Recept Croquembouche [krokánbuš]

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Croquembouche [krokánbuš]

Úvod

„Krokánbuš“ znamená „křupe v ústech“ a přesně vyjadřuje, oč se jedná. Obecně se tím rozumějí drobné kousky pečiva, potažené páleným cukrem Zde jde o pyšnou pyramidu z kuliček plněných krémem, máčených v karamelu a opředených jemným cukrovým závojem. Tento mistrovský kousek můžeme přirovnat k Šípkové Růžence cukrářského umění, neboť co byl v pohádce zámek zarostlý trnitými růžemi, je u tohoto dezertu cukrový závoj utkaný z karamelových nití.

Postup

Podle předpisu na odpalované těsto si připravíme odvážené přísady. V dostatečně velkém hrnci přivedeme do varu osolenou vodu. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme najednou mouku. Mícháme na středním ohni, až se vytvoří hrouda. Těsto po všech stranách ještě dvě minuty odpalujeme a poté jej přendáme do studené mísy. Za stálého hnětení ručním šlehačem přidáváme jedno vejce po druhém. Další vejce přidáme, až když je zatřeno předchozí. Plech vymastíme máslem, posypeme moukou nebo postříkáme vodou. Těstovou hmotu naplníme do stříkacího pytlíku. Pečivo stříkáme hladkou trubičkou na plech ve velikosti vlašského ořechu (vytváříme tzv. profiteroles=profitrol). Pečeme 12-15 minut v elektrické troubě vyhřáté na 200° C. Přísady na křehké těsto odvážíme a zavčas vychladíme. Mouku prosijeme do kopičky na vál. Lžící uděláme v kopičce jamku. Do ní nasypeme cukr. Dále do ní rozklepneme vejce. Dobře vychlazené máslo posekáme na kousky. Kousky másla rozložíme na mouku. Všechny přísady důkladně prosekáme nožem. Vzniklé žmolky rukama rychle uhněteme. Z těsta uděláme hroudu, zabalíme ji do fólie a dáme chladit. Pečící dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou (můžeme použít i pečící prstenec, případně pomocí prstence vykrojit dortový plát, který přeneseme na vymaštěný a moukou vysypaný plech). Hroudu z těsta lehce poprášíme moukou a ještě jednou prohněteme. Na moukou posypaném vále vyválíme tenký, zhruba 0,3 cm silný plát, který přeneseme do dortové formy. Pečeme zhruba 10 minut v troubě předehřáté na 220° C. Ušleháme tuhou šlehačku s vanilkovým cukrem a polévkovou lžící cukru. Do připravených kuliček prorazíme trubičkou ve dně otvor, který naplníme šlehačkou. 10 polévkových lžic cukru (cca 150 g) rozpustíme ve 4 polévkových lžicích vody. Při vysoké teplotě svaříme a mícháme, až se veškerá voda odpaří. Když se cukr začne přepalovat a zlátnout, zmírníme oheň. Tak se rychle začne zabarvovat a hnědnout od světlého odstínu až po tmavý. Na cukrový závoj má mít karamel zlatohnědou barvu. Plněné kuličky vždy z poloviny máčíme v karamelu. Na plátu z křehkého těsta z nich stavíme pyramidu (*nesmíme se jich dotknout prstem - karamel je rozpálený!*). Karamel, pokud je potřeba, ještě nahřejeme, a vidličkou vytahujeme nitě a pyramidu tímto cukrovým závojem opředeme. *Poznámka:* Na výrobu tohoto dezertu slouží formy, ale zdali jsou i u nás k dostání...nemám zdání...nechávám to na ostatních labužníkách.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 03.04.04 vloženo
  • 59291x zobrazeno

Ingredience

Odpalované těsto: (příprava 20-25 minut; pečení 12-15 minut; teplota 200° C; chladnutí 15-20 minut)

  • *Nářadí:*
  • hrnec na vaření
  • dřevěná vařečka
  • mísa na tření
  • ruční šlehač
  • stříkací pytlík
  • štětec na potření (*mašlovačka, peroutka*)
  • pečící plech
  • *Přísady:*
  • 1/4 l vody
  • 1/2 ČL soli
  • 100 g másla
  • 150 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 4 vejce

Křehké těsto: (příprava: 10-15 minut; předchlazení: 30 minut; pečení: 10-15 minut; teplota 220° C)

  • *Nářadí:*
  • sítko
  • lžíce
  • velký nůž
  • pečící plech nebo dortový prstenec či dortová forma (o průměru 22 cm)
  • štětec na vytření plechu (*mašlovačka, peroutka*)
  • vál a váleček
  • drátěná podložka
  • *Přísady:*
  • 50 g cukru
  • 100 g másla
  • 150 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 vejce

Další přísady do krokánbuše:

  • 1/2 l smetany ke šlehání
  • 1 sáček pravého vanilkového cukru
  • 1 PL cukru

Na karamel:

  • 150 g cukru
  • 4 PL vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Dana Trojáčková 10.10.14 21:19

Recept super a velice chutný jen nechápu jak udělat ty vlásky tak, aby se nerozplynuly jako pára ned hrncem.Zkoušela jsem jak s octa tak i normálně ve vodě vařený cukr vlásky šli nádherně oboje dvoje moučník vypadal jako nějaké hnízdo nádhera a po dvou třech hodinách vlasy nikde mužete mi někdo poradit_?

Odkaz na uvaření

jaga13 23.02.12 21:11

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

jaga13 22.02.12 16:53

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

pxtulka 28.07.11 11:43

pekla jsem to jako překvapení k narozeninám a mělo to výborný efekt. Nepekla jsem ani tu základnu z křehkého těsta a lepila jsem to přímo na talíř. Bylo to výborné

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Croquembouche [krokánbuš]

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.12 12:41
a ted se ukazte ! :-)
2905
753 příspěvků 26.02.12 07:01

Poděkování za rady i užitečné odkazy :kytka:
Dando, o vaření cukru s octem jsem slyšela, prý se má ještě neutralizovat sodou, ale nevím v jakém poměru, jestli víš, poraď prosím.
Wolfg radí vařit sirup, vyzkouším, sirup mám.
Jaguško i pxtulko, velmi zdařilá dílka, moc líbí.
Popis zápasu s karamelem jsem prožívala hlasitě, vím jak vytahování vlásků utahá a kuchyň lepí. Moc se mi líbí vytahování pomoci dvou vidliček, jsem zatím u vlny, věřím na vlásky taky dojde. :mavam:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.02.12 20:50

Alis, ano, 10 deka a 1 deci :-)

jaga13
399 příspěvků 23.02.12 23:12
ano

ty vlasy chutnají jako cukrová vata, jenom nejsou tak heboučké…ale zase na druhou stranu nevlhnou tak rychle jako vata…
Wolfgu, já jsem toho octu dala jenom pár kapek do, už z části, zkaramelizovaného cukru, ty nitky byly trošku pružnější než bez něj…
no udělat nitky není tak těžké, horší donutit je, aby se vinuly esteticky kol pečiva ;)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.02.12 22:21
kurňa Jago,

že by ses dala ještě na výrobu cukrové vaty? :roll:

Wolfg
584 příspěvků 23.02.12 22:08

V receptu „sirupy a toppingy“ je postup, kterak přeměnit běžnou sacharózu na směs fruktózy s glukózou za pomoci kyseliny. Pokud dáte ocet do cukru a budete vařit, neptejte se mě jak, ale dvanáctiuhlíkový cukr se rozpadne na šestiuhlíkové, jakých dělá příroda celé hory. Mají poněkud vyšší sladivost, ale spalné teplo stejné, tedy ne že po něm zázračně zhubnete, ale tělo s nimi nakládá jaksi přirozeněji. Mají také odlišné technologické vlastnosti, třeba lépe vážou ostatní suroviny. Mandlová hmota například, s fruktózou se nedrobí.
Nenapadám nápady rozumějte, rád bych, aby se vám vedlo a nenechali jste v kuchyni zdraví i části údů. Protože kdo si dnes troufne na croque-en-bouche, že?
Pokud ale odpařujete ocet, ve skutečnosti kyselina zůstává a jeho objem se zmenšuje. Tedy výsledná kyselost nebude právě nízká.
Ausgerechnet cukrové vlasy neumím, tedy ještě jsem nezkoušel, leč když přišla drobotina, umíchal jsem karamel a jen tak lžící na pečpapír motal z pramínku nevelké tvary, abych je zapíchl do zmrzliny. Dětem se líbilo sladké a chroupavé nic, možná i proto, že se něco podobného koupit nedá.

Zkusil bych na kilo cukru těch 400 ml vody a 3 g kyseliny, zahřívat až do karamelova, tedy odpaření tekutiny a pak vzhůru na kadeřnické výtvory. Kurňa, nemá to náhodou nějakou spojitost s cukrovou vatou?

anickav
2904 příspěvků 23.02.12 21:52
jaga13,

sledujem tvoje karamelové aktivity a máš môj hlboký obdiv!

Alis
2617 příspěvků 23.02.12 21:33

Holky, jsem úplně blbá a karamelem, vlasama nepolíbená… Dokážu pochopit pár mililitrů octa, co karamel na chvíli umravní…

Ale Dando na 100 g cukru 100 mililitrů octa? Fakt je to správně? Čučím jako z jara :-)

Casino, jsem blbec na druhou, co je invertní cukr?

Minulý týden tu byla zajímavá diskuze, ale než jsem se stačila zeptat, Tereza ji smazala, škoda… taky pro mě zajímavé dotazy…

Dostali jsme se do zajímavé fyzikální situace - piš rychleji, než Tereza smaže :D

Příspěvek upraven 23.02.12 v 21:34

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.02.12 21:22

Vytrvalost pry prinasi ruze a nekomu krokanbus :-) Myslim, ze ten je chutnejsi, jago super!! Mas bobrika krokanbusaka :dance:

jaga13
399 příspěvků 23.02.12 21:17
druhý a poslední pokus

…hádejte od čeho máme celý byt?
kam se podíváš a na co chytneš tam sladko…opravdu jen pro vyjímečné příležitosti :kytka:

jaga13
399 příspěvků 23.02.12 07:22
děkuji všem

:) Dandi, už včera jsem přidala při opětovném rozpouštění karamelu pár kapek malinového octa a pracovalo se líp, vlásky byly pružnější a krásně lesklé…ale chybí mi alespoň ještě dvě ruce, počkám na pomocníka :mavam:
P.S. snad se nikoho nedotknu, trénovací hotový „větrníčky“ teď mají v akci v Kaufl. 1ks/cca 1,–Kč…

casino
4488 příspěvků 23.02.12 00:20

Jj, to by mohlo fungovat… je to vlastně invertní cukr (či sirup) :palec:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.02.12 23:53

jago :potlesk: , Slavíková ví o karamelu úplně všechno a určitě jsem ji kdysi viděla i jak karamel vytahuje a tvoří umělecký skvost, snad taky na Barrandově.

Jesli budeš mít ještě chuť experimentovat, zkus 100g cukru krupice a 100ml octa, na malém ohni asi 20 minut vař do konzistence hustšího sirupu, nech zchladnou aby (ty používáš vidličku) se na ní karamel udržel nabalený a stékal táhlým pramínkem, můžeš dělat vlasy, na kuželu spirály, různé ozdoby, po vychladnutí zase trošku přihřát, pomalu, aby se moc nezbarvil. Je to jen cvik :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.02.12 21:07

Jago..nádhera!! :palec:
Myslím, že bys měla trénovat velmi usilovně.. wydra to 16. června 2012 určitě ocení… ;-) :lol:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.02.12 20:35

jago, mas muj respekt, uplne vidim, kde vsude ty sladky vlasy mas :- ).

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.02.12 17:16

No teda Jagoooooo !? :potlesk: :potlesk: :potlesk: :palec:

jaga13
399 příspěvků 22.02.12 16:50
takový malinký

pokus o karamelové vlasy, profiterolky jsou kupované…
od karamelu mám doma všechny vidličky, celý sporák, nejkrásnější vlákna se tvořila cestou mezi kastrolkem a talířem s kouličkami…
Dando hodně dobrý odkaz na Mirku Slavíkovou jsi poslala, použila jsem obyčejný cukr, rozpouštěla postupně, bez míchání a fakt to byl zatím nejhladší karamel :mavam:
zatím jsem vařila karamel 2×, poprve jsem si myslela, že zůstane dlouho tekutý vložím-li kastrůlek s právě hotovým, zlatým karamelem do hrnce s vařící vodou, jakože horká vodní lázeň :roll: došlo k prudké reakci, vařící voda začala šíleně bublat a karamel bleskově ztuhl :( …takže jsem jej rozvařila s lžící horké vody, přidala kousek másla a získala supr hmotu na splepení profiterolek do pyramidky
no a druhý kastrůlek s karamelem udržovaným v tekutém stavu na plotýnce, jsem použila na ty vlákýnka…pomocí dvou vidliček, jak je ukázáno na některém z videí od Glamy…
za největší zradu považuji, že když už se podaří vyrobit vlasy a jakž takž je namotám na pyramidu, v momentě, kdy chci oddálit vidličky, zvedá se celá namotaná paráda… :zed:
jdu zkoušet dál :mavam:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.12 18:30

Snad někomu pomůže - http://www.barrandov.tv/…roquembouche :-)

sveva
751 příspěvků 20.02.12 12:24

Těm nitím se pěkně říká andělské vlasy. Myslím, že profesionálové nepotřebují pomůcky, také soutěže jsou právě o této zručnosti. Někdy si ti méně zruční pomohou tak, že věž rozdělí na patra, přidají menší základny. Ale není povinný jen tvar věže …
Důležité je upéct choux (nebo bigné) den předem, aby patřičně vyschly. Naplněné choux, tedy profiterolky, se dají výborně skladovat v mrazáku, ale ne pro toto použití, zase z důvodu vlhkosti.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.12 00:52

Dando, to řekla Aliiis, že se vyndá, já jen shrnula :D
Ale vážně.
Několikrát jsem viděla přípravu v hotelu..ale…mrkla, okoukla, zapomněla.
Vím ale, že je plnili dovnitř a prokapávali karamelem, aby to drželo pohromadě. A bylo to plné, ne duté. Wolfg píše, že se forma vymaže mandlovým olejem.
To by mohlo být, ne?
Takže při skládání na formu by se to takhle snad vyřešit dalo taky. Snad..
Když to na formě ztvrdne, mohlo by to jít zvednout.. karamel docela drží :-)
Spíš si nedovedu představit, že by tam ta forma zůstala..a třeba na rautu zůstala stát na stole ozobaná.. A přilepené kuličky na formě odtrhávat..nevím, to se mi moc nezdá..ale tohle vážně nevím..
Podívej na ta videa, jsou moc zajímavá :-) Hlavně ty nádherné nitě :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 23:48

Glamo, popsala jsi postup lepení : v prvním bodu bych doplnila, že nejdříve se strana, která má být ven a tvořit hladkou plochu, omočí v karamelu a nechá ztuhnout na alobalu nebo pečícím papíru. Ale není to nutné, jen naoko vypadá profesionálně a také víc křupe :-)

Ve druhém bodu si neumím představit, jak formu sundáš, pokud na ni profiterolky nalepíš.

Fotky forem, které jsou pod receptem nejsou na plnění zevnitř, ani jsem nikdy neviděla tuto přípravu, ale neviděla jsem všechno a gastronomie se rozvíjí :-)

Pyramidu jsme dělávali před 30 lety, když bylo potřeba se vytáhnout něčím neobvyklým a ohromit :-), v době kdy o internetu se nám mohlo tak leda zdát a o formách taktéž :-), taky jsme dělali velikonoční vejce - nafouknutý balonek omotaný alobalem a různé jiné :-)

Profiterolky dnes plním (jednou za čas se nechám ukecat) současně do každé např. trochu vanilkového citronového nebo pomerančového krému + šlehačku a čokoládový krém, který doplním šlehačkou ochucenou pomerančovou esencí, je to báječné :-)

Když se nás sejde víc, tak plním různými slanými náplněmi a skládám, poprvé to bylo překvapení, všichni čekali na kafe :-)

A Glamo, máš pravdu, 4 není vhodná pro začátečníka, ale kuchařem, cukrářem se člověk musí narodit a pak to není velký problém napoprvé :-)

casino
4488 příspěvků 19.02.12 21:13

„..jde o co nejpřesnější a objektivní informace…“
Jj, samo jsem rádo, že jste si to uvědomila :)
Howgh :)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 20:23

casino.. 8) nejde přece o ego..jde o co nejpřesnější a objektivní informace o croquenbouche.. ;-)
A vo tom to je.. ;-) :-)

casino
4488 příspěvků 19.02.12 20:03
:potlesk: :)

(fuj, to sem si voddech :) Sem měl strach, že zase budu nucen „dmýchat“, jak teď krásně začala rejpání nazývati Tereza) :mrgreen:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 19:48

Casino, určitě ano..kdybych nepřehodnotila, nedávala bych sem ty odkazy na profi skládání croquenbouche z You tube a dělala bych mrtvého brouka.
Ale, to se nestalo, jak vidno..

Tedy opravuji ještě písemně:

„Aby si někdo nemyslel, že se kovová forma jen plácne na podklad a oblepí kuličkami.. Kuličky se skládají i dovnitř formy a pak vyklopí..“,
Způsobů je více:
1. Profiterolky se karamelem lepí na sebe bez formy, nebo s částečnou pomocí formy (hlavně v začátku skládání) Hladkosti stěn je dosaženo tak, že se skládají vypouklou stranou dovnitř a dnem ven.
2. Profiterolky se lepí na sebe a na formu - vypouklou stranou ven a hladkým dnem na formu. Po složení se forma vyjme.
3. Profiterolky se skládají dovniř formy a poté vyklopí.
event další, o kterých nevím…
A všechno se pak ozdobí karamelem.

Je to takto dostatečně výstižné? :-)

casino
4488 příspěvků 19.02.12 19:23

glama, píšete:
„Aby si někdo nemyslel, že se kovová forma plácne na podklad a oblepí kuličkami.. Kuličky se skládají dovnitř formy a pak vyklopí..“
glama, nemáte také dojem, že čas toto vaše plácnutí diametrálně přehodnotit se pomalu nachyluje… :think:

Alis
2617 příspěvků 19.02.12 17:15

Casino, už chápu :-)

Říkala jsem to dobře, je to logické :-)

Wydro, u nás o pár dní později, připojuji se :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 16:32
Výběrové řízení na svatební Croquembouche
glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 12:50
How to make a Croquenbouche

1. skládání http://www.youtube.com/watch?…
2. včetně těsta a krásné nitě! http://www.youtube.com/watch?…
3. skládání bez formy http://www.youtube.com/watch?…
4. skládání s formou http://www.youtube.com/watch?…
5 skládání do formy a hladkého tvaru http://www.youtube.com/watch?…

A prémie pro nevěsty

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 12:11

Alis, podívej tady…
dole v komentářích jsou také obrázky.
Zajímavý článek a foto skládání bez formy

Příspěvek upraven 19.02.12 v 12:14

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 11:54

Jooo…ok, s tím vytaženým trychtýřem bych souhlasit mohla
Ano, to je tedy taky způsob. Já viděla vždycky plnit.
A v cukrárně jsem viděla vždycky vícero cukrářů - myslím hotelové velké cukrárny. Tenhle dezert se na všední den nedělá a na akce musí být personálu víc, tedy i cukrářů. V tom by problém nebyl.
Přesto bych řekla, že trychtýře plnění bude asi častější u těch hodně velkých, už jenom podle těch hladkých stěn, ty by při nalepování asi tak rovné a hladké nebyly. A taky je toho pak víc na snězení a lépe to drží, nemusí se tolik slepovat, když slepování by zase mohlo dělat neplechy při loupání :-)

Příspěvek upraven 19.02.12 v 12:29

casino
4488 příspěvků 19.02.12 11:38

Ba ne, glama, nezkouším… :)
Cukráři povětšinou pracují sólo… …takže ten „trychtýř“ by mu někdo musel držet…, nebo by ho musel nějak rafinovaně vybalancovat na špici :think: Proč by tam tedy už z výroby nebyla základna (hihi, šampuska :oops:

Alis, už rozumíte? ;)

Alis
2617 příspěvků 19.02.12 11:30

Co jsem zažila, lepí se to (pokud máte formu) zvenku, po zaschnutí se forma vyndá. Je to duté, je to kužel, uprostřed prázdný. Proč by jinak byl potřeba kužel? Pak by se to na sebe naskládalo, ne?

Ale možná má někdo jiné zkušenosti…

Tomu, co píšete, Casino, trychtýř a pod. vůbec nerozumím… to je přece jedno, jestli s formou nebo bez formy, ale základna vždy nejširší, ne???????

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 11:18

Casino…vy mě zkoušíte… když se cokoli ve tvaru V Vyklopí, pak základna je placatá, široká a dole..a špička je špičatá a nahoře…

Myslíte, že croc. který se podává někde na rautu se ozobává zvenčí a následně zůstane na rautovém stole ozobaná kovová forma??? :roll: Víte, jak by to příšerně vypadalo???

Ty formy se vyskládají uvnitř a vyplní kuličkami! Není to duté! Naopak je to plné.
Pak se vyklopí na podložku a omotá karamelem. A lidé chodí a loupají jak Mařenka s Jeníčkem Jaze perníček.

casino
4488 příspěvků 19.02.12 11:06
Podpůrná konstrukce

Ba ne, glama, máte pravdu jen z části… :)
Ano, wolfg popisuje vkládání DO formy…
Profíci se obejdou i bez formy… a taktéž většina z nás by si pro jedno použití ony nerezové kužely asi nepořizovala a lepili bychom to jako vlašťovka hnízdo :)
Ta nerezová udělátka pod receptem se „polepují“ ZVONKAJŠKU
Pokud by tomu tak nebylo, tak by základnu měla na špičce a stála by vzhůru nohama (hihi, jako trychtýř v pracocní poloze, nebo jako, dámy neprominou, šampuska u obvoďáka :mrgreen:

Edit:
udělátka nemělY ale mělA… opraveno :oops:

Příspěvek upraven 19.02.12 v 11:10

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 11:05

Jago, to je krásný :-)

Askja..pokud chceš tento dezert udělat a netroufáš si na něj, můžeš si pomoci a koupit něco hotové.
Vím, že se někde prodávají hotové profiterolky, plněné šlehačkovým krémem. Jedla jsem je a byly moc dobré.
Nebo si můžeš koupit profiterolky prázdné, sama je naplnit a sama vyskládat.
Seženeš je třeba tady
S těmi zkušenost nemám, ale možná budou stejné, jako ty výše ;-)
A třeba tě to potom chytne a příště už si croquenbouche uděláš celý sama :-)

jaga13
399 příspěvků 19.02.12 10:37
tahle by to zvládla
glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 09:54

Když se tu píše o podpůrné konstrukci..
Aby si někdo nemyslel, že se kovová forma plácne na podklad a oblepí kuličkami.. Kuličky se skládají dovnitř formy a pak vyklopí..
Stejně, jako to píše Wolfg tady a tady je i obrázek, jak to vypadá zevnitř

Jak byla pyramida vyskládána se pozná podle povrchu. Ty z formy mají povrch úplně hladký a rovný. Ty vysoké by bez formy asi nešly, u malých, nízkých není potřeba.

2905
753 příspěvků 19.02.12 03:17

Moc hezký moučník, obdiv všem, kdo má trpělivost si „hrát“. Mám občas možnost ulomit si hotový od profíků. Plněné kuličky můj ústní otvor neocení, ale co fascinuje, je závoj z cukru. Ať dělám co dělám, nedostanu se vidličkou dál, než co je vidět na obrázku od LittleKatty. Nitky tenké jako vlásek se nedaří. Vařím karamel, zkouším, žádný pokrok. Prosím znalejší, poraďte fígl. Cukrový závojíček bych využila na jiné mlsání…

Příspěvek upraven 26.02.12 v 06:12

casino
4488 příspěvků 19.02.12 02:16

No, co je to 1 až 10 :?: :think:
Pro někoho je krupičná kaše (nebo vejce na hniličko) 1, pro jiného 7, a další připálí i čaj :mrgreen:
Ještě před měsícem pro mě bylo pečení makronek 10 a dnes je to tak 3 :)

Vycházejme z toho, že Askia je začátečník a nechystá se hotoviti svatební „dort“ ;) ale spokojí se s něčím takovým, jako je na titulní foto u receptu (tedy i bez spodní placky a bez podpůrné konstrukce a alobalu /samozřejmě ten by musel být lesklou stranou nahoru, když už by byl použit/) :mrgreen:

