Recept Staročeská zelňačka s domácím zelím a klobáskou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Staročeská zelňačka s domácím zelím a klobáskou

Úvod

Zelňačka je má nejoblíbenější polévka a miluji ji na tisíce způsobů. Tuto jsem vařila z čistě domácích surovin ze statku a musím přiznat, že lepší jsem snad ještě nejedla :)

Postup

Na sádle orestujeme nasekanou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou klobásku, mletou červenou papriku, kmín, kysané zelí i s nálevem a chvíli restujeme. Podlejeme vodou a dusíme, dokud zelí nezměkne.

Brambory nakrájíme a v osolené vodě vaříme zvlášť, aby se na nich neutvořila tvrdá kůrka. Mezitím si namočíme houby a párkrát je propereme, aby pustily typickou tmavou barvu. Brambory i houby přidáme k zelí a chvíli ještě povaříme, dochutíme cukrem, solí a pepřem a nakonec pro zvýraznění chuti přidáme kopr.

Kdo má rád hustší polévky, může zahustit trochou mouky a ještě krátce provařit, já mouku do jídla přidávám jen vyjímečně.

Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.05.13 vloženo
  • 6602x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • Sklenice kysaného domácího zelí
  • Domácí nebo staročeská klobáska
  • Cibule
  • Brambory
  • Pravé sušené hříbky
  • Sádlo
  • Mletá červená paprika
  • Kmín
  • Sůl
  • Špetka cukru
  • Čerstvý barevný pepř
  • Kopr
  • Zakysaná smetana

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

BarbaraP 08.05.13 02:03

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Staročeská zelňačka s domácím zelím a klobáskou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
BarbaraP
27 příspěvků 11.05.13 16:08

Děkuji, jsem ze stejného časového pásma, akorát bohužel pracuji často v noci, proto jsem jako sova :D Ano s těmi bramborami jsem to myslela přesně tak, že je lepší je vařit zvlášť, protože v kyselé vodě zůstanou na povrchu tvrdší, asi jsem to špatně napsala, ale doufala jsem, že to všichni pochopí :oops: :D

 
Ačraj
697 příspěvků 11.05.13 10:36

Ano, "tlustá bábo, píšeš to dobře, správně se má zelí vařit zvlášť, neboť brambory se zelím se hůře uvaří. Já někdy dám vařit brambory a když jsou téměř uvařené, tak přidám zelí a jen krátce povařím, ať v něm zůstanou ty vitamíny. :mavam:

Příspěvek upraven 11.05.13 v 10:37

 
tlustá bába
1202 příspěvků 11.05.13 09:29

Originál se cení!
Prosím Tě, z jakého časového pásma jsi? Ožíváš, když jdu spát. A která z vás dvou je ta pravá? Jasně cítím, že pod kamenem mi bude líp. I když si taky takhle dávám tužku, ale abych ji pořád nemusela hledat. Jednou jsem tam měla tři, protože jsem zapomněla, kam jsem dala ty předchozí. Je to beznadějný! :lol:
:mavam:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 11.05.13 09:16

Brambora, vložená do kyselého prostředí takové vlastnosti jeví. Není to sice doslova tvrdá kůrka… jakoby se né a né uvařit… Dá se toho využít, když máš hodně moučnaté brambory, které se rozvařují - stačí přidat pár kapek citrónu nebo octa.
Ale to byl asi vtípek, ne? A vůl se chytne a poučuje. Odpusť. Mazat nebudu, mazání je dost. :mavam:

 
oldsoft
682 příspěvků 11.05.13 09:08

To mě zaujalo: vám se někdy na bramborách udělala tvrdá kůrka? To musím experimentálně ověřit!

 
BarbaraP
27 příspěvků 10.05.13 00:52

Děkuji za milé přivítání :) Ano recept jsem tady už viděla, chtěla jsem jen na úvod vybrat své nejpovedenější recepty. Budu se snažit moc neopakovat a vkládat i nějaké své originální recepty ;)

 
tlustá bába
1202 příspěvků 08.05.13 13:54

Nádhera, mé milé lakonické Casino! Však jsem se těšila! :lol: :lol: :lol:

 
Zuzka1973
2069 příspěvků 08.05.13 13:34

Obrázek hezký, ten chválím… ale jak už padlo pode mnou: lehko lze najít téměř shodné, kde by stačilo jen foto přidat a připsat případné drobné změny… ;)

edit - překlep :oops:

Příspěvek upraven 08.05.13 v 13:35

 
casino
4463 příspěvků 08.05.13 13:16

Staročeská zelňačka s klobásou

 
tlustá bába
1202 příspěvků 08.05.13 08:08

Vítám Tě mezi námi!
Začala jsi moc pěkně, máš pěkné obrázky a mám velikou chuť Tě vařit! :lol:
Jenom si zkus do vyhledávače zadat slovo Zelňačka. Jsem moc zvědavá, kdo Tě ještě propere. Nevadí, ta polévka je fotogenická a za uši tu dostal už každý.
A neměla jsi v noci jiného avatara? Myslím, že ten první by se našim hochům líbil víc, jestli jsi to byla Ty! :lol:
Zdravím Tě! :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz