birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 22.10.20 19:28
Počet příspěvků v diskuzích: 1716

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Brambory a zelí

Odkaz na uvaření

birkana 22.10.20 16:17

Zdravá strava našich předků. Škoda, že se na tyto jednoduché lidové pokrmy v naší rádoby racionální kuchyni zapomíná.
Po inspiraci z komentářů jsem přidala šunku od kosti dušenou v páře, omastila smaženou cibulí a posypala libečkem.

Tato příloha či hlavní jídlo je dobrá nejen ze zelí hlávkového ale i z podušeného kysaného. Pak je to dobrá příloha k zabíjačkovým specialitám (opečené jitrnice, jelítka, prejt), nebo k pečené vodní drůbeži.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Tvarůžkový salát s rajčátky

Odkaz na uvaření

birkana 19.10.20 12:23

Naprosto dokonalá kombinace pro mé chuťové pohárky! :potlesk: :dance: :potlesk:
Už dlouho jsem si tak nepochutnala. Dělala jsem z polovičního množství, což by tak byly asi dvě svačinové porce. Nakonec jsem ten salát zbodla najednou :oops: s ještě vlažnou celozrnnou bagetou vlastní výroby. Solit ani pepřit nebylo třeba, cibuli jsem dala žlutou.

Masožravec „smradečky“ nerad, jemu jsem udělala další poloviční dávku z goudy. Protože je tento sýr tučnější, ubrala jsem v jeho porci majonézu a přidala tučný jogurt. I tato varianta byla výborná.

Recept všem vřele doporučuji! Kdyby se dalo dát víc hvězdiček, dala bych jich deset.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pivní pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 13.10.20 12:03

Vyzkoušeno, postup totálně přeorán a povedlo se!
Po přečtení komentářů níže jsem musela vyzkoušet. V jednom hrnku jsem rozmíchala pivo, maizenu (nikoli půl lžičky, ale téměř půl zarovnané polévkové lžíce), pepř. V druhém vejce a hořčici. Nastrouhala jsem ementál najemno.

Na pánvičce jsem rozpustila máslo, za stálého míchání vlila směs s pivem, nechala zahoustnout, přejít var, pak jsem vsypala sýr. Na mírném ohni jsem jej rozpouštěla (úspěšně :dance: ), pak jsem přidala vejce a stále svižně míchala. Nechala jsem dobře provařit. Nesolila jsem. Směs byla stále dost tekutá. Nechala jsem chladnout a průběžně míchala, aby se netvořil škraloup. Po vychladnutí se pomazánka dala dobře mazat.

Použila jsem zvláště hořké pivo dobře chmelené. Pomazánka tím získala výraznou pikantně hořkou chuť. Určitě by byla jemnější z některého výčepního europiva, ale to už by nebylo ono. Možná bych někdy mohla vyzkoušet i to, že vše kromě másla společně rozmixuji, na tom másle pak nechám zhoustnout a krátce povařit. Za seznam ingrediencí a chuť pomazánky bych dala plný počet hvězdiček, za zmršený postup a pravděpodobně i chybné dávkování škrobu nic.

Tak si říkám, což takhle udělat z tvarůžků, romadúru, ostrého ovčího nebo pivního sýra?

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Banány po amsterodamsku

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.20 08:50

Vynikající jako teplá sousta k odpolednímu podzimnímu posezení u vína. :hug:
Kombinace banán + ementál + schwarzwaldská šunka. Zajistila jsem párátkem proti uvolnění. Je to nenáročná rychlovka a pro vítané hosty exotické chuťové překvapení. Protože jsem podávala jako slaná sousta k vínu, nepodávala jsem s hranolky. Na stole jsem nechala jako možnou přílohu malé bagetky.

P. S. Kam s hořčicí? Raději jsem nedala. :nevim:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Řezy z kuřecích prsíček v šunkovém závitku

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.20 08:45

K nedělnímu obědu vhodná kombinace.
Kousky masa jsem obalila plátky schwarzwaldské šunky. Ta je dostatečně slaná (cca 5% soli) a tak jsem již další sůl nedávala. Místo protlaku jsem nechala rozdusit obří rajče, celeru méně, 1/2 chilli papričky, víno veltlín, navíc 2 zelené papriky. Podávala jsem s hranolky pečenými v troubě.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Topinky s česnekem a křenem

Odkaz na uvaření

birkana 10.10.20 10:54

Výborná pozdní snídaně (svačina) pro podzimní sychravé dopoledne.
Při práci na zahradě syté a teplé občerstvení přijde vhod. Ke křenu jsem přistrouhala i černou ředkev (oloupanou), tím se chuť letos velmi štiplavého křenu zjemnila. Na topinky jsem použila celozrnný žitný domácí chléb, smažila jsem na sádle.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Játra na rožni

Odkaz na uvaření

birkana 8.10.20 13:19

Rychlé, nenáročné, výborné!
Na porci jsem dala 220 g vepřových jater, předepsaných 100 g je pro nás dost málo :lol: . Na jehlu jsem přidala i rajčata a cibuli. V postupu jsem se nedozvěděla, kam s tím citronem. Tak jsem jej vynechala :oops: . Podávala jsem s opékanými bramborami.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Uherská pěna dle ČSN

Odkaz na uvaření

birkana 6.10.20 12:15

Je to ona, ta dobrá pomazánka, kterou pamatuji z mládí! :potlesk: :srdce: :potlesk: :srdce: :potlesk:
Umíchala jsem z 1/40 množství (cca 250 g hotového výrobku). Striktně jsem dodržela gramáž - v mém případě 88 g uheráku, 100 g másla (skutečného, žádné náhražky :think: ) a 75 g taveného sýra. Nesolila jsem.

Pracovala jsem v mixéru, máslo povolené, salám rozsekán na ultrajemno. Pomazánka byla dost tuhá i přes to, že jsem vzala poměrně měkký sýr. A tehdy byly taveňáky o hodně tužší. Možná se to přiředilo podle potřeby :nevim: .

Ta moje pěna chutnala výrazněji „salámově“, než tehdy. I těch kousků uzeniny se nyní zdálo víc, než tehdy. Inu, když byl uherák nedostatkový, možná se některým zúčastněným hodilo něco salámu „odklonit“ domů :lol: .

Pomazánka je to skutečně výborná, určitě použiju na silvestrovské chuťovky. Doporučuji všem, kdo nepočítají kalorie, neb je to energetická bomba!

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Topinky sýrovo-rajčatové

Odkaz na uvaření

birkana 21.9.20 07:35

Není to sice žádná vysoká gastronomie, ale jako nenáročné rychlé pohoštění recept použít lze.
Sýr jsem dala se šunkou. Místo taveňáku by se mohl určitě použít strouhaný či plátkový sýr, nechat jej lehce rozpustit, pak kečup nebo sugo a rajčata (+ oregano nebo bazalka?).

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Houbová směs na topinky

Odkaz na uvaření

birkana 21.9.20 07:31

Vařila jsem k okamžité spotřebě jen z 1/10 množství.
Protože hub i zeleniny jsem moc nevařila, pozměnila jsem postup. Jako základ jsem nechala zesklovatět cibuli s paprikou, okořenila a osolila jsem, na to pak přišly houby. Společně jsem podusila a na konec přidala domácí ostrý kečup (cca 100 g). Na topinku výborná směs.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Studentské topinky

Odkaz na uvaření

birkana 21.9.20 07:28

Před více než čtyřiceti lety chutnaly mnohem, mnohem líp!!! :cert:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Kubánský banánový moučník

Odkaz na uvaření

birkana 19.9.20 14:15

Jednoduchý, chutný a rychlý moučník ze surovin, které máme doma.
Po osmažení jsem osladila tmavým třtinovým cukrem a hojně zakápla hnědým kubánským rumem. Výborná tečka po obědě; podávala jsem ke kávě se šlehačkou.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Dušené ředkvičky s tvarůžky

Odkaz na uvaření

birkana 19.9.20 08:28

Skutečná pochoutka, doporučuji!
Bulvičky ředkviček jsem měla různě velké a tak jsem použila na 1 porci 200 g ředkviček, 100 g tvarůžků, másla asi 30 g. Solit není třeba, samotné tvarůžky osolí dostatečně. Jako přílohu jsem zvolila topinky na sádle řádně očesnekované z obou stran. K tomu pivo :lol: :dance: .

P. S. Fuchsiově růžová barva pokrmu je sice zvláštní, ale na chuti neubírá ;-) .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vepřové plátky po srbsku

Odkaz na uvaření

birkana 18.9.20 12:02

Navíc dávám česnek.
Postupuji také jinak. Lečo nedusím s masem, aby se úplně neztratilo delší tepelnou úpravou; dávám až ke konci. Vepřové plátky dusím v základu bez leča.

Dnes mám k dispozici čerstvé papriky a rajčata, z nich a z části cibule jsem si uvařila lečo zvlášť. Zahušťuji jen plnotučným mlékem s trochou mouky.

Jako příloha krom těch doporučených se hodí i opékané brambory. Varianta: před podáváním nechám krátce na plátcích masa zapéct kozí nebo ovčí sýr - množství dle chuti strávníků.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Špagety pro svobodné pány (DIA)

Odkaz na uvaření

birkana 6.9.20 08:26

Dietní to je až až, hlad to zažene, ale nenadchne. Ono to bude tím, že nejsem ta správná cílová skupina. :zed: :zed: :zed:

Už po přečtení receptu jsem měla pocit, že to nebude žádná úžasná chuťovka, kterou by si svobodní pánové rádi a s chutí vařili. Ale experiment je experiment a tak jsem se do toho pustila.

Není patrné, jak velkou cuketu a tykev má autorka na mysli. Vzala jsem mladou máslovou dýni. Po očištění měla 360 g. Navrch jsem dala na proužky nakrájený polotvrdý ovčí sýr (35 g). Množství těstovin a omáčky dodrženo.

Vařit tykev s těstovinami dohromady se mi zdálo až barbarské. Raději jsem ušpinila další kastrůlek a tu tykev jsem podusila ve vlastní šťávě na 6 g oleje. Samozřejmě potřebovala méně času, než špagety. Kdybych se řídila receptem, bylo by z ní blátíčko a proteklo skrz cedník :mrgreen: .

Zeleninová jídla mám ráda, rajčatovou omáčku (sugo) dělám domácí a často používám. Rychlá a jednoduchá těstovinová jídla vařím v létě dost často. Tento „klenot“ ale do mého jídelníčku už nikdy nezařadím.

Na závěr rada svobodným pánům: tuto specialitu raději nezkoušejte, umíchejte si vajíčka nebo si skočte do nejbližšího fastfoodu či k šikovné přítelkyni. Určitě si víc pochutnáte a zbytečně neušpiníte nádobí :lol: :dance: .

Tvarohová pomazánka s česnekem a kečupem

Odkaz na uvaření

birkana 31.8.20 07:45

Z polotučného tvarohu, kvalitního kečupu, na celozrnném chlebu se zeleninovou přílohou je to dietní a zdravá snídaně, svačina nebo večeře.

Tvaroh jsem měla polotučný měkký, tak bez mléka. Kečup ostrý domácí. Kdo by přece jen chtěl pomazánku tučnější, může přimíchat ne moc aromatický strouhaný tvrdý sýr nebo použít tučný tvaroh.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Kvasnicový bujón

Odkaz na uvaření

birkana 24.8.20 07:43

Rychlé, dobré, za pár kaček, jemná chuť.

Trochu jsem upravila, vařila jsem jednu porci. Potřebovala jsem: půl kostky droždí, rovnou lžíci másla, asi 350 ml vývaru, libeček, mletý pepř, vejce.

Vše dle postupu, jen na konec jsem do vařící polévky opatrně klepla celé vejce, nechala minutu povařit a hned podávala. Vejce jsem na talíři rozkrojila a částečně tekutý žloutek nechala vytéct do polévky. A pochutnala si.

Droždí by mohlo být více, aby byla jeho chuť důraznější (tedy pro milovníky droždí na všechny způsoby :lol: ). Místo libečku nebo petrželky by se hodila i mladá jemná cibulová nať.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Topinečka se sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 20.8.20 09:56

Blesková snídaně na vidličku.

Zpočátku se zdá recept až antilabužnický, nicméně ochutnat je třeba vše a žádné špatné věci krmě neobsahuje.

Udělala jsem topinku z tři dny starého obyčejného pšenično-žitného chleba, pomázla důkladně rozetřeným česnekem, pokápla domácím ostrým kečupem a navrch bohatě navršila řádně uleželý a drobně posekaný dánský sýr Danbo. Nakonec jsem dala na minutku zapéct pod rozpáleným grilem.

Jako přílohu jsem si k tomu dopřála syrovou zeleninu - papriku, rajčata a okurku jen tak pokrájené, nesolené, nekořeněné. A bylo to tak dobré, že jsem hned k dopolední svačině zopakovala :oops: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Plněné vepřové závitky

Odkaz na uvaření

birkana 17.8.20 07:36

Výtečný nedělní oběd.

Místo drůbeží šunky krůtí uzená prsa, okurky a kečup domácí, sýr gouda 48%. Podávala jsem s vařenými bramborami, hodila by se i dušená rýže. Moc jsme si pochutnali a jindy chválou šetřící masožravec utrousil něco ve smyslu „to je chuťovka, to se ti vážně povedlo“! Určitě zopakuji.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Sýrový bramborák

Odkaz na uvaření

birkana 13.8.20 12:55

Ouvej, ouvej, tak nešťastně zvolený název! :roll: :roll: :roll:

Je to dobrá vaječná smaženka se sýrem na chlebu s hořčicí. S bramborákem má společný jen česnek a majoránku. Tyto chutě však díky hořčici téměř zapadnou. Doporučuji aromatičtější tvrdý sýr (i větší množství) pro výraznější chuť.

Je to rychlá a na ingredience nenáročná svačina či slané pohoštění. Jen jsem na rozpacích, jak recept ohodnotit. Chutnalo nám. Ale … zavádějící název, v postupu se smaží řízky, pak zase klademe na chléb bramborák :nevim: :nevim: :nevim: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 31 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Karbanátky Karbanátky
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz