Recept Staročeská zelňačka s klobásou

(Hodnoceno 5x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Staročeská zelňačka s klobásou

Postup

1. Cibuli osmahneme na oleji, poprášíme paprikou a promícháme. Zelí pokrájíme, pokud je hodně ky­selé, propláchneme je studenou vodou a přidáme k cibuli, zalijeme vodou a vaříme. 2. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky, které přidáme do polévky. 3. Sádlo rozpustíme, poprášíme je moukou a za stá­lého míchání připravíme jíšku, kterou necháme zchladnout. Oloupanou klobásu nakrájíme na ten­čí kolečka. Zchladlou jíšku vmícháme do polévky, dobře promícháme a povaříme ještě 15-20 minut. 4. Nakonec přidáme kolečka klobásy, sůl a pepř. Na talířích přidáme do polévky trochu zakysané smetany a posypeme petrželkou.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 21.11.02 vloženo
  • 148568x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • na osobu asi 470 kcal, 13 bílkovin, 38 tuků, 18 sacharidů
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2-3 lžičky mleté sladké papriky
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 1/4 l vody
  • 3 brambory
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 g pikantní klobásy
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 lžičky zakysané smetany
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

georgehradec 19.4.17 17:44

Dobrá, výborná,super!

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.4.17 23:09

V podstatě obyčejná, nicméně chutná zelňačka. Nevím, kde berete ty 4 porce. Já udělal z poloviční dávky a mám to minimálně na osm dní. Klobása byla maďarská polosuchá až suchá a opekl jsem ji. Vypečený tuk jsem použil místo sádla na jíšku.

Odkaz na uvaření

Monulie 6.3.13 17:47

Taky jsem přidala chorizo, ale nějak mi v tom nejelo. :)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 14.10.12 10:45

Chuťovo dobré, len nabudúce by som nevarila zemiaky spolu s kyslou kapustou v jednom hrnci, ale radšej zvlášť a po uvarení by som ich pridala ku kapuste. Klobásu som použila chorizo.

Uvaření se již líbí 10 labužníkům
Odkaz na uvaření

Terie 19.8.11 14:24

Nějak po zahájení vaření jsem zjistila, že nemám brambory :-) Ale vůbec to nevadilo, sice je to podle mě spíš vydatná zimní večeře, ale chutnala i v srpnu.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Staročeská zelňačka s klobásou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Staročeská zelňačka s klobásou

ahoj747
4 příspěvky 11.11.18 22:10
ahoj

****máš tu dobrou zelnačku :) :) :) :mavam:

georgehradec
383 příspěvků 22.4.17 11:03

Šunková klobása postačila a polevka chutnala i vnukovi (8let). Dobrý receptik a jednoduchy.

Ačraj
697 příspěvků 12.1.14 11:07

Zelí neproplachovat!!! :palec:

casino
4491 příspěvků 12.1.14 06:20
Se zelím zacházím stejně jako...

STAREJ HABANA (tímto rafinovaně vytahuju - protože není uvedena mezi PODOBNÝMI RECEPTY - tuto, dle mého, nejlepčččí zelňačku! :palec:
Nikdy neříkat nigdy ;) :)

esmeralda
4813 příspěvků 12.1.14 01:07

Zelí s brambory vařím běžně, nevidím v tom problém. Možná mají v Americku jiné brambory i zelí.

Kyselé zelí neproplachuji, pouze dám na cedník a nechám okapat. Připadá mně, že propláchnutím zelí se vyplaví i chuť pro kyselé zelí tak typická.

Klobásu před přidáním do čehokoliv také smažím. Myslím, že tepelná úprava zdůrazní chuť.

dagmar460
4 příspěvky 12.1.14 00:24

Po přečtení receptu hned musím reagovat. Recept se mi zdá dobrý ale ne úplný. Brambory se za každých okolností musí uvařit zvlášť protože by nezměkly. Zelí propláchnout překrájet na menší tvar a uvařit s tou zpěněnou cibulkou a paprikou zvlášť a brambory do kterých bych přidala kmín také zvlášť až by se uvařily tak na kolečka či na kostičky dát tu klobásu, povařit a až bude uvařené zelí přidat uvařené brambory s tou povařenou klobásou. Zvlášť bych si ještě udělala jíšku se sádlem, zředila vodou aby se mouky řádně rozvařila a přidala bych vše do polévky, řádně povařila a ochutila solí a pepřem, posypala petrželkou a ozdobila kopečkem kysané smetany. :jazyk:
Ale pozor nikdy nevařte zelí spolu s brambory!
Přeji dobrou chuť! :andel: :think: :)

Ačraj
697 příspěvků 28.5.13 21:49
Zelňačka

Dostala jsem maďarské klobásy, tak jsem se hned vrhla na zelňačku, byla a ještě bude i zítra - výborná :P
Vařila takto: V jednom hrnci jsem vařila brambory se solí a kmínem, v druhém hrnci kyselé zelí, i s nálevem, s bobkovým listem, nov. kořením a pepřem. Na sádle jsem osmahla klobásu, cibulku, přidala červ. papriku a hl. mouku, zasmahla a vše smíchala dohromady, krátce povařila se smetanou (nemám ráda jen kopeček smetany navrchu v talíři)klobása čerstvá, tak se rozpadla, ale ta chuť po té ostré klobáse, vynikající, :potlesk: nikdy bych tuto zelňačku nekazila houbami a už vůbec né, česnekem. :,(

Ačraj
697 příspěvků 7.3.13 16:00

To byla jen legrace. :mavam: Myslím, že staročeská klobása dávno ani neexistuje ;)

Lyduska
369 příspěvků 7.3.13 13:40

Zial, tu nemam moznost zohnat starocesku klobasu, preto chorizo. Ale to „moje“ chorizo chut nepokazilo.

Ačraj
697 příspěvků 7.3.13 11:53
Staročeská

Že by Chorizo pokazilo chuť Staročeské zelňačky, no to je jasný 8o to se musí použít i staročeská klobása, ale zelňačku bych si dala teď hned, snad i bez klobásy, „vobyčejnou“ českou.. :P

casino
4491 příspěvků 6.3.13 23:52
Lyduska, Monulie

Tak tomu se říká lidová tvořivost :)
Staročeská zelňačka a chorizo, hihi ;)

Terie
66 příspěvků 19.8.11 14:24

Nějak po zahájení vaření jsem zjistila, že nemám brambory :-) Ale vůbec to nevadilo, sice je to podle mě spíš vydatná zimní večeře, ale chutnala i v srpnu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz