Recept Pečený květák s dipem

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pečený květák s dipem

Úvod

Recept jsem našla na zeny.iprima.cz. Obrázek byl pěkný, ale mě to vyšlo trochu jinak … příště bych květák nejprve 1 - 2 minuty povařila.
Voda s olejem po syrovém květáku klouzala, růžičky vadly a hnědly a košťálky zůstávaly tuhé … ale jinak - dobrota!
Z dipu jsem navíc vynechala mléko a majonézu.

Postup

Nejprve vyšleháme kysanou smetanu s roquefortem dohladka a dip uložíme do lednice.
Rozehřejeme troubu na 180 - 200°C.
Květák rozebereme na růžičky a na 1 - 2 minuty jej vložíme do osolené vroucí vody. Vyjmeme a necháme dobře okapat.
V misce prošleháme vlažnou vodu s olivovým olejem. Jednotlivé růžičky omočíme v kapalině a položíme je na plech na pečící papír (olivový olej si nechte po ruce, květák jej hodně saje).
Dáme péct.
V malém kastrůlku opatrně rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme chilli omáčku a citronovou šťávu.
Asi po 15 minutách, nebo až začně květák hnědnout, jej bohatě potíráme směsí pikantní omáčky.
Pečeme ještě asi 5 minut.
Podáváme horké se studeným dipem.


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.03.16 vloženo
  • 4628x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1/2 - 1 růžice květáku (dle velikosti)
  • K namáčení:
  • 0,5 dl vlažné vody
  • 1 dl olivového oleje
  • Na potírání:
  • 2 pol. lžíce rozpuštěného másla
  • 1 dl thajské sladké chilli omáčky
  • 1 pol lžíce citronové šťávy
  • Na dip:
  • 1 kelímek kysyné smetany, min. 30%
  • 10 - 15 dkg roquefortu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 20.03.16 12:59

Předvářela jsem chvilku košťálkem dolů, vyndala děrovačkou, pocákala oliváčem. Ve fázi květáku v kastrolku jsem zjistila, že omáčka doporučená v recepisu došla - povidla + chilli + sojovka + citron byla blesková a nakonec chutná improvizace…Dobré to bylo a rozhodně jsem to nedělala naposledy.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 14.03.16 11:43

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Pečený květák s dipem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Ivo
1045 příspěvků 07.06.16 16:52
Pro Tlustou babu a Eju

Ha…semlela mě story náhod - zrovna jsem se vrátil z města s květákem v tašce, nějakým řízením osudu jsem po létech zabrousil na Labužníka (obrovská nostalgie a vzpomínání na dobu, kdy i hov.. jinak vonělo) a do třetice, zde na mne vykoukne tento recept 8o A vzhledem k tomu, že květák miluji, tak se do něj asi pustím :dance:

K diskuzi si dovolím říct, že dnes je obrovský problém koupit poctivou (anebo alespoň slušnou) potravinu. I ty drahé stojí za starou bačkoru. Nedávno jsem na trhu bezmyšlenkovitě koupil kopr a doma jsem si po chvilce začal uvědomovat, že zde něco nehraje - přičichl jsem k němu a samozřejmě se jednalo o nějakou anorganickou hmotu bez chuti a bez zápachu. Rovněž i ten květák může často být z polyvinylchloridu a pak se po něm olej sveze, nepeče se, vadne, gumovatí a nějakou chuť dostane pouze z přidané hodnoty ochucovadel. Jsem tudíž zvědavý, jak dopadne ten můj Made in Kaufland :mrgreen: Jestli to přežiju, tak budu informovat

Zdravím všechny staré známé spoluobžerníky :mavam:

 
tlustá bába
1210 příspěvků 21.03.16 07:11

Samozřejmě, že šlo… přišlo mi, ale, že předvařený nejen dobře drží olej, ale ještě líp drží pohromadě. Podívej, jaký máš pěkný baculatý růžičky! Nepředvařený v té troubě prostě zvadly.

 
Eja
3826 příspěvků 20.03.16 14:58

@tlustá bába no ale hlavně - předvařit, okapat, pak máchat ve vodě s oliváčem - to jsem hlavně chtěla zpochybnit, přišlo mi to jako nesmysl…
Vylovila, pocákala oliváčem a hned do rozehřáté trouby.
Podle mne jediné plus krátkého předvaření - oliváč na teplém vlhkém líp drží, jinak by určitě šlo dát květák syrový.

 
tlustá bába
1210 příspěvků 20.03.16 14:48

No, to já nikdy! Dát dohromady recept je pro mě nadlidské úsilí, zvlášť, když má člověk leccos po ruce… :lol: a chytne ho „tvůrčí“! Švestková omáčka samozřejmě, jen ji mám, nevím proč, spojenou spíš s hovězím…
Ale to vyzkouším! Bať! :mavam:

 
Eja
3826 příspěvků 20.03.16 14:35

@tlustá bába švestková chilli omáčka pokud vím existuje, ale jsi mi připomenula - střik balzamica a střik oliváče jsem tam dala taky, byla to fakt improvizace, povidlí jen trochu, poměr zpětně nedám dohromady :mavam:

 
tlustá bába
1210 příspěvků 20.03.16 14:29

Povidla? Asi bych zkusila červený olej smíchat s balsamikem a citrónem… to je tak zvláštní, že to musím vyzkoušet!

 
Eja
3826 příspěvků 15.03.16 14:18

Realizaci odkládám na pátek, dnes jsem nezakopla o květák odpovídající kvality :mavam:

 
glaama
11 příspěvků 14.03.16 22:27

Já dělala přesně podle receptu a bylo to vážně skvělé. Nevařila jsem, přijde mi to zbytečné. Ten „mokrý“ květák byl za chviličku měkký. Jo.. pekla jsem v remosce a nikdy jinak. Vynikající jídlo :-)

 
Eja
3826 příspěvků 14.03.16 15:22

Dámy, zítra vyzkouším - růžičky květáku s malým kouskem košťálku nechám dvě minutky povařit v osolené vodě s citronovou šťávou, vysypu na plech, postříkám oliváčem ve spreji a strčím do vyhřáté trouby a dle stavu budu průběžně matlat ochucovadlem :mavam:

 
tlustá bába
1210 příspěvků 14.03.16 14:43

Di, květák jsem pekla i s kmínem a problém nebyl. Buď jsem pitomá, nebo je to mou novou troubou, nebo byl ten květák nějakej… ale hnědly a zavadaly mi ty kudrnaté části a košťálky spíš gumovatěly… možná jsem je měla zkrátit…
Tak jsem uprostřed pečení vytáhla z hrnce jednu částečně povařenou květákovou růžičku a ta se upakla do krásy.
Ale chuťově je to moc dobré.

 
tlustá bába
1210 příspěvků 14.03.16 14:24

Zlepšovák, Ejo!
To máchání mi zůstalo z původního receptu, oni máchají syrový květák ve vodě s olejem a solí a já to tak dělala, ale ten květák je lepší ovařit a pak péct (vytáhla jsem kvůli tomu jednu růžičku z právě vařené polévky a byla pohlednější, ale nesmí se to s vařením přehnat).
Pak je, samozřejmě, Tvůj návrh nejlepším řešením. Chytrá holka! :potlesk:
I když… možná není špatné, když ten olej zateče i dovnitř růžiček…
Zkusíš to ve vlastním provedení?

 
di
2451 příspěvků 14.03.16 14:16

No, já peču (omytý) květák rozebraný na růžičky syrový, bez ovaření, bez potírání čímkoli, jen jej před pečením lehce osolím, opepřím a pokropím olivovým olejem. Hotový podávám s domácí tatarskou omáčkou a s bramborovou kaší, je to moc dobré.

 
Eja
3826 příspěvků 14.03.16 12:53

Nějak moc nerozumím fázi voda+oliváč v tom květák máchat :think: když vytáhnu lehce ovařené růžičky rovnou na plech a pocákám nejlépe oliváčem ve spreji a šupnu do trouby… :nevim:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz