Recept Zelňačka (kapustnica) kamarádky Kataríny

jezevec Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Houby namočíme asi na 2 hod. do mléka zředěného vodou. Poté scedíme a propláchneme studenou vodou. Uzené a vepřové maso spolu s houbami vložíme do horké vody a vaříme téměř do měkka. Pak přidáme překrájené kysané zelí (nesléváme), nadrobno nakrájenou, na sádle zesklovatělou cibuli, bobkový list, pepř, nové koření a povaříme. Slaninu nakrájenou na kostičky vyškvaříme,přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, opečeme, pak zaprášíme moukou a paprikou a přidáme do kapustnice. Přidáme pokrájené sušené švestky, sůl dle chuti a 5-10 min. povaříme. Zakysanou smetanu přidáváme na talíři do servírované polévky. Je to velmi dobré i jako hlavní jídlo, tak i jako vyprošťovák !

Recept je z kategorií: Polévky Vánoční recepty

Nahlásit recept

  • 27.04.06 vloženo
  • 11519x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2h houby a 60-70min

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 500g uzeného masa
  • 300gvepřového masa
  • 750-1000g kysaného zelí
  • 2 větší cibule
  • sádlo (na osmažení cibule)
  • hrst sušených hub (hřibovitých)
  • bobkový list,mletý černý pepř, mleté nové koření (5-6 kuliček)
  • majoránka (nemusí být)
  • 1-2 nohy paprikové klobásy (nešetříme a dáme kvalitní)
  • 20g mleté papriky (dáme radši tu lahůdkovou)
  • 1-2 lžíce polohrubé mouky
  • 5-10 dkg sušených švestek
  • sůl
  • zakysaná smetana

Doporučená příloha

  • Dobrý čerstvý chléb nebo pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelňačka (kapustnica) kamarádky Kataríny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zelňačka (kapustnica) kamarádky Kataríny

jolana
5068 příspěvků 21.12.13 19:04

Dalsia

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelňačka (kapustnica) kamarádky Kataríny

Katka tam dává Gyulai kolbász, což je to, čemu my, Češi říkáme čabajka (Czabai kolbász). Ta je ale většího průměru a je ostřejší. Já tam dávám dobrou paprikovou klobásu, která se jako „čabajka“ aspoň trochu tváří. Tu „pravou“ raději řádně ohřátou zblajznu sólo! Nesmí se to s tím šetřením ale přehnat, „točeňák“holt tu službu neudělá…

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelňačka (kapustnica) kamarádky Kataríny,ji,

pretože kapustnicu milujeme, varím na Vianoce v dvoch hrncoch - 6 litrových…

ji
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelňačka (kapustnica) kamarádky Kataríny

Kamarádka mé maminky vařila podobnou. Říkalo se jí „valašská kyselica“ a rozdíl byl snad jen v tom, že místo ve vodě, se vše vařilo v bílé prdelačce (zabíjačková polévka bez krvavých krup). Zahušťovala se smetanou s rozkvedlanou moukou, k dochucení přidávala i majoránka. Do hotové polévky se dávaly zvlášť uvařené brambory (na kostičky s kmínem a solí) a samostatně uvařené bílé fazole. Já ji připravuju šestilitrový hrnec a muž se synem ji můžou ráno v poledne i večer, prostě do vyčerpání zásob.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelňačka (kapustnica) kamarádky Kataríny,jezevec,

presne takto sa varí u nás doma vianočná kapustnica! Nie som si istá, čo znamená u Teba papriková klobása - ja dávam kvalitnú údenú, mierne pikantnú klobásu, je v nej kopa cesnaku, samozrejme paprika sladká i štipľavá. Mimochodom, priateĺom z Čiech takúto vozievam ako darček, vždy sa jej potešia…
Príjemný deň!
A.

Bety12
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Zelňačka (kapustnica) kamarádky Kataríny

Klobása je nejlepší Csabai - žádná jiná kapustnici nedodá tu chuť…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuře na medu Kuře na medu
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz