Recept Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná v rozmar

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná v rozmar

Postup

Srnčí hřbet očistíme, nakrájíme filátka, která osolíme, opepříme, a ořez odložíme stranou na omáčku. Kořenovou zeleninu pokrájíme, dáme do horkého oleje a zprudka orestujeme. Přidáme přírodní cukr, kořenovou zeleninu opečeme, přidáme ořez z masa, zastříkneme červeným vínem, zalijeme vodou a necháme „táhnout“ asi 3 hodiny. Poté vývar přecedíme do hrnce, přidáme drcené šípky a demi-glace. Svaříme podle potřeby a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Malé hrušky oloupeme a zbavíme jádřince. Připravíme várku z hruškového a pomerančového džusu v poměru 1:1 se špetkou šafránu a hrušky v ní pozvolna povaříme. Potom je vyjmeme a potřeme rozmarýnovým karamelem (pokud nemáme, postačí snítka rozmarýnu a karamel) a grilujeme na grilu. Malé uvařené brambůrky předpečeme, obalíme do plátků slaniny a opečeme v troubě při teplotě 250 °C dozlatova. Malinové pyré svaříme s cukrem, zchladíme a všleháme ořechový olej. Foie gras osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a opečeme na střední teplotě dozlatova. A pak už jen aranžujeme na talíř, obrázek je k dispozici :o) Autorkou receptu je šéfkuchařka Stanislava Marková.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 31.12.06 vloženo
  • 12261x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod 50 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2000 g srnčího karé s kostí
  • 100 g foie gras
  • ořez a kosti ze srnčího na vývar
  • 40 g drcených sušených šípků
  • 300 ml "demi-glace":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16269
  • 200 ml červeného suchého vína
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • sůl, pepř dle chuti
  • 4 malé hrušky
  • hruškový džus
  • pomerančový džus (tolik, aby byly hrušky ponořené)
  • špetka šafránu
  • 400 ml rozmarýnového karamelu
  • 320 g menších brambor
  • 100 g anglické slaniny
  • 400 ml ořechového oleje
  • 500 ml malinového pyré
  • 100 g přírodního cukru
  • trocha hladké mouky

Doporučená příloha

  • francouzské červené víno Gigondas

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná v rozmar

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
midla
266 příspěvků 23.04.10 19:25
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Tak raději zpátky k tomu vínku. U nás letí, letěl a ještě dlouho poletí bílé -Sauvignon, pěkně kopřivový :D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.04.10 01:00
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Jolanko :-), málokdo ví, málokdo si uvědomí a uvědomuje, že abychom mohli vidět do budoucnosti, musíme tím více se ohlížet do minulosti :-) hezký den .-) D.

di
2451 příspěvků 23.04.10 00:53
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Klaaarko (mmch. taky fajn nick), asi nečetli oldsofta: http://muj.labuznik.com/denicek.php?… ;-)

klaaarka
222 příspěvků 23.04.10 00:18
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

To jo.......................................... ale................................. zase mají ................................ spoustu....................... teček............................

ester
288 příspěvků 22.04.10 23:29
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Jolanko............mně vůbec nedošlo,že jde o výňatek z knihy....................myslela jsem,že jsi se tak pěkně na Esme „rozohnila“................takže ty moje reakce jsou dost mimo mísu..............:-)

jolana
5066 příspěvků 22.04.10 21:57
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Kecale, som sa zasmiala popravde a zaroven podivila az som zabudla pripisat, …su to dopisy Alexandra Velkeho, syrsky stary preklad zo staroveku z este starsieho prekladu armenskeho…

Di, to nevadi (myslim tym mne)..pekny den :)

di
2451 příspěvků 22.04.10 21:36
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Jolano, třeba se jenom Kecal snažil pochopit, kam jste svou poznámkou mířila a proč - a jakou souvislost má s tímto receptem? Přiznám se bez mučení, asi jsem nedovtipná, ale mě nic nenapadlo.

jolana
5066 příspěvků 22.04.10 21:31
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Kecale, ja za to nemozem ze az tam mi pamat siaha..spocital si to dobre preboha?!… :D :)

..polemika, pokorit, emoce,..hmm, take slova na iny uhol pohladu v malinkatych komentoch o inych uhloch pohladu, kde ma kazdy z jeho uhlu pohladu vlastne pravdu..

Pekny den :)

Kecal
126 příspěvků 22.04.10 19:56
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Vase polemika je tedy zalozena na spise starem temer dva a pul tisice let, ktery nechcete presne urcit, o lidech s jejichz kulturou nemame nic spolecneho, z nehoz citujete emoce a nikoliv fakta, a to vse v ocekavani ze Vas oponent uhadne o co Vam vlastne jde, a pokori se Vasemu nazoru?

jolana
5066 příspěvků 22.04.10 07:27
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

hmm, je mi luto, nemozem posluzit..su to stare spisy zo 4.st.pr.n.l ..tyka sa to..no hadaj ;)

Kecal
126 příspěvků 22.04.10 06:04
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

>>>vynatok reci jedneho obycajneho cloviecika
Odkaz prosim.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.04.10 03:40
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

No tak nevím, mám v tom nějaký zmatek … kdo tedy spal v té knihovně?

ester
288 příspěvků 21.04.10 22:55
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Tak teď nevím......jestli to myslíš s válčením vážně.......tím,že mrkáš......
tak asi nebudeš žádná pojídačka lidí :-))
Ale z jakýhokoliv mocenskýho uskupení snad můžeš „vylézt“.....jsi-li tam dobrovolně

Jolanko, jak píšeš.......hlad nemám..............................ale nákup je taky cesta za jídlem.................:-))))

jolana
5066 příspěvků 21.04.10 21:07
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

ester, co ti ja viem?!.. ked tak kukam na ten svet odzadu dopredu a naopak vysledok je ten isty a o tom istom, len zamienky ci nalepky sa sem tam vymenia ;-)) ..no ano, keby sme nevalcili, tak by sme sa navzajom asi pojedli ;-) ..to vies, ono vojny maju aspon ake take pravidla ktore sme nuteni tym silnejsim a mocnejsim dodrziavat …;-) jj,,tuzba po lepsom zivote je silna a mocna a zaludok je bez dna…to mi pripomenulo ze som hladna, tak idem daco zohnat pod zub ..:)

ester
288 příspěvků 21.04.10 19:40
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

A na konci mi chybí smajlík :)............................protože jsem ráda,že tu jsme a že ne všichni jsou takoví blázni aby zotročovali,bídačili a válčili a jánevímcoještěvšechno..................

ester
288 příspěvků 21.04.10 19:27
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Buraci.mně třeba přijdou ty příspěvky moc zajímavý.....to,co píšeš................ že je dobrý jít po příčině(takže k majiteli drůbežarny)..s tím maximálně souhlasím .jen se obávám..že pokud je v některých zemích tomu nastaven celý systém.......
takže jestli je poptávka po husí paštice................tak se vždy najde cesta,jak tuto poptávku uspokojit…teda pokud už to není přímo nelegální......................:-)

Jolanko,jak to myslíš,že jsou dějiny o jednom a tom jistém................................
přece to snad není jen o válkách a zotročování........................to už bysme tu snad ani nebyli.........................

buraci
1136 příspěvků 21.04.10 18:29
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Di, mně spíš šlo o to, že u foie gras jsou lidé z různých organizací na ochranu zvířat schopni vymlátit obchod, kde je prodávají, ale že by někdo šel a dal pár facek majiteli drůbežárny, která mu stojí málem za barákem, o tom jsem neslyšela.

di
2451 příspěvků 21.04.10 18:13
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

P.S. To ovšem nic nemění na tom, že recept vypadá velice inspirativně a až budu mít patřičné suroviny (bez některých), velice ráda jej vyzkouším.

di
2451 příspěvků 21.04.10 17:59
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

No, musím se přiznat, že poslední příspěvky v této diskusi už moc nechápu, hlavně nechápu, jak souvisejí s původním receptem nebo s tím, že steatóza (což je tuším podklad „přípravy“ foie gras) je docela nepříjemná lapálie, nejen u zvířat, ale i u lidí.
Buraci - protestují nejen salónní ochránci zvířat, ale dokonce i odborníci (Sdružení amerických veterinárních lékařů a Vědecký výbor EU pro zdraví a pohodu zvířat): http://en.wikipedia.org/…_controversy

buraci
1136 příspěvků 21.04.10 17:42
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Jolanko, tleskám a souhlasím.

Jinak si myslím, že tato debata by měla být vedena mimo mísu. Recept je krásný a nic podobného si nezaslouží. Kdo nechce jíst foie gras, ať je nejí, ono to při té ceně není zas nic tak těžkého;-) Salónní ochránci zvířat se nadále mohou realizovat pod rybami (mohou rozebírat kruté metody současného rybolovu a vyhubení dříve běžných ryb), pod kuřaty, pod čuníky… Nebo to není tak zajímavé jako těch pár hus (pár ve srovnání s průmyslovou výrobou potravin) na francouzských farmách? Prostě řešíte tu vrzající dveře a přitom vám barák padá na hlavu.

jolana
5066 příspěvků 21.04.10 16:52
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Esme, cpou?! zasa to je uhol pohladu…snad z biedy ?!..tak ako my sme sa oddavno nacpali tam kde tiez nepatrime..asi..
Ked uz, napadol ma maly vynatok reci jedneho obycajneho cloviecika k jedemu nasmu velkemu europanovi..
Chvalite sa co vsetko ste si pomanili, ze ste si podmanili Asiu, Afriku..zahubili ste vsak slnecne svetlo, pretoze zo zbranou v ruke podmanujete.
Ziarive a zlatosnosne rieky ste nechali chude a bez farby. Z Nilu ste vypili tolko vody, ze klesol jeho tok.Ukazali ste ako sa plavit cez ocean a pysnite sa tym , ze vase prezvykajuce tvare prinasaju hlad kam len pridete , vsetko ulupite, vyrabujete a nenechavate ludi zit slobodne ich sposobom ale robite z nich otrokov. Nesudite spravodlivo, nechate svojich sudcov menit zakony ako sa vam to hodi. Mnoho hovorite o tom ako to ma byt, ale malo z toho robite. Za mudreho povazujete len vyrecneho, lebo cela vasa mudrost spociva v hbitosti jazyka a cela vasa mudrost sidli v ustach. Hromadite , tuzite na hroboch inych po velkych domoch. Pijete a jete za dvoch. Vasa ziadostivost hromadit nie je nikdy nasytena..
Ty velky podmanitel cisar , prekonaj nepriatela ktoreho mas vo vlastnom tele a nebudes mat ziadneho ani mimo neho. Ty vsak bojujes s nami ako s nepriatelom, okradas, zabijas, zotrocujes,ponizujes, odsudzujes, bedacis, a hyckas si tych vlastnych vnutri…

Ludske dejiny su stale o tom istom ;-)) a clovek sa ne(z)meni/l..
Pekny den :)

esmeralda
4813 příspěvků 21.04.10 08:04
Re: Srnčí filet s foie gras - Martine,

definitivně nesouhlasím.
Obřízka je potřebná asi jako operace slepého střeva.
Hygienicky přínosná? Nikoliv. Jako se chlapci naučí mýt se za ušima, naučí se mýt i jinde. V teplých krajích se raději osprchujeme dvakrát i vícekrát za den.
Nebolestivá? Určitě jsi tuto operaci neviděl. Není to pěkný pohled a mimina řvou jako když je na nože bere. Každá i sebemenší operace nese risk nákazy a jiných komplikací.
V Austrálii to bohužel ještě protizákonné není, ale většina doktorů odmítá tento zákrok provádět a Royal Australasian College of Physicians je proti.

Ivo, je-li to potřebné ze zdravotního hlediska, asi se nedá nic dělat. Jako se nevyhneš appendektomii když je nutná.

Jolano, nechci se tě dotknout , ale jak se na náš způsob života dívají lidé kteří stále žijí několik set let nazpět je mi lhostejné.
Nikdy se nepřestanu divit proč, když žijí v takovém ideálním světě, se cpou do zemí jako je například Austrálie, Amerika a mnoho evropských států.

Di, Pimm’s dorazil a zase odešel. Tady to byla přímo extáze před 40 lety. Na to jsi moc mladá.

mjam
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.04.10 07:23
Vykrmená (= tučná) játra

Husy jsou původně tažní ptáci. Zůstanou dva, tři týdny ve vzduchu, letí bez přestávky. Čerpají energii z tuku, který je v játrech. To znamená, že husa na podzim pudově vyhledává potravu, po které jí játra narostou, zvětší se a ztuční. Během dlouhého letu se tuk spotřebuje a játra se zmenší na původní velikost. To je přírodní zjev.

Když se husa vykrmuje šiškami a pod., tak je to více méně v souladu s přirozeným průběhem. Ale domácí husa neodletí, játra se jí zvětší nadměrně a už se nezmenší. Proč taky, clověk-vykrmovač ji sní.

Krmení hus kvůli vytvoření nadměrně velkých, vlastně nemocných jater, ptákům nevadí. Je to podpora (sta)tisíce let staré nezbytnosti. Vzpomínám si, že naše vánoční husa se nedočkavě vrhala na šišky a hltala je jako kdyby neustále trpěla hladem. Přitom jich dostala nejméně třikrát denně plnou mísu.

K trápení zvířat dochází až v nynější době, kdy se krmení provádí automaticky. Do chřtánu se zavede roura, do které se pístem vysokým tlakem vpravuje preparovaná potrava za účelem vykrmení jater. Často se stane, že píst či roura protrhne chřtán, vole nebo i žaludek. Pták zajde za nepopsatelných bolestí.

Bohužel - komerční aspekt krmení hus a kachen je „důležitější“ než etický. Každý musí sám rozhodnout, zda si foie gras koupí nebo ne. Protestem na papíru se svět nezmění.

jolana
5066 příspěvků 20.04.10 21:50
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Martine, ani ja som nikdy nejedla foie gras. Len jatra husacie domace. Vtedy to bolo dedinnske jedlo a ked som povedala ze najprazdniny su past husky, tak sa vela ludi zhore nosa na mna divalo…ako sa doba meni, dnes mat selsky dvorek a chalupu a chovat daco a pozivat foie gras je zasa o dacom inom..;-)

Len malinku poznamocku na zamyslenie k tomu barbarstvu..napadlo uz niekoho ako sa ludia, kde sa to robi divaju na nas?! ..nemozeme sa povysovat (a zaroven inych ponizovat) a odsudzovat daco, ked o tom vieme tak strasne malo, zvacsa teatralny nadpis!…to nie je obhajoba prosim, nezamienat!…

martin_etzl
280 příspěvků 20.04.10 20:42
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Taky mám odpor k trápení zvířat, asi i proto, že moje babička necpala husy, ale háčkovala krajky frivolitky. Možná má na svědomí, že jsem frivolní :). Foie gras jsem nikdy neochutnal, možná jsem o něco přišel, ale netrápí mě to.
Když jde o slepice, asi největší štěstí mají ty Ivy slípky, které se s ní honí z dvorka na dvorke, ale my ostatní slepičí nechovatelé už dnes seženeme vajíčka od slepic žijících na podestýlce. Vyšší cena nás aspoň přiměje hlídat si cholesterol.
A poznámka k receptu - musí být úžasný i když se pužijí normální kuřecí nebo kachní játra, ale je to práce na celý jeden volný den.
Obřízku nezatracujte. Dnes je nebolestivá a hygienicky přínosná. V teplých krajích nezbytná, českým pánům by zajisté prospěla, ve Spojených Státech patří k projevům tělesné kultury. U žen je to barbarství, za něž by se mělo věšet.

di
2451 příspěvků 20.04.10 18:12
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Omluva - příspěvek z 11:08 je pro Ivu, ten z 11:11 pro Esme.

di
2451 příspěvků 20.04.10 18:11
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Chardonnay už je snad (díky Bohu) na sestupu (vůbec mi nechutná, docela jsem se té módě divila), u Lambrusca to asi ještě chvilku potrvá. Pimm's ještě podle všeho nedorazil.

di
2451 příspěvků 20.04.10 18:08
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Myslím si, že trápená je, samozřejmě.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.10 17:04
Re: trápení zvířátek....

di, myslíš, že taková slepice zavřená v drůběžárně v kleci a krmená přesně odměřenou dávkou směsi, aby snesla denně 1 vejce, není trápená? Nikdy jsem si nemyslela, že je slepice tak inteligentní, hravá a poťouchlá. Stačí, když se objevím za oknem a už hrabavky vědí, že ten kus dvorka, kam vlezly, je můj a okamžitě mizí na ten svůj. Takhle si hrajeme každý den a občas se i proběhneme. :-D

Esme, bohužel je někdy obřízka nutná z medicínského hlediska. Ovšem ženskou obřízku považuji též za barbarství.

esmeralda
4813 příspěvků 20.04.10 10:04
Re: I já se připojuji do řad proti trápení zvířátek....

…i lidí. Jsem definitivně i např. proti obřízce. Je to barbarský zvyk který do tohoto století nepatří. I moje babička krmila husy ale nezacházela do extrémů které se praktikují dnes.

Nemohu nesouhlasit s Di. Ona ta husí játra zase takový zázrak nejsou.
I jídlo podléhá módě.
Jistě jsme si všichni protrpěli éru Chardonnay, Lambrusco, Pimm's atd…
A jestli si představuji nějak peklo, tak tam budou servírovat lososa.
Proti gustu žádný dišputát, někomu to chutná, ale hodně lidí to má „rádo“ protože to je moderní.
Ono servírovat na party Pâté vás postaví o hodně výše na společenský žebříček, než když hostům nabídnete obyčejnou paštiku.
Ale čas zase všechno napraví.

sveva
751 příspěvků 20.04.10 08:16
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Di máš pravdu a Francouzi začínají mít problémy s jejich způsobem vykrmování hus, je to týrání. Filmáty jsou šokující a věřte, že jsou daleko od vzpomínek Jolany. Ráda jím dobré pochoutky, ale bez této se obejdu.
Zdravím

di
2451 příspěvků 20.04.10 06:51
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

No, přiznám se Vám, že se mi opravdu příčí tento „klasický“ způsob násilného výkrmu hus na tato tučná játra, i když vím, že byl po dlouhá léta tradiční, moje prababičky, babičky i pratetičky taky takhle husy krmily. Připadne mi to jako týrání zvířat, navíc ta játra moc dobrá nejsou.
P.S. Vím, že u klasických kmenových Labužníků jsem tímto skončila, ale nezlobte se, mám určité meze. Asi nejsem správný Labužník, ale trápení zvířat mi dooprady vadí.

jolana
5066 příspěvků 19.04.10 17:05
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Casino, to sme vsetci bez rozdielu, nielan francuzi…to mas ako s kecupom, kazdy je proti a vsetci ho mame radi (cest vynimkam) ;-))
Husky sme mali. Okrem toho ze som ich pasla, perie sklbala, do perin ho parala po veceroch , sa husky aj vykrmovali. Babka chytila , husku milu zavrela do kosiarky prutenej (dala dve nad seba) . Takze huska len vystrcila hlavu aby sa z misky napila. A kazdy den ju vykrmovala. Vzala milu husku, pevne zovrela medzi stehna a pchala do gagora dobroty… na tie pecienky v masti zaliate nikdy nezabudnem anii na tie obklady s husacou mastou na hrud, ked sme kaslali. Chudak husky…ale ked taka huska ci gunarisko ustipne, tak ho na tanieri vidite inac…;-)

casino
4488 příspěvků 19.04.10 16:42
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

…někde jsem četl, že 70 % Francouzů je proti vykrmování hus …jinde zase, že 80 % Francouzů si na Vánoce dopřává husí játra …asi neumím počítat …asi jsou Francouzi pěkní farizejové :-()

alena45
588 příspěvků 19.04.10 15:06
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

moja stará mama to tiež robila a stále aj iní na Slovensku tiež „ťopajú“ husi. Teda zavádzajú im do krku niečo ako lievik a tade im tlačia kukuricu.

gmp
1603 příspěvků 19.04.10 14:42
Vážený Marcu Gavie,

moje teta – jihočeská selka - neměla ponětí o složitosti husího zažívání. Prostě zahnala husu do chlívka a tam ji krmila šiškami. Chytila husu za krk , otevřela zobák a cpala do ní šišky i 5× denně. Prostě krmná husa na krmniku. Vy v Římě jste měli s husama jinak, ale my prostí středoevropané jsme si na hlídání zvolili psy a husám jsme holt určili jiný osud.
Přemnožili se nám tu plši – nechceš si nějakého nadít, třeba menším plšíkem lískovým
Miloš

Apicius
1 příspěvek 19.04.10 07:01
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen, získaná překrmováním a omezením pohybu ptáka. Foie gras jsou považována v západní Evropě za delikatesu, pocházejí z Francie, kde je chráněn způsob výroby i konzumace jako národní kulturní památka, ovšem existují místa, kde je tato pochoutka zakázána, např. Chicago ([1]). Jiné země jen zakazují výrobu „foie gras“ na svých územích.

Při produkci „foie gras“ je ptákům zavedena několikrát denně do volete či přímo žaludku sonda, kterou je jim vpravena krmná směs, předvařená kukuřice, v množství větším, než je potřebná denní nutriční dávka pro daný druh ptáka a tím jsou játra zpracovávající energeticky bohatou krev opouštějící zažívací trakt vrátnicovým oběhem nucena k podstatně větší práci, ke zvětšení objemu. Jaterní parenchym (tkáň) pod tíhou energetické bohatosti stravy, neustálého překrmování, degeneruje a je nahrazována tukovou tkání, játra tak získávají svoji charakteristickou žlutorůžovou barvu. Pro dosažení větší účinnosti krmení bývají ptáci omezeni v pohybu jak malým životním prostorem, tak zakopáváním větší části těla do země.
(wiki)
Propagaci, přípravu a konzumaci jíde s Foie Gras lze v extrémní poloze považovat až za neetickou zhovadilost, podobně jako v případě vajec a masa Karet či mletého nosorožčího rohu.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

kecam, hrusku mame! Ale nalozenou v hruskovici!!
Foie gras neni pastika. Fotku taky muzu poslat. Jsou to cerstva TUČNÁ jatra, cena za 1 kg 28 euro. Ty uz mame snedeny. Pak mame jeste poloduseny jatra a to bych se musela jit podivat do lednice.(az tam pujdu, tak kouknu)
Ovsem jakoby pastika se taky prodavaji, ale to uz maji v nazvu ruzne dodatky atd.

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Bali, že se nestydíš. Nemít doma ani hrušku a malinu. Přitom recept tak jednoduchý. Já to mám horší s tím FO I E GRAS. U nás to prodávali před vánocema byl na tom stejný nápis, bylo to v jakési vaničce a stálo to cca 150 korun českých. Mohu to doložit fotkou !!! Ani vedoucí v uniformě TESCO nevěděla co to je ! Podle slovníku je to paštika. Jsem na tom tak mizerně , že bych tu paštiku neuměl ani obalenou v mouce upéci do zlatova. Což teprve malé uvařené předpečené brambůrky obalit do plátků slaniny. Stydím se !

Eja
3861 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

Toaste, vypadá to skvěle - předpokládám, že srnčí filátka rovněž grilujeme, nějak to z postupu vypadlo.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srnčí filet s foie gras na šípkové omáčce, hruška gratinovaná

TOASTE!!! Ty nas teda pokousis! Z techto surovin nemame doma jen hrusku, sipky a maliny!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Jahodový pohár Jahodový pohár
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz