Recept Kapr na černo - český recept z devatenáctého století Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kapra oškrábeme, na porce skrájíme a osolíme. Porce vaříme napotom v omáčce, kterou připravíme takto: Na dno rendlíku dáme cibuli na kolečka skrájenou, též petržel, celer a mrkev. To prolejeme sladkým pivem a sice dejme jen tolik piva, co by se porce potopily, pak čtvrt litru octa nepříliš ostrého, 6 lžíc strouhaného chleba, 6 lžíc strouhaného perníku, několik zrnek pepře, něco hřebíčku a nového koření, štyři ořechová jádra, šest sušených švestek, něco drobně skrájené kůry citronové, dvě kostky praženého a dvě kostky bílého cukru, něco soli, načež omáčku asi hodinu vaříme. Potom vložíme do ní kapra na porce skrájeného a vaříme je tak dlouho, až změkly. Omáčku napotom procedíme a zlepšíme chuť její červeným vínem. Tu a tam dávají do omáčky rybí krev, zavařené bezinky, mandle a zavařeninu šípkovou. K černé rybě přidávají někdy též moučné a i také krupičné knedlíčky. Velikého kapra vaříme asi hodinu, menšího uvaříme ovšem dříve. Převzato z malé knížky s názvam ¨Úprava ryb v kuchyni¨- knihovna českých hospodyněk a dívek.

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 12.02.03 vloženo
  • 21887x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kapr
  • cibule
  • petržel
  • celer
  • sladké pivo
  • jemný ocet ne moc ostrý
  • nastrouhaný chleba
  • nastrouhaný perník
  • celý pepř
  • hřebíček
  • nové koření
  • vlašká ořechová jádra
  • sušené švestky
  • citronová kůra
  • pražený cukr
  • sůl
  • červené víno
  • máte-li tak rybí krev
  • bezinky
  • mandle
  • šípkovou zavařeninu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jarda16 26.12.11 13:15

Dobrý den, včera jsem vyzkoušel recept …no, to bylo něco úžasného… omáčku jsem sice nevyráběl, zeleninu nepasíroval, přidal jsem na talíř jako přílohu, kapr byl na kousky (cca 6*6cm), hlavní příloha byla pohanka - krupky! (na oleji nadrobno nakrájená cibule a na minikostičky anglická slanina, pak pohanka, chvíli opražit, zlehka osolit, přidat 1,5násobek vařící vody, cca 8 minut pod pokličkou dusit - jako rýže), trochu zeleniny na talíř jako obloha… bašta.

Diskuse k receptu Kapr na černo - český recept z devatenáctého století

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3854 příspěvků 26.12.11 14:05

Jardo, ta příloha mi přijde geniální, úplně to vidím před sebou.S variantou nepasírované omáčky …velmi zajímavé.
Já jsem své koketování s prastarými recepty ukončila před několika lety - strávila jsem v kuchyni celý den s kaprem načerno a namodro ( + smažená klasika)a velkého uznání jsem se nedočkala. Chutnalo jenom mně…a poměr strávený čas v kuchyni/výsledný efekt nebyl úplně optimální :think:

jarda16
1 příspěvek 26.12.11 13:15

Dobrý den, včera jsem vyzkoušel recept …no, to bylo něco úžasného… omáčku jsem sice nevyráběl, zeleninu nepasíroval, přidal jsem na talíř jako přílohu, kapr byl na kousky (cca 6*6cm), hlavní příloha byla pohanka - krupky! (na oleji nadrobno nakrájená cibule a na minikostičky anglická slanina, pak pohanka, chvíli opražit, zlehka osolit, přidat 1,5násobek vařící vody, cca 8 minut pod pokličkou dusit - jako rýže), trochu zeleniny na talíř jako obloha… bašta.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz