Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Andry02 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kyselá chuť rebarbory, svěží chuť pomerančové šťávy a sladká chuť cukru, vytvoří dokonalý dezert, který si s radostí vychutnáte s trochou slunce v zádech! Však to vyzkoušejte!
Rebarboru oloupeme po celé délce, nakrájíme na asi 2 cm kousky a vložíme do vařící vody asi na 5 minut. Po vychladnutí rozložíme kousky rebarbory do zapékací misky, posypeme částí cukru, skořicí a přidáme pomerančovou šťávu.
Z mouky, másla, zbylého cukru a soli zpracujeme drobenku, kterou rovnoměrně rozprostřeme na rebarboru.
Vložíme do předem vyhřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 40 minut.
Podáváme hned po dopečení společně s čerstvě ušlehanou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Recept je z kategorií: Dezerty
čerstvá šlehačka, vanilková zmrzlina, custard
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
6.8.19 09:10
Tentokrát som nemala citrón ani pomaranč.
Na 750 g rebarbory som použila asi 2 veľké hrste červených ríbezlí.
Dala som o 3 PL cukru viac ako je v recepte.
Drobenku som vyrobila z celého množstva surovín (podľa receptu), ale
nakoniec som použila len polovicu (viac sa nezmestilo do zapekacej misky). A
… ukázalo sa, že polovičná dávka drobenky úplne stačila.
23.9.18 13:23
Na množstvo drobenky uvedené v recepte som dala 390 g očistenej
rebarbory a pridala som k nej 130 g sliviek, teda spolu to bolo 520 g.
Rebarboru som pokrájala na 1 cm kúsky a povarila cca. 2 minúty.
Je to výborné, sladké tak akurát. Kto má rád veľmi sladké, musí cukor
pridať.
13.5.14 21:22
S citronovou šťávou. Nemá to chybu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům21.5.13 19:23
super recept,nepředvařovala jsem,jak zde někdo radil,spařila jsem horkou
vodou, dala více cukru,omylem a myslím,že by ještě snesla,asi jsme měli
nějakou hodně kyselou krásně měkká,výborné a horké úplně
nejlepší. super recept,vyzkoušejte
15.5.13 12:34
Vynikající!! Jen mám zas potíž s velkou formou, takže je crumble nízký. Tak ho dlabem přímo z formy.:))
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům13.5.13 23:26
Příště bych dal na tolik drobenky asi více rebarbory. Rebarboru bych
vařil příště ještě kratší dobu - možná až moc se mi rozvařila.
Chuťově dobré
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Rebarborový crumble
273 příspěvků 17.5.13 20:22
To by ma veru nenapadlo! Pomocou nožíka len tú tenučkú šupku. Ja som z tej mojej rozdala až príliš, ešte si na tento chválený zákusok musím počkať.
Rebarbora mi letos vyrostla moc pěkná, za chvíli půjdu dělat svůj oblíbený koláč. Nikdy ji nevařím, jen nakrájím na kostičky a na sítu proliji vařící vodou, vyplaví se z ní kyselina šťavelová, která není dobrá na žaludek.
@jcs1 Ta v plzeňském Albertu nevypadala špatně, nemít ji doma, koupila bych ji taky, byla pěkně rostlá i zbarvená… U mě to není nedůvěra ji koupit, ale přijde mi líto dávat peníze za „plevel“, ač je ten plevel velmi dobrý
a máme z něj doma vše možné…
Pomalu každý rok odkopávám kusy trsů těm,
kdo si ji chtějí zasadit, ale stejně vdy zbude nejen na moučníky a džem,
ale i něco do mrazáku na zimu. 
@birkana Vím, že závist není hezká… ale já ti závidím
Ta naše je ještě brčálově zelená a
tenká, ale den ode dne nabývá, takže snad se nezasekne 
Naši ji mají mezi vším možným za stodolou
a mamka psala, že už koláč měli… Ta naše má plac a opravdu ještě na
týden - dva to vidím, než ji půjdu prvně prořezat

To s tím zaplevelením zní zajímavě
Tak jsem se konečně dočkala
U nás se rebarbora před nějakým rokem
zabydlela v okrasné trávě (viz foto). Nejdříve jsem ji chtěla přesadit,
ale když jsem následně zjistila, že v těch travinách má báječné
mikroklima a vyráží dříve, než ta na nechráněných místech, nechala
jsem ji tam růst dál. A tu ostatní jsem také nechala „zaplevelit“. Teď
sklízím cca o 14 dní dříve, než ostatní v okolí.
Dost řečí, jdu vařit

Náhledová fotografie
Náhledová fotografie
@Zuzka1973 Jo, já měl z Albertu
Bohužel jinde nebyla možnost.
@Eja Dnes jsem ji zahlídla v Albertu, docela vypadala pěkně. Já si počkám na naši
Já už na rebarboru čekám, ale ještě jsem ji nikdě neviděla
Nepředvařuji, většinou dělám jako jednoporcovky, skořici ne, zato kúru z pomeranče i citronu. Pár kousků jahod nebo/a jablka k rebarboře…
@jcs1 Já ji nepředvařuji nikdy a do ničeho… Takže ani nyní ji nehodlám předvářet
Ono se to si dělá jen kvůli tomu, že někdo prostě nesnese rebarboru neupravenou, ale co pamatuju, ani babička, ani maminka rebarboru nikdy nespařovaly ani nesvařovly. I do buchet ji dávám s cukrem a tvarohem rovnou…
Zajímalo by mě, jak by to dopadlo, kdyby se rebarbora nepředvařila. Nebylo by to nakonec lepší?
@birkana U nás už začíná být taky pěkná
Želé zní dobře, musím zkusit… dělávám
ho z různýho ovoce, takže zkusím i „barborový“ - jak říkávaly
děti, když byly prťata a neuměly vyslovit: „rebarbora“ ale jen:
„barbora“
(Nějak se to oslovení uchytlo
nastálo
)
Já dělávám krom různých moučníků z rebarbory marmeládu, limonádu a zkoušeli jsme už i zmrzlinu a ovocnou (rebarborovou) pěnu… Je to hodně univerzální „ovoce“
Příspěvek upraven 13.05.13 v 13:57
@Zuzka1973, rebarbora má už pěkně silné řapíky, včera jsem ji obhlížela. Dělám z ní také želé - nevím, jestli tady recept je. Tohle vypadá dobře a „jedle“

Tak na toto se už předem těším… rebarbory máme rok co rok nadbytek, takže každý recept vítaný…
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Andry, tohle jsme si hned zamilovali! Jen jsem po první testovací várce musela do další přidat jednou tolik rebarbory a čtyřikrát tolik cukru a taky drobenku udělat z cukru moučky, poprvé to nebylo skoro vůbec sladké a cukr z drobenky nám křupal mezi zubama…