Recept Krůtí koule v šalvějové omáčce s cibulovými žemláčky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krůtí koule v šalvějové omáčce s cibulovými žemláčky

Úvod

Doufám, že potěším Casina, neb se jedná o jedno velké vymetání lednice a zpracovávání ostatků.
U masa a pečiva (omlouvám se) uvádím pouze odhad množství.
Na knedlíky žemláčky jsem využila: 1 housku, 1 rohlík a půl balíčku obstarožního bílého toustového chleba - odhaduji, že to odpovídá 5 - 6 houskám. Z uvedeného množství vzniklo 12 knedlíků vařených v páře.
Upozorňuji, že žemlové knedlíky bez mouky tu má i Penda, ale dává máslo. Já nemusím, protože tučná je cibule. Ona vaří dlouho, já pět minut.
Kolik masa? Úplně v prvopočátku jsem připravovala drůbeží vývar ze dvou krůtích křídel, dvou krůtích krků a dvou kuřecích stehen. Něco málo masa jsem dala do polévky. Tak asi tolik.
Ohrazuji se proti podezření, že dělám bramborovou kaši s pytlíku! Ten sušený zázrak používám v množství 1 pol. lžíce do čínských masových koulí. Howgh!

Postup

Cibuli pokrájíme na půlkolečka nebo hrubé kostky, osolíme ji a necháme vypotit. Poté ji opláchneme, osušíme plátěným ubrouskem a v cedníku prohodíme hrstkou polohrubé mouky (mouky, která se nepřilepí na cibuli se zbavíme). Ihned ji osmažíme v rozpáleném tuku do zlatého křupava a pak necháme okapat na papírovém ubrousku (smažená cibule se dá koupit, ale pozor na datum výroby a aby to nebyla drť).
Uvařené drůbeží maso umeleme, smícháme s instantní bramb. kaší, krupičkou, solí, pepřem a posekanými šalvějovými lístky. Zdá-li se nám směs suchá, přidáme 1 rozšlehané vejce nebo pár lžic vývaru.
Rukou vytvarujeme hladké koule o libovolné velikosti a uložíme do chladu.
Housky pokrájíme, vložíme do mísy a polijeme je mlékem, ve kterém rozšleháme žloutky a špetičku soli. Necháme vsáknout.
Na másle (kousek másla si necháme na zjemnění) osmahneme na nudličky nakrájené šalvějové lístky, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou rozředíme vývarem a smetanou, opepříme a řádně provaříme.
Na závěr přidáme vidličkou utřený sýr s kouskem másla, který jsme si ponechali. Dosolíme, je-li potřeba.
Dáme si vařit vodu a olejem omastíme pařáček, aby se knedlíky nepřilepily.
Provlhlé kostky housek smícháme velmi opatrně se smaženou cibulkou a petrželkou. Pak do nich, opět velmi opatrně, přidáme sníh ze dvou bílků. Rukou vytvarujeme žemličkové koule (o průměru 6 - 7 cm), které vložíme na olejem vytřený pařáček a v páře vaříme 5 minut.
Do knedlíčků po vyjmutí - pro jistotu - píchneme vidličkou.
Zároveň s vložením knedlíků do páry, zahřejeme v hlubší pánvi nebo fritovacím hrnci tuk ve vyšší vrstvě. Vložíme masové koule a zodpovědně, nepříliš zprudka smažíme.
Varianta B) do másla na omáčku nedáváme šalvějové lístky a na závěr sýr, ale do uvařené omáčky vmícháme nastrouhaný křen.
Zbylé masové koule lze samostatně pojídat se sladkokyselou chilli omáčkou nebo se studeným máčedlem paní Thang Jűngling - 1 díl sojové omáčky, 1 díl vody, 1/2 dílu octa, česneku, co kdo snese.


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.12.13 vloženo
  • 2252x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hodiny + vaření masa a vývaru

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Na koule ptačí:
  • drůbeží maso vařené a mleté
  • 1 vejce - nebo 2 pol. lžíce vývaru
  • 1 špetka hrubě mletého pepře
  • sůl
  • 5 pol. lžic instantní bramborové kaše
  • 1 pol. lžíce dětské krupičky
  • 4 lístky šalvěje (nemusí být)
  • Na koule žemličkové:
  • 5 housek
  • 2 - 2 1/2 dl mléka
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli (nemusí být)
  • 1 velká hrst hrubě sekané petrželky
  • Dozlata osmažená cibule (lze i koupit):
  • 1 dl oleje na smažení cibule (neb přepuštěné máslo)
  • 3 větší cibule
  • 1 hrstka polohr. mouky
  • sůl
  • Šalvějová omáčka:
  • 12,5 dkg másla
  • 2 vrchovaté pol. lžíce hl. mouky
  • 1 velká hrst živých šalvějových lístků
  • 1 smetana na vaření
  • drůbeží vývar
  • sůl (dle slanosti vývaru)
  • hrubě mletý pepř
  • 1 čaj. lžička sýra Stilton nebo Roquefort

Doporučená příloha

  • asi příbor, nevím

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 03.12.13 16:04

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Krůtí koule v šalvějové omáčce s cibulovými žemláčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1209 příspěvků 12.12.13 16:27

@DanaJ @svato
Taktak, tak i tak, dívky! Je nás víc, nebojme se vlka nic! Zkoušejte, bádejte! Myslím, že obojí bude úplně v pohodě fungovat. :mavam:

 
svato
1417 příspěvků 10.12.13 20:10

Ja som síce chcela piecť v pekáčiku masu na knedličky, nie mäso, ale - ako hovoria vychodňare - tak še da i tak še da

 
DanaJ
1136 příspěvků 10.12.13 14:04

Jé díky. Ještě mám problém s mlejnkem, páč ho nemám, asi to nasekám na malý kousky. Jinak mi právě zbudou v vařený slepice vždycky stehna, páč prsa pokrájím k omáčce, tak jsem si říkala…vyzkouším. :D..a kdybych dala ty koule do pekáčku, tak by vlastně nevadilo, kdyby se rozpadly, kvůli velkým kouskům masa. :dance:

 
svato
1417 příspěvků 09.12.13 23:43

Láka ma nerobiť knedličky na pare, ale upiecť masu v pekáčiku. :?:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 07.12.13 23:12

Vzniklo mi, jestli se dobře pamatuji, 13 koulí - dvě koule na porci je až až - a to jsem žravá.
„Celé“ kuře bych nedávala, kuřecí prsíčka jsou sušší. Použij raději stehýnka. Množství? Něco mezi šesti a osmi, podle toho jak budou velká. Když těch koulí uděláš víc, než sníte k obědu, dají se zužitkovat i ke svačince nebo k večeři… vytvaruj menší kuličky, nějak okořeň a podávej třeba se salátem.
Ze slepice? Proč ne (a nakonec proč ne ta kuřecí prsíčka)? Přidej pár lžic vývaru, ať ta sušená kaše nabobtná a nadlehčí to.
Ze dvou krůtích krků (celých) je opravdu masa dost.
To jsem zvědavá, co tomu řekneš. Dáš vědět? :mavam:

 
DanaJ
1136 příspěvků 07.12.13 09:20

Díky. To se teda divím, že z toho bylo 6 porcí…spíš bych řekla tak 3-4. :think:

 
Frantiska
927 příspěvků 06.12.13 20:52

Jak se pise v textu :)

„Kolik masa? Úplně v prvopočátku jsem připravovala drůbeží vývar ze dvou krůtích křídel, dvou krůtích krků a dvou kuřecích stehen. Něco málo masa jsem dala do polévky. Tak asi tolik.“

edit:Není krk jako krk :) na krutim je dle mého hodne masa :)

Příspěvek upraven 07.12.13 v 10:50

 
DanaJ
1136 příspěvků 06.12.13 18:16

Recept mě zaujal, ale prosila bych aspoň přibližný odhad toho masa…jako třeba celé kuře nebo čtvrtka nebo dvě kuřata? :nevim:
Jinak přemýšlím, jestli by to nebylo dobré i ze slepice vařené.:-)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 06.12.13 08:47

Jen aby to z té Tvé Fiskarsky nebylo moc dietní! Pro jistotu udělám fond ze své staré, tupé, rezavé, otřepané, zubaté, stokrát někde zapomenuté, vyklínkované jen částečně, sekerečky pamětnice. Ale to topůrko za tolar! Mastné a vyzrálé, jedna báseň! V téhle zimě, předpokládám, polévečku, by v ní lžíce stála. Což?

 
gmp
1603 příspěvků 06.12.13 07:04
+

Tobě dát sekyrku, tak z ní bude ne polivka, ale menu pro 12 osob. V závislosti na kvalitě sekery - ovšem.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.12.13 15:34
  1. dva ptáci: krůta (možná žirafa, ty krky byly dlouhý) a kuře.


b) napsala jsem ostatků, né odpadků, oni jeden!
A nechytaj mě za slovo, nebo si začnu myslet, že mi ty koule záviděj!
Rukulíbám, milostpane! :*

 
casino
4473 příspěvků 03.12.13 18:32
Potěšila - nepotěšila?

… to je jedno…, ale jste si si jista, že to byl morák a ne ten co nosí boa? :nevim: :mrgreen:

„uvádím pouze odhad množství“? Odhad, nebo odpad? :) :P :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz