Recept Pečený květák s dipem

(Hodnoceno 1x) tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Pečený květák s dipem

Úvod

Recept jsem našla na zeny.iprima.cz. Obrázek byl pěkný, ale mě to vyšlo trochu jinak … příště bych květák nejprve 1 - 2 minuty povařila.
Voda s olejem po syrovém květáku klouzala, růžičky vadly a hnědly a košťálky zůstávaly tuhé … ale jinak - dobrota!
Z dipu jsem navíc vynechala mléko a majonézu.

Postup

Nejprve vyšleháme kysanou smetanu s roquefortem dohladka a dip uložíme do lednice. Rozehřejeme troubu na 180 - 200°C. Květák rozebereme na růžičky a na 1 - 2 minuty jej vložíme do osolené vroucí vody. Vyjmeme a necháme dobře okapat. V misce prošleháme vlažnou vodu s olivovým olejem. Jednotlivé růžičky omočíme v kapalině a položíme je na plech na pečící papír (olivový olej si nechte po ruce, květák jej hodně saje). Dáme péct. V malém kastrůlku opatrně rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme chilli omáčku a citronovou šťávu. Asi po 15 minutách, nebo až začně květák hnědnout, jej bohatě potíráme směsí pikantní omáčky. Pečeme ještě asi 5 minut. Podáváme horké se studeným dipem.

Nahlásit recept

  • 14.03.16 vloženo
  • 6225x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1/2 - 1 růžice květáku (dle velikosti)
  • K namáčení:
  • 0,5 dl vlažné vody
  • 1 dl olivového oleje
  • Na potírání:
  • 2 pol. lžíce rozpuštěného másla
  • 1 dl thajské sladké chilli omáčky
  • 1 pol lžíce citronové šťávy
  • Na dip:
  • 1 kelímek kysyné smetany, min. 30%
  • 10 - 15 dkg roquefortu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 20.3.16 12:59

Předvářela jsem chvilku košťálkem dolů, vyndala děrovačkou, pocákala oliváčem. Ve fázi květáku v kastrolku jsem zjistila, že omáčka doporučená v recepisu došla - povidla + chilli + sojovka + citron byla blesková a nakonec chutná improvizace…Dobré to bylo a rozhodně jsem to nedělala naposledy.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 14.3.16 11:43

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Pečený květák s dipem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pečený květák s dipem

Ivo
1045 příspěvků 7.6.16 16:52
Pro Tlustou babu a Eju

Ha…semlela mě story náhod - zrovna jsem se vrátil z města s květákem v tašce, nějakým řízením osudu jsem po létech zabrousil na Labužníka (obrovská nostalgie a vzpomínání na dobu, kdy i hov.. jinak vonělo) a do třetice, zde na mne vykoukne tento recept 8o A vzhledem k tomu, že květák miluji, tak se do něj asi pustím :dance:

K diskuzi si dovolím říct, že dnes je obrovský problém koupit poctivou (anebo alespoň slušnou) potravinu. I ty drahé stojí za starou bačkoru. Nedávno jsem na trhu bezmyšlenkovitě koupil kopr a doma jsem si po chvilce začal uvědomovat, že zde něco nehraje - přičichl jsem k němu a samozřejmě se jednalo o nějakou anorganickou hmotu bez chuti a bez zápachu. Rovněž i ten květák může často být z polyvinylchloridu a pak se po něm olej sveze, nepeče se, vadne, gumovatí a nějakou chuť dostane pouze z přidané hodnoty ochucovadel. Jsem tudíž zvědavý, jak dopadne ten můj Made in Kaufland :mrgreen: Jestli to přežiju, tak budu informovat

Zdravím všechny staré známé spoluobžerníky :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 21.3.16 07:11

Samozřejmě, že šlo… přišlo mi, ale, že předvařený nejen dobře drží olej, ale ještě líp drží pohromadě. Podívej, jaký máš pěkný baculatý růžičky! Nepředvařený v té troubě prostě zvadly.

Eja
3880 příspěvků 20.3.16 14:58

@tlustá bába no ale hlavně - předvařit, okapat, pak máchat ve vodě s oliváčem - to jsem hlavně chtěla zpochybnit, přišlo mi to jako nesmysl…
Vylovila, pocákala oliváčem a hned do rozehřáté trouby.
Podle mne jediné plus krátkého předvaření - oliváč na teplém vlhkém líp drží, jinak by určitě šlo dát květák syrový.

tlustá bába
1212 příspěvků 20.3.16 14:48

No, to já nikdy! Dát dohromady recept je pro mě nadlidské úsilí, zvlášť, když má člověk leccos po ruce… :lol: a chytne ho „tvůrčí“! Švestková omáčka samozřejmě, jen ji mám, nevím proč, spojenou spíš s hovězím…
Ale to vyzkouším! Bať! :mavam:

Eja
3880 příspěvků 20.3.16 14:35

@tlustá bába švestková chilli omáčka pokud vím existuje, ale jsi mi připomenula - střik balzamica a střik oliváče jsem tam dala taky, byla to fakt improvizace, povidlí jen trochu, poměr zpětně nedám dohromady :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 20.3.16 14:29

Povidla? Asi bych zkusila červený olej smíchat s balsamikem a citrónem… to je tak zvláštní, že to musím vyzkoušet!

Eja
3880 příspěvků 15.3.16 14:18

Realizaci odkládám na pátek, dnes jsem nezakopla o květák odpovídající kvality :mavam:

glaama
11 příspěvků 14.3.16 22:27

Já dělala přesně podle receptu a bylo to vážně skvělé. Nevařila jsem, přijde mi to zbytečné. Ten „mokrý“ květák byl za chviličku měkký. Jo.. pekla jsem v remosce a nikdy jinak. Vynikající jídlo :-)

Eja
3880 příspěvků 14.3.16 15:22

Dámy, zítra vyzkouším - růžičky květáku s malým kouskem košťálku nechám dvě minutky povařit v osolené vodě s citronovou šťávou, vysypu na plech, postříkám oliváčem ve spreji a strčím do vyhřáté trouby a dle stavu budu průběžně matlat ochucovadlem :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 14.3.16 14:43

Di, květák jsem pekla i s kmínem a problém nebyl. Buď jsem pitomá, nebo je to mou novou troubou, nebo byl ten květák nějakej… ale hnědly a zavadaly mi ty kudrnaté části a košťálky spíš gumovatěly… možná jsem je měla zkrátit…
Tak jsem uprostřed pečení vytáhla z hrnce jednu částečně povařenou květákovou růžičku a ta se upakla do krásy.
Ale chuťově je to moc dobré.

tlustá bába
1212 příspěvků 14.3.16 14:24

Zlepšovák, Ejo!
To máchání mi zůstalo z původního receptu, oni máchají syrový květák ve vodě s olejem a solí a já to tak dělala, ale ten květák je lepší ovařit a pak péct (vytáhla jsem kvůli tomu jednu růžičku z právě vařené polévky a byla pohlednější, ale nesmí se to s vařením přehnat).
Pak je, samozřejmě, Tvůj návrh nejlepším řešením. Chytrá holka! :potlesk:
I když… možná není špatné, když ten olej zateče i dovnitř růžiček…
Zkusíš to ve vlastním provedení?

di
2452 příspěvků 14.3.16 14:16

No, já peču (omytý) květák rozebraný na růžičky syrový, bez ovaření, bez potírání čímkoli, jen jej před pečením lehce osolím, opepřím a pokropím olivovým olejem. Hotový podávám s domácí tatarskou omáčkou a s bramborovou kaší, je to moc dobré.

Eja
3880 příspěvků 14.3.16 12:53

Nějak moc nerozumím fázi voda+oliváč v tom květák máchat :think: když vytáhnu lehce ovařené růžičky rovnou na plech a pocákám nejlépe oliváčem ve spreji a šupnu do trouby… :nevim:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kuře na medu Kuře na medu
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz