Recept Rebarborový crumble

(Hodnoceno 6x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rebarborový crumble

Úvod

Kyselá chuť rebarbory, svěží chuť pomerančové šťávy a sladká chuť cukru, vytvoří dokonalý dezert, který si s radostí vychutnáte s trochou slunce v zádech! Však to vyzkoušejte!

Postup

Rebarboru oloupeme po celé délce, nakrájíme na asi 2 cm kousky a vložíme do vařící vody asi na 5 minut. Po vychladnutí rozložíme kousky rebarbory do zapékací misky, posypeme částí cukru, skořicí a přidáme pomerančovou šťávu.

Z mouky, másla, zbylého cukru a soli zpracujeme drobenku, kterou rovnoměrně rozprostřeme na rebarboru.

Vložíme do předem vyhřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 40 minut.

Podáváme hned po dopečení společně s čerstvě ušlehanou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 20.05.05 vloženo
  • 40006x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 225 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 450 g rebarbory
  • lžička skořice
  • špetku soli
  • šťáva z jednoho pomeranče

Doporučená příloha

  • čerstvá šlehačka, vanilková zmrzlina, custard

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 23.09.18 13:23

Na množstvo drobenky uvedené v recepte som dala 390 g očistenej rebarbory a pridala som k nej 130 g sliviek, teda spolu to bolo 520 g. Rebarboru som pokrájala na 1 cm kúsky a povarila cca. 2 minúty.
Je to výborné, sladké tak akurát. Kto má rád veľmi sladké, musí cukor pridať.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Arome sokolik 19.06.15 07:24

Výborná snídaně :) Děkuji za recept!

Odkaz na uvaření

Pavlínka19 13.05.14 21:22

S citronovou šťávou. Nemá to chybu.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

capucino33 21.05.13 19:23

super recept,nepřed­vařovala jsem,jak zde někdo radil,spařila jsem horkou vodou, dala více cukru,omylem a myslím,že by ještě snesla,asi jsme měli nějakou hodně kyselou :) krásně měkká,výborné a horké úplně nejlepší. super recept,vyzkoušejte :) :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Monulie 15.05.13 12:34

Vynikající!! Jen mám zas potíž s velkou formou, takže je crumble nízký. Tak ho dlabem přímo z formy.:))

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

jcs1 13.05.13 23:26

Příště bych dal na tolik drobenky asi více rebarbory. Rebarboru bych vařil příště ještě kratší dobu - možná až moc se mi rozvařila. Chuťově dobré :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Rebarborový crumble

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
goralka
271 příspěvků 17.05.13 20:22
Rebarboru čistiť škrabkou?

To by ma veru nenapadlo! Pomocou nožíka len tú tenučkú šupku. Ja som z tej mojej rozdala až príliš, ešte si na tento chválený zákusok musím počkať.

 
blanca.xy
647 příspěvků 17.05.13 19:00

Rebarbora mi letos vyrostla moc pěkná, za chvíli půjdu dělat svůj oblíbený koláč. Nikdy ji nevařím, jen nakrájím na kostičky a na sítu proliji vařící vodou, vyplaví se z ní kyselina šťavelová, která není dobrá na žaludek.

 
Zuzka1973
2239 příspěvků 17.05.13 09:23

@jcs1 Ta v plzeňském Albertu nevypadala špatně, nemít ji doma, koupila bych ji taky, byla pěkně rostlá i zbarvená… U mě to není nedůvěra ji koupit, ale přijde mi líto dávat peníze za „plevel“, ač je ten plevel velmi dobrý :palec: a máme z něj doma vše možné… :) Pomalu každý rok odkopávám kusy trsů těm, kdo si ji chtějí zasadit, ale stejně vdy zbude nejen na moučníky a džem, ale i něco do mrazáku na zimu. :mavam:

@birkana Vím, že závist není hezká… ale já ti závidím :mrgreen: Ta naše je ještě brčálově zelená a tenká, ale den ode dne nabývá, takže snad se nezasekne :D
To s tím zaplevelením zní zajímavě :think: Naši ji mají mezi vším možným za stodolou a mamka psala, že už koláč měli… Ta naše má plac a opravdu ještě na týden - dva to vidím, než ji půjdu prvně prořezat :think: :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 17.05.13 08:54
První letošní sklizeň

Tak jsem se konečně dočkala :lol: :lol: :lol: U nás se rebarbora před nějakým rokem zabydlela v okrasné trávě (viz foto). Nejdříve jsem ji chtěla přesadit, ale když jsem následně zjistila, že v těch travinách má báječné mikroklima a vyráží dříve, než ta na nechráněných místech, nechala jsem ji tam růst dál. A tu ostatní jsem také nechala „zaplevelit“. Teď sklízím cca o 14 dní dříve, než ostatní v okolí.

Dost řečí, jdu vařit :mavam: :mavam: :mavam:

Náhledová fotografie

Náhledová fotografie

 
jcs1
77 příspěvků 16.05.13 21:31

@Zuzka1973 Jo, já měl z Albertu :oops: Bohužel jinde nebyla možnost.

 
Zuzka1973
2239 příspěvků 16.05.13 20:04

@Eja Dnes jsem ji zahlídla v Albertu, docela vypadala pěkně. Já si počkám na naši :D

 
Eja
3831 příspěvků 16.05.13 18:39

Já už na rebarboru čekám, ale ještě jsem ji nikdě neviděla :,(
Nepředvařuji, většinou dělám jako jednoporcovky, skořici ne, zato kúru z pomeranče i citronu. Pár kousků jahod nebo/a jablka k rebarboře…

 
Zuzka1973
2239 příspěvků 16.05.13 16:13

@jcs1 Já ji nepředvařuji nikdy a do ničeho… Takže ani nyní ji nehodlám předvářet :D
Ono se to si dělá jen kvůli tomu, že někdo prostě nesnese rebarboru neupravenou, ale co pamatuju, ani babička, ani maminka rebarboru nikdy nespařovaly ani nesvařovly. I do buchet ji dávám s cukrem a tvarohem rovnou…

 
jcs1
77 příspěvků 16.05.13 16:07

Zajímalo by mě, jak by to dopadlo, kdyby se rebarbora nepředvařila. Nebylo by to nakonec lepší? :-)

 
Zuzka1973
2239 příspěvků 13.05.13 13:57

@birkana U nás už začíná být taky pěkná :palec:
Já dělávám krom různých moučníků z rebarbory marmeládu, limonádu a zkoušeli jsme už i zmrzlinu a ovocnou (rebarborovou) pěnu… Je to hodně univerzální „ovoce“ :D Želé zní dobře, musím zkusit… dělávám ho z různýho ovoce, takže zkusím i „barborový“ - jak říkávaly děti, když byly prťata a neuměly vyslovit: „rebarbora“ ale jen: „barbora“ :D (Nějak se to oslovení uchytlo nastálo :mrgreen: )

Příspěvek upraven 13.05.13 v 13:57

 
birkana
1674 příspěvků 13.05.13 12:47

@Zuzka1973, rebarbora má už pěkně silné řapíky, včera jsem ji obhlížela. Dělám z ní také želé - nevím, jestli tady recept je. Tohle vypadá dobře a „jedle“ :D :D :D

 
Zuzka1973
2239 příspěvků 13.05.13 12:23

Tak na toto se už předem těším… rebarbory máme rok co rok nadbytek, takže každý recept vítaný…

 
Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rebarborovy crumble

Andry, tohle jsme si hned zamilovali! Jen jsem po první testovací várce musela do další přidat jednou tolik rebarbory a čtyřikrát tolik cukru a taky drobenku udělat z cukru moučky, poprvé to nebylo skoro vůbec sladké a cukr z drobenky nám křupal mezi zubama…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Karbanátky Karbanátky
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz