Recept Bánovská kyselica (zelňačka z Jižní Moravy)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Večer, den před vařením si opereme a zalijeme fazolu (asi 1/2 litrový hrníček fazole). Když chceme míň polívky, dáme míň fazole. Druhý den fazolu zalijeme a necháme ji vařit doměkka. Dáváme pozor, aby v ní stále byla voda, aby se nepřipálila. Fazolu dáme vařit do většího hrnca, nebo do něho pak budeme přidávat všechny potřebné věci na kyselicu a v něm pak hotová kyselica zůstane. Ještě do hrnce s fazolou dáme vařit zeleninu: mrkev, petržel, cibulu, česnek a celer. Zvlášť do druhého hrnce dáme vařit sterilované, nebo bečkové zelí (asi malou sklínku, nebo zase jak chcete polívky více, tak můžete dát i celou větší sklínku) Zelí musí být taky zalité vodou, aby se voda nevyvařila a zelí se nepřipálilo. Ale vždycky se musí zelí vařit zvlášť, nebo kdyby jsme ho vařili se zeleninou, tak by to moc dlouho trvalo, než by se zelenina uvařila. Zelí s vodou vaříme aspoň 45 minut a pak ho vylejeme i s tou vodou do hrnce s uvařenou fazolou. Ještě v jednom kastrolku vaříme zvlášť trochu hřibů, čerstvých, nebo sušených. Ale pokud máte hřiby sterilované v plechovce, nebo ve sklénce, tak ty můžete zrovna vysypat do hrnce s fazolou, ale slijte z nich pryč tu vodu. Nejlepší jsou hřiby praváky, ale můžou se použít aj žampiony. Sterilované už nemusíte předem vařit. V kastrolku s olejem si osmažím menší cibulu a až je zpěněná, tak do ní přidám trochu (asi 2 lžíce hladké mouky) a osmažím ji, aby byla zlatá a pak ji vyleju do hrnce s fazolí a se vším co už tam mám.Do hrnka si rozbiju asi 3 vajíčka, rozkvedlám je zase vidličkou a vyleju taky do všeho. Pak tam ještě přidám 3 vajíčka, uvařené natvrdo, zase protlačené přes kráječ na bramborový salát. Naposledy, co dám do kyselice je šlehačka, do které přidáme asi 2 lžíce hrubé mouky. Zase to vidličkou dobře rozmíchám a vyleju do kyselice. Vsechno dobře promíchám a nechám to povařit. Pokud je kyselica hustá moc, přidám tam vody. Pokud je řídká přidám tam ještě trochu mlíka a v něm trochu mouky. DOBROU CHUŤ ! Originální recept z vesničky Bánov z jižní Moravy podle domácího receptu Libušky Skocovské.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 06.03.02 vloženo
  • 19209x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1/2 litrový hrníček fazole
  • zeleninu: mrkev, petržel, cibulu, česnek a celer
  • sterilované nebo bečkové zelí / asi malou sklínku (1 litr)
  • trochu hřibů (čerstvých nebo sušených)
  • 6 vajíček
  • šlehačka
  • 2 lžíce hrubé mouky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bánovská kyselica (zelňačka z Jižní Moravy)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Alis
2617 příspěvků 19.02.11 21:17

Mám vždycky velikou radost, když potkám (kdekoli) lidi s nadhledem :-)
A taky mám radost, že existují dnes i tací, co nevystřihují jen s vnúčenci, ale sami sobě na zrcadlo :-D

Esme, pamatuju na maminku, jak mě propíchla pohledem, když jsem o jídle řekla, že je to pěkná „kejda“. Podruhé už jsem si to netroufla a nikdy více v životě… A to ani ona, ani já ze zemědělství nepocházíme :-)
Nicméně, já jsem tenkrát toto slovo nepoužila v tom něžném smyslu slova, jako ty. To by se možná nezlobila a bylo by. Prostě pro mne byla „kejda“ „nechutný blivajz“ a nic jiného. A ty jsi to uvedla krásně na pravou míru :-)

Přimlouvám se za nemazání, osobně by mi tyto komentáře chyběly - pokud tedy někoho osobně nezasahují do černého…

casino
4488 příspěvků 19.02.11 20:45
Já nic, já muzikant

esmeralda, jak píše wydra :-)
wydra, mně bylo od počátku jasné, že čistoty jazyka dbalá esmeralda asi nedocenila ono slovo. Nevím, zda se jeho význam časem posunul, ale živě si dovedu představit reakci zámeckého pána, když by mu podali polévku se slovy: „Vaše oblíbená kejda, hraběcí milosti…“ Vidím to na pěkný tanec, ale asi by si napřed sám skočil ten podle Chačaturjana, pokud byl už zkomponován :mrgreen:
glama, tak to se Vám povedlo :palec: To, jak jste pohotově navázala na wydra entomologický úlet, se mi tůůůze líbí :potlesk: Být Američan, tak napíšu, že takový humor miluju!!! Přál bych si (neskromně), až to zde Viktorka začne luxovat, aby ty dva komentáře ušetřila pro pobavení dalších generací labužníků. Já už to mám vytištěné a nalepené v koupelně na zrcadle. Těším se, jak se ráno ten zašklíbený chlap v zrcadle začne na mě řehonit, až si ty komentáře znovu přečtu :-P
di, nezoufejte a nedoufejte! Lepší už to nebude :twisted:

Příspěvek upraven 19.02.11 v 20:46

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.11 09:26

A já si, wydro, myslela, ze TO slovo bylo „mikrovlnka“ :- )).

di
2451 příspěvků 19.02.11 01:15

wydro, oboje, jak jinak, že.
Bože, dámy, opravdu toho nechme, to je tak trapné, moc, aneb - pro dobrotu na žebrotu.
P.S. glamo: jelikož tu všem až na výjimky vykám, velké V považuju za případné. Jestli si ale na mě stále chcete brousit svůj ostrovtip, jsem vám zcela k dispozici, poslužte si.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.11 01:08

Ja taky rada krupicovou kasi s cuckama a z hrube krupice a studenou! takovy krupicovy pudink s cuckama, kakaem a rozpustenym maslem a cukrem…aaaaach, tu uz mi babicka moje zlata neuvari .........

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.11 01:02

Esme, to jsou ty nejkrásnější vzpomínky. Ty vyvolané jídlem :-) …Moje dcerky zase chtěly vždycky jen krupicovou kaši s cucky.

Bánovská kyselica je skvělá! Už je v oblíbených a zítra se do ní asi pustím…

Asi je zbytečné, abych psala, že Vy se píše s velkým V pouze pokud jde o vykání.
:mrgreen:

Wydři… :mrgreen:

Příspěvek upraven 19.02.11 v 01:05

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.11 01:01

di, empatie s casinem nebo kejdou ? :-P

di
2451 příspěvků 19.02.11 00:57

Wydro: empatie či tak něco?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.11 00:56

di, jak vis, co chtelo casino vysvetlit?

di
2451 příspěvků 19.02.11 00:38

esme: podle mě celá ta záležitost se slovem kejda vznikla tak, že někdo (casino?) chtěl vysvětlit, že používání tohohle slova je dvouznačné (a že člověk, který tohle slovo používá, vypadá…, no přinejmenším divně). Zemědělec se otřese hrůzou, ostatní to běžně používají, protože neznají pravý význam slova. Pak se ale nesmí divit, že se to lidem nějak spojeným ze zemědělstvím 2× nepozdává a myslí si své. Nic víc za tím nebude.
Jinak, dámy, už bychom to mohly tuhle debatu končit - vše podstatné bylo řečeno; co Vy na to?

esmeralda
4813 příspěvků 19.02.11 00:27

Holky, díky vám všem.
Ještě že se nestalo něco horšího.
Mám pocit že tento výraz mám od babičky z Orlických hor, kde toto slovo vyjadřovalo cokoliv hustého, bez ohledu na chuť.

A babička se jistě vyznala, neboť za svobodna byla kuchařkou na zámku v Letohradě (tenkráte Kyšperk) a vařila pro panstvo. Tuším že to byli Stubenbergové.
Zvláště s láskou vzpomínala na malého hraběte Jeníčka, který nejedl krupičnou kaši jinak než připálenou. Ale ne jakkoliv připálenou, ale jenom mírně…a to uměla jenom moje babička.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.11 00:27
:potlesk: :palec: :mrgreen:
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.11 00:21

:potlesk: perla pred spanim :potlesk:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.11 00:16

A chcípnul nejspíš jako motýl v letu… :mrgreen: :mrgreen:
Taková etymologická noční můra… :mrgreen: :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 23:47

Jo, jenze ja to schytala , ze ani v prenesenem vyznamu to na Labuznika nepatri! To kdyz jsem napsala, ze misto besanovych knedlicku jsem vyrobila ono …
Casino melo rude kruhy pred ocima a psalo snad az na Hrad ! Proto jsem tu odpoved glamo , nechavala jemu. Jenze delal dnes chcipleho entomologa :-P :mrgreen:

di
2451 příspěvků 18.02.11 23:42

esme: ráda zaskočím za casina - patrně šlo o slovo kejda. Kejda jsou v původním slova smyslu zkvašené, zejména prasečí, výkaly a moč, hodně to smrdí a dost nevábně to vypadá (prostě kejda), ale prý je to dobré hnojivo. Kdo holt trochu přičichl (obrazně i opravdu) k zemědělství, vnímá tohle slovo jinak než kulináři, no. ;-) Nic víc za tím nikdo nehledejte - pokud Vám to vyhovuje, nedá se s tím nic dělat.
P.S. Omlouvám se, že jsem přišla s křížkem po funuse, než jsem svůj příspěvek napsala, byl tu ten glamin. Tak jakože jsem nic neřekla.

Příspěvek upraven 18.02.11 v 23:43

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 23:34

Milá Esme..ono slovo „kejda“ není ani tak neslušné…ono je dokonce snad i spisovné..leč..označuje něco nepříliš lákavého…viz

Definice slova Kejda na webu:

Kejda hospodářských zvířat (skotu, prasat, drůbeže) je tekuté statkové hnojivo, částečně zkvašená směs tuhých a tekutých výkalů hospodářských zvířat a zbytků krmiv s podílem technologické vody.
cs.wikipedia.org/wiki/Kejda

Ale nic si z toho nedělej, já to slovo také používám ve zcela stejném významu jako ty..a používá se naprosto běžně jako výraz pro něco hustého, ale ještě tekutého..
Zřejmě nám, co jsme se s kejdou neseznámili osobně na vlastní kůži, to slovo nic nepříjemného nepřipomíná a tudíž nám ani nevadí ho používat… :wink: :mrgreen: :-P

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 23:29

Zeptej se Casina … nejsem kompetentni ! I kdyz nechapu, ze dnes dela, ze to nevidi … ?
Leda se vycerpal u me :-)

esmeralda
4813 příspěvků 18.02.11 23:05

Kdybych věděla o jaké slovo jde, tak ho ráda smažu, ale opravdu nevím které…
U nás se za přísného dohledu maminky učitelky muselo vždy mluvit nejen slušně, ale i spisovně.
Možná že jsem měla napsat místo Kejda Kýda??

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 06:02

Tak to ti Esme asi u Casina neprojde ! Jen pockej az si toho vsimne! :-P Utvori se mu rudy kruh pred nevericim okem , jake ze slovo sis to dovolila pouzit !!
Radim ti, nasad brneni , prze casino se svymi priznivci te silne znecti za ten bezny a preneseny vyznam toho slova, ktere si netroufam vyslovit pismeny.
Nasledne vyvine tlak 1,000 × 10-6 megapascalů abys ono slovo smazala .
Jojo holka, tady si nemuzes psat co chces, to zapomen ! :mrgreen: :-P :twisted: :roll:

esmeralda
4813 příspěvků 17.02.11 23:35

Vyzkoušeno.
Teď mám v lednici obrovský hrnec kejdy která nám jistě vydrží až do příštího týdne.
Neberte slovo „kejda“ jako hanu. Jde o velice lahodnou a sytou kejdu.
Na rozdíl od poctivých jihomoravských kuchařek mi na výrobu postačil jeden hrnec.
Cibulka s moukou v mikrovlnce.
A šlo to i bez banánů…

esmeralda
4813 příspěvků 16.02.11 00:51

A já tam stále hledám banány… :oops:

Tento druh polévek mám moc ráda. Vyzkouším.

babi
6360 příspěvků 15.02.11 19:28

Thomasi, jak tak koukam, nejspis by Ti chutnala slovenska kyselica :-) http://www.labuznik.com/…va-zelnacka/

van.Thomas
192 příspěvků 15.02.11 14:48

Je to moc dobré. Teda bez rozkvedlaných vajíček, ty já nerad. A samozřejmě jsem to vyfutroval klobásou. :-)

jiriko
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Bánovská kyselica (zelňačka z Jižní Moravy)

Já ji dělal včera.V 5 litrovém kastrolu a myslel,že zůstane na ráno na snídani.
Kdepak!
Opravdu super!

jitkap
115 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bánovská kyselica (zelňačka z Jižní Moravy)

Děkuji za uveřejnění receptu, další vynikající recept zůstane natrvalo v rodinném repertoáru. Jenom s množství vajec jsem si dovolila zredukovat.

goro
82 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bánovská kyselica (zelňačka z Jižní Moravy)

Na Lašsku a Valašsku se vaří podobná, ale méně vybavená pod názvem „Chabaštová polévka“. Dovybavit se může klobásou.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz