Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
blueska Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Uvaříme uzená žebra nebo uzenou krkovici. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme předem namočené sušené houby, orestujeme, zaprášíme sladkou paprikou, zamícháme, zalijeme vývarem z uzeného. Je-li vývaru málo, přidáme vodu. Na kostky brambory, několi stroužků česneku a vaříme asi 15 minut, pak přidáme na drobno pokrájené kysané zelí (hrst zelí necháme bokem), krátce povaříme, mírně zahustíme lžící hladké mouky rozšvrdlané ve šlehačce a převaříme 10 minut. Na závěr rozemneme několik špetek majoránky a přidáme hrst zbylého kysaného zelí i s "vodou" ze zelí - nepřekrájeného (pěkně visí z huby) a dále nevaříme! Pokud jsme do této doby uchránili vařená uzená žebra, obereme je do polévky. Krkovičku do polívky nedáváme, to by byl hřích :-) tu sníme zvlášť.
Recept je z kategorií: Zeleninové polévky
nic
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Další zelňačka, tentokrát valašská
un-fou, tentokráte se švestkami a je to lahoda. Díky.
Díky un-fou, příště vyzkouším a dám vědět. Hezký den.
15 příspěvků 25.1.09 03:43
malou radu… my u nás do ní ještě dáváme hrst sušených švestek… nečekané, výborné ;o)
m.
No, jóóó, ale co tomu řeknou v EU .. do dvou hodin?
Bluesko, trvalo to nějakou dobu, ale dnes…: výborný nápad nechat ingredience na každém, kdo co rád. Uvařeno a chodíme po špičkách se lžicí za zády a potajmu ujídáme. Těším se na zítřek, až bude polévka rozleželá. Díky.
Ale, už toho nechte, doma mám jenom zelí, práce nad hlavu, kufry nedobalené, prádlo na sušáku a v hospodě tuto dobrůtku neprodávají. Dávám si zákaz chodit na Labužníka. Ale jo, jo do soboty.....
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělala jsem ji z předního uzeného kolena, místo šlehačky jsem dávala 1/2 l smetany (10%). Vynikající, skvělé, nemá chybu!!! Hlavně, když se rozležela, tak byla vyloženě k sežrání!
86 příspěvků 25.1.09 03:43
Protože mám k Valašsku i k tomu Martináku dost blízko, doporučuji místo krkovičky (té je opravdu škoda) uzené kolínko. Jinak je to recept přesný
Já tedy krájím i to syrové
zelí - to syrové je důležité !!! -protože nesnáším být ulemtaný 
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Asi se někdo špatně vyspinkal ???
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
na Valašsko jezdím každoročně a kyselici si dávám doslovně na každém rohu. Letos jsem poprvé byla na Martiňáku a zdejší kyselica mě opravdu překvapila neb byla plná uzeného masa, zelí, brambor, zcela jistě byla dělaná na paprice a smetana z ní koukala opravdu nezaměnitelně. A tento recept by mohl být on, tedy Kyselica z Martiňáku. Díky, co nejdříve vyzkouším.
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Já vím, že je třináctá
.....ale je pravá valašská, nešizená,
originální, a žádná „co dům dal“ .....to bych si vůči labužníkům
nikdy nedovolila, dávat sem nějaké sr..čky.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Sice je to už třináctá zalňačka, ale zelí není nikdy dost. A tyhle recepty „co dům dal“ obzvláště miluji.
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Dík za inspiraci na obměnu!!!