Já bych to vzal podle Komenského:
Začal bych s větrníčky… Na třetím plechu už bude mít velikost v oku (či spíše v ruce, protože se bude řídit tlakem ruky na sáček s těstem a „pojede“ jako robot) a naučí se péci odpalované…
V náplni bych se pro začátek vyhnul krému z Creme patissiere a bigne plnil asi jen Chantily.
Pro mě osobně by byl problém ten karamel :oops: (udržovat tekutý a nespálit ho) takže bych asi profiterolky nelepil karamelem ale spíše roztavenou čokoládou (nebo skládal nasucho) a karamelovými nitěmi bych to jen na závěr okluntal… :think:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 00:46

ja bych ho prosila k narozeninam a bylo by mi uplne jedno jestli byl krivy, hlavne kdyby byl cely muj :-) V kulickach slehacka…hodne slehacky ! :potlesk:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 23:58

Dando..ta sedmička je míněna spíše za pracnost.
Není složitý, máš pravdu..ale..udělat odpalované těsto není pro začátečníka jednoduché (a Askja mi jako úplný začátečník připadá)..pak nastříkat a upéci profiterolky.. Pak další těsto na základnu.. Udělat dobře krém, naplnit, vyskládat.. A nakonec omotat karamelem..

Myslím, že pro zkušené na té čtyřce je, ale pro někoho, kdo nepeče běžně a nemá moc zkušeností to rozhodně náročné bude. Ale taky může vypadat takto a nebo takto 

Ten první je určitě mnohem jednodušší :-)

Každopádně bych nechtěla Askja odradit :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 23:36

Glamo, nesouhlasím :-)

Na stupnici bych ho ohodnotila 4, není to složitý moučník, je potřeba čas na naplnění, protože je lepší ho podávat ten samý den, bez výztužného kuželu bude skládání pracnější, kužel jde vyrobit doma z kartonu a alobalu, nejvíc práce dá omotání karamelovými nitěmi, to vyžaduje zkušenost.

Askja, pokud máš zkušenosti s odpalovaným těstem, tak tak půjde ráz na ráz :-)
Odpalované těsto peču na plechu s pečícím papírem, aby byly kuličky stejně velké je dobré si na papír předznačit pomocí malé formičky, trouba musí být silně zahřátá, plech s kuličkami před vložením pocákám studenou vodou, troubu během pečení neotvírat.
Místo podkladu z křehkého těsta lze skládat na rovnou podložku, nebo kupovaný koláčový korpus.

Celé dílo by nemělo zabrat víc jak dvě hodiny :-)
Ať se dílo podaří!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 23:06

Záleží, jakou výslednou úroveň si představuješ :-)
Pro někoho i mírně nepovedený bude ten nejkrásnější..
Každopádně to není nic úplně snadného, chce to mít nějaké zkušenosti s cukrařinou, nebo prostě talent a šikovné ruce.. a má-li se udělat opravdu výstavní, vyzkoušet si ho nejdřív nanečisto.
Já bych ho tipla tak na…cca..7..?
Každopádně je dost pracný :-)

Příspěvek upraven 18.02.12 v 23:06

Askja
1 příspěvek 18.02.12 22:59

Chtěla bych se zeptat kde by byl recept na stupnici v obtížnosti od 1-10 (1 je nejnižší a 10 nejvyšší) ?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.07.11 12:45

pxtulko, ty ses sikovna, krasne ! :potlesk:

pxtulka
1 příspěvek 28.07.11 11:43

pekla jsem to jako překvapení k narozeninám a mělo to výborný efekt. Nepekla jsem ani tu základnu z křehkého těsta a lepila jsem to přímo na talíř. Bylo to výborné

Anitta
521 příspěvků 23.05.11 19:25

Také bych si kousek „urvala“ mňam ! :-D

LittleKatty
1 příspěvek 23.05.11 14:46

Je to výborný dezert. Plnila jsem ho francouzským vanilkovým krémem. Ale mohli byste mi někdo poradit, jak se to servíruje/konzumuje? Některé kuličky šly sundat samy, ale hodně se mi jich roztrhlo a to pak není hezké.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.10.10 15:28
Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Ořechový koláč Ořechový koláč
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Jahodový pohár Jahodový pohár
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz