van.Thomas

Registrován od: 21.09.10, naposledy on-line včera v 08:21
Počet příspěvků v diskuzích: 193
Jsem pokročilý kuchař
 

Ceviche z hřebenatek (snadné)

Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.1.20 21:57

Tak syrové jsem to nedal, na obalu psali „Ujistěte se, že jste hřebenatky dobře tepelně upravili.“ Takže jsem pracoval s hřebenatkami orestovanými na pánvi. Limetky jak na potvoru neměli, tak jsem míchal citron s pomerančem a dokonce s pomerančovým džusem. Pohlreicha by klepla pepka, já byl hrdý. Chuťově je to zajímavé. Bylinky jsem měl jen mražené. Někdy zopakuji.

Zimní brokolicová polévka

Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.1.20 16:20

Za mě žádná sláva, už jsem jedl mnohem lepší brokolicové polévky. Určitě bych volil řidší verzi, tohle už byl trošku puding. I s polovičním množstvím jogurtu je polévka poměrně kyselá, takže při ohřátí se vždycky nejprve leknu, že zkysla. Nedovedu si představit, že bych do litru a čtvrt vývaru nakydal půl litru jogurtu. První porce ušla, na druhou jsem se už moc netěšil a po čtvrté porci jsem ji proklel. Sníst se to dá, ale dá to zabrat.

Hrachová polévka s uzeným masem a klobásou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.1.20 15:45

Bylo nutné provést nějaké změny: Měl jsem málo žlutého hrachu, tak jsem dal 100g žlutého půleného a 200g celého zeleného. Jelikož po Novém roce bylo v Tescu vybíleno a neměli vakuované uzené, musel jsem se obětovat a koupit kilové koleno. Klobásu už jsem nedával vůbec. Bylo to dobré, prostě normální poctivá hrachovka.

Bramborová kaše s houbami

Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.1.20 15:36

V první řadě bych tento recept zařadil spíše do kategorie příloh. Jelikož poměry ingrediencí nejsou stanoveny, použil jsem 800g brambor, větší cibuli a střední mrkev. Bez masoxu. Zprvu se zdálo, že té zeleniny bude moc, ale nakonec se to tam vešlo. Sušených hub jsem měl jen jednu hrst. Není to mnoho, ale občas se tam houba potká. Chuťově se to od běžné kaše až tak neliší, esteticky taky žádná sláva, ale dobré to je.

Zapečené brambory se salámem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.1.20 12:51

Vyzkoušeno. Je to dobré, jen ta vajíčka natvrdo bych vynechal. Vařený a ještě pečený bílek je prostě fuj.

Hřebenatky s máslovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.1.20 18:41

Za mě nic moc. Taková hřebenatka oplácaná sojovkou. Asi hodně záleží na druhu sojovky, ale s Ketjap Manis to nebylo nic moc.

Kaštanová rýže

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.1.20 16:51

Vyzkoušeno, ale neoslovilo mě to. Je to poměrně pracné, loupat hrnek kaštanů je za trest. Výsledkem je trochu jiná rýže, ale já bych raději hrnek dobrých syrových kaštanů, které můžu sníst.

Polévka z fazolek a karotky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.1.20 16:48

Jednoduché, chutné. Není co dodat.

Avokadový brunch - pozdní snídaně/časný oběd

Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.12.19 12:28

To jsem vám zase jednou na něco skočil, vy bastlíři! :-) Musí se teda uznat, že na talíři to vypadá báječně. Jsou ale jídla, na která je lepší se jenom koukat a snít o tom, jak asi chutnají, než je strčit do pusy. Tohle je jedno z nich. Avokádo samo o sobě nechutná vlastně nijak a když se zkombinuje s vejcem, které na tom není o mnoho lépe, vznikne krásně estetické nic. Kdybych ve sklepě přehazoval avokáda vidlemi a nevěděl, co s avokádem, tak budiž. Ale zatím je pro mě avokádo stále poměrně drahá surovina a určitě se z něj dají vykouzlit chutnější věci.

Cibulovo žampionový krém

Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.12.19 14:17

Dobrá polévka, sladká chuť medu je opravdu netradiční. Množství smetany jsem výrazně omezil, naopak jsem přidal trochu žampionů. Při prvním podání výborná, na čtvrtou porci už jsem se tolik netěšil.

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.12.19 14:52

Chuťově dobré, ale rozhodně bych upravil poměr ingrediencí. Na 4 porce si rozhodně nevystačíte s jednou malou cuketou. Ta se ztratí ve 125 g suchých těstovin, což je 1 porce pro vegetariána a dvě pro ostatní. 50g a dvě lžíce sýrů jsou akorát na jednu porci. A co je nejdůležitější, nevylít si vodu z těstovin do kanálu a pak se nedivit, že je to suché, jako se to stalo mně. :-)
Vegetarián se radostí pomine, stejně jako šestnáctiletá dietářka. Jako masožravec si troufám tvrdit, že by tomu orestované maso slušelo.

Celerové brambory

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.11.19 19:47

Dlouho jsem to odkládal, protože celer přirozeně odpuzuje krtky a mě. Dělal jsem čtvrtinovou porci, abych to nemusel jíst týden. Slaniny jsem dal ale celých 100g a bylo to dobře. Celeru jsem dal opatrně jen jednu štangli, což se ukázalo jako málo. Příště bych dal dvě. Nakonec to bylo moc dobré a snědeno jako hlavní chod.

Králík na sušených švestkách a červeném víně

Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.11.19 15:53

Omáčka je chuťově výrazně sladká, ale prakticky ničím nevoní. Čekal bych ještě nějakou vůni badyánu nebo tak něco. Mouky jsem dal jen asi 45g a přesto to byla spíš kaše než omáčka. A to jsem ředil zdatně. Dát tam celých 60g, měl bych mísu kaše nebo kbelík omáčky. Kdybych to vařil každý týden, asi bych časem vychytal poměr koření a udělal z toho slušnou omáčku, ale zatím je to mdlé maso v mdlé omáčce.

Osmažené bramborové nočky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.11.19 17:05

Za mě nic moc. Je to zbytečně mastné a nedá se to moc skladovat. Asi by se to dalo udělat úplně bez oleje, pak by to možná ušlo. V polévce z kostky je to asi fuk, ale babiččině domácí kachní polévce to dodá punc nádražního stánku se smažákem.

Králík na květáku v pomalém hrnci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.11.19 19:02

Ještě jedna poznámka na konec: Tento recept se vůbec nehodí k ohřívání.

Králík na květáku v pomalém hrnci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.11.19 16:28

V první řadě jedna nepřesnost, která se málo ví. Pokud postupujete podle receptu, dáte do hrnce osoleného králíka a potom květák, pak je to recept na králíka pod květákem, nikoliv na květáku.:-) Ale budiž. Jelikož nemám pomalý hrnec, ale samé rychlé, naskládal jsem dvě zadní nevykoštěné nohy do normálního hrnce a dal do trouby na 90, což mi přijde jako vhodná alternativa. Smetana a koření dle receptu. Po 4 hodinách bylo maso měkké, šťavnaté, omáčka chuťově zajímavá a nesražená, květák příjemně křupavý na skus. Jako příloha mi přijde nejvhodnější vařené těstoviny, jinak většina omáčky přijde vniveč.

Kachní závitky s pomerančovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.10.19 17:21

Tak rozporuplný recept jsem snad ještě nedělal. Kombinace chutí nezvyklá, nicméně zajímavá. Ze surovin jsem vynechal feferonku, neb ji neměli, a ocet ze sherry jsem nahradil červeným vinným octem, protože ze sherry jsem ještě nikdy nepoužil a měl bych ho tu nadosmrti. Nejsem si jistý, jestli se mají použít dvě prsa nebo dvoje. Já měl jedny z dost hubené kachny, chtělo by to aspoň z pořádného macka. I tak jsem je ale podélně rozkrojil a bylo to dobře. Množství sezamové pasty vypadá jako na celou kachnu a celeru je taky požehnaně. Závitky nepřipomínaly elegantní spirálky, ale spíš balík slámy. Přílohou je zde nejspíš ta pomerančová paráda. Já jsem si dal ještě pár orestovaných brambůrků a celkem k tomu pásly. Ale stačí jich trocha nebo žádné, pokud nejste zvyklí sníst osm knedlíků, pomeranč jako příloha stačí. První chuťový dojem je typu nic moc, chutě jsou prostě nezvyklé, málokdo jí denně celer obalený v sezamu a přikusuje k tomu pomeranč. Ale čím víc jsem si na ty chutě zvykal, tím to bylo lepší a nakonec jsem musel uznat, že jsem se dobře najedl. Jen to možná neodpovídá vynaloženému úsilí. Jako jedinou zbytečnou věc jsem shledal šťávu z vývaru a sherry. To, co se vypeklo, by k namočení masa určitě postačilo i bez ředění. Přestože jsem dal vývaru jen 100 ml, omáčka byla vodová a bez výrazné chuti a významu. Ale jinak to chuťově funguje, jen si zvyknout na trochu netradična. Celkem vzato každý den to dělat nebudu, ale nakonec to bylo příjemné.

Šípkový džem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 26.10.19 15:15

Můj úplně první džem. Sice ho vlastně nejím, ale zkusit se to musí. Odstopkování nebylo potřeba, šípky trhané v říjnu jsou lehce přezrálé a stopky zůstanou na keři. Odstranění bubáků šlo z téhož důvodu hladce, ale i tak to byla fuška. Překrajování šípků na půlky a vyškrabávání semínek jsem vynechal, to bych dělal ještě pod stromečkem. Uvařené šípky jsem pasíroval přes síto. 250 ml vody je dost málo, s tím se nic pasírovat nedá, takže jsem proplachoval a ředil a nakonec jsem měl přes litr a půl protlaku. Ten jsem následně zredukoval přibližně na požadovaných 500g. Jablka jsem nastrouhal na hrubém struhadle. Nedal jsem pomerančovou kůru, jinak všechny ingredience dle receptu. Závěrečné vaření 3 minuty je hodně málo, jablka jsou stále v celku a džem neztuhl zcela. Skleničky plněné ke konci, které se vařily déle, jsou na tom o poznání lépe.

Staročeský kuba

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.10.19 19:39

Dobré je to, majoránka a česnek nezklamou nikdy. Zamíchal jsem dva drcené stroužky i do krup, protože vaření česneku s kroupami mi přišlo jako málo účinné. Výsledek je dobrý, ale chtělo by to maso.

Domácí králík na zázvoru

Odkaz na uvaření

van.Thomas 15.10.19 13:49

Já jsem dal mletý zázvor, ale nijak mě to nenadchlo. Prostě pečený králík.

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 17 Další »
Napsat uživateli van.Thomas zprávu   Přidat uživatele van.Thomas do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz