Recept Babiččina šípková marmeláda
Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Vyzrálé šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do kastrolu, zalijeme vodou a zvolna vaříme, až šípky změknou. Měkké šípky prolisujeme, ale odpad ještě ředíme vodou, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme. Aby šípková marmeláda lépe rosolovala, nahradíme asi čtvrtinou nebo polovinou umletých plodů jablkovým protlakem. Dříve se šípková marmeláda připravovala tak, že se z plodu pracně vyškrabovala dužina. Chloupky ze šípků se však při tepelném zpracování rozvaří, a tak tato zdlouhavá práce není nutná. Lze používat jako léčebný prostředek proti chřipce a prevenci proti nachlazení a infekci.
Recept je z kategorií: Léčivé recepty
- 07.10.03 vloženo
- 70876x zobrazeno
Ingredience
- 1 kg šípků
- 200 – 300 g pískového cukru
- 1/2 balíčku želírovacího prostředku
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Babiččina šípková marmeláda
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Babiččina šípková marmeláda
Díky za resuscitaci snad ještě letos aktuálního receptu
…a komentáře jsou také
poučné, díky.
1 příspěvek 28.9.10 21:32
Před lety jsem našla recept na marmošku, který nevyžadoval zdlouhavé a otravné čištění šípků od jadérek a osinek- šípky se rozvaří celé, rozmačkají a pasírují se přes cedník. Jadérka předpis doporučoval neřešit, neb zůstanou v cedníku, osinky též neřešit, neb se rozvaří. Jsem přirozeně líná, takže jsem sympatický recept vyzkoušela..... světe div se, je to tak.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Ja se chystam delat sipkovou omacku, ale dost se bojim tech chloupku. Prijde mi totiz divne, ze v nekterych receptech se cisti a v jinych ne. Tady je uvedeno, ze se rozvari, ale to se driv nerozvarily ?????
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Dík, za odpoveď…veľmi mi to pomohlo, pockam do prvych mrazov a potom sa pustim do varenia marmelady
Po prvních mrazech
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Kedy je najlepšie zbierať šípky na marmeládu. (malo by byť už po prvých mrazoch alebo ich treba zbierať ešte pred prvými mrazmi??)
Tuto výbornou marmeládu se mi zdařilo udělat úplně jinak než se má.. Nejdříve jsem hromadu šípků s jablky uvařila ve vodě tak jak byly, tzn. šípky se štopkama i s bubákama. Jen jabka jsem vykrájela, protože byla padaná. Pak teprve jsem ve všech receptech zjistila, že se to mělo předem odšťopkovat a odbubákovat. Navíc jsem po uvaření přišla na to, že semínka vevnitř těchto červnených plodů jsou příšerně tvrdá. Očistit už to dodatečně nešlo, rozbrblávalo se to v ruce. Přes cedník i plátýnko nebyla valná šance dobrat se úspěchu. A teď co s tím? Přece to nevyhodím. Dopadlo to bezva. Povařené šípky s jabkama jsem narvala do Passiermaschine po babičce a točila rukojetí a tím pasírovala a pasírovala a vznikl nádherný hladký a hustý protlak bez známky nějakých smetíček z bubáků, jak jsem se původně bála. Jediný odpad byly ty pecičky, tak nevim, kam se ty štopky a bubáky poděly, ale nejsou v tom ani na chuť ani na vzhled znát. Už tento vzniklý protlak nebylo třeba zahušťovat žádným želírovacím přípravkem, jen zlehka dosladit, nahřát a nakydat do sklenic. Tak to příště nebudu dělat jinak, je to mnohem méně pracné než šípek po šípku předem očišťovat. A já jich měla asi čtyři kila.