Recept Staročeská zelňačka s domácím zelím a klobáskou
BarbaraP Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Zelňačka je má nejoblíbenější polévka a miluji ji na tisíce způsobů. Tuto jsem vařila z čistě domácích surovin ze statku a musím přiznat, že lepší jsem snad ještě nejedla :)
Postup
Na sádle orestujeme nasekanou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou klobásku, mletou červenou papriku, kmín, kysané zelí i s nálevem a chvíli restujeme. Podlejeme vodou a dusíme, dokud zelí nezměkne. Brambory nakrájíme a v osolené vodě vaříme zvlášť, aby se na nich neutvořila tvrdá kůrka. Mezitím si namočíme houby a párkrát je propereme, aby pustily typickou tmavou barvu. Brambory i houby přidáme k zelí a chvíli ještě povaříme, dochutíme cukrem, solí a pepřem a nakonec pro zvýraznění chuti přidáme kopr. Kdo má rád hustší polévky, může zahustit trochou mouky a ještě krátce provařit, já mouku do jídla přidávám jen vyjímečně. Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.
Recept je z kategorií: Polévky
- 08.05.13 vloženo
- 9323x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 minut
Ingredience
- Sklenice kysaného domácího zelí
- Domácí nebo staročeská klobáska
- Cibule
- Brambory
- Pravé sušené hříbky
- Sádlo
- Mletá červená paprika
- Kmín
- Sůl
- Špetka cukru
- Čerstvý barevný pepř
- Kopr
- Zakysaná smetana
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Staročeská zelňačka s domácím zelím a klobáskou
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Staročeská zelňačka s domácím zelím a klobáskou
Děkuji, jsem ze stejného časového pásma, akorát bohužel pracuji často v noci, proto jsem jako sova
Ano s těmi bramborami jsem to myslela přesně
tak, že je lepší je vařit zvlášť, protože v kyselé vodě zůstanou na
povrchu tvrdší, asi jsem to špatně napsala, ale doufala jsem, že to
všichni pochopí

Ano, "tlustá bábo, píšeš to dobře, správně se má zelí vařit zvlášť, neboť brambory se zelím se hůře uvaří. Já někdy dám vařit brambory a když jsou téměř uvařené, tak přidám zelí a jen krátce povařím, ať v něm zůstanou ty vitamíny.
Příspěvek upraven 11.05.13 v 10:37
Originál se cení!

Prosím Tě, z jakého časového pásma jsi? Ožíváš, když jdu spát. A která z vás dvou je ta pravá? Jasně cítím, že pod kamenem mi bude líp. I když si taky takhle dávám tužku, ale abych ji pořád nemusela hledat. Jednou jsem tam měla tři, protože jsem zapomněla, kam jsem dala ty předchozí. Je to beznadějný!
Brambora, vložená do kyselého prostředí takové vlastnosti jeví. Není to sice doslova tvrdá kůrka… jakoby se né a né uvařit… Dá se toho využít, když máš hodně moučnaté brambory, které se rozvařují - stačí přidat pár kapek citrónu nebo octa.
Ale to byl asi vtípek, ne? A vůl se chytne a poučuje. Odpusť. Mazat nebudu, mazání je dost.
To mě zaujalo: vám se někdy na bramborách udělala tvrdá kůrka? To musím experimentálně ověřit!
Děkuji za milé přivítání
Ano recept jsem tady už viděla, chtěla jsem
jen na úvod vybrat své nejpovedenější recepty. Budu se snažit moc
neopakovat a vkládat i nějaké své originální recepty 
Nádhera, mé milé lakonické Casino! Však jsem se těšila!

Obrázek hezký, ten chválím… ale jak už padlo pode mnou: lehko lze najít téměř shodné, kde by stačilo jen foto přidat a připsat případné drobné změny…
edit - překlep
Příspěvek upraven 08.05.13 v 13:35
Staročeská zelňačka s klobásou
Vítám Tě mezi námi!


Začala jsi moc pěkně, máš pěkné obrázky a mám velikou chuť Tě vařit!
Jenom si zkus do vyhledávače zadat slovo Zelňačka. Jsem moc zvědavá, kdo Tě ještě propere. Nevadí, ta polévka je fotogenická a za uši tu dostal už každý.
A neměla jsi v noci jiného avatara? Myslím, že ten první by se našim hochům líbil víc, jestli jsi to byla Ty!
Zdravím Tě!