Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Postupů na výrobu zelňačky je asi jako druhů zelí. Oblíbenou polévku připravujeme na orestované cibulce, ke které přidáme na kousky nakrájenou klobásu, eventuelně bůček, přidáme brambory na kostičky, opepříme, osolíme, okmínujeme, přilijeme vodu či lák ze zelí a provaříme. Nakonec zahustíme jíškou, nejlépe ze sádla, houskou, strouhaným bramborem nebo jen dušeným zelím.
Jinou variantou je vařit zelí v láku, dokořenit kmínem, paprikou, solí, pepřem, dolít vodou či vývarem, nakonec v této směsi rozmíchat mouku a šlehačku nebo mléko. Provaříme a hotovou, odstavenou zelňačku nakonec zjemníme máslem. Kdo má rád kyselé pokrmy, může přidat i ocet.
Oživit zelňačku můžeme fazolemi, houbami, masovými knedlíčky, vejci, sýrem, petrželkou, bobkovým listem, novým kořením apod.