van.Thomas

Score: 0 Registrován od: 21.09.10, naposledy on-line včera v 14:03
Počet příspěvků v diskuzích: 196
Jsem pokročilý kuchař
 

Bezvadná jablková bábovka

Odkaz na uvaření

van.Thomas včera v 14:08

Vyzkoušel jsem z polovičního množství. Ten kopec cukru je opravdu vražedný. Já dal na 250 g mouky jen 100 g cukru a i to bylo moc. Z bílků jsem ušlehal sníh. Je to dobré, je to vláčné, je to nadýchané. Ale ještě bych tam posekal nějaké vlašáky.

Sépie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Sépia a la Livournaise

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.4.21 13:23

Vařil jsem něco přes hodinu, masíčko bylo krásně měkké. Už jsem jedl lepší úpravy sépie, moc mi tam nepasuje to „špenát na velmi mírném ohni dovařte“. Po minutě se z křupavého špenátu stane slizké něco, co připomíná rozmočený toaletní papír. Dlouhé těstoviny k tomu jdou dobře.

Sépie s rajčaty

Odkaz na uvaření

van.Thomas 13.4.21 20:52

Na mořské plody se vždycky chystám jak na svatební dort. Přitom je to maso podušené na cibulce s kouskem rajčete. Bylo to dobré. Natrefil jsem na chlazenou sépii, dost velkou. Dusil jsem hodně dlouho a i přes trojí solení mi přišla nedochucená, ale to bude malou zkušeností se sépií. Citron vynechán, celkový dojem je vynikající. Zbaštil jsem to bez přílohy.

Knedlíčky do polévky - Nokedli z Maďarska.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 13.4.21 18:18

Nejsem si jistý, jestli můj výsledek byl takový, jaký měl být. Těsto na vykrajování knedlíčků lžičkou to rozhodně nebylo. A myslím, že ani nemohlo být, protože poměr jedno vejce a 100 g mouky je klasické těsto na nudle, které prostě musí být tuhé, aby se dalo vyválet. Takže jsem „knedlíčky“ nakrájel, ve výsledku to byly takové tlustší nudle, které byly trochu tužší. Asi to v Maďarsku dělají jinak.

Roštěnka na šalvěji

Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.4.21 14:33

Výborné. Roštěnku jsem neměl, ale natrefil jsem na plecko, kterému právě končila doba spotřeby. Doma jsem ho vybalil a ještě tři dny nechal zrát na talíři odkryté v lednici. Masíčko se jen rozplývalo na jazyku. Přítomnost šalvěje jsem nijak zvlášť nezaznamenal. Vývar jsem bohužel neměl, musel jsem použít vodu, za což jsem se v závěru omluvil trochou smetany. Skvělé!

Špenátové skoro nudle do polévky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 6.4.21 13:30

Za mě dobrý. Jednoduché, rychlé, chutné.

Pivní smaženky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.4.21 15:56

Nevím, kde je chyba, ale mně to tak nějak zhořklo. Za mě mínus.

Česnečka Když je zle

Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.4.21 15:32

Rajčata jsem dal jenom dvě a jenom půlku velkého póru. A stačilo, bylo to akorát. Je to celkem chutná polévka, i když česnečkou bych to asi nenazval.

Kachní prsa s višněmi

Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.4.21 15:25

Když jsem ochutnal kompot a přivoněl k Amarettu, vybavily se mi višně v čokoládě a dostal jsem trochu strach. Nakonec to ale dopadlo dobře. Musel jsem trochu improvizovat. Neměl jsem kompotované višně, ale neslazené třešně. I těch bylo ale málo, tak jsem to vyfutroval kompotovanými švestkami. Podle mě je 375g strašně moc, dal jsem polovičku a bohatě to stačilo. Švestky / třešně půl na půl. Lžíce balsamica způsobí, že je to kyselé jako šťovík, ale tak nějak hezky. Malinko jsem to vyvážil šťávou z kompotu. Přítomnost Amaretta (nevalné kvality z Globusu) jsem nepostřehl. Maso bylo hodně propečené, ubral bych teplotu na 180°C nebo zkrátil pečení. Celkově mi to chutnalo, s bramborovou kaší to bylo fajn.

Karí krevety

Odkaz na uvaření

van.Thomas 31.3.21 12:59

Postup jsem se snažil dodržet, zadrhlo se mi to po přilití mléka, když jsem zjistil, že nemám strouhané mandle. Jídlo jsem musel odstavit a mandle oloupat a nastrouhat, mezitím mi ovšem omáčka ztuhla. Abych ji přivedl do původní konzistence, zahučelo tam opravdu hodně mléka. Škrob už jsem tudíž nedával. Limetkovou šťávu doporučuji ubrat na polovinu. Celkově je omáčka velmi dobrá, ale hodně výrazná a krevety v ní zaniknou. Spíš bych ji dával s kuřecími nudličkami a krevety nechal vyniknout v jiném jídle, kde budou mít víc prostoru.

Žampionové knedlíčky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 31.3.21 12:17

Čerstvé mě neuchvátily, ale druhá porce, kterou jsem dal zamrazit a do vývaru házel zmrzlé, byla kupodivu lepší. Dělal jsem jen z jednoho vejce. Celé vejce se s máslem spojovat moc nechce, spíš bych utřel žloutek s máslem a bílek pak přidal ve formě sněhu. Hodnocení trochu ovlivnilo, že předtím jsem vařil Francouzské kluski s houbama, které byly o dost chutnější

Králičí stehna s rýží a jáhlami v jednom pekáči

Odkaz na uvaření

van.Thomas 21.3.21 19:36

Vyzkoušel jsem z předních stehen a bříšek. Marináda je standardní všehochuť, někomu to vyhovuje, podle mě by si domácí králíček zasloužil něco lepšího. Co mě ale zarazilo, je postup přípravy. Mám-li 2× více vody než rýže s jáhlami, nutně to musí plavat. Pokládám tedy králíka do vody, což mi je opravdu proti srsti. Maso se tedy napřed vaří, když rýže pohltí trochu vody, tak se dusí. A když se začne konečně péct, je to už úplně jedno. Já jsem tedy králíka přidal až později, když se voda většinou vsákla do rýže. Proč se do rýže přidávají jáhly, je mi záhadou, chuťově to ničemu nepomůže a jáhly jsou samozřejmě hotové dříve než rýže, takže na talíři jsou na cimpr campr. Všechnu šťávu z masa pohltí rýže a jídlo je celkově suché. Nejlepší jsou asi žampiony, které si svou chuť a vlhkost podrží. Vyloženě zlé to jídlo není, ale máme to za sebou a už bych se k tomu nevracel. Za ten jeden ušetřený hrnec od rýže to vážně nestojí.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Fazole na slanině

Odkaz na uvaření

van.Thomas 17.3.21 21:05

Tak tohle by se labužníkovi stát nemělo. Recept typu „osmahni cibuli a vyklop tam konzervu“ labužnický není ani trochu. Je to sice rychlovka, ale výsledek odpovídá vynaloženému úsilí. Když už fazole na slanině a cibulce, tak proč z konzervy? Když už z konzervy, tak proč je mám dvacet minut vařit? A největší prasárnička je nalít do jídla nálev. Vznikne jakési lepidlo, které zasytí na mnoho týdnů dopředu, ale s jídlem to nemá nic společného. Autora vyhnat z kuchyně, zahnat zpátky do dolů.

Pstruh na bylinkách

Odkaz na uvaření

van.Thomas 17.3.21 13:54

Tady toho asi není moc co zkazit, prostě ryba v bylinkách zalitá vínem. Chutné.

Dušený králík s olivami

Odkaz na uvaření

van.Thomas 17.3.21 13:36

Vyzkoušeno ze zadních stehen vykostěných. Postup jsem dodržel, jen místo šalotky byla obyčejná cibule. Oliv by mohlo být i více. Je to výborné, určitě zopakuji.

Cuketová kulajda

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.3.21 19:46

Tak tohle je hodně velká bída. Je jasné, že vývar z jedné malé cukety a jedné střední brambory nebude žádný svalovec. Přesto jsem na to skočil a nalil tam ten litr vody, což je ale vééééliká hovadina. No nic, stejně jsem ji udělal. Nepomůže tomu ani kmín, ani kopr, ani ocet. Je to prostě jedna brambora v litru vody a žádné cuketové kouzlo to za polévku nepřevleče. Ani když se to rozmixuje i s utěrkou. Autora za trest poslat do kuchařské školky a začít znovu od pudinku!

Pstruh na rajčatech

Odkaz na uvaření

van.Thomas 10.3.21 20:51

Přijde mi to jako taková domácí bastlírna. Rajčata k pstruhovi moc nepasují, i když vyloženě zlé to není. Opečený pstruh je samozřejmě vynikající, a pak si to každý „vylepší“ po svém. Někdo marmeládou, někdo rajčaty…

Nejlepší zelný salát - s fíglem!

Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.3.21 12:36

Vyzkoušeno. Dokud nebude vyvinuta příslušná mačkací mechanizace, dám přednost karbanátku.

Francouzské kluski s houbama

Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.3.21 12:31

Recept jsem se snažil dodržet, byť jsem vařil menší množství (ze dvou vajec). Výsledek jsem použil jako polévkovou zavářku. Zřejmě je v tom nějaký fígl, který jsem neobjevil, protože jsem musel dost improvizovat, abych dosáhl nějakého výsledku. Po přidání mouky (polohrubé) do utřených vajec vzniklo poměrně husté těsto, do kterého se sníh z bílků zamíchával dost obtížně. Musel jsem ho do těsta prakticky vetřít, což sněhu nedělá moc dobře a část ho nejspíš ubyla. K mému překvapení se první noček okamžitě rozpustil a na hladině plaval jen bílek a houby. Musel jsem zvýšit množství mouky asi na dvojnásobek, aby nočky držely. Autor zřejmě měl na mysli vrchovatou lžíci mouky, zatímco já dával zarovnanou lžíci (protože lžíci oleje s kopečkem taky neuděláte). A nebo mají ve Francii lžíce jak lopatku na uhlí. Se zvýšeným množstvím mouky už noky držely pěkně, ale zase si nedovedu představit, jak bych do takového těsta zamíchával sníh. To už bych musel to těsto do sněhu asi nastrouhat. Výsledek byl chutný, možná bych ubral trochu hub.

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 24 Další »
Napsat uživateli van.Thomas zprávu   Přidat uživatele van.Thomas do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz