Recept Kapr na černo - český recept z devatenáctého století Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kapra oškrábeme, na porce skrájíme a osolíme. Porce vaříme napotom v omáčce, kterou připravíme takto: Na dno rendlíku dáme cibuli na kolečka skrájenou, též petržel, celer a mrkev. To prolejeme sladkým pivem a sice dejme jen tolik piva, co by se porce potopily, pak čtvrt litru octa nepříliš ostrého, 6 lžíc strouhaného chleba, 6 lžíc strouhaného perníku, několik zrnek pepře, něco hřebíčku a nového koření, štyři ořechová jádra, šest sušených švestek, něco drobně skrájené kůry citronové, dvě kostky praženého a dvě kostky bílého cukru, něco soli, načež omáčku asi hodinu vaříme. Potom vložíme do ní kapra na porce skrájeného a vaříme je tak dlouho, až změkly. Omáčku napotom procedíme a zlepšíme chuť její červeným vínem. Tu a tam dávají do omáčky rybí krev, zavařené bezinky, mandle a zavařeninu šípkovou. K černé rybě přidávají někdy též moučné a i také krupičné knedlíčky. Velikého kapra vaříme asi hodinu, menšího uvaříme ovšem dříve. Převzato z malé knížky s názvam ¨Úprava ryb v kuchyni¨- knihovna českých hospodyněk a dívek.

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 12.02.03 vloženo
  • 22139x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kapr
  • cibule
  • petržel
  • celer
  • sladké pivo
  • jemný ocet ne moc ostrý
  • nastrouhaný chleba
  • nastrouhaný perník
  • celý pepř
  • hřebíček
  • nové koření
  • vlašká ořechová jádra
  • sušené švestky
  • citronová kůra
  • pražený cukr
  • sůl
  • červené víno
  • máte-li tak rybí krev
  • bezinky
  • mandle
  • šípkovou zavařeninu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jarda16 26.12.11 13:15

Dobrý den, včera jsem vyzkoušel recept …no, to bylo něco úžasného… omáčku jsem sice nevyráběl, zeleninu nepasíroval, přidal jsem na talíř jako přílohu, kapr byl na kousky (cca 6*6cm), hlavní příloha byla pohanka - krupky! (na oleji nadrobno nakrájená cibule a na minikostičky anglická slanina, pak pohanka, chvíli opražit, zlehka osolit, přidat 1,5násobek vařící vody, cca 8 minut pod pokličkou dusit - jako rýže), trochu zeleniny na talíř jako obloha… bašta.

Diskuse k receptu Kapr na černo - český recept z devatenáctého století

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kapr na černo - český recept z devatenáctého století

Eja
3862 příspěvků 26.12.11 14:05

Jardo, ta příloha mi přijde geniální, úplně to vidím před sebou.S variantou nepasírované omáčky …velmi zajímavé.
Já jsem své koketování s prastarými recepty ukončila před několika lety - strávila jsem v kuchyni celý den s kaprem načerno a namodro ( + smažená klasika)a velkého uznání jsem se nedočkala. Chutnalo jenom mně…a poměr strávený čas v kuchyni/výsledný efekt nebyl úplně optimální :think:

jarda16
1 příspěvek 26.12.11 13:15

Dobrý den, včera jsem vyzkoušel recept …no, to bylo něco úžasného… omáčku jsem sice nevyráběl, zeleninu nepasíroval, přidal jsem na talíř jako přílohu, kapr byl na kousky (cca 6*6cm), hlavní příloha byla pohanka - krupky! (na oleji nadrobno nakrájená cibule a na minikostičky anglická slanina, pak pohanka, chvíli opražit, zlehka osolit, přidat 1,5násobek vařící vody, cca 8 minut pod pokličkou dusit - jako rýže), trochu zeleniny na talíř jako obloha… bašta.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz