Zuzka1973

Motto: Když nejde o život - jde o hovno...

Ikonka uživatele Zuzka1973
Registrován od: 17.02.12, naposledy on-line dnes v 21:15
Počet příspěvků v diskusích: 2008

Jelikož nevím, jak udělat kompromis, abych vyhověla všem, volím tuto cestu - fotky do komentářů…
Vysvětlení: Zdejší „samozvaná estetická policie“ mé fotky nazvala ošklivostí, když jsem je přestala dávat, začali se zase ozývat druzí, „že bez fotek mi nevěří, že toho tolik stihnu uvařit“…
Takže aby se vlci nažrali a kozénka zůstala celá, budu dávat fotky jen do komentářů (vlastně tak trochu i pro sebe, jelikož se ke spoustě receptů časem vracím, tak abych věděla, o co jde…)
Pokud nestihnu vyfotit - svět se nezboří… i tak si uložím do uvařených, abych měla v receptech pořádek a přehled JÁ - a komu se to nelíbí či nezdá, tak má problém on… ne já…
Já nemám potřebu lhát nebo někomu něco dokazovat či si hrát na někoho, kdo nejsem…

Díky za pochopení, více se k tomu již v budoucnu vyjadřovat nehodlám… :kytka:

Jsem pokročilý kuchař

Oblíbené kuchyně: Česká Čínská Egyptská Evropská Francouzská Gruzinská Indická Italská Maďarská Mexická Německá Polská Rakouská Řecká Ruská Slovenská Španělská Turecká

 

Svařák

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 03.12.17 20:22

Sice jen na sporáku… ale zahřál a chutnal :)
Z ovoce jen rozinky a zrnka granátového jablka, z koření: badyán, hřebíček, skořice, kardamon a nakonec kolečko citronu každému do hrnku…
Zkusila jsem přihodit i ten ždibeček másla - zajímavá vychytávka ;)
Za nás plný počet hvězd, doporučuji pít venku nebo v den, kdy jste líní jít zatopit :D
Opravdu hřeje a hlavně je opravdu vynikající…
(Foto v komentáři.)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.11.17 16:43

Přidávám svoji verzi buchtiček sem, nechci zakládat nový recept…

500 g hladké mouky
30 - 40 g třtinového cukru
25 g rozpuštěného másla (opravdu stačí tak málo)
kostka droždí nebo jedno sušené
300 ml mléka
1 celé vejce špetka soli (vše v pokojové teplotě)

Kvásek nedělám - droždí jen tak rozdrolím do mouky, těsto pak pořádně prohnětu…
Vykyne vždy - je to univerzální těsto vhodné i na koláče apod.

Po vykynutí mívám 32 buchtiček.

Krém dělám buď z vína (klasické šodó), někdy pudinkový…
Dnes jsem zkusila použít místo vína vaječný koňak naředěný mlékem - jinak stejný postup jako při šodó z vína…
Prostě - víno doma nebylo… Za to zbytek vaječňáku ano…
Bylo to velmi dobré :)

Výjimečně přikládám fotky sem a ne do komentáře, jelikož buchtičky jsou pečené podle mého receptu, tak aby to nemátlo…

Hledala jsem recept, kde by bylo v těstě co nejméně tuku a asi neumím hledat, nikde jsem nenašla s méně, než sto gramy na půl kila mouky…

Nakonec jsem tedy opět sáhla po receptu, který jsem dělávala v době, kdy byly děti malé a buchtičky se u nás dělaly snad každý měsíc :)

Takže za těsto ručím, že vykyne i když se droždí jen rozdrolí a nedělá se kvásek.
S olejem nemám zkušenost - jen s máslem, ale mockrát jsem narychlo jen rozetřela ten kousek másla s droždím, vmísila se špetkou solí a cukrem do mouky a nakonec pomocí mléka s rozkvedlaným vejcem zadělala těsto - stačí jen mít vše v pokojové teplotě - záleží čistě jen na tom, jak dobře se těsto prohněte…
Těsto je vláčné, nelepí…
Peču různě dlouho - někdy jsou hotové za dvacet minut, někdy až po půl hodině… je lépe se držet barvy…
Peču na 160 stupňů.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Jablečné vafle (pro Berany)*

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 26.11.17 18:58

Potřebuji postupně zpracovat drobná jablíčka z letošní úrody…
Něco padlo na pečený čaj, něco na sirup a naložené na ocet a na víno, ale je jich pořád hodně, takže každý nápad, co se mi povedlo najít, přišel vhod…
A tyhle vafle jsou opravdu úžasné - mizely hned ještě teplé, jen sypané skořicí smíchanou s troškou třtinového moučkového cukru.
Spolu s hrnkem čaje to byla velmi příjemná večeře :)
(Foto v komentáři.)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Mleté bifteky

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 26.11.17 12:36

Ze skopového mletého ořezu (z našeho chovu) - výborné!
K tomu brambory z naší zahrady, zbytek jogurtové zálivky od včera (byla k jinému ze zde uložených receptů).
Muž si dal s bramborovou kaší a naloženou okurkou - také byl velmi spokojený.
(Foto v komentáři.)

Kakaový koláč z brambor

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.11.17 14:46

Super recept na zpracování zbylých vařených brambor (zbyly mi nesolené vařené brambory ve slupce, stačilo jen oloupat a nastrouhat).
Cukru jsem dala jen 50 gramů (třtinový moučkový), stačilo to bohatě… tedy alespoň pro nás. Šlehačka se u nás moc velké oblibě netěší, tak jsem udělala krém z hustého vanilkového pudinku, tvarohu a dvou lžic medu.
Na povrch posloužila polovina granátového jablka a kakao…
Tvarohový krém má výhodu, že jde tvaroh zamíchat hned do horkého pudinku a dát na nevychladlý korpus…
Koláč se pěkně rozležel (byl pečený hned brzo ráno) a ještě zbyl kousek na ráno…
(Foto v komentáři.)

Špízy z mletého masa s jogurtovou zálivkou *

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.11.17 12:36

Dělala jsem z mletého skopového masa (z našeho chovu) a pouze na grilu, jež je součástí naší trouby…
Zálivka jen s česnekem - kopr přidám příště: jednoduše jsem na něj zapomněla…
Pochutnali jsme si :)
(foto v komentáři)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Langoše 4

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.11.17 18:37

Velmi dobré, nestihla jsem ani vyfotit :)
Líbí se mi, že je to dávka akorát pro nás dva - najedli jsme se a zároveň nic nezbylo…
Děláme jen s česnekem - kečup na nich nemáme rádi ani jeden z nás a sýr si občas přistrouhnu jen já, ale dnes bez něj.
Poprvé jsem vyzkoušela těsto na langoše s mlékem a spokojenost…
Droždí jsem dala dle rozpisu, i když se to zdálo na množství mouky dost - nebyl žádný problém - droždí cítit nebylo, langoše se krásně nafukovaly na pánvi, takže u nás bez problémů…

Roláda z krůtího masa

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.11.17 14:31

Játra jsem dala směs z mrazáku: slepičí + kousek skopových…
Výborná roláda, měli jsme se špenátem a kynutým houskovým knedlíkem.
Foto v komentáři, ale více se mi nepovedlo nafotit…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Tvarohová pomazánka s majolkou

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 10.11.17 10:10

Dělala jsem z poloviční dávky - vystačilo to skvěle na čtyři větší krajíce chleba.
Zdobeno sterilovanou dýní naloženou v okurkovém nálevu.
Cibuli jsem použila červenou, majolka domácí (ubrala jsem trochu z dávky, co mám nachystanou na zadělání majolkových rohlíků).
Překvapivě moc dobrá pomazánka, rychlá a nenáročná…
Foto v komentáři…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Brůčovy tvarohové knedlíky

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 08.11.17 14:45

Pochutnali jsme si - tvaroh „kostka ve staniolu“ a opravdu bylo těsto akorát (reaguji na starší diskuzi pod receptem).
Pokud by někdo dával vaničkový tvaroh, mělo by stačit dosypat cca 50 - 100 g mouky… to podle hustoty tvarohu, ale na knedlíky je nejlepší ten ve staniolu, jak padlo v diskuzi…
Použila jsem mražené švestky z naší zahrady, posyp: mák, cukr, tvrdý tvaroh, kapka másla…
Měla jsem jich 12 ks a prachsprostě jsem se přejedla, neb jsem jich spořádala sama polovinu :D
Za mě plný počet hvězdiček…

Foto v komentáři…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Vepřové Earl Grey

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.11.17 18:44

Kdyby šlo dát více hvězdiček - dala bych je…
Je to výborné - jen jsem neměla momentálně přepuštěné máslo, tak pomohlo sádlo…
Dnes bylo z vepřové plece, ale chci zkusit i ze skopového masa z našich oveček…

Foto v komentáři…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Houskové knedlíky

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 05.11.17 15:01

Rohlíky jsem pokrájela na menší kousky (byly už hodně suché) - takže po nakrájení nebyly skoro vidět :D
Ale hlavní bylo, že knedlíky byly výborné a hlavně poměrně rychlé - což jsem dnes velmi ráda uvítala…
Měli jsme k nim vepřové ocásky v zelí.
Foto v komentáři.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Chléb žitný - vláčný uvnitř s křupavou kůrkou

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 05.11.17 14:44

Nedělala jsem tu glazuru - použila jsem čistě jen recept na chléb…
Je výborný, bez té glazury trochu mdlé barvy - mazala jsem jen octovou vodou, ale když dodržíte celý postup - budete mít kůrku moc pěknou.
Z dávky jsou dva menší bochníky - jeden nám zbyl a jeden si ještě teplý odvezla návštěva :)
Foto v komentáři.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Plnené buchty

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 05.11.17 14:35

Tento recept na těsto je nejbližší tomu, co dělává mamka :)
Do těsta dávám půl na půl máslo s vyškvařeným ovčím lojem - je to lety vyzkoušené v naší rodině (ztuhlý vyškvařený lůj je výborný do sladkých kynutých těst). Časová tíseň mi ale nedovolila balit se s jednotlivými buchtami, udělala jsem proto plát a potřela jej povidly…
Pak zavinula jako roládu, nakrájela na špalíky a ty dala (pomazané sádlem, jako když se dělají buchty) do formy na dortový korpus…
Výborné, po dlouhé době jsem pekla z bílé mouky - ale do buchet prostě patří… ;)

Líbí se mi, že v tomto receptu je méně tuku, než je v tom našem, rodinném - takže vytištěno a uloženo v deskách s oblíbenými…

Foto v komentáři.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Vepřové kotlety v zelí

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 05.11.17 14:23

Místo kotlet jsem použila vepřový ocásek a masox nahradila hrnkem poctivého vývaru…
Je to výborné, měli jsme k tomu jen narychlo zadělaný knedlík.
Rozhodně je to zase trochu jiné, než klasické „knedlo-zelo-vepřo“.
(Foto v komentáři.)

Škvarková pomazánka 2

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.10.17 21:43

Dělávám i z vepřových škvarků, ale tentokrát jsme měli z lojových (skopových) škvarečků - též velmi výborná :)

Śkvarkové rohlíčky

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.10.17 18:16

Tak ty nemají jedinou chybu…
Místo vepřových škvarků jsem použila škvarečky lojové (skopové).
(Fotodokumentace v komentáři.)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Mletý kebab

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.10.17 18:10

Výborné a jednoduché… jen té vody jsem dala méně - doporučuji hodně ledovou a raději přidat na vícekrát…

Jak na vyškvaření vepřového sádla

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.10.17 16:39

Dělám výjimku a vkládám fotky k uvaření bez ohledu na jejich bídnou kvalitu, aby to nemátlo - protože stejně jako vepřové sádlo, zpracovávám i sádlo (lůj) z našich ovcí…
Z domácí porážky nesmrdí, po vyškvaření voní a škvarečky lze použít na chléb či do škvarkových placek…
Jen u skopového loje je lépe ho před škvařením pomlít a „sádlo“ slít přes síto zvlášť a škvarečkovou směs dát také zvlášť - tu sníst co nejdříve (což nebývá problém :D )
Lojové „sádlo“ je super do kynutých těst na koblihy a buchty (a podobné), ale i na smažení - má vysoký bod přehřátí, prý snad ještě vyšší než sádlo vepřové, věřím tomu - moje zkušenost tomu odpovídá…
Jinak lze použít i na výrobu domácích bylinných mastí, použít se dá i jako „Indulona“ - na ruce i chodidla, nebo i na potření kožené pracovní obuvi…
Míváme ho tolik, že opravdu využití najde ve všech sférách domácnosti, ale prim vede v tom přidávání do sladkého kynutého těsta místo másla…
Fotky jsem vybavila popisky, řazeno „pozpátku“ - od výsledku k začátku.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Domácí vegeta bez soli

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.10.17 18:31

Krom pórku a libečku vše ostatní - libeček suším zvlášť a dávám jen když je to nutné…

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 63 Další »
Napsat uživateli Zuzka1973 zprávu   Přidat uživatele Zuzka1973 do přátel

Přátelé uživatele


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz