Recept Krůtí koule v šalvějové omáčce s cibulovými žemláčky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krůtí koule v šalvějové omáčce s cibulovými žemláčky

Úvod

Doufám, že potěším Casina, neb se jedná o jedno velké vymetání lednice a zpracovávání ostatků.
U masa a pečiva (omlouvám se) uvádím pouze odhad množství.
Na knedlíky žemláčky jsem využila: 1 housku, 1 rohlík a půl balíčku obstarožního bílého toustového chleba - odhaduji, že to odpovídá 5 - 6 houskám. Z uvedeného množství vzniklo 12 knedlíků vařených v páře.
Upozorňuji, že žemlové knedlíky bez mouky tu má i Penda, ale dává máslo. Já nemusím, protože tučná je cibule. Ona vaří dlouho, já pět minut.
Kolik masa? Úplně v prvopočátku jsem připravovala drůbeží vývar ze dvou krůtích křídel, dvou krůtích krků a dvou kuřecích stehen. Něco málo masa jsem dala do polévky. Tak asi tolik.
Ohrazuji se proti podezření, že dělám bramborovou kaši s pytlíku! Ten sušený zázrak používám v množství 1 pol. lžíce do čínských masových koulí. Howgh!

Postup

Cibuli pokrájíme na půlkolečka nebo hrubé kostky, osolíme ji a necháme vypotit. Poté ji opláchneme, osušíme plátěným ubrouskem a v cedníku prohodíme hrstkou polohrubé mouky (mouky, která se nepřilepí na cibuli se zbavíme). Ihned ji osmažíme v rozpáleném tuku do zlatého křupava a pak necháme okapat na papírovém ubrousku (smažená cibule se dá koupit, ale pozor na datum výroby a aby to nebyla drť).
Uvařené drůbeží maso umeleme, smícháme s instantní bramb. kaší, krupičkou, solí, pepřem a posekanými šalvějovými lístky. Zdá-li se nám směs suchá, přidáme 1 rozšlehané vejce nebo pár lžic vývaru.
Rukou vytvarujeme hladké koule o libovolné velikosti a uložíme do chladu.
Housky pokrájíme, vložíme do mísy a polijeme je mlékem, ve kterém rozšleháme žloutky a špetičku soli. Necháme vsáknout.
Na másle (kousek másla si necháme na zjemnění) osmahneme na nudličky nakrájené šalvějové lístky, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou rozředíme vývarem a smetanou, opepříme a řádně provaříme.
Na závěr přidáme vidličkou utřený sýr s kouskem másla, který jsme si ponechali. Dosolíme, je-li potřeba.
Dáme si vařit vodu a olejem omastíme pařáček, aby se knedlíky nepřilepily.
Provlhlé kostky housek smícháme velmi opatrně se smaženou cibulkou a petrželkou. Pak do nich, opět velmi opatrně, přidáme sníh ze dvou bílků. Rukou vytvarujeme žemličkové koule (o průměru 6 - 7 cm), které vložíme na olejem vytřený pařáček a v páře vaříme 5 minut.
Do knedlíčků po vyjmutí - pro jistotu - píchneme vidličkou.
Zároveň s vložením knedlíků do páry, zahřejeme v hlubší pánvi nebo fritovacím hrnci tuk ve vyšší vrstvě. Vložíme masové koule a zodpovědně, nepříliš zprudka smažíme.
Varianta B) do másla na omáčku nedáváme šalvějové lístky a na závěr sýr, ale do uvařené omáčky vmícháme nastrouhaný křen.
Zbylé masové koule lze samostatně pojídat se sladkokyselou chilli omáčkou nebo se studeným máčedlem paní Thang Jűngling - 1 díl sojové omáčky, 1 díl vody, 1/2 dílu octa, česneku, co kdo snese.


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.12.13 vloženo
  • 2219x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hodiny + vaření masa a vývaru

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Na koule ptačí:
  • drůbeží maso vařené a mleté
  • 1 vejce - nebo 2 pol. lžíce vývaru
  • 1 špetka hrubě mletého pepře
  • sůl
  • 5 pol. lžic instantní bramborové kaše
  • 1 pol. lžíce dětské krupičky
  • 4 lístky šalvěje (nemusí být)
  • Na koule žemličkové:
  • 5 housek
  • 2 - 2 1/2 dl mléka
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli (nemusí být)
  • 1 velká hrst hrubě sekané petrželky
  • Dozlata osmažená cibule (lze i koupit):
  • 1 dl oleje na smažení cibule (neb přepuštěné máslo)
  • 3 větší cibule
  • 1 hrstka polohr. mouky
  • sůl
  • Šalvějová omáčka:
  • 12,5 dkg másla
  • 2 vrchovaté pol. lžíce hl. mouky
  • 1 velká hrst živých šalvějových lístků
  • 1 smetana na vaření
  • drůbeží vývar
  • sůl (dle slanosti vývaru)
  • hrubě mletý pepř
  • 1 čaj. lžička sýra Stilton nebo Roquefort

Doporučená příloha

  • asi příbor, nevím

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 03.12.13 16:04

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Krůtí koule v šalvějové omáčce s cibulovými žemláčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 12.12.13 16:27

@DanaJ @svato
Taktak, tak i tak, dívky! Je nás víc, nebojme se vlka nic! Zkoušejte, bádejte! Myslím, že obojí bude úplně v pohodě fungovat. :mavam:

 
svato
1415 příspěvků 10.12.13 20:10

Ja som síce chcela piecť v pekáčiku masu na knedličky, nie mäso, ale - ako hovoria vychodňare - tak še da i tak še da

 
DanaJ
1136 příspěvků 10.12.13 14:04

Jé díky. Ještě mám problém s mlejnkem, páč ho nemám, asi to nasekám na malý kousky. Jinak mi právě zbudou v vařený slepice vždycky stehna, páč prsa pokrájím k omáčce, tak jsem si říkala…vyzkouším. :D..a kdybych dala ty koule do pekáčku, tak by vlastně nevadilo, kdyby se rozpadly, kvůli velkým kouskům masa. :dance:

 
svato
1415 příspěvků 09.12.13 23:43

Láka ma nerobiť knedličky na pare, ale upiecť masu v pekáčiku. :?:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 07.12.13 23:12

Vzniklo mi, jestli se dobře pamatuji, 13 koulí - dvě koule na porci je až až - a to jsem žravá.
„Celé“ kuře bych nedávala, kuřecí prsíčka jsou sušší. Použij raději stehýnka. Množství? Něco mezi šesti a osmi, podle toho jak budou velká. Když těch koulí uděláš víc, než sníte k obědu, dají se zužitkovat i ke svačince nebo k večeři… vytvaruj menší kuličky, nějak okořeň a podávej třeba se salátem.
Ze slepice? Proč ne (a nakonec proč ne ta kuřecí prsíčka)? Přidej pár lžic vývaru, ať ta sušená kaše nabobtná a nadlehčí to.
Ze dvou krůtích krků (celých) je opravdu masa dost.
To jsem zvědavá, co tomu řekneš. Dáš vědět? :mavam:

 
DanaJ
1136 příspěvků 07.12.13 09:20

Díky. To se teda divím, že z toho bylo 6 porcí…spíš bych řekla tak 3-4. :think:

 
Frantiska
927 příspěvků 06.12.13 20:52

Jak se pise v textu :)

„Kolik masa? Úplně v prvopočátku jsem připravovala drůbeží vývar ze dvou krůtích křídel, dvou krůtích krků a dvou kuřecích stehen. Něco málo masa jsem dala do polévky. Tak asi tolik.“

edit:Není krk jako krk :) na krutim je dle mého hodne masa :)

Příspěvek upraven 07.12.13 v 10:50

 
DanaJ
1136 příspěvků 06.12.13 18:16

Recept mě zaujal, ale prosila bych aspoň přibližný odhad toho masa…jako třeba celé kuře nebo čtvrtka nebo dvě kuřata? :nevim:
Jinak přemýšlím, jestli by to nebylo dobré i ze slepice vařené.:-)

 
tlustá bába
1204 příspěvků 06.12.13 08:47

Jen aby to z té Tvé Fiskarsky nebylo moc dietní! Pro jistotu udělám fond ze své staré, tupé, rezavé, otřepané, zubaté, stokrát někde zapomenuté, vyklínkované jen částečně, sekerečky pamětnice. Ale to topůrko za tolar! Mastné a vyzrálé, jedna báseň! V téhle zimě, předpokládám, polévečku, by v ní lžíce stála. Což?

 
gmp
1603 příspěvků 06.12.13 07:04
+

Tobě dát sekyrku, tak z ní bude ne polivka, ale menu pro 12 osob. V závislosti na kvalitě sekery - ovšem.

 
tlustá bába
1204 příspěvků 04.12.13 15:34
  1. dva ptáci: krůta (možná žirafa, ty krky byly dlouhý) a kuře.


b) napsala jsem ostatků, né odpadků, oni jeden!
A nechytaj mě za slovo, nebo si začnu myslet, že mi ty koule záviděj!
Rukulíbám, milostpane! :*

 
casino
4466 příspěvků 03.12.13 18:32
Potěšila - nepotěšila?

… to je jedno…, ale jste si si jista, že to byl morák a ne ten co nosí boa? :nevim: :mrgreen:

„uvádím pouze odhad množství“? Odhad, nebo odpad? :) :P :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz