Recept Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska

Postup

Vařit žebírka, koleno a klobásku ve 4 litrech vody. Po 10min. přidat houby předem namočené i s jejich tekutinou a vařit vše do poloměkka. Potom přidat propláchnuté, pokrájené zelí a vařit další půl hodiny. Přidat celé cibule, polévkové kostky a 1dl vína a vařit další půl hodiny. Vyjmout maso a pokrájet ho na kostičky. Kdo chce může odstranit kůži a tučné maso. Klobása se obyčejně krájí až před podáváním. Rozehřát máslo, přidat česnek, mletou papriku, kmín. majoránku a nakonec mouku a připravit zásmažku. Po částech zamíchat do zásmažky trochu polévky a pak vše vmíchat do zbytku polévky. Přidat pokrájené maso a sušené švestky. Vařit další hodinu a 10min. Před koncem hodiny přidat na kostky nakrájené brambory. Přichutit přidáním více koření, chcete-li. Vyjmout cibule. Polévku podávat v miskách s předem uvařenými širokými nudlemi, nebo jenom z režným chlebem a miskou kyselé smatany, kterou si každý může přidat nahoru polévky. TIP: Polévka je čím dál lepší po každém ohřátí. Může se uvařit i bez uzeného žebírka a kolena, jenom s klobásko, ale originál je originál. PS: Někde se polévka podává na Štědrý večer což každopádně ne v naši rodině.

Recept je z kategorií: Masové polévky

Nahlásit recept

  • 09.12.03 vloženo
  • 29887x zobrazeno

Ingredience

  • 500g uzeného vepřového karé (žebírka)
  • 1 uzené vepřové koleno
  • 1 pár uzené domácí klobásy
  • 100g sušených lesních hub
  • několik sušených švestek
  • 1 sklenice zakyslého zelí
  • 2-3 stroužky posekaného česneku
  • 2 cibule
  • 2 polévkové kostky
  • 1dl suchého vína
  • kmín
  • majoránka
  • 1 lžice mleté červené papriky
  • máslo a mouka na zásmažku
  • 2-3 oloupané brambory
  • kyselá smetana na podávání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 23.2.19 15:08

Bez vína, polévkových kostek, ale v podstatě ji dělám takhle. Dnes z uzeného vývaru po kolenu.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska

boborbobor
2 příspěvky 27.2.10 22:16
Re: Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska.

ja som varil tento recept asi tak pre 30 ludi samozrejme ze nie v 4litroch :D a mala obrovsky uspech !!!! dakujem za recept

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska.

tak jsme uvarili, dokyselili trochu octem, ponvac tu nemame k mani to spravne kysane zeli a mnam mnam, malem jsem muzisko neodehnala od kastrolu. ale zachranila jsem neco na zitra a na ohrati … :) diky babi

jajiti
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska.

Tak u nás se kapusnica - kyslá polievka - jak tomu říkala moje babička - dělá vývar z uzeného, dává se tam červená paprika pro pěknou barvu. A protože babička byla z Liptova - tak my jíme kapusnicu s nudlema:-)) a je v něm hromada zelí - ňam - taky se těším na vánoce - je to naše tradiční vánoční polévka:-)))

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá vánoční zelňačka ze Slovenska.

Eji…ti slováci dovedou vařit, že ano?

Bibi, mockrát Ti děkuji za rozborný popis Vašeho rodinného receptu a kapustnice vůbec. Velice zajímavé! Já jsem však recept napsala pouze tak, jak mně byl předaný a svěřený kdysi mým kamarádem Štefo. V jednom s Tebou musím naprosto souhlasit a to je, že na Štědrý večer se maso v římsko-katolických rodinách nejí a proto vyjímám z názvu slovo vánoční. Někteří ovšem maso jí bez jakýchkoliv zábran. Ale snad nejvíce se mně na Tvém příspěvku líbí Tvoje povzdechnutí ¨o, bože-chci k mamince¨;o)

Velice Vás obě pozdravuji!

Labužník Bibi
47 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá vánoční zelňačka ze Slovenska.

jenom mala poznamecka - kapustnica jako takova se obvykle pripravuje jenom z kysele vody ze sudu - zeli jenom na uvareni(„strapce“se pak vyberou) a na Vanoce bez masa, jenom s uzenou rybou (dle stareho zvyku, se na stedry den, se maso jist nesmi - ryby nejsou maso:-) a brambory se vari zvlast, pres podavanim omasti maslem a osmazenou cibulkou, trosku pomackaji a daji na dno talire.Zalezi vsak od kraje - s nudlema se ji kapustnica na Liptove, s bramborem na Orave. A protoze jsem z Oravy, nudle v kapustnici by mi pripadali jako kdybych jedla zkyslou (zkazenou) polivku:-) -rivalita mezi Liptovem a Oravou byla odpradavna velika:-). A protoze si troufam rict, ze o kapustnici (a jeji priprave vim dost) vyse popsany recept schvaluju:-).Jo a nase rodina do Vanocni kapustnice jeste pridava fiky a rozinky - kolik stravniku tolik fik a trosku rozynek. A kdyz se v ni vari uzene - mama delavala specielni knedlik - jenom z krupicove mouky, ktery se v te kapustnici varil - o, boze - chci k mamince:-)

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapustnica - tradiční hustá vánoční zelňačka ze Slovenska.

Ach Babi, a navrch lžičku kysané smetany. To není recept, to je báseň. U nás jím sice zelňačku jen já, ale asi nebudu líná a udělám si ji podle Tvého receptu. Jejda to je mňamka. Mé chuťové buňky se už teď radují. Děkuji velice za recept.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz