Recept Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska

Postup

Vařit žebírka, koleno a klobásku ve 4 litrech vody. Po 10min. přidat houby předem namočené i s jejich tekutinou a vařit vše do poloměkka. Potom přidat propláchnuté, pokrájené zelí a vařit další půl hodiny. Přidat celé cibule, polévkové kostky a 1dl vína a vařit další půl hodiny. Vyjmout maso a pokrájet ho na kostičky. Kdo chce může odstranit kůži a tučné maso. Klobása se obyčejně krájí až před podáváním. Rozehřát máslo, přidat česnek, mletou papriku, kmín. majoránku a nakonec mouku a připravit zásmažku. Po částech zamíchat do zásmažky trochu polévky a pak vše vmíchat do zbytku polévky. Přidat pokrájené maso a sušené švestky. Vařit další hodinu a 10min. Před koncem hodiny přidat na kostky nakrájené brambory. Přichutit přidáním více koření, chcete-li. Vyjmout cibule. Polévku podávat v miskách s předem uvařenými širokými nudlemi, nebo jenom z režným chlebem a miskou kyselé smatany, kterou si každý může přidat nahoru polévky. TIP: Polévka je čím dál lepší po každém ohřátí. Může se uvařit i bez uzeného žebírka a kolena, jenom s klobásko, ale originál je originál. PS: Někde se polévka podává na Štědrý večer což každopádně ne v naši rodině.

Recept je z kategorií: Masové polévky

Nahlásit recept

  • 09.12.03 vloženo
  • 29278x zobrazeno

Ingredience

  • 500g uzeného vepřového karé (žebírka)
  • 1 uzené vepřové koleno
  • 1 pár uzené domácí klobásy
  • 100g sušených lesních hub
  • několik sušených švestek
  • 1 sklenice zakyslého zelí
  • 2-3 stroužky posekaného česneku
  • 2 cibule
  • 2 polévkové kostky
  • 1dl suchého vína
  • kmín
  • majoránka
  • 1 lžice mleté červené papriky
  • máslo a mouka na zásmažku
  • 2-3 oloupané brambory
  • kyselá smetana na podávání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 23.02.19 15:08

Bez vína, polévkových kostek, ale v podstatě ji dělám takhle. Dnes z uzeného vývaru po kolenu.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
boborbobor
2 příspěvky 27.02.10 22:16
Re: Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska.

ja som varil tento recept asi tak pre 30 ludi samozrejme ze nie v 4litroch :D a mala obrovsky uspech !!!! dakujem za recept

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska.

tak jsme uvarili, dokyselili trochu octem, ponvac tu nemame k mani to spravne kysane zeli a mnam mnam, malem jsem muzisko neodehnala od kastrolu. ale zachranila jsem neco na zitra a na ohrati … :) diky babi

jajiti
16 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska.

Tak u nás se kapusnica - kyslá polievka - jak tomu říkala moje babička - dělá vývar z uzeného, dává se tam červená paprika pro pěknou barvu. A protože babička byla z Liptova - tak my jíme kapusnicu s nudlema:-)) a je v něm hromada zelí - ňam - taky se těším na vánoce - je to naše tradiční vánoční polévka:-)))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá vánoční zelňačka ze Slovenska.

Eji…ti slováci dovedou vařit, že ano?

Bibi, mockrát Ti děkuji za rozborný popis Vašeho rodinného receptu a kapustnice vůbec. Velice zajímavé! Já jsem však recept napsala pouze tak, jak mně byl předaný a svěřený kdysi mým kamarádem Štefo. V jednom s Tebou musím naprosto souhlasit a to je, že na Štědrý večer se maso v římsko-katolických rodinách nejí a proto vyjímám z názvu slovo vánoční. Někteří ovšem maso jí bez jakýchkoliv zábran. Ale snad nejvíce se mně na Tvém příspěvku líbí Tvoje povzdechnutí ¨o, bože-chci k mamince¨;o)

Velice Vás obě pozdravuji!

Labužník Bibi
47 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá vánoční zelňačka ze Slovenska.

jenom mala poznamecka - kapustnica jako takova se obvykle pripravuje jenom z kysele vody ze sudu - zeli jenom na uvareni(„strapce“se pak vyberou) a na Vanoce bez masa, jenom s uzenou rybou (dle stareho zvyku, se na stedry den, se maso jist nesmi - ryby nejsou maso:-) a brambory se vari zvlast, pres podavanim omasti maslem a osmazenou cibulkou, trosku pomackaji a daji na dno talire.Zalezi vsak od kraje - s nudlema se ji kapustnica na Liptove, s bramborem na Orave. A protoze jsem z Oravy, nudle v kapustnici by mi pripadali jako kdybych jedla zkyslou (zkazenou) polivku:-) -rivalita mezi Liptovem a Oravou byla odpradavna velika:-). A protoze si troufam rict, ze o kapustnici (a jeji priprave vim dost) vyse popsany recept schvaluju:-).Jo a nase rodina do Vanocni kapustnice jeste pridava fiky a rozinky - kolik stravniku tolik fik a trosku rozynek. A kdyz se v ni vari uzene - mama delavala specielni knedlik - jenom z krupicove mouky, ktery se v te kapustnici varil - o, boze - chci k mamince:-)

Eja
3848 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá vánoční zelňačka ze Slovenska.

Ach Babi, a navrch lžičku kysané smetany. To není recept, to je báseň. U nás jím sice zelňačku jen já, ale asi nebudu líná a udělám si ji podle Tvého receptu. Jejda to je mňamka. Mé chuťové buňky se už teď radují. Děkuji velice za recept.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz