birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 14.09.17 14:47
Počet příspěvků v diskusích: 1659

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Na svých stránkách www.domacikuchyne.estranky.cz se věnuji domácí lidové jednoduché kuchyni.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Cuketové cestoviny

Odkaz na uvaření

birkana 16.08.17 14:23

Na 2 větší porce jsem použila: 30 g oleje, 70 g cibule, 3 stroužky česneku, ½ kg oloupaných a semeníků zbavených cuket, asi 1 dl 12% smetany, 150 g těstovin (bucatini), celkem 120 g sýra (Pecorino Romano) – 2/3 do omáčky a zbytek na posypání, mletý pepř a navíc zelenou petrželku a bazalku. Solit nebylo nutné díky výraznému sýru.

Výborný oběd, pochutnali jsme si. Recept hodlám zopakovat o víkendu, pro změnu s čedarem a parmazánem. :idea:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Bramborové kari se zelenými fazolkami

Odkaz na uvaření

birkana 14.08.17 13:44

Dobré to bylo :palec: . Pěkně ostré a kořeněné, jak se na indické jídlo sluší. A protože jsem všechny potřebné ingredience měla doma (fazolky, papričky a brambory z vlastní zahrádky), také rychlé a levné :lol: . Podávala jsem s dušeným masem.

Masožravec mě sice během vaření častoval nejapnými otázkami, jako proč v kuchyni pálím myrrhu (Gummiresina myrrha; Commiphora myrrha) a kadidlo (rozuměj: cítil smažící se koření) apod., ale pak celou svoji docela velkou porci snědl bez reptání. Což chápu jako pochvalu. :think:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Fazolky nakyselo

Odkaz na uvaření

birkana 12.08.17 15:35

Také jsem okořenila koprem, ke smetaně ještě navíc asi 4 dl plnotučného mléka. Inspirována Zuzčiným uvařením jsem podávala se sázenými vejci. Jako příloha posloužily domácí bagety.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

turecké fazolky - typický turecký předkrm

Odkaz na uvaření

birkana 09.08.17 12:37

V Turecku se více sladí a mastí, než je u nás zvykem. Abych se přiblížila autentické chuti, dala jsem mírně navršenou PL cukru a deci oleje. Tekutiny méně, čerstvá zelenina si vodu pustí.

Nevařila jsem v papiňáku, nýbrž v obyčejném hrnci s přiléhající poklicí. Stačí vařit do změknutí fazolek – v té době jsou již rajčata s cibulí dostatečně rozvařená.

Pokud uvaříte večer a přes noc necháte vychladnout, ráno s rohlíčkem (jako parůžek) je to výborná snídaně. :dance: :hug: Nebo jako krabičková svačina do zaměstnání.

Tento pokrm se v Turecku někdy podává s citrónem krájeným na čtvrtky. Obdobně se připravuje a podává studený i pórek, celer, tykvovitá zelenina.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Patizonové krokety

Odkaz na uvaření

birkana 05.08.17 14:12

Připravila jsem ze dvou(!) patizonů, které jsem po osolení celkem důkladně vyždímala. Ostatních surovin pak stačilo uvedené množství. Usmažila jsem 8 placiček.

Inspirována casinovým komentářem, přidala jsem rozetřený česnek a navíc ještě kousek jemně sekané mladé cibulky, nať libečku a plocholisté petrželky.

Bylo to výborné; příště ještě navíc při podávání přistrouhnu na krokety trochu uzeného sýra :idea:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Letní fazolky

Odkaz na uvaření

birkana 31.07.17 13:21

Místo protlaku použita domácí rajčata. Protože jsem měla fazolky skutečně mladé a křehké (z vlastní zahrádky) a také kvůli použití rajčat jsem změnila a snad i zjednodušila postup.

Na oleji jsem nechala do světle zlatavé barvy orestovat cibulku spolu s česnekem krájeným na plátky. Na to pokrájené fazolky, několikrát prohodit a přidat rajčata nadrobno. Osolit, okořenit čerstvým oreganem, rozmarýnem a šalvějí – moje oblíbená letní trojkombinace :think: . Nechala jsem dusit v tekutině, kterou rajčata pustila. Než se přebytek vody vydusil, změkly i fazolky. Nakonec jsem pro ozvláštnění celkem málo výrazné chuti přilila asi 60 ml sherry.

Jako těstoviny mi posloužila obyčejná vřetena; zapékala jsem s Královským uzeným sýrem – toho dvojnásobné množství. Výborný lehký letní oběd :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Cuketová polévka 3

Odkaz na uvaření

birkana 30.07.17 13:04

Polévku jsem servírovala ve vydlabaných patizonech. Použila jsem 3 cukety a vnitřky patizonů. Při rozváření jsem dala navíc kousek feferonky, nemám ostré kari. Smetana vynechána, nakonec jsem vmíchala plnotučné selské (farmářské) mléko.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Makarony na italský způsob

Odkaz na uvaření

birkana 27.07.17 15:34

Makarony na italský způsob. Pod tím si lze představit ledacos, ale že budou obsahovat dia kečup a uzené tofu … (asi nějaká zvláštní dieta) :cert: Tak jsem těstoviny uvařila na můj vlastní italský způsob.

Dala jsem vařit bucatini. Jako základ jsem nechala na oleji zesklovatět cibulku s česnekem, místo protlaku jsem vydusila přebytečnou vodu z nadrobno pokrájených rajčat, k nim přihodila něco houbového prášku. Ochutila jsem kouskem posekané feferonky, rozmarýnem, šalvějí a petrželkou.

Hotové těstoviny jsem promíchala s 2/3 omáčky. Zbylou částí omáčky jsem je přelévala na talíři. Servírovala jsem posypané hoblinami grana padano.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Vločková polévka s houbami

Odkaz na uvaření

birkana 27.07.17 09:32

Ze sušených hub (dvojnásobné množství). Žádné lisování odvaru! Použila jsem jemné vločky, stačilo vařit asi 7 minut. Pro odlehčení bez žloutku, mléka, mouky a masoxu, který nahradilo právě to větší množství hub :think: . Báječná snídaňová polévka :palec: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vanoční oplatky

Odkaz na uvaření

birkana 26.07.17 14:46

Pečeno v elektrickém oplatkovači, kornouty tvořeny pomocí kužele (příslušenství oplatkovače).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Rozhuda (pomazánka)

Odkaz na uvaření

birkana 26.07.17 14:23

Navíc ještě dochucuji indickou chilli omáčkou. Klasika, která nikdy nezklame.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Zapekaný patizón alebo cuketa

Odkaz na uvaření

birkana 24.07.17 14:54

Ten recept jsem musela také vyzkoušet! Dělala jsem z menší (1,5 kg) tykve. Patizony dorostou za cca týden :think: .

Tykev měla po očištění od slupek a semeníku 850 g. Dovolila jsem si zaexperimentovat s různými druhy sýrů – ementál, gouda se sambalem, pecorino a grana padano. Základní hmotu jsem umíchala pro všechny chutě společnou z předepsaných ingrediencí kromě sýrů a koření. Bylinky byly čerstvé, sůl jsem nepoužila vůbec, oleje cca 1/4 daného množství a kypřícího prášku jen špetka

Z tohoto těsta jsem oddělila 3 menší části a ty jsem dochutila takto:

  • gouda se sambalem, lžička rajčatového protlaku, pažitka, libeček
  • pecorino, oregano, bazalka
  • grana padano, šalvěj, rozmarýn


Do zbylé větší části jsem vmíchala ementál ve dvojnásobném množství (máme rádi výraznou chuť sýrů), petrželku, oregano a mletý pepř.

Po upečení jsem ještě teplé jemně navrch posypala strouhaným grana padano. Která verze byla lepší a která horší? Nevím, každá je jiná, ale všechny stejně dobré :palec: .Určitě jsem nepekla naposledy. Většina totiž zmizela hned při a po focení (jsme na to dva :twisted: ); jen tak bez přílohy jako zákusek. Studené jsem ochutnala jen s ementálem. Snad ještě chutnější, než teplé. Jo, a voní to dramaticky :lol: :mavam: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Odkaz na uvaření

birkana 22.06.17 14:57

Letos opět vyroben :dance: . Jak jsem psala v minulém uvaření (3. 7. 15), část lístků jsem nechala vcelku a vmíchala do hmoty po rozmixování. Pro lepší barvu jsem přidala ke světle růžové stolístce i okvětní lístky z červené pnoucí růže. Ostatní stejně jako minule.

Džem jsem letos použila jako komponentu při výrobě „růžové smetanové zmrzliny“ - byla naprosto luxusní, neobvyklé chuti. Navrch posypána mandlovými hoblinkami a zakápnuta medem. Zase dobrý nápad na dobrotu, kterou snad nikde (u nás) koupit nelze :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Sedmiminutový koláč v mikrovlnné troubě

Odkaz na uvaření

birkana 08.05.17 12:14

Použila jsem téměř totožné těsto, vkládám tedy pod tento recept

Rychlý red velvet z mikrovlnky

Toto univerzální těsto pro rychlé pečení v mikrovlnce jsem našla na německých stránkách chefkoch.de. Je velmi variabilní a vystačím si s minimem nádobí :palec: :dance:

S použitím různých příměsí vytvářím moučníky mnoha chutí. Namísto kefíru (mléka) dám třeba džus, mák nahradím kokosem či mandlemi, přidám kakao, citrónovou šťávu i kůru, proslazené či čerstvé ovoce apod. Těsto mohu nalít do formiček na muffiny, dovnitř dát kousek čokolády, čokoládový bonbon, rumovou pralinku …

Takto připravený dort obsahuje mnohem méně tuku a cukru oproti zámořskému originálu. Je to výborný lehký zákusek k odpolední kávě.

Protože se u nás doma moc sladkých jídel nejí (většinou peču jen pro návštěvu), připravuji pouze 3 porce, na které jsou propočítány potřebné ingredience:

100 g cukru, 30 g oleje, 1 vejce, 70 g mouky (hladké nebo polohrubé), ½ lžičky kypřícího prášku, 1 dl kefíru, 35 g mletého nebo nemletého bílého (nebo modrého) máku nebo strouhaných ořechů, šťáva i pasírované pyré z pečené červené řepy nebo vhodné gelové barvy, tuk na vymazání formy. Na náplň: 250 g tučného tvarohu, 20 g moučkového cukru.

Suroviny na těsto smícháme, vlijeme do vymazané nádoby vhodné do mikrovlnky a pečeme (vlníme) 4,5 minuty na 550 – 600 W. Je dobré zkontrolovat dříve před uplynutím celkového času (vpíchnutím špejle), jestli je již těsto upečeno; případně dobu pečení prodloužíme – záleží na mikrovlnce.

Těsto necháme chvíli odpočinout, vyklopíme a necháme vychladnout. Korpus prořízneme, naplníme a krémem pomažeme i z venku. Množství krému je dostačující na promazání korpusu i na pomazání povrchu dortíku. Kdo by chtěl náplně víc, množství potřebných ingrediencí zvýší o polovinu nebo rovnou na dvojnásobek.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Domácí ochucená Tahini pasta

Odkaz na uvaření

birkana 28.04.17 09:20

Dělám (již několikrát) podle receptu ze stránek thespruce.com/ta­hini-sesame-seed-paste. Recept je na základní neochucenou pastu.

Potřebujeme jen 5 šálků sezamových semen a 1,5 šálku olivového nebo rostlinného oleje; žádnou vodu! Semínka nasypu na plech a vložím do horké trouby. Pražím 5 - 10 minut, často míchám. Semínka nesmí hnědnout, pálit se. Pak nechám vychladit.

Semínka pak nasypu do mixéru, přiliju asi 3/4 dávky oleje a mixuji asi 2 minuty. Konzistence by měla být hustá, ale tekoucí. Přídavkem zbytku oleje konzistenci upravíme na požadovanou.

Dostaneme přibližně 4 šálky pasty. Uchováváme v chladničce v dobře uzavřeném obalu, měla by vydržet až 3 měsíce.

P. S. Fotky nebyly hezké :cert: .

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 26 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Cibulačka Cibulačka
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz