birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 12.08.18 09:13
Počet příspěvků v diskusích: 1667

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Tykvový salát s rajčatovým dresinkem

Odkaz na uvaření

birkana 02.08.18 12:37

Letošní variace tohoto u nás oblíbeného letního salátu.

Ingredience: očištěná tykev a rajčata v poměru 1:1, majonéza podle potřeby, sůl, mletý pepř, nastrouhaný česnek podle chuti, malá chilli paprička (nemusí být).

Postup: Tykev nastrouhám na hrubém struhadle, rajčata pokrájím na větší kusy. Přidám sůl, koření a majonézy jen tolik, aby se zelenina jemně obalila. Nechám vychladit. Výborné s nasucho opečeným toustem.

Irácká polévka z tykve

Odkaz na uvaření

birkana 29.07.18 12:47

Navíc polévka k servírování doplněna smetanovým jogurtem, natí koriandru, jemně sekanou chilli papričkou (žlutá a červená) a několika kapkami oleje.

Vývar jsem měla jemně solený a tak jsem už další sůl nepřidávala. Vařila jsem z mladé tykve, příprava zabrala jen polovinu uváděného času. Semena jsem odstranila všechna a oloupala slupku. Očištěnou tykev jsem nekrájela, nýbrž nastrouhala na hrubém struhadle.

Podávala jsem v misce vyrobené z vydlabané tykve. Je to sice trochu práce navíc; opticky nevýrazný pokrm tak přece jen získá na vzhledu ;-)

Čajkovského fazolové lusky

Odkaz na uvaření

birkana 22.07.18 16:47

Z mladých křehkých fazolek je příprava doslova blesková. Přidávat další sůl není třeba, bohatě stačí sojovka a mírně slaný bujón.

Vařila jsem napoprvé jen jednu porci. Nakonec jsem musela další dvě dodělávat neb mi masožravec tu původně připravenou k nafocení uklidil i s toustíky do bříška dřív, než jsem přinesla foťák :twisted: :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Tzatziki salat

Odkaz na uvaření

birkana 20.07.18 17:34

Nestrouhala jsem, ale nakrájela na kostky. Okurka pak nepustí tolik vody a nenaředí jogurt. Jeden z mnoha velice podobných receptů, na kterých se snad nedá nic pokazit :potlesk: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kefírový salát s okurkou a česnekem

Odkaz na uvaření

birkana 19.07.18 14:58

Za prvé: v jednoduchosti je krása.
Za druhé: v dnešním parnu (u nás na západě) není příjemno zdržovati se u sporáku. :lol: :lol: :lol:

Salát byl k obědu s bílým pečivem, kalorický nářez bude až večer :oops: . Rajčata jsem přidala na ozdobu z estetických důvodů; salát samotný je sice chuťově výborný, ale barevně naprostý propadák. :think:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Hráškový salát s jogurtem

Odkaz na uvaření

birkana 18.07.18 13:46

Lehký svěží sezónní salát :palec: ideální jako letní svačina. Dobrý nápad, jak využít čerstvý hrášek. Doplnila jsem chlebovou topinkou bez česneku.

Masožravec nechtěl, tak jsem si pro sebe upravila jednu porci (1/4 množství). Ingredience jsou předepsány v objemových mírách.

xxxxxx

Přišly vhod odměrky 1/4 a 1/8 cup a 1 tsp. Kdo by neměl, použije obvyklou KL, 1/4 šálku je cca 60 ml, 1/8 šálku asi 30 ml.

xxxxxx

Měla jsem dost kyselý jogurt, k tomu ještě citrón a hořčice. Možná by bylo vhodné přidat trošku cukru :think:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Sedmiminutový koláč v mikrovlnné troubě

Odkaz na uvaření

birkana 17.07.18 14:24

  • Od rána mě pronásleduje chuť na sladké.
  • Májová koťata řádila na jabloni a shodila dvě pěkná jablka.
  • Je horko a nechci ještě přitápět troubou.
  • Ke kávě mi stačí malý zákusek.

Sáhla jsem po tomto receptu a mírně jej poupravila. Pracovala jsem s polovičním množstvím. Místo tekutiny a kokosu jsem najemno nastrouhala oloupaná a vykrojená jablka. Dávku cukru jsem snížila až na 1/3. Pro chuť jsem přidala mletou skořici. Pekla jsem v nádobce o průměru 13 cm při výkonu 900 W 6 minut.

Šikovný a široce variabilní recept. Rychle je hotovo, minimum nádobí a kdyby se řezy ozdobily šlehačkou … :think: :idea: :lol: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Houbový guláš 4

Odkaz na uvaření

birkana 01.10.17 16:32

Guláš je opravdu velice chutný. Místo mleté suché papriky jsem v pokrmu nechala rozdusit čerstvou papriku a kousek feferonky. Vařila jsem z hřibovitých hub (hřib, křemenáč, kozák).

S chlebem výtečná večeře.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Slané oplatky I

Odkaz na uvaření

birkana 27.09.17 13:56

Neskutečně dobré!!! Použila jsem vyzrálý ementál. Pekla jsem v elektrickém oplatkovači. Ze třetinové dávky jsem upekla 18 oplatek o průměru cca 17 cm.

Zpočátku jsem oplatky pekla do světle zlatavé barvy jako oplatky sladké. Tyto však zůstávaly měkké, gumovité. Nechala-li jsem je péct déle, začaly hořknout. Nakonec jsem vychytala postup – oplatku péct, průběžně při pečení formu otevírat a oplatku otáčet. Vyjmout a nechat vychladnout na mřížce. Zůstane-li přece jen měkčí a není křupavá; vychladlou znovu vložit do oplatkovače, při dopékání (již krátkém) několikrát otočit. Péct do zlatohněda, ale nespálit :think: .

Oplatky podle tohoto receptu nejsou tak slané, jako kupované. Mají více výraznou sýrovou chuť. Opakovala jsem již několikrát, vždy vynikající!

Přemýšlím nad tuhou sýrovou náplní; zatím nevím, jak na ni. Mám v plánu udělat sýrové plněné oplatky – něco na způsob těch sladkých kakaových trojhránků :oops: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Cuketové cestoviny

Odkaz na uvaření

birkana 16.08.17 14:23

Na 2 větší porce jsem použila: 30 g oleje, 70 g cibule, 3 stroužky česneku, ½ kg oloupaných a semeníků zbavených cuket, asi 1 dl 12% smetany, 150 g těstovin (bucatini), celkem 120 g sýra (Pecorino Romano) – 2/3 do omáčky a zbytek na posypání, mletý pepř a navíc zelenou petrželku a bazalku. Solit nebylo nutné díky výraznému sýru.

Výborný oběd, pochutnali jsme si. Recept hodlám zopakovat o víkendu, pro změnu s čedarem a parmazánem. :idea:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Bramborové kari se zelenými fazolkami

Odkaz na uvaření

birkana 14.08.17 13:44

Dobré to bylo :palec: . Pěkně ostré a kořeněné, jak se na indické jídlo sluší. A protože jsem všechny potřebné ingredience měla doma (fazolky, papričky a brambory z vlastní zahrádky), také rychlé a levné :lol: . Podávala jsem s dušeným masem.

Masožravec mě sice během vaření častoval nejapnými otázkami, jako proč v kuchyni pálím myrrhu (Gummiresina myrrha; Commiphora myrrha) a kadidlo (rozuměj: cítil smažící se koření) apod., ale pak celou svoji docela velkou porci snědl bez reptání. Což chápu jako pochvalu. :think:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Fazolky nakyselo

Odkaz na uvaření

birkana 12.08.17 15:35

Také jsem okořenila koprem, ke smetaně ještě navíc asi 4 dl plnotučného mléka. Inspirována Zuzčiným uvařením jsem podávala se sázenými vejci. Jako příloha posloužily domácí bagety.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

turecké fazolky - typický turecký předkrm

Odkaz na uvaření

birkana 09.08.17 12:37

V Turecku se více sladí a mastí, než je u nás zvykem. Abych se přiblížila autentické chuti, dala jsem mírně navršenou PL cukru a deci oleje. Tekutiny méně, čerstvá zelenina si vodu pustí.

Nevařila jsem v papiňáku, nýbrž v obyčejném hrnci s přiléhající poklicí. Stačí vařit do změknutí fazolek – v té době jsou již rajčata s cibulí dostatečně rozvařená.

Pokud uvaříte večer a přes noc necháte vychladnout, ráno s rohlíčkem (jako parůžek) je to výborná snídaně. :dance: :hug: Nebo jako krabičková svačina do zaměstnání.

Tento pokrm se v Turecku někdy podává s citrónem krájeným na čtvrtky. Obdobně se připravuje a podává studený i pórek, celer, tykvovitá zelenina.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Patizonové krokety

Odkaz na uvaření

birkana 05.08.17 14:12

Připravila jsem ze dvou(!) patizonů, které jsem po osolení celkem důkladně vyždímala. Ostatních surovin pak stačilo uvedené množství. Usmažila jsem 8 placiček.

Inspirována casinovým komentářem, přidala jsem rozetřený česnek a navíc ještě kousek jemně sekané mladé cibulky, nať libečku a plocholisté petrželky.

Bylo to výborné; příště ještě navíc při podávání přistrouhnu na krokety trochu uzeného sýra :idea:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Letní fazolky

Odkaz na uvaření

birkana 31.07.17 13:21

Místo protlaku použita domácí rajčata. Protože jsem měla fazolky skutečně mladé a křehké (z vlastní zahrádky) a také kvůli použití rajčat jsem změnila a snad i zjednodušila postup.

Na oleji jsem nechala do světle zlatavé barvy orestovat cibulku spolu s česnekem krájeným na plátky. Na to pokrájené fazolky, několikrát prohodit a přidat rajčata nadrobno. Osolit, okořenit čerstvým oreganem, rozmarýnem a šalvějí – moje oblíbená letní trojkombinace :think: . Nechala jsem dusit v tekutině, kterou rajčata pustila. Než se přebytek vody vydusil, změkly i fazolky. Nakonec jsem pro ozvláštnění celkem málo výrazné chuti přilila asi 60 ml sherry.

Jako těstoviny mi posloužila obyčejná vřetena; zapékala jsem s Královským uzeným sýrem – toho dvojnásobné množství. Výborný lehký letní oběd :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Cuketová polévka 3

Odkaz na uvaření

birkana 30.07.17 13:04

Polévku jsem servírovala ve vydlabaných patizonech. Použila jsem 3 cukety a vnitřky patizonů. Při rozváření jsem dala navíc kousek feferonky, nemám ostré kari. Smetana vynechána, nakonec jsem vmíchala plnotučné selské (farmářské) mléko.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Makarony na italský způsob

Odkaz na uvaření

birkana 27.07.17 15:34

Makarony na italský způsob. Pod tím si lze představit ledacos, ale že budou obsahovat dia kečup a uzené tofu … (asi nějaká zvláštní dieta) :cert: Tak jsem těstoviny uvařila na můj vlastní italský způsob.

Dala jsem vařit bucatini. Jako základ jsem nechala na oleji zesklovatět cibulku s česnekem, místo protlaku jsem vydusila přebytečnou vodu z nadrobno pokrájených rajčat, k nim přihodila něco houbového prášku. Ochutila jsem kouskem posekané feferonky, rozmarýnem, šalvějí a petrželkou.

Hotové těstoviny jsem promíchala s 2/3 omáčky. Zbylou částí omáčky jsem je přelévala na talíři. Servírovala jsem posypané hoblinami grana padano.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 26 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz