Recept Sušené šípky
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Zralé, červené šípky (nejlépe po prvním mrazíku) zbavíme okvětí a stopek. Celé, nevyškrábané, je sušíme v troubě na papíře dosti prudce (asi 200°C), aby doba sušení byla krátká (dlouhým sušením mizí vitanin C). Pozor, šípky ale nesmějí zhnědnout. Suché dáme do bavlněného pytlíku a nacháme nějaký čas doschnouti na suchém místě. Později je uložíme do uzavřené, papírové krabice a udržujeme v suchu. Používáme v zimě na výborně chutnající a zdravý čaj. Takto suším ¨Rosa Rugosa¨ každým rokem!
Recept je z kategorií: Konzervace
- 13.09.02 vloženo
- 35175x zobrazeno
Ingredience
- Množství šípků, jaké chcete.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku2.12.16 10:33
Doplňuji svoji přípravu:
Sbírám buď šípky přešlé mrazem, nebo jim dopřeji falešné přemrznutí
(jako se to dělá třeba i s rakytníky, aronií a pod.) - tj. po částech
nechám přejít mrazem v mrazáku, ale nemrazit - jen nechat omrznout…
Suším v sušičce a plata prohazuji, aby byla suché co nejdříve a ztratily
co nejméně prospěšných látek.
Čaj z nich jsem dříve dělala tak, jak je psáno v diskuzi: podrtit,
nechat přes noc louhovat zakryté a ráno zahřát, ale nevařit…
Ale od doby, co máme několik termosek různých velikostí (jezdíme často na
závody nebo na celodenní výlety), tak připravuji tak, že na termosku
stačí cca hrst sušených šípků, drtím je v sáčku paličkou či
válečkem) a zaliji převařenou vodou, která ale už nevře…
Zavíčkuji a na ráno připravuji večer, na večer ráno…
Nalévám přes sítko. Šípky použiji max. dvakrát, pak nemilosrdně vysypat
a dát nové.
Pozor - tento způsob se ale hodí jen na bylinné či ovocné čaje, ne na
černý - ten by se měl zavíčkovat až po vyjmutí sáčku.
Já takto připravuju jakýkoli ze sušeného ovoce: nebojte se použít třeba
jablka: na termosku opět hrst křížal, hřebíček, kousek ulomené
skořice…
Nebo sušené třešně, hrušky, švestky, rakytník… ba i rozinky,
brusinky… Co vás napadne… Mám vyzkoušené i sušené jahody - čaj
z nich je jemný, velmi příjemný (myslím ale plody, ne list - ten
používám také, ale jen z lesních jahod).
Jen u ovoce a bylinek nedoporučuji použít na dvojí zalití - ty vyhazuji na
kompost hned po vypití.
Takto připravené čaje netřeba ani sladit, ale kdo nerad neslazené - stačí
trocha medu…
Docela mi zachutnala kombinace šípků a květu černého bezu - je
zvláštní, jak krásně se umí prosadit obě tyto složky a nepřebíjí
jedna druhou (dávám cca 1:1).
Ještě dodatek vyčtený z netu: čaj z jadérek šípku prý funguje i jako diuretikum.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviDiskuse k receptu Sušené šípky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Sušené šípky
16 příspěvků 25.1.09 03:43
šípky suším při teplotě MAXIMÁLNĚ 80 stupnů-jinak se dost ztrácejí vitamíny.Já používám sušičku.
1075 příspěvků 26.6.03 11:38
Sipky lze susit na slunci nebo v troube. Pri priprave caje nechte susene plody ve vode nabobtnat a pote vse zahrejte zhruba na 70 st.C. Pozor pri vyssi teplote byste
se pripravili o cenne vitaminy.
Ja to delam tak, ze vecer pred spanim sipky operu a necham je namocene do rana, a rano je rozehreji a pak zcedim a opet je podruhe pouziji. Kdyz je sipku namocenych vetsi mnozstvi, nekdy je povarim i 3×. Caj ze sipku je moc dobry a neni potreba ho ani sladit a kdyz uz ano, tak nejlepe medem nebo sipkovym sirupem.
1075 příspěvků 25.1.09 03:43
Sipky sbirame ke konzumnim i lecebnym pouzitim. Jsou jednim z nejvydatnejsich a pritom nejdostupnejsich zdroju vitaminu C. Po dozrani v prubehu zari az rijna, sbirame sipky tak, ze je otrhavame bez stopek. Sber sipku je nejlepsi pred uplnym dozranim, protoze v teto dobe maji nejvic vitaminu C. Trhame je za slunneho, pekneho pocasi. K suseni pouzivame jen zdrave, dobre vyvinute plody. Odstranime z nich zbytky kalisnich platku. Susime ve slabe vrstve, nejlepe umelym teplem do 60 st.C. Pomalu ususene plody (susene napr.v pokojove teplote) ztraceji hodne vitaminu C. Pri vyssich teplotach nez 80 st.C sipky ztraci hodnotne vitaminy C, hnednou a casto se pripali. Spravne ususene maji mit cervenou barvu, ovocnou vuni a sladkokyselou chut. Dobre ususene sipky musime skladovat v uzavrenych nadobach na suchem a chladnem miste.
I pri dobrem skladovani klesa obsah vitaminu C, takze sipky starsi nez jeden rok jiz nemaji lecebny ucinek.
Nejznamejsim lecebnym prostredkem je sipkovy caj. Ma priznivy vliv na snizovani horecek, vykazuje mirny mocopudny a projimavy ucinek. Je vyborny pro kojici matky, pro namahave pracujici, ma posilujici ucinky. Odvar ze sipku pomaha prikrvacivosti dasni.
Pri pouzivani drcenych sipku bychom meli cedit pres huste sito, ale nejlepe pres tkaninu, abychom zabranili moznemu podrazdeni sliznice jemnymi chloupky.
Caj muzeme pit po cely rok dva az petkrat denne.
Clanek byl prevzat z knihy " Roste kolem nas", podle ktere ja kazdorocne a uspesne susim sipky.
Vítám! Recept mám ze staré kuchařské knihy. Tenkráte se neudávaly teploty a délka přípravy. Asi se předpokládalo, že podle knihy vaří zkušené kuchařky a kuchaři, což Ty zajisté jsi a také technologie, které dnes používáme, neexistovala! Mohu Ti však říct, že šípky suším při teplotě 200-210°C a nastavím troubu na pečení s cirkulací vzduchu. Plechem sem tam zatřepu, aby se šípky obracely. Šípky mám na plechu v jedné vrstvě. Délka sušení opravdu záleží na velikosti šípků a jak vlhké byly. Sušením šípky ztrácí vodu a smršťují se, tmavnou. Šípky nesmí být tuhé, tvrdé, gumové, ale pružné a poměrně měkké, ale při zmáčknutí, nesmí vypouštět šťávu. Nevím, zda-li jsem pomohla, ale opravdu za tím není nic složitého. Nejdůležitější snad je, že usušené šípky se musí skladovat v suchu, jinak by mohly plesnivět. Měj se!
Já třeba svou troubu znám, ale taky nevím jak se šípky suší, a ráda bych si je na zimu nasušila… Můžeš nám napsat aspoň přibližně? Já nevím, třeba 150 nebo 250C já opravdu nemám představu. Nerada bych to spálila… Děkuju moooc
))
Každý zná svoji troubu a ví, co to znamená ¨sušit dosti prudce¨. Délka sušení je závislá na velikosti plodů. Promiň, ale recept vysvětluje vše, co se musí vědět ke zdárnému usušení šípků!
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Prosim o vysvetleni, co je mineno pod pojmem „susime v troube dosti prudce“. Pri jake teplote a jak dlouho je nejlepe sipky susit?? Dekuji