birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line včera v 15:02
Počet příspěvků v diskusích: 1654

Právě se rodí a ve zkušebním provozu fungují mé nové stránky na adrese www.domacikuchyne.estranky.cz , ve kterých se věnuji domácí lidové jednoduché kuchyni. Zbývá-li aspoň trochu času, recepty průběžně doplňuji.

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Zapekaný patizón alebo cuketa

Odkaz na uvaření

birkana včera v 14:54

Ten recept jsem musela také vyzkoušet! Dělala jsem z menší (1,5 kg) tykve. Patizony dorostou za cca týden :think: .

Tykev měla po očištění od slupek a semeníku 850 g. Dovolila jsem si zaexperimentovat s různými druhy sýrů – ementál, gouda se sambalem, pecorino a grana padano. Základní hmotu jsem umíchala pro všechny chutě společnou z předepsaných ingrediencí kromě sýrů a koření. Bylinky byly čerstvé, sůl jsem nepoužila vůbec, oleje cca 1/4 daného množství a kypřícího prášku jen špetka

Z tohoto těsta jsem oddělila 3 menší části a ty jsem dochutila takto:

  • gouda se sambalem, lžička rajčatového protlaku, pažitka, libeček
  • pecorino, oregano, bazalka
  • grana padano, šalvěj, rozmarýn


Do zbylé větší části jsem vmíchala ementál ve dvojnásobném množství (máme rádi výraznou chuť sýrů), petrželku, oregano a mletý pepř.

Po upečení jsem ještě teplé jemně navrch posypala strouhaným grana padano. Která verze byla lepší a která horší? Nevím, každá je jiná, ale všechny stejně dobré :palec: .Určitě jsem nepekla naposledy. Většina totiž zmizela hned při a po focení (jsme na to dva :twisted: ); jen tak bez přílohy jako zákusek. Studené jsem ochutnala jen s ementálem. Snad ještě chutnější, než teplé. Jo, a voní to dramaticky :lol: :mavam: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Odkaz na uvaření

birkana 22.06.17 14:57

Letos opět vyroben :dance: . Jak jsem psala v minulém uvaření (3. 7. 15), část lístků jsem nechala vcelku a vmíchala do hmoty po rozmixování. Pro lepší barvu jsem přidala ke světle růžové stolístce i okvětní lístky z červené pnoucí růže. Ostatní stejně jako minule.

Džem jsem letos použila jako komponentu při výrobě „růžové smetanové zmrzliny“ - byla naprosto luxusní, neobvyklé chuti. Navrch posypána mandlovými hoblinkami a zakápnuta medem. Zase dobrý nápad na dobrotu, kterou snad nikde (u nás) koupit nelze :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Sedmiminutový koláč v mikrovlnné troubě

Odkaz na uvaření

birkana 08.05.17 12:14

Použila jsem téměř totožné těsto, vkládám tedy pod tento recept

Rychlý red velvet z mikrovlnky

Toto univerzální těsto pro rychlé pečení v mikrovlnce jsem našla na německých stránkách chefkoch.de. Je velmi variabilní a vystačím si s minimem nádobí :palec: :dance:

S použitím různých příměsí vytvářím moučníky mnoha chutí. Namísto kefíru (mléka) dám třeba džus, mák nahradím kokosem či mandlemi, přidám kakao, citrónovou šťávu i kůru, proslazené či čerstvé ovoce apod. Těsto mohu nalít do formiček na muffiny, dovnitř dát kousek čokolády, čokoládový bonbon, rumovou pralinku …

Takto připravený dort obsahuje mnohem méně tuku a cukru oproti zámořskému originálu. Je to výborný lehký zákusek k odpolední kávě.

Protože se u nás doma moc sladkých jídel nejí (většinou peču jen pro návštěvu), připravuji pouze 3 porce, na které jsou propočítány potřebné ingredience:

100 g cukru, 30 g oleje, 1 vejce, 70 g mouky (hladké nebo polohrubé), ½ lžičky kypřícího prášku, 1 dl kefíru, 35 g mletého nebo nemletého bílého (nebo modrého) máku nebo strouhaných ořechů, šťáva i pasírované pyré z pečené červené řepy nebo vhodné gelové barvy, tuk na vymazání formy. Na náplň: 250 g tučného tvarohu, 20 g moučkového cukru.

Suroviny na těsto smícháme, vlijeme do vymazané nádoby vhodné do mikrovlnky a pečeme (vlníme) 4,5 minuty na 550 – 600 W. Je dobré zkontrolovat dříve před uplynutím celkového času (vpíchnutím špejle), jestli je již těsto upečeno; případně dobu pečení prodloužíme – záleží na mikrovlnce.

Těsto necháme chvíli odpočinout, vyklopíme a necháme vychladnout. Korpus prořízneme, naplníme a krémem pomažeme i z venku. Množství krému je dostačující na promazání korpusu i na pomazání povrchu dortíku. Kdo by chtěl náplně víc, množství potřebných ingrediencí zvýší o polovinu nebo rovnou na dvojnásobek.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Domácí ochucená Tahini pasta

Odkaz na uvaření

birkana 28.04.17 09:20

Dělám (již několikrát) podle receptu ze stránek thespruce.com/ta­hini-sesame-seed-paste. Recept je na základní neochucenou pastu.

Potřebujeme jen 5 šálků sezamových semen a 1,5 šálku olivového nebo rostlinného oleje; žádnou vodu! Semínka nasypu na plech a vložím do horké trouby. Pražím 5 - 10 minut, často míchám. Semínka nesmí hnědnout, pálit se. Pak nechám vychladit.

Semínka pak nasypu do mixéru, přiliju asi 3/4 dávky oleje a mixuji asi 2 minuty. Konzistence by měla být hustá, ale tekoucí. Přídavkem zbytku oleje konzistenci upravíme na požadovanou.

Dostaneme přibližně 4 šálky pasty. Uchováváme v chladničce v dobře uzavřeném obalu, měla by vydržet až 3 měsíce.

P. S. Fotky nebyly hezké :cert: .

Kulicky z ovesných vlocek

Odkaz na uvaření

birkana 12.03.17 11:28

Ten recept znám v úpravě pro dospělé – místo uvařené kávy se do hmoty dává rum. A kakaa se dává o něco méně. U tohoto receptu si nejsem jistá, zda bych měla použít kakaový prášek nebo jestli má autorka na mysli kakao granulované (typu Granka) :nevim:

O letošních Velikonocích jsem se rozhodla koledníkům podávat místo obvyklých sladkých zákusků
HROMÁDKY BOBKŮ VELIKONOČNÍHO ZAJÍČKA
a právě na ty bobky se ideálně hodí tento geniálně jednoduchý recept :palec: :lol:

Dekorace jsou vyrobeny z domácí cukrové potahovací a modelovací hmoty. Recept na ni najdete na webu také pod názvem potahovací a modelovací hmota varna a také na mém webu

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Smetanová fazolková polévka

Odkaz na uvaření

birkana 05.03.17 13:29

Ke včerejšímu komentáři ještě fotka (z mobilu) do uvaření. Ohřívaná polévka byla lepší, než ta čerstvá včera :srdce: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vizovický vepřový řízek

Odkaz na uvaření

birkana 28.02.17 12:50

Dokonce i s tou doporučenou přílohou :lol: :palec:

Aby mi bramborákové těsto na řízku dobře drželo, do horkého tuku nejprve rozprostřu těsto – placku o málo větší, než připravené maso. Rychle do těsta zamáčknu plátek masa a překryji dalším těstem. To uhladím a zahladím (spojím) i okraje. Těsto se zapeče a pak se řízek dobře otáčí.

Tyto řízky ráda beru jako svačinu nebo i oběd na výlety v chladném počasí. K tomu už jen krabičku zelného salátu :idea: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Špagety

Odkaz na uvaření

birkana 19.02.17 10:14

Zajímalo mne, jaký gastrozázrak se skrývá za tak nešťastně zvoleným názvem :roll: . Podobně upravuji těstoviny, ale ne se salámem, nýbrž s uzeným masem nebo i bez něho. Koření používám různé (aby nebyla chuť stále stejná); nyní jsem dala předepsané provensálské.

Vařila jsem z těchto ingrediencí: 1 malá kapie a 1 zelená paprika, ½ lusku feferonky, asi ¼ l domácích sterilovaných rajčat ve vlastní šťávě, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hub, asi 150 g uzené kýty, 3 PL domácí kečupové omáčky, provensálské koření, sůl, olej a na posypání strouhaný čedar.

Pokrm okořeněný provensálským kořením je chutný, přece jen kombinace bazalky, tymiánu a oregana mi do tohoto typu jídla nějak víc sedí. Ale kolik lidí, tolik chutí… :nevim: :think:

Edit po měsíci: Protože byl název receptu autorem zkrácen ze Špagety mlask (původní název viz adresní řádek) na Špagety, moje první věta v tomto uvaření se zdá být nepatřičná :think:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Tuňákový koktejl

Odkaz na uvaření

birkana 16.02.17 12:17

Mno … recept nenáročný na vstupní suroviny se superrychlou přípravou. Chuť je zvýrazněna použitým koňakem, jinak by byl výsledek velice mdlý. Mixovat není třeba, stačí rozmělnit vidličkou.

Pro moji chuť to je taková trošku lepší tuňáková majonéza . Asi by celkové chuti prospěl drobně rozsekaný kousek filátka z ančovičky. :nevim: :idea:

Dokážu si představit použití tohoto koktejlu jako studenou omáčku např. k zeleninovým nebo vaječným předkrmům. Můj celkový dojem je však velmi, velmi vlažný. :think:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Rychlé a pikantní rybí filé s vejci

Odkaz na uvaření

birkana 05.02.17 16:13

Opečené filé jsem před zalitím vejci navíc jemně poprášila mletým chilli. Jednoduchá a rychlá příprava, výborný pokrm nenáročný na suroviny i nádobí :potlesk:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Romantická treska

Odkaz na uvaření

birkana 04.02.17 13:47

Tato jednoduchá a rychlá úprava se dá použít pro všechny netučné ryby vč. sladkovodních :idea: . Líbí se mi pro svou nenáročnost a použití vždy dostupných lokálních surovin. Jen jsem k Mánkovu receptu přidala další bylinky; krom petrželky ještě snítky šalvěje, rozmarýnu a tymiánu. Česneku dvojnásobek a pepř černý. Bílý došel a já nedoplnila :oops: :zed:

Protože chuť pokrmu je jedinečná a nekomplikovaná, vyžaduje co nejjednodušší přílohu. Podávala jsem s plátky brambor pečenými na lehce pomaštěném plechu (tuku je dost a dost už u ryby), hodilo by se i obyčejné pšeničné celozrnné pečivo.

Jen mi celou dobu vrtá hlavou, proč je ta treska romantická?

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Fazolový krém (pro Vodnáře)

Odkaz na uvaření

birkana 28.01.17 16:28

Bez papriky a rohlíku :oops:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Houbový prášek

Odkaz na uvaření

birkana 28.01.17 16:08

Houbový prášek dávám do omáček a polévek coby přírodní zdroj glutamátu :lol: . Pravidelně do ranní rychlé polévky (krupicová s vejcem).

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pivní muffinky

Odkaz na uvaření

birkana 26.01.17 14:56

Pekla jsem podle podobného receptu, který najdete na mých stránkách . Do formy jsem dala polovinu těsta, vmáčkla kousek sýra a další částí těsta jsem jej překryla :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 25 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist