tlustá bába

Ikonka uživatele tlustá bába
Registrován od: 06.12.12, naposledy on-line 08.10.18 10:29
Počet příspěvků v diskusích: 1210

Ta velká tlustá kachnička miluje tu malou subtilní kachničku a dělá ji bodyguarda.
Nebylo jim to nic platný, sežrali jsme je obě.

 

Kuře po normandsku

Odkaz na uvaření

tlustá bába 08.10.18 10:26

Kuřecí paličky nebo stehýnka je nutné zbavit kůže, jablíčka krájet na osminky a nikoliv na plátky (a je-li základ omáčky moc kyselý, je dobré jablíčka poprášit trochou cukru a na másle nechat zkaramelizovat), místo červené cibule je vhodná spíš šalotka, výpek uvolnit nejprve armagnacem, případně calvadosem (můžete i flambovat), pak teprve přilít cidr nebo čerstvý jablečný mošt (správně jablečná šťáva), v žádném případě by neměl být hovězí vývar, ale kuřecí a nikdy, opakuji, nikdy do toho nesmí přijít mouka!
Francouzi přidávají crème fraîche, kulatější a míň navinulou chuť dodá 40% smetana. Jednodušší postup je asi ten původní, selský - v zapékací nádobě, která může přijít na plamen sporáku, se na másle osmahnou kuřecí paličky (nebo na menší kousky rozporcované kuře), přidají se rozkrojené šalotky a pokrájený řapíkatý celer, po rychlém osmažení se výpek uvolní šplouchem armagnacu (calvadosu), pak se přilije cidr a trochu vývaru, osolí, opepří, pekáček se zakryje (pokličkou, nebo třeba alobalem) a vrazí se to do trouby na 20 minut, mezitím se na másle vyzlatí cukrem poprášená jablíčka. Po dvaceti minutách se kuře odkryje, přidají se k němu jablka a zakape se to smetanou (zatřese se s tím) a celé se to nechá v troubě zapéct (chvilku).
Těch zaručeně pravých receptů je spousta, někdy se přidávají i žampiony a bouquet garni, podává se s bagetou, někdy i s pečenými bramborami, dobrá je hedvábná bramborová kaše, kdy se s bramborami vaří kousek celeru ….
Za ten hovězí vývar a mouku musím dát menší počet hvězdiček, ale jídlo je to velmi dobré a jablíčka jsou sklizena! Chutě do toho!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Čokoládový koláč se zelím

Odkaz na uvaření

tlustá bába 29.09.18 14:34

Upekla jsem v dortové formě, aby byl vyšší … proříznutí ale doporučuji až druhý den, kdy je korpus kompaktnější, k promazání jsem použila višňovou zavařeninu a zakápla několika kapkami griotky. Oproti receptu jsem ubrala 10 dkg cukru, i tak je ďábelsky sladký (což je účelem).
Skvělý recept od skvělé Lydie!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Fazolky se zakysanou smetanou a koprem

Odkaz na uvaření

tlustá bába 20.09.18 20:25

Fazolky jsem měla v mrazáku blanšírované, takže jsem je mohla vložit až do téměř hotové omáčky … nejsem líná udělat si bešamel, vždycky se trochu osypu, když někdo rozkvedlá do smetany syrovou mouku a krátce povaří … ale v principu je to dobrý recept … Pečené bandorky jsou skvělé. Přidala jsem vejce, bílkovina je bílkovina.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bavorské vdolečky - pro Kamču

Odkaz na uvaření

tlustá bába 17.09.18 09:43

Připomínám skvělý recept … v neděli jsem je dělala z kila mouky.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Kuře, nebo perlička s kapustou a jablky

Odkaz na uvaření

tlustá bába 04.09.18 12:17

Téměř identický je recept na mladého francouzského venkovského kohoutka (tady se jim říká jarní kuřátko), jen je podstatně jednodušší na přípravu … ptačisko se osolí, opepří, do bříška dostane větvičku tymiánu, bobkový list, šalotku a kus hrušky, sváže se a štědře opatlá změklým máslem. Peče se na plátku libové zauzené slaniny (podle velikosti asi půl hodiny) … pak se v pekáčku podloží blanšírovanou kapustou, obloží půlkami hrušek, povařenými a z tvrdé slupky sloupnutými kaštany (lze použít i vakuované, to nedá práci) a ve slupce uvařenými malými brambůrkami (lze loupanými i neloupanými), přilije se trochu bílého vína a kuřecí vývar a dopeče se do zlatova. Kapusta by měla zůstat trochu křupavá … kdo je zhýralý, může přidat i šplouch koňaku.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Pomerančová zmrzlina

Odkaz na uvaření

tlustá bába 22.08.18 08:16

Stejný systém - tentokrát se šťávou z granátových jablek. Svůj recept nehodnotím, ale je to velmi podnětné.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Turecké Cilbir vejce

Odkaz na uvaření

tlustá bába 08.08.18 15:00

Každej pořádnej Cilbiřan ví, že vajíčko se dá udělat i jako volské oko a je to možná ještě rajcovnější, než to nenápadný ztracený … a taky míň nádobí!
Ale je to veliká dobrota!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Odkaz na uvaření

tlustá bába 07.08.18 15:00

Ta dvě vajíčka dávám na množství 1 kg brambor, 30 dkg hrubé mouky a 5 dkg hrubé krupice … ale je to spolehlivé těsto.
S mákem a strouhaným perníkem …

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kuře Marengo

Odkaz na uvaření

tlustá bába 16.06.18 14:30

Koupila jsem si časopis … a hele, tam kuře Marengo! Suroviny stejné, malinko jiný postup … a mě vyšlo toto … Ale přeci jen jsem si něco přidala - vypečeninky jsem odvářela koňakem a jako přílohu jsem raději volila chuťově neutrálnější Basmati rýži.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Smazeny Hermelin ve slanine s pestem jako dip

Odkaz na uvaření

tlustá bába 03.06.18 08:54

Ta babi sem snad vložila lautr všechno! :-D ..... Hermelín nekrájím, jen posypu nějakým voňavým kořením, dobrý je baharát s plátky růži, ale dá se použít i koření na gyros, přepěkně zabalím do slaninky, zajistím párátkem a osmažím ze všech stran … uložím do peřinky z rukoly a šťovíku krvavého, doplním rajčátky a svlažím redukcí z granátových jablíček - dá se použít i balsamic cream … jak je libo. Nezapomeňte na bagetku, nemáte-li vlastnoruční tmavý chléb … byla by škoda, nechat ten vyteklý sýr na talíři!

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Chlodnik venkovský – Chłodnik wiejski

Odkaz na uvaření

tlustá bába 31.05.18 15:31

Správně, chłodnik má být tekutější … ale když já podmáslí nemusím! Použila jsem tedy kysanou smetanu, kterou jsem mohla naředit smetanou, ale nechtělo se mi. Místo šťovíku lučního, šťovík krvavý, místo obyčejného tvarohu, tvaroh uzený, přijde mi, že se víc hodí k té slanince. Naprosto luxusní záležitost, gmp umí!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Tradiční český chléb

Odkaz na uvaření

tlustá bába 01.02.17 11:06

Kvásek jsem vypiplala trochu dobrodružně z hotového těsta na nějaké housky, nebo na co, byla tam sůl a sádlo … vyšrábala jsem zbytky těsta z mísy a vyšlo mi to!
Překládala jsem asi 4×, zhruba po půl hodině.
Ze zbylého kvásku bylo ještě kyselo.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Bratislavské vepřové plecko

Odkaz na uvaření

tlustá bába 01.02.17 10:50

Vytahuji z pravěku, je to moc dobré! Maso před srolováním ještě silně potřu změklým máslem … a po přidání protlaku a tekutiny ho peču v troubě, pomalu, asi na 150°C.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Žampionový krém se šlehačkou 2

Odkaz na uvaření

tlustá bába 30.01.17 18:14

Místo cibule šalotka, místo kmínu maličko anýzu a bílý pepř, vývar kuřecí, smetany nemnoho … ke krémovitosti mi pomohl tyčový mixér.
Hodně pikantní je s touto polévkou naťová cibulka (když ještě není v dosahu něžný čerstvý kerblík) …
Použila jsem krémové žampiony, polévka je trochu tmavší, než z bílých …

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 14 Další »
Napsat uživateli tlustá bába zprávu   Přidat uživatele tlustá bába do přátel

Přátelé uživatele


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz