Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Ta velká tlustá kachnička miluje tu malou subtilní kachničku a dělá ji
bodyguarda.
Nebylo jim to nic platný, sežrali jsme je obě.
26.10.18 11:29
Když variace, tak variace … ta moje jednoduše, s gazdovskou slaninou, pórkem, fetou, drceným pepřem a černuchou …
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům8.10.18 10:26
Kuřecí paličky nebo stehýnka je nutné zbavit kůže, jablíčka krájet
na osminky a nikoliv na plátky (a je-li základ omáčky moc kyselý, je dobré
jablíčka poprášit trochou cukru a na másle nechat zkaramelizovat), místo
červené cibule je vhodná spíš šalotka, výpek uvolnit nejprve armagnacem,
případně calvadosem (můžete i flambovat), pak teprve přilít cidr nebo
čerstvý jablečný mošt (správně jablečná šťáva), v žádném
případě by neměl být hovězí vývar, ale kuřecí a nikdy, opakuji, nikdy
do toho nesmí přijít mouka!
Francouzi přidávají crème fraîche, kulatější a míň navinulou chuť
dodá 40% smetana. Jednodušší postup je asi ten původní, selský -
v zapékací nádobě, která může přijít na plamen sporáku, se na másle
osmahnou kuřecí paličky (nebo na menší kousky rozporcované kuře),
přidají se rozkrojené šalotky a pokrájený řapíkatý celer, po rychlém
osmažení se výpek uvolní šplouchem armagnacu (calvadosu), pak se přilije
cidr a trochu vývaru, osolí, opepří, pekáček se zakryje (pokličkou, nebo
třeba alobalem) a vrazí se to do trouby na 20 minut, mezitím se na másle
vyzlatí cukrem poprášená jablíčka. Po dvaceti minutách se kuře odkryje,
přidají se k němu jablka a zakape se to smetanou (zatřese se s tím) a
celé se to nechá v troubě zapéct (chvilku).
Těch zaručeně pravých receptů je spousta, někdy se přidávají
i žampiony a bouquet garni, podává se s bagetou, někdy i s pečenými
bramborami, dobrá je hedvábná bramborová kaše, kdy se s bramborami vaří
kousek celeru ….
Za ten hovězí vývar a mouku musím dát menší počet hvězdiček, ale
jídlo je to velmi dobré a jablíčka jsou sklizena! Chutě do toho!
29.9.18 14:34
Upekla jsem v dortové formě, aby byl vyšší … proříznutí ale
doporučuji až druhý den, kdy je korpus kompaktnější, k promazání jsem
použila višňovou zavařeninu a zakápla několika kapkami griotky. Oproti
receptu jsem ubrala 10 dkg cukru, i tak je ďábelsky sladký (což je
účelem).
Skvělý recept od skvělé Lydie!
20.9.18 20:25
Fazolky jsem měla v mrazáku blanšírované, takže jsem je mohla vložit až do téměř hotové omáčky … nejsem líná udělat si bešamel, vždycky se trochu osypu, když někdo rozkvedlá do smetany syrovou mouku a krátce povaří … ale v principu je to dobrý recept … Pečené bandorky jsou skvělé. Přidala jsem vejce, bílkovina je bílkovina.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům17.9.18 09:43
Připomínám skvělý recept … v neděli jsem je dělala z kila mouky.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům4.9.18 12:17
Téměř identický je recept na mladého francouzského venkovského kohoutka (tady se jim říká jarní kuřátko), jen je podstatně jednodušší na přípravu … ptačisko se osolí, opepří, do bříška dostane větvičku tymiánu, bobkový list, šalotku a kus hrušky, sváže se a štědře opatlá změklým máslem. Peče se na plátku libové zauzené slaniny (podle velikosti asi půl hodiny) … pak se v pekáčku podloží blanšírovanou kapustou, obloží půlkami hrušek, povařenými a z tvrdé slupky sloupnutými kaštany (lze použít i vakuované, to nedá práci) a ve slupce uvařenými malými brambůrkami (lze loupanými i neloupanými), přilije se trochu bílého vína a kuřecí vývar a dopeče se do zlatova. Kapusta by měla zůstat trochu křupavá … kdo je zhýralý, může přidat i šplouch koňaku.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům22.8.18 08:16
Stejný systém - tentokrát se šťávou z granátových jablek. Svůj recept nehodnotím, ale je to velmi podnětné.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům8.8.18 15:00
Každej pořádnej Cilbiřan ví, že vajíčko se dá udělat i jako
volské oko a je to možná ještě rajcovnější, než to nenápadný
ztracený … a taky míň nádobí!
Ale je to veliká dobrota!
7.8.18 15:46
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům7.8.18 15:00
Ta dvě vajíčka dávám na množství 1 kg brambor, 30 dkg hrubé mouky a
5 dkg hrubé krupice … ale je to spolehlivé těsto.
S mákem a strouhaným perníkem …
16.6.18 15:15
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům16.6.18 14:30
Koupila jsem si časopis … a hele, tam kuře Marengo! Suroviny stejné, malinko jiný postup … a mě vyšlo toto … Ale přeci jen jsem si něco přidala - vypečeninky jsem odvářela koňakem a jako přílohu jsem raději volila chuťově neutrálnější Basmati rýži.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům3.6.18 08:54
Ta babi sem snad vložila lautr všechno! ..... Hermelín nekrájím, jen posypu nějakým
voňavým kořením, dobrý je baharát s plátky růži, ale dá se použít
i koření na gyros, přepěkně zabalím do slaninky, zajistím párátkem a
osmažím ze všech stran … uložím do peřinky z rukoly a šťovíku
krvavého, doplním rajčátky a svlažím redukcí z granátových jablíček
- dá se použít i balsamic cream … jak je libo. Nezapomeňte na bagetku,
nemáte-li vlastnoruční tmavý chléb … byla by škoda, nechat ten vyteklý
sýr na talíři!
31.5.18 15:31
Správně, chłodnik má být tekutější … ale když já podmáslí nemusím! Použila jsem tedy kysanou smetanu, kterou jsem mohla naředit smetanou, ale nechtělo se mi. Místo šťovíku lučního, šťovík krvavý, místo obyčejného tvarohu, tvaroh uzený, přijde mi, že se víc hodí k té slanince. Naprosto luxusní záležitost, gmp umí!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům22.6.17 08:58
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům1.2.17 11:06
Kvásek jsem vypiplala trochu dobrodružně z hotového těsta na nějaké
housky, nebo na co, byla tam sůl a sádlo … vyšrábala jsem zbytky těsta
z mísy a vyšlo mi to!
Překládala jsem asi 4×, zhruba po půl hodině.
Ze zbylého kvásku bylo ještě kyselo.
1.2.17 10:50
Vytahuji z pravěku, je to moc dobré! Maso před srolováním ještě silně potřu změklým máslem … a po přidání protlaku a tekutiny ho peču v troubě, pomalu, asi na 150°C.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům1.2.17 09:54
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům