Recept Crumble nesvaté Alžběty Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Crumble nesvaté Alžběty

Úvod

Efektní a jednoduchý dezert, rychlý a relativně dostupný v létě i zimě

Postup

Můžeme péct v jedné formě a servírovat jednotlivé porce nebo zapečeme v malých zapékacích miskách dle počtu osob.
Jablka i hrušky oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na kousky. Vymažeme formu (formy) máslem.
V míse opatrně promícháme jablíčka, hrušky, brusinky a skořici. Nechceme mít kaši, proto opatrně.
Vložíme do formy nebo rozdělíme do forem a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z mouky, mletých mandlí, cukrů, soli a másla. Vrch drobenky posypeme plátky mandlí a zapečeme dozlatova a do „chrumkava“.
Podáváme ozdobené kopečkem šlehačky a trochou brusinek ve chvíli, kdy ručíme za to, že si hosté nespálí tlamičky, ale smetana má ještě tendenci se teplem roztékat.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Dezerty Moučníky Ovocné moučníky Rychlé moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.02.13 vloženo
  • 5035x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2- 3 kyselejší jablka
  • 2 - 3 šťavnaté hrušky
  • 3 PL brusinkového kompotu
  • 100 g PH mouky
  • 200 g mletých mandlí
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ ČL skořice
  • 150 g másla
  • 50 g másla na vymazání formy
  • šp. soli
  • plátky mandlí
  • šlehačka (kys. smetana) a brusinky na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Alis 11.02.13 20:47

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Crumble nesvaté Alžběty

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 13.02.13 15:23
XYZ

A vidím, medvídku, že dobře!

 
gmp
1603 příspěvků 13.02.13 15:02
=

Vidis ze spim

 
tlustá bába
1204 příspěvků 13.02.13 00:04
JO???!!!

Ani nevím, co je za den, úterý. Všude tma. Hm, když my jsme tu takový hovada industrializovaný. Já mám navíc ještě pořád zimní spánek, já tak konec března (se skřípajícími zuby), spíš duben, druhé oko otevřu až na čarodějnice. To je otázka dostatečné tukové vrstvy, to se to potom přezimuje! Kdyby mě tak někdo nechal. Medvědi taky ještě nevylezli, nebo jó? :think:

 
casino
4466 příspěvků 12.02.13 23:41
Týýý brďo! To vypadá na konec masopustu...

„…rozkrájela masíčka, připravila masíčka na zítřejší experiment, uvařila kotlety á la Bakony (ale tady už jsou, což je k vzteku), uvařila gulášek…“…a ne na Popeleční středu ;)

Příspěvek upraven 12.02.13 v 23:42

 
tlustá bába
1204 příspěvků 12.02.13 23:24
Pro gmp a pro Alis

Též zvaná PERDITAX. Jsem taky ZLÁ holka! :dance:
To už skončil fotbal? Nějak se mi zdálo, že jste, hoši, zmizeli!
To já nelenila, rozkrájela masíčka, připravila masíčka na zítřejší experiment, uvařila kotlety á la Bakony (ale tady už jsou, což je k vzteku), uvařila gulášek, nastrouhala mrkvičku s jablíčky, spolkla asi 18 prášků na bacila (koňak spolkla bábovka), trochu jsem pracovala a mrskala to e-mailem do pryč, myla nádobí, teď tu visím a vtip mi došel.
@Alis
Alis, kdyby mi vadila Tlustá bába, tak si ji nepověsím na Labužníka. Připouštím, že se to blbě píše (moc písmen)- nadávám si pokaždé, když se přihlašuju.
Je to sice brutální, leč fakticky správné.
Se sušenými brusinkami jsem nikdy problém neměla, ale je fakt, že jsem nedávala pozor a nevím, jak dlouho se ta dobrota zapéká. Tak možná nassávat nestačí. :mavam:
@gmp
Mám řešení pro milého gmp: navrhuji - nacpat brusinky do sklenice, zalít koňakem, zavřít sklenici - neprodyšně (provede důvěryhodný člen rodiny) a celou sklenici vložit do truhly, která ale musí mít móóóóc nožiček. Taková truhla je vysoce inteligentní, a kdo je hodný, tomu vydá ve správný okamžik. Též pracku nenechavou přiskřípne. :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 12.02.13 22:44
+

Celym jménem Anezka X. Perdita Nulíčková. Zkrácene: Anežka X.

 
Alis
2617 příspěvků 12.02.13 22:26
BRUSINKY!!!

Nejlepší brusinky, které jsem kdy jedla - švédský výrobek. Zavařené brusinky, lehce sladké, lehce trpké, velké, výborné, z malé rodinné farmy.

Máte-li někdo zájem o podrobnosti a případnou objednávku, pište do soukr. pošty :)

 
Alis
2617 příspěvků 12.02.13 22:23

Di, GMP, já ten Váš humor, suchý jako sklenka od Milošova koňaku, peostě miluju :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 12.02.13 22:22

Tlustá bábo:
1/ nemohla bys mi nabídnout nějaké oslovení? Oslovovat tě tlustá bábo mi nejde ani přes prsty ani přes pusu :-)

2/ Sušené brusinky klidně. Ale nečekej, že se ti za krátkou chvíli zapékání napijou jablečno-hruškovou šťávou. Někde jsem četla recept na crumble se sušeným ovocem, ale osobně jsem nejedla ani nepekla. Nemám zkušenosti :)

 
Alis
2617 příspěvků 12.02.13 22:19

GMP, to víš… vychytané do poslednho detailu, máš pravdu. Jsou vychytané, že se dá skoro každý obměnit dle momentální chuti či inspirace. :lol:

Rozinky klidně dej, pokud se ti v kuchyni ochladí a koňak nevysublimuje. Ale pravdu má tlustá bába, bude to sladké. Bude chybět chuťový kontrast :)

 
gmp
1603 příspěvků 11.02.13 21:46
+

Dívko, máš na mysli, že v mém okolí dochází ku koňakovo joulové anomálii? Jsem s Tebou za.
Anežko X. - máš pravdu, žádná náhražka Alis má recepisy vždycky vychytané do posledního detajlu.

 
di
2451 příspěvků 11.02.13 21:26

Alis: pěkné.

 
di
2451 příspěvků 11.02.13 21:26

Re: Sublimace koňaku umístěného v mém přímém dosahu je tak značná… a nevim čim to je - je to jednoduché, asi tam máš holt moc teplo, no.

 
tlustá bába
1204 příspěvků 11.02.13 21:20
-

Rozinky nee! Sladké. Proč ne brusinky sušené, bez ohrožení klíšťaty a jinými zákeřnými šelmami, koupené. Jsou nakyslé a přijdou mi pikantní, oblibuji je právě proto. Nemacerovala bych, od jablíček dostanou, dle mého, nacucáno. Nebo jo, určitě by to dostalo další rozměr.
Co na to autorka?
Nebo si, milý gmp, sdrátuj ústa (směr dohromady)!

 
Vali
1326 příspěvků 11.02.13 21:09
díky

Za tento recept moc se mi hodí do sbírky…brzy vyzkouším :kytka:

 
gmp
1603 příspěvků 11.02.13 21:09
+

Krásné, ale recepis je mimo mé morálně volní vlastnosti. Já bych ty mandle - s odpuštěním - sežral dřív než bych stačil realisovat. Ještě se naskýtá otázka zda místo brusinek - ne každý ví kde rostou - by se daly použít rozinky macerované v koňáčku? Hned si odpovím - v mém případě NE. Sublimace koňaku umístěného v mém přímém dosahu je tak značná… a nevim čim to je

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Tatranské kuře Tatranské kuře
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz