Recept Crumble nesvaté Alžběty Veg
Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Efektní a jednoduchý dezert, rychlý a relativně dostupný v létě i zimě
Postup
Můžeme péct v jedné formě a servírovat jednotlivé porce nebo zapečeme v malých zapékacích miskách dle počtu osob. Jablka i hrušky oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na kousky. Vymažeme formu (formy) máslem. V míse opatrně promícháme jablíčka, hrušky, brusinky a skořici. Nechceme mít kaši, proto opatrně. Vložíme do formy nebo rozdělíme do forem a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z mouky, mletých mandlí, cukrů, soli a másla. Vrch drobenky posypeme plátky mandlí a zapečeme dozlatova a do „chrumkava“. Podáváme ozdobené kopečkem šlehačky a trochou brusinek ve chvíli, kdy ručíme za to, že si hosté nespálí tlamičky, ale smetana má ještě tendenci se teplem roztékat.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Dezerty Moučníky Ovocné moučníky Rychlé moučníky
- 11.02.13 vloženo
- 7261x zobrazeno
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 2- 3 kyselejší jablka
- 2 - 3 šťavnaté hrušky
- 3 PL brusinkového kompotu
- 100 g PH mouky
- 200 g mletých mandlí
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ ČL skořice
- 150 g másla
- 50 g másla na vymazání formy
- šp. soli
- plátky mandlí
- šlehačka (kys. smetana) a brusinky na ozdobu
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Crumble nesvaté Alžběty
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Crumble nesvaté Alžběty
A vidím, medvídku, že dobře!
Vidis ze spim
Ani nevím, co je za den, úterý. Všude tma. Hm, když my jsme tu takový hovada industrializovaný. Já mám navíc ještě pořád zimní spánek, já tak konec března (se skřípajícími zuby), spíš duben, druhé oko otevřu až na čarodějnice. To je otázka dostatečné tukové vrstvy, to se to potom přezimuje! Kdyby mě tak někdo nechal. Medvědi taky ještě nevylezli, nebo jó?
„…rozkrájela masíčka, připravila masíčka na zítřejší experiment, uvařila kotlety á la Bakony (ale tady už jsou, což je k vzteku), uvařila gulášek…“…a ne na Popeleční středu
Příspěvek upraven 12.02.13 v 23:42
Též zvaná PERDITAX. Jsem taky ZLÁ holka!


To už skončil fotbal? Nějak se mi zdálo, že jste, hoši, zmizeli!
To já nelenila, rozkrájela masíčka, připravila masíčka na zítřejší experiment, uvařila kotlety á la Bakony (ale tady už jsou, což je k vzteku), uvařila gulášek, nastrouhala mrkvičku s jablíčky, spolkla asi 18 prášků na bacila (koňak spolkla bábovka), trochu jsem pracovala a mrskala to e-mailem do pryč, myla nádobí, teď tu visím a vtip mi došel.
@Alis
Alis, kdyby mi vadila Tlustá bába, tak si ji nepověsím na Labužníka. Připouštím, že se to blbě píše (moc písmen)- nadávám si pokaždé, když se přihlašuju.
Je to sice brutální, leč fakticky správné.
Se sušenými brusinkami jsem nikdy problém neměla, ale je fakt, že jsem nedávala pozor a nevím, jak dlouho se ta dobrota zapéká. Tak možná nassávat nestačí.
@gmp
Mám řešení pro milého gmp: navrhuji - nacpat brusinky do sklenice, zalít koňakem, zavřít sklenici - neprodyšně (provede důvěryhodný člen rodiny) a celou sklenici vložit do truhly, která ale musí mít móóóóc nožiček. Taková truhla je vysoce inteligentní, a kdo je hodný, tomu vydá ve správný okamžik. Též pracku nenechavou přiskřípne.
Celym jménem Anezka X. Perdita Nulíčková. Zkrácene: Anežka X.
Nejlepší brusinky, které jsem kdy jedla - švédský výrobek. Zavařené brusinky, lehce sladké, lehce trpké, velké, výborné, z malé rodinné farmy.
Máte-li někdo zájem o podrobnosti a případnou objednávku, pište do soukr. pošty
Di, GMP, já ten Váš humor, suchý jako sklenka od Milošova koňaku, peostě miluju
Tlustá bábo:
1/ nemohla bys mi nabídnout nějaké oslovení? Oslovovat tě tlustá bábo mi nejde ani přes prsty ani přes pusu
2/ Sušené brusinky klidně. Ale nečekej, že se ti za krátkou chvíli zapékání napijou jablečno-hruškovou šťávou. Někde jsem četla recept na crumble se sušeným ovocem, ale osobně jsem nejedla ani nepekla. Nemám zkušenosti
GMP, to víš… vychytané do poslednho detailu, máš pravdu. Jsou vychytané, že se dá skoro každý obměnit dle momentální chuti či inspirace.
Rozinky klidně dej, pokud se ti v kuchyni ochladí a koňak nevysublimuje. Ale pravdu má tlustá bába, bude to sladké. Bude chybět chuťový kontrast
Dívko, máš na mysli, že v mém okolí dochází ku koňakovo joulové anomálii? Jsem s Tebou za.
Anežko X. - máš pravdu, žádná náhražka Alis má recepisy vždycky vychytané do posledního detajlu.
2453 příspěvků 11.2.13 21:26
Alis: pěkné.
2453 příspěvků 11.2.13 21:26
Re: Sublimace koňaku umístěného v mém přímém dosahu je tak značná… a nevim čim to je - je to jednoduché, asi tam máš holt moc teplo, no.
Rozinky nee! Sladké. Proč ne brusinky sušené, bez ohrožení klíšťaty a jinými zákeřnými šelmami, koupené. Jsou nakyslé a přijdou mi pikantní, oblibuji je právě proto. Nemacerovala bych, od jablíček dostanou, dle mého, nacucáno. Nebo jo, určitě by to dostalo další rozměr.
Co na to autorka?
Nebo si, milý gmp, sdrátuj ústa (směr dohromady)!
Za tento recept moc se mi hodí do sbírky…brzy vyzkouším
Krásné, ale recepis je mimo mé morálně volní vlastnosti. Já bych ty mandle - s odpuštěním - sežral dřív než bych stačil realisovat. Ještě se naskýtá otázka zda místo brusinek - ne každý ví kde rostou - by se daly použít rozinky macerované v koňáčku? Hned si odpovím - v mém případě NE. Sublimace koňaku umístěného v mém přímém dosahu je tak značná… a nevim čim to je