Recepty - roquefort

Recepty s roqueforem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Roquefort a víno  

Roquefort je výrazný slaný sýr, který pochází výhradně z Francie. Tato pochoutka obsahuje 52 % tuku, proto se konzumuje střídmě a vychutnává se. Má pevnou strukturu, která se rozplývá na jazyku.

Sýr se vyrábí z ovčího mléka, do kterého se přidává plíseň Penicillinum roqueforti. Právě typická modrozelená plíseň, která se rozrůstá díky zrání ve vlhkých jeskyních, dává roquefortu typickou, lehce houbou chuť. Sýrové válce se opakovaně solí a propicují, aby se podpořil právě vznikl ušlechtilé plísně. Poté, co se plíseň objeví, se sýr zabalí a nechá se zrát další 3 až 4 měsíce.

 Rady při nákupu

Vydejte se do specializovaného obchodu. Sýry zde skladují volně, bez fólie, tudíž se nebrzdí přirozený proces zrání. Pravý roquefort je jen jeden: zraje pouze v jeskyni Mont Combalou u vesnice Roquefort-sur-Soulzon. Samozřejmě seženete i v supermarketech levnější varianty, také z Francie. V českých domácnostech se častěji používá jiný plísňový sýr, niva. Její chuť se snad s plností a výrazností roquefortu nedá srovnat.

 Využití v kuchyni

Roquefort chutná skvěle nakrájený, doplněný ovocem a dobrým vínem. Často se kombinuje s hruškou nebo řapíkatým celerem. Hodí se ale i do teplé kuchyně. Doporučujeme ho do náplně do quiche, francouzského koláče, či do sýrových taštiček z listového těsta. Hodí se také do smetanových omáček nebo do zapečených jídel.

 Skladování

Tento sýr skladujte zabalený v ledničce, ideálně do pergamenového papíru nebo sýrového poklopu. Hodinu před konzumací ho vyndejte z ledničky do pokojové teploty. Nechte odpočinout a teprve před podáváním nakrájejte, ideálně strunovým kráječem na sýry. Každý kousek by měl obsahovat trochu okraje.

 Roquefort a víno

K roquefortu se hodí slámová nebo ledová vína. Doporučujeme zralá červená vína s vyšším obsahem tříslovin.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Květáková polévka Květáková polévka
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz