Recept Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

(Hodnoceno 10x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Postup

Do hrnce č. 2 dáme zelí, vodu, kmín a sůl a dáme vařit doměkka. Vodu ze syrového zelí, která z něj na cedníku volně vyteče, ponecháme pro případné vybalancování chutí po dohotovení pokrmu.

Do hrnce č. 1 vložíme špek a roztavíme. Vložíme pokrájenou cibuli, promícháme a případně přikápneme trochu oleje.
Cibuli pořádně vysmahneme. Na závěr přidáme sladkou papriku, důkladně promícháme a necháme velice rychle za stálého míchání tepelně opracovat. Budeme-li opracovávat dlouho, bude paprika hořká.
Přidáme 1 litr vody (s výhodou vařící), a udržujeme ve varu.
Přidáme pepř a nové koření.

Mezitím připravíme klobásu následujícím způsobem: Klobásu levou rukou uchopíme a naděláme do ní (tangenciálně ;-)) ostrým nožem velice mělké zářezy dlouhé asi tak 1-1,5 cm. Tím porušíme soudržné síly střívka klobásy, klobásu pak torzním pohybem
(krutem) podél zářezů rozlámeme. Natrhané špalíčky klobásy by měly být dlouhé asi tak 10 mm.
Tento úkon dá vyniknout v polévce přirozené textuře klobásy, ale hlavně: několikanásobně se tak zvětší styčná plocha klobása/polévka, což dává skvělé předpoklady k maximálně možnému vyrovnávání chutí v pokrmu.
Natrhanou klobásu vrhneme do hrnce č. 1, jehož obsah udržujeme stále ve varu a počneme loupat brambory. Ty pak rovněž přidáme
do hrnce č. 1.
Před dovařením brambor odebereme naběračkou z hrnce 250 ml kapaliny a v plecháčku necháme ve studené vodní lázni zchladit. Po ochlazení přidáme 2-3 polévkové lžíce hladké mouky, důkladně rozkvedláme a za mohutného míchání přidáme zpět.
Necháme důkladně provařit.
V okamžiku, kdy jsou brambory hotové, přidáme uvařené kysané zelí a to i s vodou, ve které se vařilo.
Přidáme zakysanou smetanu a důkladně promícháme.
Velmi krátce povaříme a odstavíme z plamene.
Dochutíme nejlépe čerstvě drceným pepřem, solí a cukrem, dokyselíme scezenou vodou ze zelí.
Odolní jedinci opálí zelňačku pálivou paprikou.

Je fak boží.

Hrnec s polévkou necháme vychladnout a dáme uležet do chladu, necháme spojit chutě - optimálně na dobu 24 hodin.
Pak nastává nejvhodnější doba k prudkému labužničení a konzumaci.

Poznámka:
Tak. Tohle je zelňačka starýho habany, mýho táty, kterej jedinej tuhle krasojízdu u nás zvládal. Máma se během přípravy nesměla kolem kuchyně ani šustnout.
Starej habana se už dávno válí společně s Che Guevarou a jeho Compadres na nebeskejch plážích někde na Costa del Norte (kde se dost možná brzo setkají s Fidélem - kterej vo tom ale stále ještě neví) a nedožil se toho, že tuhle polívku vařím po něm a je snad ještě lepší než jak jí kdysi dělával on.

VAROVÁNÍ: sice se to nezdá, ale je tý polívky dost dobrej hrnec.
Tak pozor s volbou velikosti hrnce č. 1

Recept je z kategorií: Polévky Vánoční recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.02.06 vloženo
  • 142627x zobrazeno

Čas přípravy

  • tak hoĂ„Ĺąka

Ingredience

  • *hrnec č.1:*
  • 5 dkg špek (*pokrájet nadrobno pod cibuli*)
  • případně olej
  • 250 g cibule (*pokrájené na kostičky*)
  • 6 vrchovatých lžiček červené sušené sladké papriky
  • 1 l vody pitné
  • 0,5 kg dobré klobásy (*např. Ústecká klobása z Delvity*)
  • 1,5 lžičky soli kamenné
  • 30 zrnek pepře celého
  • 25 kuliček nového koření
  • 2-3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 125 ml zakysané smetany
  • 20 zrnek pepře, čerstvě drceného
  • případně pálivá sušená paprika (*dle chuti*)
  • 0,5 kg brambor (*pokrájené jako do polévky*);
  • *hrnec č.2:*
  • 0,5 kg kysaného zelí (*scezeného*)
  • 1 l vody pitné
  • 1 lžička celého kmínu
  • 0,5 lžičky soli kamenné.

Doporučená příloha

  • chléb, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Simahnyk 05.10.17 10:29

Už pár let vařím zelňačku podle tohoto receptu. Před těmi lety mě uchvátil nádherný popis procedury přípravy klobásy (jsem MatFyzák, takže jsem torzní dělení tangenciálně nařezané klobásy opravdu vzal za své! :-) ), a tak jsem vyzkoušel recept od počátku do konce, na němž stál osmilitrový kotel takřka plný zelňačky, po které se do veřera zaprášilo (a to jsme na ni byli tři a půl). Od té doby se čas od času někdo o tento gastronomický zážitek přihlásí znovu a mně nezbyde než si znovu přečíst ty krásné řádky. Děkuji autorovi za skvělý recept a jeho úžasný popis! Já si ji nemohu vynachválit a žádné změny oproti receptu se nedopouštím - on by to u tak skvěle vyladěného kousku byl až hřích. :-)

Odkaz na uvaření

Anela1954 17.01.17 15:37

Recept jsem přečetla ze zvědavosti, protože zelňačka u nás jde také na odbyt, pobavila jsem se, díky … Já ji dělám stejně, jen nezahušťuji moukou skoro nic, buď stejně jako komentář dole víc brambor a část rozmixovat, nebo máslová jíška a polévku zahustím třeba kuskusem. Nemusí se vařit, takže zahustí i na poslední chvíli. Jinak hrnec 1 a hrnec 2 je proto, že brambory se zelím v jednom hrnci NEZMĚKNOU !!!Aspoň ne tak, jak mají. To jsem nevymyslela, ale někde přečetla. :O). Tak příjemné vaření.

Odkaz na uvaření

L13 15.01.17 11:22

Zelnacku mam vzdy na starost uvarit na stedry den. Letos jsem chtela zmenu oproti memu stylu „vse tam hodim, dam kilo mlety papriky, uvarim a je to“.
Narazila jsem na tento recept.
Vysledek byl super a uz to jindy jinak delat nebudu. Varila jsem dvojnasobne mnozstvi nez v receptu. Jo s pridala jsem cerstvou chilli papricku do jedne poloviny hotove polevky - pro chlapy.
Sice jsem si v prubehu spletla hrnec 1 a 2 a tak jsem rychle vyndavala brambory od zeli, ale jinak dobry.
A klobasy jsem opekla na panvi predem a az pak do hrnce.

Odkaz na uvaření

Don Pepé 06.01.17 19:16

Díky za tento recept. Polívku vařím cca po páté a vždycky mi závěr receptu vyloudí úsměv na tváři a vzpomínku na „starýho Habánu“ přesto že jsem ho neznal. Takový recept mohl vyladit jen skvělej chlap. Dílo je vždy vynikající a mlaská celá rodina. jsedm kuchař amatér, ale tento recept mám díky „starýmu Habánovi“ nejradši

Odkaz na uvaření

Bethy2 20.12.16 09:23

Geniální. Mňam. Vyzkoušeli jsme v Německu, s trochu fádnější klobásou, přesto byla skvělá. Za týden se chystam na test s chorizem. Doporučuji, je to skvělý recept. Dva hrnce jsou kromě toho bezva nápad, brambory jsou rychleji hotové.

Odkaz na uvaření

krvr 06.10.16 14:22


Odkaz na uvaření

Termoska2 30.09.16 17:52

No výborná, dělám stejně dobrou, ale minimálně 2× jednodušeji a stačí mi 1 hrnec :-)

Odkaz na uvaření

petra z metra 06.03.16 18:29

Souhlasím, klobásku je lepší osmahnout :) Jinak nepochybuji o výborné chuti, dělám zelňačku podobně. Jen nedávám smetanu, ale to už je na každém. ;)

Odkaz na uvaření

kawaliro 05.03.16 22:30

Problém s hrnci č.1 a č.2 jsem vyřešil a nalil hrnec 1 do hrnce 2.
Jinak chuťově, po přidání hub, ok.

Odkaz na uvaření

evča Jeseník 08.01.16 12:02

Zelňačka je výborná.je to asi slovenský nebo maďarský způsob.Dělám ji tak také (podle receptu své maminky a babičky),ale ještě navíc klobásky, nebo uzené předem, než přidám do zelňačky osmažím na sádle nebo na oleji (je víc voňavá) a mouku dnes nahrazuji tím, že dám víc brambor a část z nich rozmixuji tyčovým mixérem- tím se polívečka krásně a zdravě zahustí. A když smažím cibulku s česnekem a přidávám červenou papriku, tak přidám i trošku pálivé,nebo čili. A do talířku na stole kápnu trošku smetánky, buď sladké nebo kyselé, to už je jedno.Vyzkoušejte a uvidíte- VYNIKAJÍCÍ!!! :-)

Odkaz na uvaření

ag1980 05.12.15 17:34

měl bych jedno doporučení, ale docela zásadní. Klobásu v hrnci č.1 nejdříve osmažit na vařečce sádla. Z klobásy se vypeče tuk a její chuť, a to přímo na dno hrnce. na tomto tuku pak restuji kořenovou zeleninu (kde se vám v receptu poděla??!!) a brambory. A tento tuk z klobásy pak krásně dělá očka na povrchu polévky. Zelí nenechávat zcedit, ale rukou vymačkat komplet šťávu. Zelňačka je pak jemnější, a přidám ještě 31% smetanu na šlehání. Je jemná jak pro krále…

Odkaz na uvaření

ssabia 21.08.15 04:26

Tak pane Haban. Dovareno a dojedeno. 10 litru nevydrzelo ani 2 hodiny. Vas tatik se musi tam nahore poradne chlamat smichy, kdyz videl, jak tady na Hawaii patlam tuhle nejlepsi polivku ze vsech a jak se nad ni moji kamaradi Hawaiici rozplyvaji blahem. Bylo jich 5, takze 2 l na osobu. Navic jsem to varila na dvou ohnich, protoze stavime dum a nemam ani koupelnu, elektriku nebo kuchyn. Zatim stanujeme. Pristi tyden varim znova. Mam 20l kotel, jenom nevim, cim to budu michat.Asi vetvi. Takze starymu Habanovi velke MAHALO (dekuji) tam nekam, at je, kde je…

Odkaz na uvaření

lishkin 08.03.15 11:19

Megamazec :-)

Odkaz na uvaření

petrazmetra 25.01.15 21:00

Já dělám zelňačku v podstatě stejně a nikdy mi nepřišlo že by to byla až taková alchymie jak je popsán tento recept :o))

Odkaz na uvaření

masox 06.01.15 17:36

Tak jsem procházel recepty, po vánocích došla inspirace, nebo člověk je přeplacanej vším. A tak si tu listuju, az mě nějak nadchnul tento recept, asi proto, že jsme neměli dlouho doma zelňačku. Ale to jsem neměl dělat, protože po uvaření a prvních porcích, se náhle smetla lavina přidávání, až nezbylo nic, takže příště vařim do desetilitráku☺. Takže díky moc za tento vynikající, ale opravdu vynikající recept, všem moc doporučuju a jsem moc rád, že si ode dneška, budu mlaskat, jako nebožtík Habana. Díky

Odkaz na uvaření

Baracuda.d 07.12.14 15:30

Je to mňam,mňam,mňam.To se nedá téměř slovy popsat.Fakt nebe v hubě......

Odkaz na uvaření

Lenka.ho 22.10.14 14:10

ABSOLUTNĚ DOKONALÁ!! JEN VÍC TAKOVÝCH RECEPTŮ :-) LUXUSNÍ - HODNOCENÍ VŠECH

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

vvs 18.04.14 10:06

Naprosto perfektní, ještě doporučuju hrst sušených hub do hrnce č. 1.

Odkaz na uvaření

casino 04.02.14 17:49

Tentokráte navaříno v 0,1 hektolitroném hrnčisku :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 30.01.14 23:31

Včera jsem zjistila, že celý život vařím zelňačku podle Habany. Jen tu klobásku krájím. Nu, mám co zlepšovat!

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

KláraSt 31.10.13 23:00

Zelňačka je opravdu dokonalá a je jí teda vážně pořádnej kotel. To budeme jíst miniálně 4 dny :) Nevím, jestli je to tím, že je to má první zelňačka, kterou jsem kdy vařila (zatím jsem vždy jedla od někoho jiného) nebo je to tím receptem,ale nemá konkurenci. Dopoučuji vyzkoušet.

Odkaz na uvaření

gynekolog 26.04.13 21:42

Konečně pořádnej recept. Výsledek je výbornej, díky.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

marmaris305 02.03.13 00:24

Prave jsem ji dovarila a jeee tooo mnaaam! Dekuji za bezva recept.

Odkaz na uvaření

lishkin 03.01.13 17:26

Vynikající bašta, děkuji za recept.

Odkaz na uvaření

Ahasv-er 26.11.12 11:56

Výborná polévka, kterou jsem připravil přesně podle receptu. Jedl jsem ji tři dny a byla stále výtečná. Díky autorovi!

Odkaz na uvaření

kat9 13.11.12 23:34

Je fakt skvela. Varim ji pravidelne v Kalifornii a sehnat jedlou klobasu je kumst, ale dari se. Neni divu, ze jedine ceske slovo, ktere muj manzel zarucene umi rict je „zeli“. Uz jsem ji take jednou varila v 10-ti nasobku receptu a michalo se to padlem. Vsechna se snedla (lepe receno sezrala).

Odkaz na uvaření

zlomax 22.01.12 17:44

Starej Habáně se na nebeskejch pláních uculuje nad tím, jak jeden recept zahejbe národem. To není pokrm, ale božská mana. Děkujeme někam tam nahoru za tu mňamozně žratelnou tangenciální klobásu.

Odkaz na uvaření

monnicka 17.10.11 20:37

Recept byl super vše klaplo jak mělo a chut?prostě výborná,určitě dopručuji:-)

Odkaz na uvaření

Capricornvs 25.08.11 12:09

Včera jsem zelňačku starýho habany vařila v Anglii. Vyšla skvěle a o 24hodinovém zrání nemohla být řeč - snědli jsme ji na posezení. Výborný recept a dokonale popsaný postup. Je vidět, Habano, že vaříte rád a tvůrčím způsobem, to se potom musí vše podařit :) Některé ingredience jsem musela zaměnit za ‚místní‘, ale i tak byl výsledek jak se tady říká ‚to die for‘, tak třeba pro inspiraci: místo klobásy chorizo (nevyvaří se tolik a přidá na pikantnosti), místo kmínu obyč. kmín římský, paprika uzená i pálivá (půl na půl), místo zakysané smetany creme fraiche. Ten hodně zahušťuje, takže stačila jen jedna lžíce mouky. A přidala jsem hrst sušených hub (z Vysočiny, osobně posbíraných, krájených v podvečer pod lípou se sklenkou vína a sušených přes noc nad kamny) a trochu majoránky. Litr vody mi připadal po přisypání brambor málo a tak jsem dala víc. Byla to lahůdka! Děkuji a už se těším, že vyzkouším vaše další recepty!

Odkaz na uvaření

wydra 27.11.10 16:00

Tak takove polevce jen tleskam! Zadny vlocky, zadna mrkev to nekazi, doufam, ze nekrajis to zeli na mrte , to me taky slak trefuje kdyz ctu v receptu!
I z fotky se sbihaj sliny, krasa!

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3729 příspěvků 05.10.17 15:01

Simahnyk :potlesk:

 
peppacom
1 příspěvek 13.01.16 13:26
žrasooo

Co říci pane Habano děkuji děkuji a zase děkuji a  :potlesk:

 
Eja
3729 příspěvků 08.01.16 18:22

@casino :mrgreen: no jo, ale je založena jenom lžíce, tak by osamocený ubrousek vlevo vypadal na fotce divně :mavam:

 
casino
4450 příspěvků 08.01.16 17:59

@Eja
No a já tam vidím ubrousek na špatné straně, že :mrgreen:

 
Eja
3729 příspěvků 08.01.16 12:47

@birkana já tam vidím dva plátky uzeného ladně vnořené v úhlu 45st do zelňačky :mrgreen:

 
birkana
1661 příspěvků 08.01.16 12:40

Evča Jeseník, fotka je fakt hezká! Jenže v postupu se rozepisuješ o opečené klobáse a na fotce to vypadá jako kus (vařeného?)uzeného nebo snad měkkého salámu? :lol:

 
Eja
3729 příspěvků 08.01.16 12:29

Evčo, moc hezká fotka, hezky prostřeno, hezké nádobí. Dala bych si.
Vař dál a dávej foto :kytka:
Nepochybně máš zelňačku zmáknutou :potlesk:

Moji další poznámku vůbec neber nijak ve zlém - jsou tady na Labu recepty některých autorů - pro nás pamětníky - které jsou..hmm..le­gendy?…ikony?…po­klady??? všechno blbě, noo prostě jsou…
Pro mne Habana, Pupek, Gmp, Anci.

 
birkana
1661 příspěvků 26.08.14 10:15

@exczech, moji přátelé i užší rodina jsou lidé se vztahem k přirozené přírodě. Trampové, zálesáci, tedy i jejich humor bývá občas dost „černý“. Pokrmy pro tuto společnost proto připravuji též v poněkud drsnějším stylu - ponechám koření, servíruji ve velkých mísách (každý si poslouží sám), pečená masa neporcuji (všichni mají svůj lovecký nůž - pánové obslouží křehké dámy), atd.

Samozřejmě, pořádám-li hostinu na oslavu 80-tých narozenin babičky, všechna gastronomická pravidla striktně dodržím :srdce:

 
exczech
297 příspěvků 25.08.14 23:21

@birkana Nic proti lidovym pokrmum, ale ten sacek me rozhodne tam pasuje. Osobne si nemyslim ze kdyz nekdo kousne do celeho pepre nebo noveho koreni ze je az tak vtipne. Ale proti gustu zadnej disputat :P

 
birkana
1661 příspěvků 25.08.14 11:44

@exczech, vadí i nevadí :think: Podle mého názoru tyto lidové pokrmy (nejen polévky, ale i pečená či dušená zvěřina a omáčky k nim) by si měly zachovat svůj vesnický rustikální vzhled. Tím mám na mysli nejen celé koření, ale i nepravidelně (ručně) krájená zelenina, nesmyslné pasírování a mixování tam, kde to není nezbytné, servírování do misek apod.

Já při podávání takovýchto pokrmů zakládám na stůl i misku určenou na tento „odpad“. Moji strávníci nikdy neprotestovali; naopak, když se někdo zakousne omylem do pepře a zakleje, ostatní se baví :potlesk:

Na druhou stranu - budu-li vařit pro „trůny“, koření vložím do sáčku z řídkého plátna, k tomu účelu vlastnoručně vyrobeného :twisted:

 
exczech
297 příspěvků 24.08.14 15:07
Cele kulicky pepre

Mam jednu otazku k tomu receptu. Proc se tam davaji cele kulicky pepre a noveho koreni kdyz tam je i drceny pepr? Nevadi to pri konzumaci si kousnout do pepre ci noveho koreni?

 
Ahasv-er  21.02.14 13:23

Milý kasíno, vy nemáte a nikdy nebudete mít právo tady žádat vůbec o nic. Vás bych neposlal ani škrábat brambory, vy mišelíne. :P

 
Cisajda
37 příspěvků 05.02.14 09:57
Zelňačka

Mňam, právě uvařeno. Jen jsem použila uzený vývar od neděle. Nemá chybu :-) :potlesk:

 
casino
4450 příspěvků 30.05.13 12:23
Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

MAZÁNÍ VLASTNÍCH RECEPTŮ
Mám vás docela rád, ale přijde mi, a klidně ponesu následky svého odsudku, že se chováte neuměřeně, ba přímo hovadsky :twisted: Nezbývá mi než doufat, že taky nezblbnu :nevim: :)
Vaše (naše?) recepty za nic nemohou a tohoto je mi opravdu obzvláště líto :,(
Ve jménu pokolení budoucích LLLabužníků žádám adminy o resuscitaci ASPOŇ tohoto receptu!!!

Příspěvek upraven 30.05.13 v 12:26

 
svirova
6 příspěvků 18.10.12 18:56
Eva

Velmi chutná polévka. Výraznou chuť umocnilo i vlastní nakládané zelí.

 
Aša
8 příspěvků 23.01.12 10:27
Aša

Škoda, že starej Habáně už nám tam z těch nebeských plání nic tak užasného a dobrého nepošle. I tak mu moc děkujeme za to, že několik takových báječných receptů tady po sobě zanechal a snad jeho synovi děkujeme za to, že se s námi o ně podělí. Prošla jsem všechny recepty a jeden je lepší než druhý. Nezbývá nic jiného než moc poděkovat a zatleskat. :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
zlomax
426 příspěvků 22.01.12 17:44

Starej Habáně se na nebeskejch pláních uculuje nad tím, jak jeden recept zahejbe národem. To není pokrm, ale božská mana. Děkujeme někam tam nahoru za tu mňamozně žratelnou tangenciální klobásu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 22.01.12 10:50

Je výborná, právě si ji dáváme k zahřátí. Děti s manželem se vrátili z krmení našeho zvířectva a moc si pochutnávají. A ta tangenciální klobása je fakt supr, mami.

 
monnicka
2 příspěvky 20.01.12 21:17
:lol: :lol: :lol: :mavam:
 
madlaf
37 příspěvků 20.01.12 13:28

Starej habana byl fakt borec! Dělala jsem otrocky přesně dle recepisu a je to teda pecka!!!

 
Ivana-Ch
64 příspěvků 23.11.11 06:17

Mooc zajímavý recept, určitě jí vyzkouším a to co nejdřív.

 
zlomax
426 příspěvků 18.10.11 02:13

Po dlouhé době jsem se vrátil na Lab a vařil podle Habáněte. Tentokráte ujíti krevním sraženinám v tomto pokrmu jsem tangenciálně prděl na trh a raději řezným sekem porcoval. Dva druhy klobásek z Maďarska jsem použil a dle jedné Čecho Angličanky použil i římský kmín. S paprikou jsem to veskrze podělal, protože jsem jí dovezl ze Španělska. Lidi co to s touto božkou manou udělalo tak to byl nářez. Ono je na ní napsáno Pimenton Picante a já jako neznalec španělštiny se držel receptu. 6 vrchovatých lžiček provedlo masakr v našich dutinách ústních. Ta potvora je fakt silně pálivá a druhý den to bylo ještě horší. Starej Habáně by měl radost na nebeskejch plážích jakej to byl hubožeh.

Příspěvek upraven 18.10.11 v 02:14

 
monnicka
2 příspěvky 17.10.11 20:37

Recept byl super vše klaplo jak mělo a chut?prostě výborná,určitě dopručuji:-)

 
Capricornvs
1 příspěvek 25.08.11 12:09

Včera jsem zelňačku starýho habany vařila v Anglii. Vyšla skvěle a o 24hodinovém zrání nemohla být řeč - snědli jsme ji na posezení. Výborný recept a dokonale popsaný postup. Je vidět, Habano, že vaříte rád a tvůrčím způsobem, to se potom musí vše podařit :) Některé ingredience jsem musela zaměnit za ‚místní‘, ale i tak byl výsledek jak se tady říká ‚to die for‘, tak třeba pro inspiraci: místo klobásy chorizo (nevyvaří se tolik a přidá na pikantnosti), místo kmínu obyč. kmín římský, paprika uzená i pálivá (půl na půl), místo zakysané smetany creme fraiche. Ten hodně zahušťuje, takže stačila jen jedna lžíce mouky. A přidala jsem hrst sušených hub (z Vysočiny, osobně posbíraných, krájených v podvečer pod lípou se sklenkou vína a sušených přes noc nad kamny) a trochu majoránky. Litr vody mi připadal po přisypání brambor málo a tak jsem dala víc. Byla to lahůdka! Děkuji a už se těším, že vyzkouším vaše další recepty!

 
wydra  27.11.10 16:00

Tak takove polevce jen tleskam! Zadny vlocky, zadna mrkev to nekazi, ani nekrajis to zeli na mrte , to me taky slak trefuje kdyz ctu v receptu!
Rekla bych, ze stejnou zelnacku varim uz leta letouci, naucila me ji kamaradka z Vysociny. Pravda, zadnym skubanim ani kroucenim nedelim klobasu na prvocinitele. Takze letos vylepsim. A vzdy pridavam listicku nalevkovitou nebo strocek, za tim ucelem houby sbirane a susene ci projite varem a mrazene. No a nakonec mi prijde brutalni zahustovat jen moukou, vzdy udelam jisku . Zakysankou nesetrim ! Jeste jednou - uzasny recept hodny labuznika :potlesk:

Příspěvek upraven 27.11.10 v 16:20

 
zlomax
426 příspěvků 27.11.10 13:16

Dneska se perníkovka nafetovala vůněma a osazenstvo sežralo vše co se dalo. Prostě tento recept je bezkonkurenční. Tentokráte byla použita klobása z Maďarské tržnice v Budapešti.

 
zlomax
426 příspěvků 27.11.10 13:13

Dneska se perníkovka nafetovala vůněma a osazenstvo sežralo vše co se dalo. Prostě tento recept je bezkonkurenční. Tentokráte byla použita klobása z Maďarské tržnice v Budapešti.

 
Kejvoš  13.10.10 09:54

Díky moc za recept. Tuhle zelňačku jsem zařadil do mých oblíbených receptů. Je to fakticky neskutečná bomba. :-D

 
joso
1 příspěvek 20.05.10 17:23
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Díky za recept. Dnes jsem ji vařil a je vynikající a ten hrnec musel být opravdu velký. Moc mě potěšila vzpomínka na tvého otce, protože právě před měsícem jsme se vrátil z dovolené na Kubě a nedobrovolně jsme tam zůstali o 4 dny déle kvůli sopce na Islandu, ale to nám nevadilo právě naopak.

 
di
2448 příspěvků 17.02.10 18:30
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou - freesty

Když si kliknete na jméno autora receptu, dostanete se do jeho profilu a odtud i k jeho receptům, tady to je: http://muj.labuznik.com/recepty/habana

 
freesty
1 příspěvek 17.02.10 17:57
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Dobrý den, takže jsem poprvé v životě dělala ZELŇAČKU dle tohoto receptu! :-) ..a jsem TAK nadšená, že asi začnu KONEČNĚ vařit!!! B-))) …zelňačka byla VYNIKAJÍCÍ!!! Klobásku jsem si nakrájela, protože to tak mám ráda! :-) Kuchyň byla po mém boji se zelňačkou sice celá do oranžova, ale za ten požitek to VÁŽNĚ STÁLO!!! NAVÍC MUSÍM MOC POCHVÁLIT POPIS POSTUPU VAŘENÍ!!! Všemu jsem rozuměla a přesně věděla, čeho, kolik, do čeho! B-))) SUPER! Moc děkuji a doufám, že od HABANY zde najdu více receptů ať můžu kuchtit a vědět, že si váááážně pochutnám! B-)

 
Lavarden
5 příspěvků 12.02.10 22:13
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Všechno je připraveno tak abych se do toho zítra pustil.Už dnes jsem ale vyvařil
uzené kosti, protože zpravidla vařím zelnačku ve vývaru z uzeného masa.Vaše zelnačka musí být perfektní. Podám Vám o tom zprávu. Jak jste to napsal ,mne skutečně pobavilo. Vida, jak lze vařit i s úsměvem

 
zlomax
426 příspěvků 07.01.10 02:43
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Musím uznat, že je to druhý den fantazie. Po přečtení trhacího návodu, dvou řezanců do prstů a jednom bodnutí do dlaně jsem trhání vzdal. Polívka ani nepotřebovala tolik papriky neb byla dobarvená krevní sraženinou. To jsem však s úspěchem před rozežranou rodinkou zatajil. Švagrová se škodičema chtěla užírat už včera, ale hrdě jsem to ubránil se sekerkou Fiskars v ruce. Megahustý papů. Díky.

 
Pupek  31.12.09 03:09
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Pokud mohu vstoupit do mlýna - masovou klobásu nebo uzené taky trhám, špekovatějšího klobana krájím. Pokud se rozhodnu k „trhu“, klobásku(y) nejdřív krátce ponořím do vroucí zelňačky, aby povolila - a pak se trhá jedna báseň. Střívko vyklouzne skoro samo a nemusím si lámat hlavu nad tangencionálou střiženou torzním sinusem.
Moje tchýně však používá jiný extrém - nechá klobásu trochu zamrazit a pak ji na struhadle nastrouhá nahrubo. Ale do toho jsem nikdy nešel, protože manželka říkala, že její matku musím mít rád.

 
casino
4450 příspěvků 31.12.09 02:47
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Letošních svátků ve znamení ZELŇAČKY nebude v naší rodině jen tak zapomenuto :o) Štědrý den držíme jako bezmasý… Na oběd k vánočce máme Kyselicu s hřibama; k večeři vařím Rybí polévku. Letos navíc, dle přání autora, chystám i Zelňačku starýho habany s trhanou klobásou dopředu k obědu na Boží narození, na Štěpána, a jak se ukázalo i na Žanetu a Bohumilu…, pravda, trošku jsem to přepískl s množstvím. Když má paní viděla, jak vážím cibuli, zemáky a odměřuji vodu, nemusela si ani ťukat na čelo, aby dala znát co si myslí…
Ale k receptu:
Byla použita Uherská klobása (z Alberta)
Paralelně ve dvou hrncích přesně podle předpisu připravuji dvě stejné polévky;
Do jednoho hrnce krájím klobásu na kolečka (tlustá 7 až 10 mm).
Do druhého hrnce se snažím klobásu natrhat „tangenciálně“ nadrobno, ale jde to bídně. Klobásy navíc předvádějí striptýz, takže se nakonec vaří bez střívek.
Hodnocení se zúčastnilo 23 svéprávných osob:
1. Pokud byly polévky testovány ocezené (tedy pouze tekutá složka) a samostatně, bez možnosti porovnání vzorků vedle sebe, byla každá hodnocena známkou 1
2. Pokud byly polévky podávány samostatně bez možnosti porovnání vzorků vedle sebe, byly hodnoceny opět známkou 1. Pár hodnotitelů konstatovalo, že „trhaná“ klobása byla vyvařená. Pár hodnotitelů konstatovalo, že „trhaná“ i „krájená“ klobása byla vyvařená
3. Hodnocení vzorků vedle sebe:
Hustota polévky: únosná, ale na naše zvyklosti příliš hustá (zelenina, maso)
Vůně: v obou případech fantastická
Chuť: všichni se shodli, že „trhaná“ polévka je chutnější, má plnější chuť, je také (zákonitě) pikantnější = pálivější z vyvařené trhané klobásy
Závěr: shodli jsme se, že chuť je dána především kvalitou použité klobásy a že polévka s trhanou klobásou je chutnější. Líbila se nám struktura trhaného masa. V obou případech nám vadila vyvařenost masa, krájená klobása byla ale vyvařená méně.
Pár kuchtíků se nás shodlo, že by příště stálo za odzkoušení:
a) část klobás (asi 1/3 ?) pomlet a vyvařit, zbytek pokrájet (natrhat :o))) a už jen krátce na závěr povařit aby maso nebylo vyvařené.
b) použít dvojnásobné množství smetany
c) přidat víc vody ( a mouky :-) …už jsem tu napsal, že recept je asi z kategorie ZÁBAVNÉ. Proč? Rád bych viděl kuchtíka, který kvůli záklechtce bude chladit část polévky :o())))))))

 
casino
4450 příspěvků 20.12.09 05:35
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

:o) habana, ne, nezkoušel. Ale vyzkouším! A ve čtyřech hrncích! A nezaujatě (nepředpojatě :o) posoudím. Nepochybuji, že je boží… :o)))
Já pouze vyjádřil svůj názor, že pokud se klobása vyvaří („skvělé předpoklady k maximálně možnému vyrovnávání chutí v pokrmu“), je jedno, zda je přetržená nebo přeříznutá.

 
habana  20.12.09 04:30
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:52

 
iva  19.10.09 06:18
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

někdo už tady vložil odkaz na Internetovou jazykovou příručku. Alice, máš recht
 http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

 
sveva
751 příspěvků 18.10.09 22:37
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou - Alice_G

Přiznám se, že jsem teddyho příspěvku nerozuměla, děkuji za vysvětlení. Vyjadřuji se česky jak mi instinkt káže, tvoje upřesnění je pro mne pěkný pohlavek, ani matně se mi to nevybavilo. Teddy u mne vyvolal určité komplexy.
Ale takovou zelňačku bych si vychutnala.
Zdravím.

 
Alice_G
505 příspěvků 18.10.09 21:46
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou - teddy,

soudím podle „čta“, že jsi chlap. Kdo z lidí používajících přechodníky je používá správně (včetně mne)? Matně se mi vybavlo - čta (on), čtouc (ona), čtouce (ono nebo oni) - vid nedokonavý, napsav, napsavši, napsavše - vid dokonavý?
 AG

 
teddybear
89 příspěvků 18.10.09 01:02
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Casino, čta váš příspěvek, přemýšlel jsem o vašem pohlaví :-).

 
casino
4450 příspěvků 17.10.09 20:56
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Čtouc recept, myslel jsem, že jde o podkategorii „Zábavné“, opravdu pěkně napsáno…:-) Např.: to, z klobásy vyrobené drobení, centimetrové…:o())) aby „několikanásobně se tak zvětší styčná plocha klobása/polévka, což dává skvělé předpoklady k maximálně možnému vyrovnávání chutí v pokrmu.“ :o())) Obyčeně se to přicházívá, že se „chutě propojí“, jak je též s oblibou nadužíváno (i v TV, min. 1× v každém kulinářském pořadu - taky k popukání :o) Jistě, většině hotovek prospěje uležení v chladu, to je bez diskuze. Když ale narazíte na jídlo, v tomto případě na zelňačku, kde se chuti podařilo nepropojit a klobása (nebo uzené maso) chutná jako klobása (nebo uzené maso), to je pak bašta …:o)))

 
evit007
1 příspěvek 16.10.09 22:04
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

zbylo zeli k bramboraku. kam s nim? jedine do zelnacky. vymazlena receptura:)!!!jen na pepr jsme byli skoupi a navic jsme tam vrzli houby. pro zimni vecery jako stvorene. ac v panelaku, s vuni tehle polivky u nosu si pripadame jako na horske chate:) diky za postup!

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Roky robím kapustnicu a akosi neviem prísť na skutočne dobrý recept, rozhodne vyskúšam. Napadlo ma, že ak sa tá klobása olúpe a potom „bohapusto“ pokrája , tak taktiež vznikne veľká styčná plocha klobása/polievka.

 
frantisek75
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Opravdu je vidět vypracovaný recept opakovaným vařením . DÍKY

 
miguel75
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Habano, fakt skvělý recept. Zelňačka je super:-) Tvé recepty jsou zárukou dobrého jídla. Jen tak dál a díky!

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:51

 
jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

Zelňačka je skvělá (a už jsem jich pár uvařil). Jen s tím čerstvě mletým pepřem doporučuji opatrnost, jsou to šavle, meče. Dík za recept!

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:51

 
karminek
757 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou

habaňáku –sice se vařením živím ale návrh?-nelze(bylo by to chladné):-)))).
Ta zelňačka je skvělá.chválím habaňáky.
 Zdar

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Reklama

Dnes doporučujeme: Hovězí na pepři


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz