birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 01.10.17 17:22
Počet příspěvků v diskusích: 1661

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Na svých stránkách www.domacikuchyne.estranky.cz se věnuji domácí lidové jednoduché kuchyni.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Houbový guláš 4

Odkaz na uvaření

birkana 01.10.17 16:32

Guláš je opravdu velice chutný. Místo mleté suché papriky jsem v pokrmu nechala rozdusit čerstvou papriku a kousek feferonky. Vařila jsem z hřibovitých hub (hřib, křemenáč, kozák).

S chlebem výtečná večeře.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Slané oplatky I

Odkaz na uvaření

birkana 27.09.17 13:56

Neskutečně dobré!!! Použila jsem vyzrálý ementál. Pekla jsem v elektrickém oplatkovači. Ze třetinové dávky jsem upekla 18 oplatek o průměru cca 17 cm.

Zpočátku jsem oplatky pekla do světle zlatavé barvy jako oplatky sladké. Tyto však zůstávaly měkké, gumovité. Nechala-li jsem je péct déle, začaly hořknout. Nakonec jsem vychytala postup – oplatku péct, průběžně při pečení formu otevírat a oplatku otáčet. Vyjmout a nechat vychladnout na mřížce. Zůstane-li přece jen měkčí a není křupavá; vychladlou znovu vložit do oplatkovače, při dopékání (již krátkém) několikrát otočit. Péct do zlatohněda, ale nespálit :think: .

Oplatky podle tohoto receptu nejsou tak slané, jako kupované. Mají více výraznou sýrovou chuť. Opakovala jsem již několikrát, vždy vynikající!

Přemýšlím nad tuhou sýrovou náplní; zatím nevím, jak na ni. Mám v plánu udělat sýrové plněné oplatky – něco na způsob těch sladkých kakaových trojhránků :oops: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Cuketové cestoviny

Odkaz na uvaření

birkana 16.08.17 14:23

Na 2 větší porce jsem použila: 30 g oleje, 70 g cibule, 3 stroužky česneku, ½ kg oloupaných a semeníků zbavených cuket, asi 1 dl 12% smetany, 150 g těstovin (bucatini), celkem 120 g sýra (Pecorino Romano) – 2/3 do omáčky a zbytek na posypání, mletý pepř a navíc zelenou petrželku a bazalku. Solit nebylo nutné díky výraznému sýru.

Výborný oběd, pochutnali jsme si. Recept hodlám zopakovat o víkendu, pro změnu s čedarem a parmazánem. :idea:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Bramborové kari se zelenými fazolkami

Odkaz na uvaření

birkana 14.08.17 13:44

Dobré to bylo :palec: . Pěkně ostré a kořeněné, jak se na indické jídlo sluší. A protože jsem všechny potřebné ingredience měla doma (fazolky, papričky a brambory z vlastní zahrádky), také rychlé a levné :lol: . Podávala jsem s dušeným masem.

Masožravec mě sice během vaření častoval nejapnými otázkami, jako proč v kuchyni pálím myrrhu (Gummiresina myrrha; Commiphora myrrha) a kadidlo (rozuměj: cítil smažící se koření) apod., ale pak celou svoji docela velkou porci snědl bez reptání. Což chápu jako pochvalu. :think:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Fazolky nakyselo

Odkaz na uvaření

birkana 12.08.17 15:35

Také jsem okořenila koprem, ke smetaně ještě navíc asi 4 dl plnotučného mléka. Inspirována Zuzčiným uvařením jsem podávala se sázenými vejci. Jako příloha posloužily domácí bagety.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

turecké fazolky - typický turecký předkrm

Odkaz na uvaření

birkana 09.08.17 12:37

V Turecku se více sladí a mastí, než je u nás zvykem. Abych se přiblížila autentické chuti, dala jsem mírně navršenou PL cukru a deci oleje. Tekutiny méně, čerstvá zelenina si vodu pustí.

Nevařila jsem v papiňáku, nýbrž v obyčejném hrnci s přiléhající poklicí. Stačí vařit do změknutí fazolek – v té době jsou již rajčata s cibulí dostatečně rozvařená.

Pokud uvaříte večer a přes noc necháte vychladnout, ráno s rohlíčkem (jako parůžek) je to výborná snídaně. :dance: :hug: Nebo jako krabičková svačina do zaměstnání.

Tento pokrm se v Turecku někdy podává s citrónem krájeným na čtvrtky. Obdobně se připravuje a podává studený i pórek, celer, tykvovitá zelenina.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Patizonové krokety

Odkaz na uvaření

birkana 05.08.17 14:12

Připravila jsem ze dvou(!) patizonů, které jsem po osolení celkem důkladně vyždímala. Ostatních surovin pak stačilo uvedené množství. Usmažila jsem 8 placiček.

Inspirována casinovým komentářem, přidala jsem rozetřený česnek a navíc ještě kousek jemně sekané mladé cibulky, nať libečku a plocholisté petrželky.

Bylo to výborné; příště ještě navíc při podávání přistrouhnu na krokety trochu uzeného sýra :idea:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Letní fazolky

Odkaz na uvaření

birkana 31.07.17 13:21

Místo protlaku použita domácí rajčata. Protože jsem měla fazolky skutečně mladé a křehké (z vlastní zahrádky) a také kvůli použití rajčat jsem změnila a snad i zjednodušila postup.

Na oleji jsem nechala do světle zlatavé barvy orestovat cibulku spolu s česnekem krájeným na plátky. Na to pokrájené fazolky, několikrát prohodit a přidat rajčata nadrobno. Osolit, okořenit čerstvým oreganem, rozmarýnem a šalvějí – moje oblíbená letní trojkombinace :think: . Nechala jsem dusit v tekutině, kterou rajčata pustila. Než se přebytek vody vydusil, změkly i fazolky. Nakonec jsem pro ozvláštnění celkem málo výrazné chuti přilila asi 60 ml sherry.

Jako těstoviny mi posloužila obyčejná vřetena; zapékala jsem s Královským uzeným sýrem – toho dvojnásobné množství. Výborný lehký letní oběd :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Cuketová polévka 3

Odkaz na uvaření

birkana 30.07.17 13:04

Polévku jsem servírovala ve vydlabaných patizonech. Použila jsem 3 cukety a vnitřky patizonů. Při rozváření jsem dala navíc kousek feferonky, nemám ostré kari. Smetana vynechána, nakonec jsem vmíchala plnotučné selské (farmářské) mléko.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Makarony na italský způsob

Odkaz na uvaření

birkana 27.07.17 15:34

Makarony na italský způsob. Pod tím si lze představit ledacos, ale že budou obsahovat dia kečup a uzené tofu … (asi nějaká zvláštní dieta) :cert: Tak jsem těstoviny uvařila na můj vlastní italský způsob.

Dala jsem vařit bucatini. Jako základ jsem nechala na oleji zesklovatět cibulku s česnekem, místo protlaku jsem vydusila přebytečnou vodu z nadrobno pokrájených rajčat, k nim přihodila něco houbového prášku. Ochutila jsem kouskem posekané feferonky, rozmarýnem, šalvějí a petrželkou.

Hotové těstoviny jsem promíchala s 2/3 omáčky. Zbylou částí omáčky jsem je přelévala na talíři. Servírovala jsem posypané hoblinami grana padano.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Vločková polévka s houbami

Odkaz na uvaření

birkana 27.07.17 09:32

Ze sušených hub (dvojnásobné množství). Žádné lisování odvaru! Použila jsem jemné vločky, stačilo vařit asi 7 minut. Pro odlehčení bez žloutku, mléka, mouky a masoxu, který nahradilo právě to větší množství hub :think: . Báječná snídaňová polévka :palec: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vanoční oplatky

Odkaz na uvaření

birkana 26.07.17 14:46

Pečeno v elektrickém oplatkovači, kornouty tvořeny pomocí kužele (příslušenství oplatkovače).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Rozhuda (pomazánka)

Odkaz na uvaření

birkana 26.07.17 14:23

Navíc ještě dochucuji indickou chilli omáčkou. Klasika, která nikdy nezklame.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Zapekaný patizón alebo cuketa

Odkaz na uvaření

birkana 24.07.17 14:54

Ten recept jsem musela také vyzkoušet! Dělala jsem z menší (1,5 kg) tykve. Patizony dorostou za cca týden :think: .

Tykev měla po očištění od slupek a semeníku 850 g. Dovolila jsem si zaexperimentovat s různými druhy sýrů – ementál, gouda se sambalem, pecorino a grana padano. Základní hmotu jsem umíchala pro všechny chutě společnou z předepsaných ingrediencí kromě sýrů a koření. Bylinky byly čerstvé, sůl jsem nepoužila vůbec, oleje cca 1/4 daného množství a kypřícího prášku jen špetka

Z tohoto těsta jsem oddělila 3 menší části a ty jsem dochutila takto:

  • gouda se sambalem, lžička rajčatového protlaku, pažitka, libeček
  • pecorino, oregano, bazalka
  • grana padano, šalvěj, rozmarýn


Do zbylé větší části jsem vmíchala ementál ve dvojnásobném množství (máme rádi výraznou chuť sýrů), petrželku, oregano a mletý pepř.

Po upečení jsem ještě teplé jemně navrch posypala strouhaným grana padano. Která verze byla lepší a která horší? Nevím, každá je jiná, ale všechny stejně dobré :palec: .Určitě jsem nepekla naposledy. Většina totiž zmizela hned při a po focení (jsme na to dva :twisted: ); jen tak bez přílohy jako zákusek. Studené jsem ochutnala jen s ementálem. Snad ještě chutnější, než teplé. Jo, a voní to dramaticky :lol: :mavam: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Odkaz na uvaření

birkana 22.06.17 14:57

Letos opět vyroben :dance: . Jak jsem psala v minulém uvaření (3. 7. 15), část lístků jsem nechala vcelku a vmíchala do hmoty po rozmixování. Pro lepší barvu jsem přidala ke světle růžové stolístce i okvětní lístky z červené pnoucí růže. Ostatní stejně jako minule.

Džem jsem letos použila jako komponentu při výrobě „růžové smetanové zmrzliny“ - byla naprosto luxusní, neobvyklé chuti. Navrch posypána mandlovými hoblinkami a zakápnuta medem. Zase dobrý nápad na dobrotu, kterou snad nikde (u nás) koupit nelze :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Sedmiminutový koláč v mikrovlnné troubě

Odkaz na uvaření

birkana 08.05.17 12:14

Použila jsem téměř totožné těsto, vkládám tedy pod tento recept

Rychlý red velvet z mikrovlnky

Toto univerzální těsto pro rychlé pečení v mikrovlnce jsem našla na německých stránkách chefkoch.de. Je velmi variabilní a vystačím si s minimem nádobí :palec: :dance:

S použitím různých příměsí vytvářím moučníky mnoha chutí. Namísto kefíru (mléka) dám třeba džus, mák nahradím kokosem či mandlemi, přidám kakao, citrónovou šťávu i kůru, proslazené či čerstvé ovoce apod. Těsto mohu nalít do formiček na muffiny, dovnitř dát kousek čokolády, čokoládový bonbon, rumovou pralinku …

Takto připravený dort obsahuje mnohem méně tuku a cukru oproti zámořskému originálu. Je to výborný lehký zákusek k odpolední kávě.

Protože se u nás doma moc sladkých jídel nejí (většinou peču jen pro návštěvu), připravuji pouze 3 porce, na které jsou propočítány potřebné ingredience:

100 g cukru, 30 g oleje, 1 vejce, 70 g mouky (hladké nebo polohrubé), ½ lžičky kypřícího prášku, 1 dl kefíru, 35 g mletého nebo nemletého bílého (nebo modrého) máku nebo strouhaných ořechů, šťáva i pasírované pyré z pečené červené řepy nebo vhodné gelové barvy, tuk na vymazání formy. Na náplň: 250 g tučného tvarohu, 20 g moučkového cukru.

Suroviny na těsto smícháme, vlijeme do vymazané nádoby vhodné do mikrovlnky a pečeme (vlníme) 4,5 minuty na 550 – 600 W. Je dobré zkontrolovat dříve před uplynutím celkového času (vpíchnutím špejle), jestli je již těsto upečeno; případně dobu pečení prodloužíme – záleží na mikrovlnce.

Těsto necháme chvíli odpočinout, vyklopíme a necháme vychladnout. Korpus prořízneme, naplníme a krémem pomažeme i z venku. Množství krému je dostačující na promazání korpusu i na pomazání povrchu dortíku. Kdo by chtěl náplně víc, množství potřebných ingrediencí zvýší o polovinu nebo rovnou na dvojnásobek.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Domácí ochucená Tahini pasta

Odkaz na uvaření

birkana 28.04.17 09:20

Dělám (již několikrát) podle receptu ze stránek thespruce.com/ta­hini-sesame-seed-paste. Recept je na základní neochucenou pastu.

Potřebujeme jen 5 šálků sezamových semen a 1,5 šálku olivového nebo rostlinného oleje; žádnou vodu! Semínka nasypu na plech a vložím do horké trouby. Pražím 5 - 10 minut, často míchám. Semínka nesmí hnědnout, pálit se. Pak nechám vychladit.

Semínka pak nasypu do mixéru, přiliju asi 3/4 dávky oleje a mixuji asi 2 minuty. Konzistence by měla být hustá, ale tekoucí. Přídavkem zbytku oleje konzistenci upravíme na požadovanou.

Dostaneme přibližně 4 šálky pasty. Uchováváme v chladničce v dobře uzavřeném obalu, měla by vydržet až 3 měsíce.

P. S. Fotky nebyly hezké :cert: .

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 26 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Ořechový koláč Ořechový koláč
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz