Recept Krůtí koule v šalvějové omáčce s cibulovými žemláčky
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Doufám, že potěším Casina, neb se jedná o jedno velké vymetání lednice a zpracovávání ostatků. U masa a pečiva (omlouvám se) uvádím pouze odhad množství. Na knedlíky žemláčky jsem využila: 1 housku, 1 rohlík a půl balíčku obstarožního bílého toustového chleba - odhaduji, že to odpovídá 5 - 6 houskám. Z uvedeného množství vzniklo 12 knedlíků vařených v páře. Upozorňuji, že žemlové knedlíky bez mouky tu má i Penda, ale dává máslo. Já nemusím, protože tučná je cibule. Ona vaří dlouho, já pět minut. Kolik masa? Úplně v prvopočátku jsem připravovala drůbeží vývar ze dvou krůtích křídel, dvou krůtích krků a dvou kuřecích stehen. Něco málo masa jsem dala do polévky. Tak asi tolik. Ohrazuji se proti podezření, že dělám bramborovou kaši s pytlíku! Ten sušený zázrak používám v množství 1 pol. lžíce do čínských masových koulí. Howgh!
Postup
Cibuli pokrájíme na půlkolečka nebo hrubé kostky, osolíme ji a necháme vypotit. Poté ji opláchneme, osušíme plátěným ubrouskem a v cedníku prohodíme hrstkou polohrubé mouky (mouky, která se nepřilepí na cibuli se zbavíme). Ihned ji osmažíme v rozpáleném tuku do zlatého křupava a pak necháme okapat na papírovém ubrousku (smažená cibule se dá koupit, ale pozor na datum výroby a aby to nebyla drť). Uvařené drůbeží maso umeleme, smícháme s instantní bramb. kaší, krupičkou, solí, pepřem a posekanými šalvějovými lístky. Zdá-li se nám směs suchá, přidáme 1 rozšlehané vejce nebo pár lžic vývaru. Rukou vytvarujeme hladké koule o libovolné velikosti a uložíme do chladu. Housky pokrájíme, vložíme do mísy a polijeme je mlékem, ve kterém rozšleháme žloutky a špetičku soli. Necháme vsáknout. Na másle (kousek másla si necháme na zjemnění) osmahneme na nudličky nakrájené šalvějové lístky, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou rozředíme vývarem a smetanou, opepříme a řádně provaříme. Na závěr přidáme vidličkou utřený sýr s kouskem másla, který jsme si ponechali. Dosolíme, je-li potřeba. Dáme si vařit vodu a olejem omastíme pařáček, aby se knedlíky nepřilepily. Provlhlé kostky housek smícháme velmi opatrně se smaženou cibulkou a petrželkou. Pak do nich, opět velmi opatrně, přidáme sníh ze dvou bílků. Rukou vytvarujeme žemličkové koule (o průměru 6 - 7 cm), které vložíme na olejem vytřený pařáček a v páře vaříme 5 minut. Do knedlíčků po vyjmutí - pro jistotu - píchneme vidličkou. Zároveň s vložením knedlíků do páry, zahřejeme v hlubší pánvi nebo fritovacím hrnci tuk ve vyšší vrstvě. Vložíme masové koule a zodpovědně, nepříliš zprudka smažíme. Varianta B) do másla na omáčku nedáváme šalvějové lístky a na závěr sýr, ale do uvařené omáčky vmícháme nastrouhaný křen. Zbylé masové koule lze samostatně pojídat se sladkokyselou chilli omáčkou nebo se studeným máčedlem paní Thang Jűngling - 1 díl sojové omáčky, 1 díl vody, 1/2 dílu octa, česneku, co kdo snese.
- 03.12.13 vloženo
- 2968x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 a 1/2 hodiny + vaření masa a vývaru
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- Na koule ptačí:
- drůbeží maso vařené a mleté
- 1 vejce - nebo 2 pol. lžíce vývaru
- 1 špetka hrubě mletého pepře
- sůl
- 5 pol. lžic instantní bramborové kaše
- 1 pol. lžíce dětské krupičky
- 4 lístky šalvěje (nemusí být)
- Na koule žemličkové:
- 5 housek
- 2 - 2 1/2 dl mléka
- 2 vejce
- 1 špetka soli (nemusí být)
- 1 velká hrst hrubě sekané petrželky
- Dozlata osmažená cibule (lze i koupit):
- 1 dl oleje na smažení cibule (neb přepuštěné máslo)
- 3 větší cibule
- 1 hrstka polohr. mouky
- sůl
- Šalvějová omáčka:
- 12,5 dkg másla
- 2 vrchovaté pol. lžíce hl. mouky
- 1 velká hrst živých šalvějových lístků
- 1 smetana na vaření
- drůbeží vývar
- sůl (dle slanosti vývaru)
- hrubě mletý pepř
- 1 čaj. lžička sýra Stilton nebo Roquefort
Doporučená příloha
asi příbor, nevím
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Krůtí koule v šalvějové omáčce s cibulovými žemláčky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Krůtí koule v šalvějové omáčce s cibulovými žemláčky
@DanaJ @svato
Taktak, tak i tak, dívky! Je nás víc, nebojme se vlka nic! Zkoušejte, bádejte! Myslím, že obojí bude úplně v pohodě fungovat.
1454 příspěvků 10.12.13 20:10
Ja som síce chcela piecť v pekáčiku masu na knedličky, nie mäso, ale - ako hovoria vychodňare - tak še da i tak še da
1136 příspěvků 10.12.13 14:04
Jé díky. Ještě mám problém s mlejnkem, páč ho nemám, asi to nasekám na malý kousky. Jinak mi právě zbudou v vařený slepice vždycky stehna, páč prsa pokrájím k omáčce, tak jsem si říkala…vyzkouším.
..a kdybych dala ty koule do pekáčku, tak by
vlastně nevadilo, kdyby se rozpadly, kvůli velkým kouskům masa. 
1454 příspěvků 9.12.13 23:43
Láka ma nerobiť knedličky na pare, ale upiecť masu v pekáčiku.
Vzniklo mi, jestli se dobře pamatuji, 13 koulí - dvě koule na porci je až až - a to jsem žravá.
„Celé“ kuře bych nedávala, kuřecí prsíčka jsou sušší. Použij raději stehýnka. Množství? Něco mezi šesti a osmi, podle toho jak budou velká. Když těch koulí uděláš víc, než sníte k obědu, dají se zužitkovat i ke svačince nebo k večeři… vytvaruj menší kuličky, nějak okořeň a podávej třeba se salátem.
Ze slepice? Proč ne (a nakonec proč ne ta kuřecí prsíčka)? Přidej pár lžic vývaru, ať ta sušená kaše nabobtná a nadlehčí to.
Ze dvou krůtích krků (celých) je opravdu masa dost.
To jsem zvědavá, co tomu řekneš. Dáš vědět?
1136 příspěvků 7.12.13 09:20
Díky. To se teda divím, že z toho bylo 6 porcí…spíš bych řekla tak 3-4.
Jak se pise v textu
„Kolik masa? Úplně v prvopočátku jsem připravovala drůbeží vývar ze dvou krůtích křídel, dvou krůtích krků a dvou kuřecích stehen. Něco málo masa jsem dala do polévky. Tak asi tolik.“
edit:Není krk jako krk
na krutim je dle mého hodne masa 
Příspěvek upraven 07.12.13 v 10:50
1136 příspěvků 6.12.13 18:16
Recept mě zaujal, ale prosila bych aspoň přibližný odhad toho masa…jako třeba celé kuře nebo čtvrtka nebo dvě kuřata?
Jinak přemýšlím, jestli by to nebylo dobré i ze slepice vařené.:-)
Jen aby to z té Tvé Fiskarsky nebylo moc dietní! Pro jistotu udělám fond ze své staré, tupé, rezavé, otřepané, zubaté, stokrát někde zapomenuté, vyklínkované jen částečně, sekerečky pamětnice. Ale to topůrko za tolar! Mastné a vyzrálé, jedna báseň! V téhle zimě, předpokládám, polévečku, by v ní lžíce stála. Což?
Tobě dát sekyrku, tak z ní bude ne polivka, ale menu pro 12 osob. V závislosti na kvalitě sekery - ovšem.
b) napsala jsem ostatků, né odpadků, oni jeden!
A nechytaj mě za slovo, nebo si začnu myslet, že mi ty koule záviděj!
Rukulíbám, milostpane!
… to je jedno…, ale jste si si jista, že to byl morák a ne ten co nosí boa?

„uvádím pouze odhad množství“? Odhad, nebo odpad?
