birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 07.09.19 08:32
Počet příspěvků v diskusích: 1687

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Nejrychlejší ořechová bábovka

Odkaz na uvaření

birkana 21.03.19 10:11

Upravený recept na Olejovou bábovku bez vážení ;-) Polovina mouky nahrazena ořechy.

Jenže … ořechy obsahují poměrně dost tuku a proto je třeba snížit obsah oleje. Oproti původnímu receptu dávám polovinu (1/4 cup). A cukru ¾ dávky (3/4 cup). Prášku do pečiva podle množství mouky s ořechy, zde stačí ½ sáčku. Místo oleje lze použít i vlažné rozpuštěné máslo. Chuť je pak jedinečná :idea: .

Po úpravě recept funguje skvěle; pro pohodlné, zaneprázdněné a nebo líné je to jedinečný recept na dobrou bábovku. Jen ještě malá poznámka závěrem – množství surovin je počítáno na menší formu. Já peču ve větší (průměr 28 cm), proto je na fotce jen nízký věneček.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vepřové nudličky v pivní omáčce

Odkaz na uvaření

birkana 17.12.18 12:22

Co se týče skladby surovin, recept se mi líbí. Jen jsem musela radikálně upravit jejich množství, abych vyhověla našim domácím chutím a zvyklostem. Mně se zdá množství piva a vývaru v poměru k masu poněkud malé – za předpokladu, že ze 600 g masa uvařím minimálně 4 – 5 porcí. Nerada podávám polosuché přílohy (když už dietně, raději uberu tuk). Oleje je zase použito na můj vkus více. Moukou zahustím podle potřeby, ale jistě jí dám o něco víc.

Takže jsem na těch 600 g masa dala pouze 2/3 dávky oleje a ostatního rovnou dvojnásobek (v názvu čtu cosi o omáčce; ta by snad měla být zahoustlé konzistence a v dostatečném množství :lol: ). Nakonec jsem lehce přikořenila mletým sušeným rozmarýnem; výsledná chuť se zdála poněkud mdlá.

Podávala jsem s vařenými bramborami. Pokrm podle upraveného receptu nám chutnal.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Tuňákový dip pro pohoštění..

Odkaz na uvaření

birkana 16.12.18 11:21

Lze použít i jako pomazánka. Nemám hezké mrkve s natí, tak ještě upeču grissini (už kynou). Tyčinky jsem použila pouze na fotku.

S mátou zajímavá a osvěžující chuť, dip je opravdu bleskově hotový.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

Odkaz na uvaření

birkana 11.12.18 14:00

Tvaroh byl polotučný, přidala jsem 1 PL majonézy. Česneku 2 střední stroužky, víno italské Chardonnay. Mrkve bylo po očištění 120 g, hořčice nejobyčejnější kremžská.

Čerstvou okurku (dle doporučení autora) jsem neměla, posypala jsem jen petrželovou natí. S celozrnným chlebem chutná a nutričně vyvážená svačina. Určitě brzy zopakuji. :potlesk:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramboráčky s lečem

Odkaz na uvaření

birkana 09.12.18 14:28

Lečo konzervované (z letošní vlastní sklizně) doplněno podušenými a pokrájenými sušenými houbami. Navrch jako ozdoba strouhaný Gazdovský pološtiepok. Bramboráky obyčejné, smažené v lívanečníku na sádle.

Nikdy mne nenapadla kombinace bramborák + lečo; byla jsem mile překvapena. Bramboráčky chutnají opravdu skvěle. :potlesk: :kytka: :potlesk: :kytka: :palec:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Delikátní tuňákový krém - hned !

Odkaz na uvaření

birkana 05.12.18 14:28

Bleskurychle umícháno a servírováno :potlesk:

Tuňáka (steak, ne drceného!) kupuji v nálevu, nikoli v oleji. Proto jsem vzala tučný tvaroh napůl s řeckým hustým tučným (10%) jogurtem – celkem 240 g. Tuňáka (150 g masa) jsem nechala okapat. Dohromady s jogurtem rozšlehala vidličkou. Přidala jsem 1 PL citrónové šťávy, sůl a mletý pepř a promíchala. Všechny vstupní suroviny byly studené; chladit nebylo třeba.

Velkoryse jsem navršila :oops: na domácí žitný chléb, ozdobila kroužky cibule a trhanou petrželovou natí - a pochutnala si!!! :hug: :kytka:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kapustová pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 04.12.18 13:21

Drožďové pomazánky dělám v různých úpravách - s ředkvičkami, s houbami, s mlékem i bez. Tato s kapustou mne velmi příjemně překvapila :potlesk:

Na odstranění vody z kapusty nepoužívám odstředivku; po uvaření a ochlazení ve studené vodě kapustu vymačkám v dlani. Tedy ne úplně dosucha, ale čím víc vody vyždímám, tím hutnější pak pomazánka bude.

Protože jsem pomazánku podávala s topinkami, česnek jsem nedala do pomazánky, ale potřela jsem jím topinky (samozřejmě pořádně a z obou stran. :lol: ). Pomazánku jsem si připravila včera večer. Dnes jsem ji ohřála a podávala ji teplou s topinkami na sádle jako pozdní snídani. Neskutečně dobré. :palec:

P. S. Škoda, že je recept zařazen jen v kategorii Toasty a topinky a ne také v Pomazánkách.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Yorkshire pudink

Odkaz na uvaření

birkana 27.11.18 14:26

Yorkshirské pudinky

Poslední dva týdny se zabývám fenoménem yorkshirských pudinků. Co recept, to jiný poměr vajec, mouky a mléka. Pátrala jsem nejen tady na Labužníku, ale i v kuchařkách renomovaných autorů (Mary Berry, Jamie Oliver apod.). Nebo stačilo zadat do Googlu heslo yorkshire pudding recipe; tam mě doslova zaskočilo množství různých receptů :oops: .

Vyzkoušela jsem již 4 velmi odlišné recepty a vždy se pudinky povedly :think: - tedy aspoň vypadaly jako fotky na internetu.. Měli jsme s roastbeefem a také k hovězí pečeni na slanině. Moc nám chutnaly. Manžel prohlásil, že je to něco na způsob palačinko-větrníku bez náplně. Občas se najdou lidé, kterým pudinky nechutnají. Inu, kolik lidí, tolik chutí.

Nakonec jsem našla mně vyhovující poměr surovin: 3 vejce (po 65 g), 125 g hladké mouky, 250 ml mléka, ½ KL soli, muškátový oříšek (strouhaný), tuk podle potřeby. Velkou výhodou je krátká a nenáročná příprava. Vše jsem dohromady prošlehala v misce tyčovým mixérem, už jen upéct a je hotovo. Měla jsem 18 kousků, ale samozřejmě záleží na velikosti formy; ta moje má mnohem mělčí důlky, než muffinová.

A pak že Angličani neumějí vařit! Doporučuji k vyzkoušení všem nadšeným experimentátorům :lol: :srdce: :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kapustová polévka s brambory (pro Štíry)

Odkaz na uvaření

birkana 02.11.18 13:28

Mouku jsem nedala rovnou k zelenině, ale vedle na pánvi jsem si umíchala světlou jíšku. Zelenina je z vlastní zahrádky; polévka tak nestála téměř nic. :dance:

Byla by dobrá i jako svačinová. Pak bych do základu vyškvařila uzenou slaninu a při servírování do talíře přidala drobně krájené moravské uzené nebo pečený bůček, možná i ta vejce (viz komentáře dole)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Zavařování ořechů v MW

Odkaz na uvaření

birkana 02.11.18 13:17

Letos dělám poprvé, tak se snad povedou a vydrží nezežluklé.

Znojemská čočka

Odkaz na uvaření

birkana 29.10.18 13:13

Okurky vmíchat do čočky, to je dobrý tip. Z(a)tracená vejce jsem zbaběle :oops: vařila ve fólii. Za to by mne Zdeněk P. proklel nejméně do třetího kolene. :cert:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

"Migas" pastevcova placka

Odkaz na uvaření

birkana 28.10.18 14:56

Tak toto se povedlo!!! :palec: Nejdříve jsem přistupovala k receptu s nedůvěrou. Ale nakonec proč to nezkusit; když se nepodaří, sousedčiny slepice budou mít bene :twisted: . Byla jsem však příjemně překvapena.

Chtělo by to trochu vypilovat – nedávat bílou pšeničnou mouku, ale minimálně celozrnnou nebo směs z různých druhů obilí. Při servírování jemně potřít drceným česnekem, posypat sekanou chilli papričkou, ovonět rozmarýnem a podávat jako zajímavou přílohu ke grilovanému skopovému (jehněčímu, kůzlečímu) masu. Přidávat ještě pečivo mi přijde zbytečné

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kapustová nádivka

Odkaz na uvaření

birkana 27.10.18 15:09

Pekla jsem z dvojité dávky, aby zbylo i na zítra :roll: . Bez konzervy nebo pečeného masa. Kořenila jsem čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a mletým pepřem. Obešla jsem se bez hořčice i sardelky. Strouhanku jsem máčela v mléku, toho jsem spotřebovala o polovinu víc, než je v receptu. Do nádivky jsem místo masité složky zamíchala sekané škvarky a předem povařené a nadrobno krájené sušené hříbky. Petrželky dvě pořádné hrsti.

Nádivka nám moc chutnala. Nejen za tepla, ale i za studena – posloužila jako slaný koláč k odpolednímu čaji.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Sýrová omáčka 2

Odkaz na uvaření

birkana 26.10.18 12:04

Omáčka připravena ze směsi sýrů (gouda, niva, čedar). Okořeněna natí plocholisté petržele; část jsem vmíchala do omáčky, část navrch na ozdobu při podávání.

Podávala jsem se špenátovými noky, ty jsem koupila hotové :-O . Příště nebudu pohodlná a raději je uvařím.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pečené koblihy z bramborové kaše

Odkaz na uvaření

birkana 23.10.18 15:39

KOBLIHY?!? Ale kdepak… :cert: …jen další povedená taškařice od babi :jazyk: :,(

Již při čtení receptu mi bylo jasné, že to není recept na koblihy (donuts), ale na zapečenou bramborovou kaši se sýrem a vločkami. V troubě zlátlo kuřátko a já přemýšlela nad přílohou. Jasně, vyzkouším podle autorčina receptu; nic špatného neobsahuje, jen to nebudou koblihy. :lol:

S těstem se pracovalo dobře. Při zapékání se kruhy – dle očekávání – začaly rozlévat do šíře (pravděpodobně málo mouky – dané množství 125 neměřit na ml, ale vážit v gramech – bude jí jednou tolik!!!) a zůstaly vysoké cca 7 mm. Pekla jsem do dosažení světle hnědého povrchu. Získané placky zůstávaly i po úplném vychladnutí gumově tvárné, při přeložení nepraskly. :dance: Chuť uspokojivá, prostě zapečená brkaše se sýrem.

Určitě by koblihy dopadly lépe např. podle tohoto receptu na Pikantní bramborové placičky se sýrem: 1 kg brambor oloupat, nakrájet, uvařit, scedit a prolisovat na kaši. Přidat 80 g másla, 80 g strouhaného ementálu, 180 g hladké mouky, 1 PL smetany, žloutek, sůl, pepř a 60 g ementálu krájeného na drobné kostičky. Na vále posypaném moukou tvarujeme. Navrch můžeme zdobit sýrem, proužky slaniny, olivami. Pečeme v předehřáté troubě při cca 200°C 20 – 30 minut. Výborné k vínu ;-)

Fotky nepovedených koblih vkládám do komentářů, aby se neobjevily jako úvodní.

Ořechové placičky

Odkaz na uvaření

birkana 22.10.18 16:03

Podle doporučení v komentářích jsem přidala ořechy (celkem 80 g). Cukru jsem lehce ubrala.

Ořechy jsem posekala v mixéru, vyměnila jsem strojky a těsto umíchala ve šlehači. Díky mé nešikovnosti se mi lžičkou nepodařily hromádky těsta stejně velké. Příště zkusím dávkovat cukrářským sáčkem s hladkou špičkou nebo větší zdobičkou (lisem na těsto). Těsto by pak bylo třeba udělat poněkud hustší.

Placičky jsou výborné, rychle hotové, k odpolední kávě či čaji chutný zákusek. Určitě zopakuji ve dvojnásobném množství! Zkusím po dvou slepit ořechovým krémem :idea:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Jablková roláda

Odkaz na uvaření

birkana 21.10.18 15:17

Podle velice podobného receptu – vkládám tedy sem.

Pracovala jsem s tímto množstvím ingrediencí: 200 g vaječné hmoty (rozklepnutá vejce bez skořápek), 140 g cukru, 100 g mouky (může být i hladká), 340 g očištěných a nahrubo strouhaných jablek. Postup stejný, jak je zde popsán.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Karbanátky Karbanátky
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz