birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 24.4.21 14:48
Počet příspěvků v diskuzích: 1738

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Babočky – bulky s marmeládou

Odkaz na uvaření

birkana 11.1.21 13:15

Dnes babočky slané.
Vynechán cukr (jen půl KL do kvásku). Do plátku těsta jsem balila kolečka vysočiny a malý plátek ementálu. S hrnkem teplého mléka výborná svačina v mrazivém zimním dni.

P. S. Díky „péči“ některého programátora mi z postupu receptu zmizely fotky a vůbec se zkazila úprava (odstavcování) textu. I po několikanásobném upozornění na tento nešvar admini ani nikdo jiný nic neopravil :pocitac: :pocitac: :pocitac:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Slané bleskovky

Odkaz na uvaření

birkana 28.12.20 13:04

č. 3 - vajíčková :potlesk: :mavam:
Mazala jsem na chlebíčky místo obvykle použitého bramborového salátu. Obkládala jsem šunkou/vysočinou, ementálem, vařeným vejcem a nakládanou zeleninou (okurky, kapie, hříbky).

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Smažený česnekový sýr

Odkaz na uvaření

birkana 3.12.20 13:54

Bez vajec a mouky do sýra, ty jen na obal.
Dělám něco podobného ze zbytků (např. méně vzhledných okrajů) sýrů; ten nápad jsem dostala sledujíc přípravu raclette.

Na 2 porce jsem vzala 60 g málo zelených okrajů nivy, 2 zbylé plátky ementálu (50 g), 150 g goudy a doplnila 60 g sýra s bílou plísní. Celkem 320 g sýrů. Česneku 3 menší stroužky.

Sýry nakrájím na drobné kostičky, česnek posekám také na drobno. Okořením podle momentální chuti, nálady a možností. Ale opatrně, aby nezanikla chuť sýra. Dnes sladká a pálivá mletá paprika a oregano. Nesolím. Vše společně dobře promíchám.

Toto množství jsem rozdělila na 4 díly. Do nádobky vhodné do mikrovlnky (průměr 10 cm) jsem dala jednu část směsi a nechala v MW povolit při výkonu 900 W max. 30" - to závisí na ochotě sýrů změknout a spojit se, nutno hlídat. Pak nechala trochu schladnout; v dnešním mrazivém dni stačilo několik minut za oknem ;-) . Vyklopila jsem z nádobky, nechala úplně vychladit a dobře ztuhnout. „Placičky“ byly silné cca 1 cm. Také by se dalo při větším množství rozpustit sýry na plechu v mírně teplé troubě a po vychladnutí nakrájet třeba na čtverce. Nebo plátkový sýr jemně okořenit, složit na sebe a zahřát :idea: .

Pak obaluji v trojbalu jako obvykle a usmažím. Dnes jsem podávala s bramborovou kaší a rajčatovým salátem.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Rančerské fazole II (pro Střelce)

Odkaz na uvaření

birkana 20.11.20 14:25

Luštěniny jsou zdraví prospěšné a u nás doma velmi oblíbené.
Fazole z naší zahrádky (kropenatá odrůda Borlotto), kečup také z domácích rajčat. Klobása uherská, olej slunečnicový. Do základu navíc půl čerstvé špičaté feferonky. Klobásu jsem nemíchala do fazolí, pokrájenou na kolečka jsem ji osmažila na minimu tuku a pak tím hotovou porci na talíři přelila. Navíc navrch minirajčata na kolečka.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Citronový koláč v mikrovlnné troubě

Odkaz na uvaření

birkana 20.11.20 14:19

Rychlý, jednoduchý a dobrý moučník. Ideální k dopolední kávě.
Upekla jsem si jednoporcovku z poloviny množství. Místo cukru květový med. K tomu lžíce tvarohu také oslazeného medem. S vanilkovým krémem by to bylo ještě chutnější.

Doporučuji dle rady autora vzít větší (vyšší) nádobu, těsto při pečení dost zvětší objem. Já naplnila formu ani ne do 2/3 a stejně přeteklo. Pekla jsem na 700 W 2'40". Těsto jsem nepřibarvovala, tak žlutá vejce snáší naše pipči :lol: . Recept vřele doporučuji.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Tortellini se smetanovou žampiónovou omáčkou

Odkaz na uvaření

birkana 18.11.20 14:16

Velice dobrý oběd
Vařila jsem 2 porce. Omáčka dle receptu, jen smetana pouze 12%. Těsto na tortellini z 200 g mouky a 2 vajec, čtverečky k plnění 5×5 cm. Náplň: ricotta + grana padano 1:1, jemně okořeněno oreganem. Celkem náplně asi 120 g. Masožravci ani maso nechybělo :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Brambory zapečené s ledasčím

Odkaz na uvaření

birkana 4.11.20 15:06

V názvu slova s ledasčím chápu jako dát prostor kuchaři k fantazii a improvizaci. Tedy že není nutné striktně dodržet výběr ingrediencí.
Pokud jsem pochopila frázi špatně, autorce se omlouvám :kytka: .

Moje úprava brambor s ledasčím: :dance: :lol:
Uvařila jsem brambory ve slupce, oloupala a nakrájela na plátky, uzenou kýtu na kostičky, kyselé okurky a rajčata na tenčí plátky. Pekáček jsem vymazala sádlem a vysypala strouhankou. Jako zeleninovou náplň jsem na sádle do poloměkka podusila pokrájenou mrkev, černou ředkev (bez slupky), půl chilli papričky, listy kadeřávku a bílé zelí. Osolila, opepřila a okmínovala. Navrstvila jsem do připraveného pekáčku, dole a nahoře byly brambory. Dala jsem zapékat do vyhřáté trouby. Asi 10 minut před dokončením jsem povrch jemně zapečených brambor pomazala majonézou a pokladla plátky sýra. Nechala jsem dopéct do zezlátnutí sýra.

Zeleninová směs obsahovala od každého druhu téměř stejnou část a proto žádná chuť výrazně nepřevládala, jen se vzájemně doplnily. Bez cibule, hub a vajec byla chuť zase trochu jiná. Měli jsme jako pozdější oběd v dnešním podzimním oblačném dni. Chutnalo nám.

Brambory zapékám s „ledasčím“ v chladném období dost často; když nevím, co uvařit, takovýto univerzální recept se hodí :potlesk: :palec: :srdce: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bryndzová pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 1.11.20 11:22

Výborná pomazánka
Do pomazánky jsem zamíchala jen slaninu. Pak jsem servírovala ve 3 variantách:

  1. na očesnekované topince
  2. na celozrnném chlebu navrch lehce poprášené drceným kmínem, mletou sladkou paprikou a jemně sekaným česnekem
  3. (na fotce) na plátcích bílé bagety s čerstvou cibulí a proužkem chilli papričky


Vřele doporučuji!!!

P. S. Na bryndze nešetřete, kupujte kvalitní s min. 50% ovčího mléka. Ty ostatní jsou pouhou ubohou imitací k ošálení chuti.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)

Odkaz na uvaření

birkana 28.10.20 17:59

Dobrá úprava hlávkového zelí.
Toto zelí dělám, pokud mám čerstvé hlávkové - podlévám bílým suchým vínem, je-li třeba, přisladím květovým medem. Do základu kmín, pepř a lístek vavřínu. Octa jen opravdu minimum. Na zahuštění dávám brambory i trochu mouky, aby vznikla jakási šťáva. To kvůli masožravci, já mám zelí raději sušší.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Brambory a zelí

Odkaz na uvaření

birkana 22.10.20 16:17

Zdravá strava našich předků. Škoda, že se na tyto jednoduché lidové pokrmy v naší rádoby racionální kuchyni zapomíná.
Po inspiraci z komentářů jsem přidala šunku od kosti dušenou v páře, omastila smaženou cibulí a posypala libečkem.

Tato příloha či hlavní jídlo je dobrá nejen ze zelí hlávkového ale i z podušeného kysaného. Pak je to dobrá příloha k zabíjačkovým specialitám (opečené jitrnice, jelítka, prejt), nebo k pečené vodní drůbeži.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Tvarůžkový salát s rajčátky

Odkaz na uvaření

birkana 19.10.20 12:23

Naprosto dokonalá kombinace pro mé chuťové pohárky! :potlesk: :dance: :potlesk:
Už dlouho jsem si tak nepochutnala. Dělala jsem z polovičního množství, což by tak byly asi dvě svačinové porce. Nakonec jsem ten salát zbodla najednou :oops: s ještě vlažnou celozrnnou bagetou vlastní výroby. Solit ani pepřit nebylo třeba, cibuli jsem dala žlutou.

Masožravec „smradečky“ nerad, jemu jsem udělala další poloviční dávku z goudy. Protože je tento sýr tučnější, ubrala jsem v jeho porci majonézu a přidala tučný jogurt. I tato varianta byla výborná.

Recept všem vřele doporučuji! Kdyby se dalo dát víc hvězdiček, dala bych jich deset.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pivní pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 13.10.20 12:03

Vyzkoušeno, postup totálně přeorán a povedlo se!
Po přečtení komentářů níže jsem musela vyzkoušet. V jednom hrnku jsem rozmíchala pivo, maizenu (nikoli půl lžičky, ale téměř půl zarovnané polévkové lžíce), pepř. V druhém vejce a hořčici. Nastrouhala jsem ementál najemno.

Na pánvičce jsem rozpustila máslo, za stálého míchání vlila směs s pivem, nechala zahoustnout, přejít var, pak jsem vsypala sýr. Na mírném ohni jsem jej rozpouštěla (úspěšně :dance: ), pak jsem přidala vejce a stále svižně míchala. Nechala jsem dobře provařit. Nesolila jsem. Směs byla stále dost tekutá. Nechala jsem chladnout a průběžně míchala, aby se netvořil škraloup. Po vychladnutí se pomazánka dala dobře mazat.

Použila jsem zvláště hořké pivo dobře chmelené. Pomazánka tím získala výraznou pikantně hořkou chuť. Určitě by byla jemnější z některého výčepního europiva, ale to už by nebylo ono. Možná bych někdy mohla vyzkoušet i to, že vše kromě másla společně rozmixuji, na tom másle pak nechám zhoustnout a krátce povařit. Za seznam ingrediencí a chuť pomazánky bych dala plný počet hvězdiček, za zmršený postup a pravděpodobně i chybné dávkování škrobu nic.

Tak si říkám, což takhle udělat z tvarůžků, romadúru, ostrého ovčího nebo pivního sýra?

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Banány po amsterodamsku

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.20 08:50

Vynikající jako teplá sousta k odpolednímu podzimnímu posezení u vína. :hug:
Kombinace banán + ementál + schwarzwaldská šunka. Zajistila jsem párátkem proti uvolnění. Je to nenáročná rychlovka a pro vítané hosty exotické chuťové překvapení. Protože jsem podávala jako slaná sousta k vínu, nepodávala jsem s hranolky. Na stole jsem nechala jako možnou přílohu malé bagetky.

P. S. Kam s hořčicí? Raději jsem nedala. :nevim:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Řezy z kuřecích prsíček v šunkovém závitku

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.20 08:45

K nedělnímu obědu vhodná kombinace.
Kousky masa jsem obalila plátky schwarzwaldské šunky. Ta je dostatečně slaná (cca 5% soli) a tak jsem již další sůl nedávala. Místo protlaku jsem nechala rozdusit obří rajče, celeru méně, 1/2 chilli papričky, víno veltlín, navíc 2 zelené papriky. Podávala jsem s hranolky pečenými v troubě.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Topinky s česnekem a křenem

Odkaz na uvaření

birkana 10.10.20 10:54

Výborná pozdní snídaně (svačina) pro podzimní sychravé dopoledne.
Při práci na zahradě syté a teplé občerstvení přijde vhod. Ke křenu jsem přistrouhala i černou ředkev (oloupanou), tím se chuť letos velmi štiplavého křenu zjemnila. Na topinky jsem použila celozrnný žitný domácí chléb, smažila jsem na sádle.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Játra na rožni

Odkaz na uvaření

birkana 8.10.20 13:19

Rychlé, nenáročné, výborné!
Na porci jsem dala 220 g vepřových jater, předepsaných 100 g je pro nás dost málo :lol: . Na jehlu jsem přidala i rajčata a cibuli. V postupu jsem se nedozvěděla, kam s tím citronem. Tak jsem jej vynechala :oops: . Podávala jsem s opékanými bramborami.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Uherská pěna dle ČSN

Odkaz na uvaření

birkana 6.10.20 12:15

Je to ona, ta dobrá pomazánka, kterou pamatuji z mládí! :potlesk: :srdce: :potlesk: :srdce: :potlesk:
Umíchala jsem z 1/40 množství (cca 250 g hotového výrobku). Striktně jsem dodržela gramáž - v mém případě 88 g uheráku, 100 g másla (skutečného, žádné náhražky :think: ) a 75 g taveného sýra. Nesolila jsem.

Pracovala jsem v mixéru, máslo povolené, salám rozsekán na ultrajemno. Pomazánka byla dost tuhá i přes to, že jsem vzala poměrně měkký sýr. A tehdy byly taveňáky o hodně tužší. Možná se to přiředilo podle potřeby :nevim: .

Ta moje pěna chutnala výrazněji „salámově“, než tehdy. I těch kousků uzeniny se nyní zdálo víc, než tehdy. Inu, když byl uherák nedostatkový, možná se některým zúčastněným hodilo něco salámu „odklonit“ domů :lol: .

Pomazánka je to skutečně výborná, určitě použiju na silvestrovské chuťovky. Doporučuji všem, kdo nepočítají kalorie, neb je to energetická bomba!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 31 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz