van.Thomas

Score: 0 Registrován od: 21.09.10, naposledy on-line 23.5.20 12:52
Počet příspěvků v diskuzích: 195
Jsem pokročilý kuchař
 

Pikantní a jednoduché krůtí maso

Odkaz na uvaření

van.Thomas 22.5.20 14:50

Vyzkoušeno. Chuťově je to dobré, ale jinak je to Kocourkov až na půdu. Už ten začátek jsem si musel přečíst několikrát, protože opékat špek na oleji je prostě k neuvěření. To je jako vařit vodu v páře. Takže nejdřív jsem rozpustil trochu špeku na pánvi, opekl na něm maso, a pak jsem dal zbytek špeku a cibuli. Celé se to topí v sádle, přestože jsem z úcty k autorce dal alespoň 150 g špeku, ale 100 by stačilo bohatě. Záleží ovšem, jaký špek použijete, některé jsou sušší. Po mírném zabarvení cibulky jsem vrátil maso do té tukové lázně a hodinu ho tam dle receptu trápil. Tímto jsme dvě největší přednosti krůtího masa, dietnost a rychlou přípravu, spláchli do záchoda. Abych si nepřipadal jako úplný pitomec, přidal jsem tři neoloupané brambory překrojené na poloviny, které pečením v sádle získaly krásnou zlatavou barvu. Výsledek: maso i brambory získají na spodní straně hezkou barvu, cibulka krásně zkaramelizuje a prolne se s dušenými škvarečky v příjemnou chuť. Žádná šťáva se samozřejmě nevytvoří, je to prostě sádlo a cibule. Maso dostalo co proto, průměrnému strávníkovi to stačí, ale my labužníci víme, že tohle se s krůtím prsem nedělá. Dovedu si představit takhle upravit vepřovou krkovici v celku, která už tuk obsahuje tak jako tak a umí pustit i trochu šťávy. Pak by to dávalo smysl.

Krůtí prsa se zakysanou smetanou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 21.5.20 10:59

Jednoduché a dobré. Maso už by se nemuselo dusit, ale jinak je to vynikající.

Hovězí plátky se sýrem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.5.20 15:46

Prostě úplně obyčejné dušené hovězí, které se nakonec posype sýrem. Dobré to je, vždyť je to dušené hovězí, žádný kulinářský objev se ovšem nekoná.

Pommes Paillasson - "slaměná rohožka"

Odkaz na uvaření

van.Thomas 14.5.20 15:15

V životě bych nevěřil, že to bez pojiva bude držet pohromadě, ale ono to vážně funguje. Udělal jsem poměrně tenkou placku, obrátit to šlo normálně obracečkou. Asi bude hodně záležet na druhu brambor, ale dneska se to povedlo na výbornou.

Hlíva s bramborami

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.5.20 14:47

Neurazí, nenadchne. Určitě bych dokázal hlívu využít i lépe.

Krevetoví rarášci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.5.20 14:45

Za mě nic extra, prostě normální smažené krevety v těstíčku, jaké dostanete u Číňanů. Použil jsem střední krevety, takže jsem je obaloval jednotlivě. Těstíčko hezky drží, nestéká a je husté akorát. Koriandr jsem necítil, ale měl jsem jen mražený, tak to možná bylo tím. Jedlé to bylo, ale raději bych si krevety vychutnal jinak, než je plácnout do oleje.

Zeleninová pomazánka

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.5.20 13:39

Dobré to je. Poměr surovin dobrý, na sváču s pečivem ideální.

Kuře s hořčicovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.5.20 11:24

Za mě nic moc. Okyselit už tak výraznou hořčici ještě citronovou šťávou mi příliš nelahodí a smetana se při pečení samozřejmě srazí. Takže to na talíři vypadá stejně podivně amatérsky, jako to chutná. To už by bylo lépe samostatně upéct kuře s křupavou kůrčičkou a omáčku jen prohřát na pánvi a nalít vedle.

Fazolová pomazánka - Smalec z fasoli

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.5.20 11:16

Moc dobrá věc. Použil jsem 200g bílých fazolí. Vody jsem dal výrazně více, protože fazole to rychle vstřebají. Vyšly mi 4 malé skleničky pomazánky. Jemně rozmixované je to výborné na chleba, hrubě rozmixované je to výborné jako příloha k masu.

Kuřecí maso se sýrovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.5.20 21:34

Ještě dovětek… když se v omáčce najde kousek oříšku, je to celkem sympatické. Jako oříšek to sice nechutná, ale hezky to křupne.

Kuřecí maso se sýrovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 7.5.20 19:37

S trochou úprav je to dobré. Vlašské ořechy jsem tam nezaznamenal, dal jsem je hodně nadrobno a ani mi nijak nechyběly. Maso bylo trochu tužší, což se nejspíš stalo tím zbytečným dušením. Lepší je po orestování vyndat a pak jen vložit do hotové omáčky. Kostka masoxu je už úplná zhůvěřilost a troufám si kvůli ní prohlásit autora za zločince. Kysaná smetana to trochu zazdila, původně lahodná chuť sýrové omáčky se zvrhla dokysela, místo ní bych dal trochu šlehačky. Jinak dobrý.

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě

Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.4.20 20:13

Jednoduché a chutné. Jen na pánvi se mi obal při obracení vždycky roztrhal a nevypadalo to moc esteticky. Ale třeba je to jen otázkou cviku.

Karbanátky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.4.20 16:22

Chutné karbanátky. Malinko mi to zhatil můj mlýnek na maso s plastovým šnekem, který jednou pomleté maso už nedokázal znovu dopravit k noži. Takže jsem to měl příliš hrubé. Dvojí mletí je naprosté minimum. Vyzkoušel jsem smaženou i pečenou verzi, smažená je mnohem šťavnatější, při pečení šťava vyteče a karbanátek je suchý.

Benátské rizoto

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.4.20 16:19

Vyzkoušeno. Upravil jsem poměr ingrediencí, rýže jen 250g, šunky 300g a hrášku 130g. Jinak by to asi bylo hledání šunky v kupce rýže. Chutnalo to celkem dobře, i když Benátčan by se asi smíchy utloukl, než by mu došlo, že to myslíte vážně, a pak by vyskočil z okna. Prezentoval bych to spíš jako zajímavou přílohu. Pokud ale svou novou známost chcete ohromit romantickou večeří v italském stylu, budete za blbce.

Kančí ragú na jalovci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.4.20 17:45

Nedobré. Postup jsem dodržel, ale ten citrón s pomerančem vykoná své a vznikne hořkokyselé něco, co má do dobrého guláše daleko. Dělal jsem i recept „Kančí guláš aneb Kančí guláš s brusinkami“, tam se citrónu i pomeranče dává o poznání méně a po dušení se kolečka vyjmou. Pak vznikne pikantní kořeněná chuť. Ale pokud se tam nechá celý pomeranč a půl citronu navždy, vše je ztraceno.

Kynuté knedlíky s petrželkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 15.4.20 21:06

Verze 1: Hnětu si takhle těsto přesně podle receptu, když tu jsem najednou zjistil, že si podsypávám hladkou moukou a dělat knedlíky z hladké mouky je dost nezvyklé. Nebylo už cesty zpět, takže já vařil z hladké. Nevím, jaký vliv to mělo na výsledek, to poznám, až udělám druhou verzi z hrubé. Těsto jsem udělal akorát vláčné a nelepivé, radost poplácat. Kynulo to jako o život, za chvíli jsem měl těsta plnou kuchyň. Pobavila mě instrukce udělat „cca 2 šišky“. Tak jsem tedy udělal hrubým odhadem něco mezi jednou a třemi šiškami, jak stálo v receptu. :-) Půl hodinky jsem je nechal odstát a pak do hrnce. Nevím, jestli to bylo tou hladkou moukou, ale byly to knedle jak hrom. Ve velkém hrnci vyplnily celý obvod, že ani pára neutíkala a vyndaval jsem knedlíky velké jak sifonová lahev. Příště určitě tři šišky. Jsou nadýchané, chutné, jen málo slané. Až se tím prokoušu, zkusím opravdu z hrubé.

Celerová protidepresivní polévka

Odkaz na uvaření

van.Thomas 15.4.20 17:10

Název tohoto receptu je vrchol cynismu. Asi není depresivnější polévky, než je tahle hnědá beznaděj. Vařený celer v mléce. Nevím, jestli někdo v tomhle dokáže najít lék na depresi, ale já se nad svou mističkou málem rozplakal. Nouze a chudoba na vás kouká z hrnce a člověk propadne zoufalství, že už nikdy neochutná maso a nikdy neuvidí čerstvou zeleninu. Ani špetka koření, poslední živý kvíteček zválcovaly tanky. Jen bezbřehý celer zalitý mlékem. Nad touhle protidepresivní polévkou se jednou někdo zastřelí. Použil jsem půl velkého celeru, což vydalo na 500g strouhaného. Když jsem to zalil čtvrtlitrem vody, jak praví recept, tak se mi hrnec vysmál. Z celeru se stále prášilo. Chtělo to skoro litr, aby se dalo mluvit o vaření. Naopak mléka jsem dal jen 150 ml, neboť ze zkušenosti vím, že mléko dokáže zazdít i mnohem atraktivnější polévky. Neumím si představit, že bych tam dal dvakrát víc mléka než vody, jak po mně chtěl zlomyslný recept. Výsledek je neradostný, což se dalo čekat, když je někde jen mléko, voda a celer, tak to těžko může chutnat jinak než po celeru. Ale když se to rozmixuje a dochutí (já jsem sáhl po maggi, z čehož je vidět, v jak hluboké depresi jsem byl), je to vcelku chutná polévka. Přesto ji řadím do kategorie Jak se zbavit chlapa.

Mrkvová polévka s kokosovým aroma

Odkaz na uvaření

van.Thomas 8.4.20 16:39

Polévka vytvořena přesně podle receptu, jen lahůdkovou cibulku jsem zapomněl pořídit, tak jsem použil jednu normální cibuli. Chuťově to není špatné, jednu porci bych do sebe jistě dostal, druhé už bych se nejspíš bránil. Polévkou bych to úplně nenazýval, podle mě teplá polévka nemá dělat kopečky jako zmrzlina, ale má být tekutá. To tahle kaše rozhodně není, bez problémů se dá jíst vidličkou. Možná by se to dalo zachránit poctivým kuřecím vývarem. Každý chlap ale zná pravidlo „z mrkve jídlo neuděláš“ a tato polévka je toho důkazem.

Krupicové provázky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 6.4.20 12:57

Vynikající zavářka. Suroviny jsem dodržel, jen jsem vynechal ten žloutek navíc, aby mi nezbyl bílek. Takže jsem dal jen jedno celé vejce. Citronové kůry čerstvé asi lžičku a muškátu tak nějak přiměřeně. To, čemu se v receptu říká hustá kaše, bych nazval spíš knedlíkem, který jsem v kastrůlku postupně vykoulel. Kdybych použil zdobičku na cukroví, tak by to v polévce nakonec skutečně dělalo provázky. Já nechtěl patlat zdobičku, tak jsem improvizoval s pytlíkem, který se po chvilce roztrhl, tak jsem to tam nasázel jako nočky. Je to výborné, křehké, nadýchané a chutná to. Jen ten parmezán mě trochu zklamal, protože chuťově se vůbec neprojevil a nahradil bych ho levnějším sýrem.

Kančí guláš

Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.4.20 20:42

Po třech dnech musím přiznat, že mi to nejspíš chutná. :-)

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 19 Další »
Napsat uživateli van.Thomas zprávu   Přidat uživatele van.Thomas do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz