, jak jsem se původně bála. Jediný odpad byly ty pecičky, tak nevim, kam se ty štopky a bubáky poděly, ale nejsou v tom ani na chuť ani na vzhled znát. Už tento vzniklý protlak nebylo třeba zahušťovat žádným želírovacím přípravkem, jen zlehka dosladit, nahřát a nakydat do sklenic. Tak to příště nebudu dělat jinak, je to mnohem méně pracné než šípek po šípku předem očišťovat. A já jich měla asi čtyři kila.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Cibulačka Cibulačka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz