birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 7.9.19 08:32
Počet příspěvků v diskuzích: 1687

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Nejrychlejší ořechová bábovka

Odkaz na uvaření

birkana 21.3.19 10:11

Upravený recept na Olejovou bábovku bez vážení ;-) Polovina mouky nahrazena ořechy.

Jenže … ořechy obsahují poměrně dost tuku a proto je třeba snížit obsah oleje. Oproti původnímu receptu dávám polovinu (1/4 cup). A cukru ¾ dávky (3/4 cup). Prášku do pečiva podle množství mouky s ořechy, zde stačí ½ sáčku. Místo oleje lze použít i vlažné rozpuštěné máslo. Chuť je pak jedinečná :idea: .

Po úpravě recept funguje skvěle; pro pohodlné, zaneprázdněné a nebo líné je to jedinečný recept na dobrou bábovku. Jen ještě malá poznámka závěrem – množství surovin je počítáno na menší formu. Já peču ve větší (průměr 28 cm), proto je na fotce jen nízký věneček.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vepřové nudličky v pivní omáčce

Odkaz na uvaření

birkana 17.12.18 12:22

Co se týče skladby surovin, recept se mi líbí. Jen jsem musela radikálně upravit jejich množství, abych vyhověla našim domácím chutím a zvyklostem. Mně se zdá množství piva a vývaru v poměru k masu poněkud malé – za předpokladu, že ze 600 g masa uvařím minimálně 4 – 5 porcí. Nerada podávám polosuché přílohy (když už dietně, raději uberu tuk). Oleje je zase použito na můj vkus více. Moukou zahustím podle potřeby, ale jistě jí dám o něco víc.

Takže jsem na těch 600 g masa dala pouze 2/3 dávky oleje a ostatního rovnou dvojnásobek (v názvu čtu cosi o omáčce; ta by snad měla být zahoustlé konzistence a v dostatečném množství :lol: ). Nakonec jsem lehce přikořenila mletým sušeným rozmarýnem; výsledná chuť se zdála poněkud mdlá.

Podávala jsem s vařenými bramborami. Pokrm podle upraveného receptu nám chutnal.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Tuňákový dip pro pohoštění..

Odkaz na uvaření

birkana 16.12.18 11:21

Lze použít i jako pomazánka. Nemám hezké mrkve s natí, tak ještě upeču grissini (už kynou). Tyčinky jsem použila pouze na fotku.

S mátou zajímavá a osvěžující chuť, dip je opravdu bleskově hotový.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

Odkaz na uvaření

birkana 11.12.18 14:00

Tvaroh byl polotučný, přidala jsem 1 PL majonézy. Česneku 2 střední stroužky, víno italské Chardonnay. Mrkve bylo po očištění 120 g, hořčice nejobyčejnější kremžská.

Čerstvou okurku (dle doporučení autora) jsem neměla, posypala jsem jen petrželovou natí. S celozrnným chlebem chutná a nutričně vyvážená svačina. Určitě brzy zopakuji. :potlesk:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramboráčky s lečem

Odkaz na uvaření

birkana 9.12.18 14:28

Lečo konzervované (z letošní vlastní sklizně) doplněno podušenými a pokrájenými sušenými houbami. Navrch jako ozdoba strouhaný Gazdovský pološtiepok. Bramboráky obyčejné, smažené v lívanečníku na sádle.

Nikdy mne nenapadla kombinace bramborák + lečo; byla jsem mile překvapena. Bramboráčky chutnají opravdu skvěle. :potlesk: :kytka: :potlesk: :kytka: :palec:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Delikátní tuňákový krém - hned !

Odkaz na uvaření

birkana 5.12.18 14:28

Bleskurychle umícháno a servírováno :potlesk:

Tuňáka (steak, ne drceného!) kupuji v nálevu, nikoli v oleji. Proto jsem vzala tučný tvaroh napůl s řeckým hustým tučným (10%) jogurtem – celkem 240 g. Tuňáka (150 g masa) jsem nechala okapat. Dohromady s jogurtem rozšlehala vidličkou. Přidala jsem 1 PL citrónové šťávy, sůl a mletý pepř a promíchala. Všechny vstupní suroviny byly studené; chladit nebylo třeba.

Velkoryse jsem navršila :oops: na domácí žitný chléb, ozdobila kroužky cibule a trhanou petrželovou natí - a pochutnala si!!! :hug: :kytka:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kapustová pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 4.12.18 13:21

Drožďové pomazánky dělám v různých úpravách - s ředkvičkami, s houbami, s mlékem i bez. Tato s kapustou mne velmi příjemně překvapila :potlesk:

Na odstranění vody z kapusty nepoužívám odstředivku; po uvaření a ochlazení ve studené vodě kapustu vymačkám v dlani. Tedy ne úplně dosucha, ale čím víc vody vyždímám, tím hutnější pak pomazánka bude.

Protože jsem pomazánku podávala s topinkami, česnek jsem nedala do pomazánky, ale potřela jsem jím topinky (samozřejmě pořádně a z obou stran. :lol: ). Pomazánku jsem si připravila včera večer. Dnes jsem ji ohřála a podávala ji teplou s topinkami na sádle jako pozdní snídani. Neskutečně dobré. :palec:

P. S. Škoda, že je recept zařazen jen v kategorii Toasty a topinky a ne také v Pomazánkách.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Yorkshire pudink

Odkaz na uvaření

birkana 27.11.18 14:26

Yorkshirské pudinky

Poslední dva týdny se zabývám fenoménem yorkshirských pudinků. Co recept, to jiný poměr vajec, mouky a mléka. Pátrala jsem nejen tady na Labužníku, ale i v kuchařkách renomovaných autorů (Mary Berry, Jamie Oliver apod.). Nebo stačilo zadat do Googlu heslo yorkshire pudding recipe; tam mě doslova zaskočilo množství různých receptů :oops: .

Vyzkoušela jsem již 4 velmi odlišné recepty a vždy se pudinky povedly :think: - tedy aspoň vypadaly jako fotky na internetu.. Měli jsme s roastbeefem a také k hovězí pečeni na slanině. Moc nám chutnaly. Manžel prohlásil, že je to něco na způsob palačinko-větrníku bez náplně. Občas se najdou lidé, kterým pudinky nechutnají. Inu, kolik lidí, tolik chutí.

Nakonec jsem našla mně vyhovující poměr surovin: 3 vejce (po 65 g), 125 g hladké mouky, 250 ml mléka, ½ KL soli, muškátový oříšek (strouhaný), tuk podle potřeby. Velkou výhodou je krátká a nenáročná příprava. Vše jsem dohromady prošlehala v misce tyčovým mixérem, už jen upéct a je hotovo. Měla jsem 18 kousků, ale samozřejmě záleží na velikosti formy; ta moje má mnohem mělčí důlky, než muffinová.

A pak že Angličani neumějí vařit! Doporučuji k vyzkoušení všem nadšeným experimentátorům :lol: :srdce: :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kapustová polévka s brambory (pro Štíry)

Odkaz na uvaření

birkana 2.11.18 13:28

Mouku jsem nedala rovnou k zelenině, ale vedle na pánvi jsem si umíchala světlou jíšku. Zelenina je z vlastní zahrádky; polévka tak nestála téměř nic. :dance:

Byla by dobrá i jako svačinová. Pak bych do základu vyškvařila uzenou slaninu a při servírování do talíře přidala drobně krájené moravské uzené nebo pečený bůček, možná i ta vejce (viz komentáře dole)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Zavařování ořechů v MW

Odkaz na uvaření

birkana 2.11.18 13:17

Letos dělám poprvé, tak se snad povedou a vydrží nezežluklé.

Znojemská čočka

Odkaz na uvaření

birkana 29.10.18 13:13

Okurky vmíchat do čočky, to je dobrý tip. Z(a)tracená vejce jsem zbaběle :oops: vařila ve fólii. Za to by mne Zdeněk P. proklel nejméně do třetího kolene. :cert:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

"Migas" pastevcova placka

Odkaz na uvaření

birkana 28.10.18 14:56

Tak toto se povedlo!!! :palec: Nejdříve jsem přistupovala k receptu s nedůvěrou. Ale nakonec proč to nezkusit; když se nepodaří, sousedčiny slepice budou mít bene :twisted: . Byla jsem však příjemně překvapena.

Chtělo by to trochu vypilovat – nedávat bílou pšeničnou mouku, ale minimálně celozrnnou nebo směs z různých druhů obilí. Při servírování jemně potřít drceným česnekem, posypat sekanou chilli papričkou, ovonět rozmarýnem a podávat jako zajímavou přílohu ke grilovanému skopovému (jehněčímu, kůzlečímu) masu. Přidávat ještě pečivo mi přijde zbytečné

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kapustová nádivka

Odkaz na uvaření

birkana 27.10.18 15:09

Pekla jsem z dvojité dávky, aby zbylo i na zítra :roll: . Bez konzervy nebo pečeného masa. Kořenila jsem čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a mletým pepřem. Obešla jsem se bez hořčice i sardelky. Strouhanku jsem máčela v mléku, toho jsem spotřebovala o polovinu víc, než je v receptu. Do nádivky jsem místo masité složky zamíchala sekané škvarky a předem povařené a nadrobno krájené sušené hříbky. Petrželky dvě pořádné hrsti.

Nádivka nám moc chutnala. Nejen za tepla, ale i za studena – posloužila jako slaný koláč k odpolednímu čaji.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Sýrová omáčka 2

Odkaz na uvaření

birkana 26.10.18 12:04

Omáčka připravena ze směsi sýrů (gouda, niva, čedar). Okořeněna natí plocholisté petržele; část jsem vmíchala do omáčky, část navrch na ozdobu při podávání.

Podávala jsem se špenátovými noky, ty jsem koupila hotové :-O . Příště nebudu pohodlná a raději je uvařím.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pečené koblihy z bramborové kaše

Odkaz na uvaření

birkana 23.10.18 15:39

KOBLIHY?!? Ale kdepak… :cert: …jen další povedená taškařice od babi :jazyk: :,(

Již při čtení receptu mi bylo jasné, že to není recept na koblihy (donuts), ale na zapečenou bramborovou kaši se sýrem a vločkami. V troubě zlátlo kuřátko a já přemýšlela nad přílohou. Jasně, vyzkouším podle autorčina receptu; nic špatného neobsahuje, jen to nebudou koblihy. :lol:

S těstem se pracovalo dobře. Při zapékání se kruhy – dle očekávání – začaly rozlévat do šíře (pravděpodobně málo mouky – dané množství 125 neměřit na ml, ale vážit v gramech – bude jí jednou tolik!!!) a zůstaly vysoké cca 7 mm. Pekla jsem do dosažení světle hnědého povrchu. Získané placky zůstávaly i po úplném vychladnutí gumově tvárné, při přeložení nepraskly. :dance: Chuť uspokojivá, prostě zapečená brkaše se sýrem.

Určitě by koblihy dopadly lépe např. podle tohoto receptu na Pikantní bramborové placičky se sýrem: 1 kg brambor oloupat, nakrájet, uvařit, scedit a prolisovat na kaši. Přidat 80 g másla, 80 g strouhaného ementálu, 180 g hladké mouky, 1 PL smetany, žloutek, sůl, pepř a 60 g ementálu krájeného na drobné kostičky. Na vále posypaném moukou tvarujeme. Navrch můžeme zdobit sýrem, proužky slaniny, olivami. Pečeme v předehřáté troubě při cca 200°C 20 – 30 minut. Výborné k vínu ;-)

Fotky nepovedených koblih vkládám do komentářů, aby se neobjevily jako úvodní.

Ořechové placičky

Odkaz na uvaření

birkana 22.10.18 16:03

Podle doporučení v komentářích jsem přidala ořechy (celkem 80 g). Cukru jsem lehce ubrala.

Ořechy jsem posekala v mixéru, vyměnila jsem strojky a těsto umíchala ve šlehači. Díky mé nešikovnosti se mi lžičkou nepodařily hromádky těsta stejně velké. Příště zkusím dávkovat cukrářským sáčkem s hladkou špičkou nebo větší zdobičkou (lisem na těsto). Těsto by pak bylo třeba udělat poněkud hustší.

Placičky jsou výborné, rychle hotové, k odpolední kávě či čaji chutný zákusek. Určitě zopakuji ve dvojnásobném množství! Zkusím po dvou slepit ořechovým krémem :idea:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Jablková roláda

Odkaz na uvaření

birkana 21.10.18 15:17

Podle velice podobného receptu – vkládám tedy sem.

Pracovala jsem s tímto množstvím ingrediencí: 200 g vaječné hmoty (rozklepnutá vejce bez skořápek), 140 g cukru, 100 g mouky (může být i hladká), 340 g očištěných a nahrubo strouhaných jablek. Postup stejný, jak je zde popsán.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz