Recept Staročeská zelňačka s klobásou

(Hodnoceno 5x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Staročeská zelňačka s klobásou

Postup

1. Cibuli osmahneme na oleji, poprášíme paprikou a promícháme. Zelí pokrájíme, pokud je hodně ky­selé, propláchneme je studenou vodou a přidáme k cibuli, zalijeme vodou a vaříme. 2. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky, které přidáme do polévky. 3. Sádlo rozpustíme, poprášíme je moukou a za stá­lého míchání připravíme jíšku, kterou necháme zchladnout. Oloupanou klobásu nakrájíme na ten­čí kolečka. Zchladlou jíšku vmícháme do polévky, dobře promícháme a povaříme ještě 15-20 minut. 4. Nakonec přidáme kolečka klobásy, sůl a pepř. Na talířích přidáme do polévky trochu zakysané smetany a posypeme petrželkou.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 21.11.02 vloženo
  • 146844x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • na osobu asi 470 kcal, 13 bílkovin, 38 tuků, 18 sacharidů
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2-3 lžičky mleté sladké papriky
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 1/4 l vody
  • 3 brambory
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 g pikantní klobásy
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 lžičky zakysané smetany
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

georgehradec 19.04.17 17:44

Dobrá, výborná,super!

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.04.17 23:09

V podstatě obyčejná, nicméně chutná zelňačka. Nevím, kde berete ty 4 porce. Já udělal z poloviční dávky a mám to minimálně na osm dní. Klobása byla maďarská polosuchá až suchá a opekl jsem ji. Vypečený tuk jsem použil místo sádla na jíšku.

Odkaz na uvaření

Monulie 06.03.13 17:47

Taky jsem přidala chorizo, ale nějak mi v tom nejelo. :)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 14.10.12 10:45

Chuťovo dobré, len nabudúce by som nevarila zemiaky spolu s kyslou kapustou v jednom hrnci, ale radšej zvlášť a po uvarení by som ich pridala ku kapuste. Klobásu som použila chorizo.

Uvaření se již líbí 10 labužníkům
Odkaz na uvaření

Terie 19.08.11 14:24

Nějak po zahájení vaření jsem zjistila, že nemám brambory :-) Ale vůbec to nevadilo, sice je to podle mě spíš vydatná zimní večeře, ale chutnala i v srpnu.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Staročeská zelňačka s klobásou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
ahoj747
4 příspěvky 11.11.18 22:10
ahoj

****máš tu dobrou zelnačku :) :) :) :mavam:

georgehradec
377 příspěvků 22.04.17 11:03

Šunková klobása postačila a polevka chutnala i vnukovi (8let). Dobrý receptik a jednoduchy.

Ačraj
697 příspěvků 12.01.14 11:07

Zelí neproplachovat!!! :palec:

casino
4488 příspěvků 12.01.14 06:20
Se zelím zacházím stejně jako...

STAREJ HABANA (tímto rafinovaně vytahuju - protože není uvedena mezi PODOBNÝMI RECEPTY - tuto, dle mého, nejlepčččí zelňačku! :palec:
Nikdy neříkat nigdy ;) :)

esmeralda
4813 příspěvků 12.01.14 01:07

Zelí s brambory vařím běžně, nevidím v tom problém. Možná mají v Americku jiné brambory i zelí.

Kyselé zelí neproplachuji, pouze dám na cedník a nechám okapat. Připadá mně, že propláchnutím zelí se vyplaví i chuť pro kyselé zelí tak typická.

Klobásu před přidáním do čehokoliv také smažím. Myslím, že tepelná úprava zdůrazní chuť.

dagmar460
4 příspěvky 12.01.14 00:24

Po přečtení receptu hned musím reagovat. Recept se mi zdá dobrý ale ne úplný. Brambory se za každých okolností musí uvařit zvlášť protože by nezměkly. Zelí propláchnout překrájet na menší tvar a uvařit s tou zpěněnou cibulkou a paprikou zvlášť a brambory do kterých bych přidala kmín také zvlášť až by se uvařily tak na kolečka či na kostičky dát tu klobásu, povařit a až bude uvařené zelí přidat uvařené brambory s tou povařenou klobásou. Zvlášť bych si ještě udělala jíšku se sádlem, zředila vodou aby se mouky řádně rozvařila a přidala bych vše do polévky, řádně povařila a ochutila solí a pepřem, posypala petrželkou a ozdobila kopečkem kysané smetany. :jazyk:
Ale pozor nikdy nevařte zelí spolu s brambory!
Přeji dobrou chuť! :andel: :think: :)

Ačraj
697 příspěvků 28.05.13 21:49
Zelňačka

Dostala jsem maďarské klobásy, tak jsem se hned vrhla na zelňačku, byla a ještě bude i zítra - výborná :P
Vařila takto: V jednom hrnci jsem vařila brambory se solí a kmínem, v druhém hrnci kyselé zelí, i s nálevem, s bobkovým listem, nov. kořením a pepřem. Na sádle jsem osmahla klobásu, cibulku, přidala červ. papriku a hl. mouku, zasmahla a vše smíchala dohromady, krátce povařila se smetanou (nemám ráda jen kopeček smetany navrchu v talíři)klobása čerstvá, tak se rozpadla, ale ta chuť po té ostré klobáse, vynikající, :potlesk: nikdy bych tuto zelňačku nekazila houbami a už vůbec né, česnekem. :,(

Ačraj
697 příspěvků 07.03.13 16:00

To byla jen legrace. :mavam: Myslím, že staročeská klobása dávno ani neexistuje ;)

Lyduska
362 příspěvků 07.03.13 13:40

Zial, tu nemam moznost zohnat starocesku klobasu, preto chorizo. Ale to „moje“ chorizo chut nepokazilo.

Ačraj
697 příspěvků 07.03.13 11:53
Staročeská

Že by Chorizo pokazilo chuť Staročeské zelňačky, no to je jasný 8o to se musí použít i staročeská klobása, ale zelňačku bych si dala teď hned, snad i bez klobásy, „vobyčejnou“ českou.. :P

casino
4488 příspěvků 06.03.13 23:52
Lyduska, Monulie

Tak tomu se říká lidová tvořivost :)
Staročeská zelňačka a chorizo, hihi ;)

Terie
66 příspěvků 19.08.11 14:24

Nějak po zahájení vaření jsem zjistila, že nemám brambory :-) Ale vůbec to nevadilo, sice je to podle mě spíš vydatná zimní večeře, ale chutnala i v srpnu.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz