Recept Staročeská zelňačka s domácím zelím a klobáskou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Staročeská zelňačka s domácím zelím a klobáskou

Úvod

Zelňačka je má nejoblíbenější polévka a miluji ji na tisíce způsobů. Tuto jsem vařila z čistě domácích surovin ze statku a musím přiznat, že lepší jsem snad ještě nejedla :)

Postup

Na sádle orestujeme nasekanou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou klobásku, mletou červenou papriku, kmín, kysané zelí i s nálevem a chvíli restujeme. Podlejeme vodou a dusíme, dokud zelí nezměkne.

Brambory nakrájíme a v osolené vodě vaříme zvlášť, aby se na nich neutvořila tvrdá kůrka. Mezitím si namočíme houby a párkrát je propereme, aby pustily typickou tmavou barvu. Brambory i houby přidáme k zelí a chvíli ještě povaříme, dochutíme cukrem, solí a pepřem a nakonec pro zvýraznění chuti přidáme kopr.

Kdo má rád hustší polévky, může zahustit trochou mouky a ještě krátce provařit, já mouku do jídla přidávám jen vyjímečně.

Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.05.13 vloženo
  • 6732x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • Sklenice kysaného domácího zelí
  • Domácí nebo staročeská klobáska
  • Cibule
  • Brambory
  • Pravé sušené hříbky
  • Sádlo
  • Mletá červená paprika
  • Kmín
  • Sůl
  • Špetka cukru
  • Čerstvý barevný pepř
  • Kopr
  • Zakysaná smetana

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

BarbaraP 08.05.13 02:03

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Staročeská zelňačka s domácím zelím a klobáskou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
BarbaraP
27 příspěvků 11.05.13 16:08

Děkuji, jsem ze stejného časového pásma, akorát bohužel pracuji často v noci, proto jsem jako sova :D Ano s těmi bramborami jsem to myslela přesně tak, že je lepší je vařit zvlášť, protože v kyselé vodě zůstanou na povrchu tvrdší, asi jsem to špatně napsala, ale doufala jsem, že to všichni pochopí :oops: :D

 
Ačraj
697 příspěvků 11.05.13 10:36

Ano, "tlustá bábo, píšeš to dobře, správně se má zelí vařit zvlášť, neboť brambory se zelím se hůře uvaří. Já někdy dám vařit brambory a když jsou téměř uvařené, tak přidám zelí a jen krátce povařím, ať v něm zůstanou ty vitamíny. :mavam:

Příspěvek upraven 11.05.13 v 10:37

 
tlustá bába
1209 příspěvků 11.05.13 09:29

Originál se cení!
Prosím Tě, z jakého časového pásma jsi? Ožíváš, když jdu spát. A která z vás dvou je ta pravá? Jasně cítím, že pod kamenem mi bude líp. I když si taky takhle dávám tužku, ale abych ji pořád nemusela hledat. Jednou jsem tam měla tři, protože jsem zapomněla, kam jsem dala ty předchozí. Je to beznadějný! :lol:
:mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 11.05.13 09:16

Brambora, vložená do kyselého prostředí takové vlastnosti jeví. Není to sice doslova tvrdá kůrka… jakoby se né a né uvařit… Dá se toho využít, když máš hodně moučnaté brambory, které se rozvařují - stačí přidat pár kapek citrónu nebo octa.
Ale to byl asi vtípek, ne? A vůl se chytne a poučuje. Odpusť. Mazat nebudu, mazání je dost. :mavam:

 
oldsoft
682 příspěvků 11.05.13 09:08

To mě zaujalo: vám se někdy na bramborách udělala tvrdá kůrka? To musím experimentálně ověřit!

 
BarbaraP
27 příspěvků 10.05.13 00:52

Děkuji za milé přivítání :) Ano recept jsem tady už viděla, chtěla jsem jen na úvod vybrat své nejpovedenější recepty. Budu se snažit moc neopakovat a vkládat i nějaké své originální recepty ;)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 08.05.13 13:54

Nádhera, mé milé lakonické Casino! Však jsem se těšila! :lol: :lol: :lol:

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 08.05.13 13:34

Obrázek hezký, ten chválím… ale jak už padlo pode mnou: lehko lze najít téměř shodné, kde by stačilo jen foto přidat a připsat případné drobné změny… ;)

edit - překlep :oops:

Příspěvek upraven 08.05.13 v 13:35

 
 
tlustá bába
1209 příspěvků 08.05.13 08:08

Vítám Tě mezi námi!
Začala jsi moc pěkně, máš pěkné obrázky a mám velikou chuť Tě vařit! :lol:
Jenom si zkus do vyhledávače zadat slovo Zelňačka. Jsem moc zvědavá, kdo Tě ještě propere. Nevadí, ta polévka je fotogenická a za uši tu dostal už každý.
A neměla jsi v noci jiného avatara? Myslím, že ten první by se našim hochům líbil víc, jestli jsi to byla Ty! :lol:
Zdravím Tě! :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz