Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s roqueforem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Roquefort a víno
Roquefort je výrazný slaný sýr, který pochází výhradně z Francie. Tato pochoutka obsahuje 52 % tuku, proto se konzumuje střídmě a vychutnává se. Má pevnou strukturu, která se rozplývá na jazyku.
Sýr se vyrábí z ovčího mléka, do kterého se přidává plíseň Penicillinum roqueforti. Právě typická modrozelená plíseň, která se rozrůstá díky zrání ve vlhkých jeskyních, dává roquefortu typickou, lehce houbou chuť. Sýrové válce se opakovaně solí a propicují, aby se podpořil právě vznikl ušlechtilé plísně. Poté, co se plíseň objeví, se sýr zabalí a nechá se zrát další 3 až 4 měsíce.
Vydejte se do specializovaného obchodu. Sýry zde skladují volně, bez fólie, tudíž se nebrzdí přirozený proces zrání. Pravý roquefort je jen jeden: zraje pouze v jeskyni Mont Combalou u vesnice Roquefort-sur-Soulzon. Samozřejmě seženete i v supermarketech levnější varianty, také z Francie. V českých domácnostech se častěji používá jiný plísňový sýr, niva. Její chuť se snad s plností a výrazností roquefortu nedá srovnat.
Roquefort chutná skvěle nakrájený, doplněný ovocem a dobrým vínem. Často se kombinuje s hruškou nebo řapíkatým celerem. Hodí se ale i do teplé kuchyně. Doporučujeme ho do náplně do quiche, francouzského koláče, či do sýrových taštiček z listového těsta. Hodí se také do smetanových omáček nebo do zapečených jídel.
Tento sýr skladujte zabalený v ledničce, ideálně do pergamenového papíru nebo sýrového poklopu. Hodinu před konzumací ho vyndejte z ledničky do pokojové teploty. Nechte odpočinout a teprve před podáváním nakrájejte, ideálně strunovým kráječem na sýry. Každý kousek by měl obsahovat trochu okraje.
K roquefortu se hodí slámová nebo ledová vína. Doporučujeme zralá červená vína s vyšším obsahem tříslovin.